Slovenija

Zemljaričevi pritiski le vrh ledene gore? 'Veliko bolj vplivni so tisti, ki ostajajo skriti'

Ljubljana, 23. 03. 2019 19.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Suzana Perman
Komentarji
229

Pritiski bivšega šefa nekdanje tajne službe Janeza Zemljariča na vodstvo kliničnega centra, naj na razpisu izbere dražjega ponudnika, o čemer so smo poročali že včeraj, so le vrh ledene gore korupcije v našem zdravstvu, pravijo poznavalci. Kirurg Erik Brecelj tako ocenjuje, da Zemljarič, ki je leta postavljal zdravstvene ministre in direktorje naše največje bolnišnice ter iz ozadja odločal, kdo bo dobil posel, velikega vpliva že dolgo nima več.

Stara navada, železna srajca – več desetletij naj bi prenekatera vodstva v zdravstvu ubogala Zemljaričeve ukaze, a je domnevno svoj dolgoletni način delovanja pri novem direktorju Šabedru, ko je bivši šef nekdanje SDV z osebnim klicem pritiskal na vodstvo ljubljanskega UKC, naj v razpisu za vzdrževalca računalniške opreme raje izbere dražjega ponudnika NIL kot pa Telekom, naletel ne le na gluha ušesa, pač pa tudi na prijavo Komisiji za preprečevanje korupcije in policiji.

Janez Zemljarič
Janez Zemljarič FOTO: POP TV


"Ta stvar ni šla tako, kot bi sicer šla, ko so bli časi njegove moči. Če bi šlo za velik posel in bi on imel vpliv, bi že izbirna komisija bila izbrana tako, da bi naredila kar se od nje pričakuje," je dejal kirurg Erik Brecelj. 

Predsednik sindikata UKC Ljubljana Vladimir Lazić pa: "Ne glede na to, kdo poskuša vplivati na kakršen koli javni razpis, je absolutno in popolnoma nedopustno. Obsojamo kakršnokoli tako dejanje s strani kogarkoli."

Več kot 30 let izjemnega vpliva v zdravstvu

Podjetje Nil, za katerega je lobiral Zemljarič, je v zadnjem poldrugem desetletju na račun UKC zaslužil skoraj tri in pol milijona evrov, daleč največ je bilo skoraj 400 tisočakov v mesecu, tik preden je krmilo bolnišnice prevzel Šabeder. 

Več kot 30 let, se strinjajo sogovorniki, je imel prvi direktor UKC Ljubljana res izjemen vpliv v zdravstvu, a vselej iz ozadja. "Imel je vpliv na postavljanje ministrov, ministri so hodili k njemu v pisarno, na primer Borut Miklavčič ne, dobivali navodila. Imel je moč, ampak predvsem ta moč je temeljila na Slovencih brez hrbtenice," je o Zemljaričevem kazanju vpliva povedal Brecelj. 

"Gospod Zemljarič name ni poskušal vplivati, tako da ne vem, kdo bi lahko bil za njim", je danes za oddajo 24UR dejal nekdanji generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač.

Nekdanji direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec zanika kakršnekoli pritiske s strani Janeza Zemljariča.
Nekdanji direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec zanika kakršnekoli pritiske s strani Janeza Zemljariča. FOTO: POP TV

Morebitne pritiske s strani Zemljariča zanika tudi prejšnji direktor Simon Vrhunec, ki mu mnogi očitajo večkratno druženje z njim: "Na kosilih smo se dobivali vsi direktorji kliničnega centra, nikoli se nismo pogovarjali o konkretnih poslih, pač pa o načinu vodenja bolnišnice ter kako krepiti njeno vlogo in ugled." 

Marjan Koršič, ki ima kot specialist nevrokirurg za seboj 40 let dela v največji zdravstveni ustanovi v državi, pa Zemljariču priznava izjemen vpliv pri izgradnji bolnišnice. "V svojih metodah zbiranja medicinske opreme in kadrov je potreboval pomoč, pomočniki pa so, kot je sam dejal, postajali požrešni. Teh je veliko, metode in prijemi njihovega dela so si zelo podobni. Odkriti v svojih nepoštenih delovanjih pa spretno kažejo na svojega vodjo."

Zadnja leta, pravijo sogovorniki, vpliva prvega direktorja več ne čutijo, zato pa čutijo vpliv tistih, ki so v letih njegove največje moči prišli na oblast

Brecelj je prepričan, da ravno tem ljudem ustreza, da se danes govori o Zemljariču, medtem ko oni v ozadju počnejo zelo velike nezakonitosti. "Da ne rečem svinjarije v zdravstvu, na primer še vedno stranka SMC, in tem ljudem ustreza, da se danes pojavlja neka zgodba o Zemljariču, zato da v miru potem svoje nezakonite posle v ozadju vodijo naprej."

Več korupcije je pri nižjih zneskih, ki jih je težje zaznati, pravijo v sindikatu bolnišnice, a skupaj lahko te nepravilnosti dosežejo še višja, tudi milijonska odtekanja javnega denarja. Lazič navede različne primere: vse od materialov, zdravil do raznoraznih nabav, operacijskih miz, tako da je nad vsem zelo težko izvajati kontrolo. K temu pa Brecelj doda: "Mislim, da se je treba vprašati, če v zdravstvu ni veliko več Zemljaričev, ki počnejo še hujše stvari, kot jih je on počel."

A s pomembno razliko: da javnosti taktično in vselej ostajajo neznani. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (229)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veronqa
26. 03. 2019 10.35
Zemljarič deluje kot neposrečen živ LOGO UKCja. Po mojem ga niti ne jemljejo več resno. Ja v ozadju so tisti, uni!
MrNurmic .
25. 03. 2019 21.15
+3
Največja tragedija Slovenije ni to da podzemlje obvladuje lobi iz nekih drugih časov.Tragedija je da nimamo alternative.Ker sorry Jajo,Mahnjenič,Grimz & company to niso. So samo druga plat istega umazanega kovanca.
Transformerji
25. 03. 2019 12.51
+10
Se popolnoma strinjam . Tudi ustanovitelji novega svetovnega reda so skriti, pa vendar sumimo, kdo so tisti. Bi predlagal, da Zemljariču ukinemo pokojnino! Saj ima dovolj denarja. Sedaj pa na delo vladna politika, pa vse policijske službe, ..... ne bo vam uspelo, vse je povezano v trdno verigo - sodišče je pa še vedno tako kot je bilo, pa brez granitnih kock.
maršal Broz
25. 03. 2019 08.56
+3
Dokler je bila UDBA je bil red v državi !
ayrtonsenna
25. 03. 2019 10.10
+4
bil je "red" Vsi smo živeli v istih sivih blokih, vsi smo vozili rdeče zastave, v trgovinah ni bilo banan, čokolade, kavbojk, kave, vozili smo se na par ne par in bencin plačevali z boni, doletela nas je hiper inflacija ko smo vsak dan dodali dinarju kakšno ničlo. Devize so se menjale na črnem trgu, banke so bile brez deviz. Barvni televizor je bil luxuz.........
Frane Šajn
25. 03. 2019 15.31
+7
In živeli smo srečno brezskrbno življenje Hodili smo v Trst kar nismo dobili doma . Italijani k nam tankat in po meso pa po ribe v obalne ribarnice. Na večerje, v brezcarinske trgovine po vse uvoženo kar si niso mogli privoščiti v Italiji. Pa po kavlitetne obleke, od Mure, itd. Mi smo pa zidali hiše, skoraj zastonj šolali otroke, hodili skoraj zastonj na morje imeli zdravstvo enako za vse. Brezposelen je bil kdor ni hotel delat. Vozili smo ,fičke , stoenke, škode, hrošče renaulde (katrce) Cimose, Peugeote, Mercedese le od kje pri hudiču smo vse to lahko imeli. Krediti so bili človeški brez groženj po rubežu. No povej tepko kaj imajo tile prodani reveži in to skoraj vsi kar je zaposleno kot delojemalec nekje v tovarni ali trgovini itd. Nadur pozabi , kratki dopusti, če rodi ženska dobi brco v ta zadnjo ko se vrne na delo. Nič pred seboj in še manj za seboj. Beda na bedo. Ampak nekaj pa imajo da ne pozabimo kramarijo na dvorišču in pa "demokracijo" no to pa je krma kajnede pa še člani NATA smo in smo že vodili EU ahaaa kajnede. Tepčki pač.
ne rabimo predsednika
25. 03. 2019 17.50
+2
veronqa
26. 03. 2019 10.30
+3
...in druga plat, ni bilo čakalnih vrst pri zdravniku, skoraj vsi so si lahko privoščili počitnice, delavec si je lahko zgradil hišo....neumnost slikati preteklost tako črno belo. Niti pod razno ni bilo vse zanič, kot eni res ne vem zakaj želijo tako prikazati!
ayrtonsenna
24. 03. 2019 21.01
+9
Saj se ve kdo obvladuje državo in nove obraze v politiki iz ozadja že od osamosvojitve naprej. To so bivši člani udbe in bivši člani komunistične partije in njihovo omrežje, katero ima lovke razpredene v vseh družbenih podsistemih. Tukaj je primer takšne združbe kako deluje iz ozadja. To je le vrh ledene gore, koliko je še takih primerov za katere ne vemo.Sicer pa nič novega. Politična desnica v Sloveniji opozarja na to da so državo ugrabila stara komunistična omrežja ki vplivajo na sodstvo,policijo,gospodarstvo in javne posle. Zato mi še dandanes nismo normalna država v smislu demokracije. Dokler bo tako bo Slovenija samo nazadovala in izgubljala priložnosti za razvoj, državljani pa bomo plačevali ceno ker nismo naredili lustracije v politiki,v sodstvu, v policiji..............
ayrtonsenna
24. 03. 2019 20.59
+8
da ti bo še bolj jasno kako delujejo levičarska paradigma v praksi in kako je globoka država povsem prevzela državno gospodarstvo. Znano je kaj pomeni finančni holding KB1909 iz Trsta. Gre za solastnika tednika Mladina, ki se je financiral tudi z denarjem, ki ga je KB1909 prejemal od državne banke, to je NKBM. Siva eminenca slovenskega banksterstva Jurij Detiček, nekdanji direktor dunajske Adriabanke (v večinski lasti NLB in NKBM), je podjetju KB1909 na lepe oči odobraval kredite v višini 4,3 milijona evrov, sam pa je bil hkrati tudi predsednik nadzornega sveta KB1909. To pomeni, da je kredite dajal sam sebi, nato pa zabrisal sledi in jih ni nikoli vrnil. Podjetje KB1909 je NKBM oškodovalo za kar 4,3 milijona evrov, njeno hčerinsko podjetje Mark Medical pa je iz slovenskih bolnišnic počrpalo neverjetnih 196 milijonov evrov.
ayrtonsenna
24. 03. 2019 20.58
+13
Tale starec Zemljarič je bil šef SDV-udbe in desna roka Kučana ki je kot predsednik KPS bdel nad nad udbo in dajal žegen za nedemokratične prijeme in delovanja udbe. Brez žegna teh starcev se v Sloveniji ni zgodil noben posel.Ko je udba razpadla je razpadla samo na papirju.Omrežja, ljudje,denar in vpliv udbe na družbene sistem države pa je po osamosvojitvi ostal.In tako je še dandanes.To je eden izmed primerov kako delujejo strici iz ozadja. Zato se pa bojijo Janeza Janše na oblasti ker bi jim posekal lovke in razbil omrežja in vpliv v gospodarstvu in politiki. Za globoko državo je pa itak pomembno da je na oblasti lev politični pol s pomočjo katerega vse te nečednosti sploh lahko delajo že desetletja.Saj veste levi politični pol nam v Sloveniji vlada že 20 let na 45 let podlage. Mislim da sem stem vse povedal.
skradin
25. 03. 2019 07.19
+3
U4
24. 03. 2019 20.39
+7
Temu staremu lopovu še pri 90-ih ni dovolj nakradenega denarja. Morda misli, da bo živel 150 let. Ne ne bo šlo, žal je premalo hodil k maši.
slovenc59
24. 03. 2019 17.27
-4
Kaj govorite neumnosti, možak samo izpolnjuje zaveze nove pokojninske zakonodaje ! Vse drugo kar gre zraven je zgolj foušija !!!
smlatna
24. 03. 2019 15.34
+15
Barabo staro treba v temi dobit pa polomit kosti od prvo do zadnje
JApajaDAja
24. 03. 2019 15.17
+11
najbolj me znervirajo razni moralisti, ki samo nakladajo o stricih izza ozadja,o imenih teh parazitov pa molčijo ( prcednik slo, gantar,brecelj.....torej, vsi samo nakladamo brez dokazov, brez prijav...in rešitev sistema naj bo samoumevna?
Rokovnjac
24. 03. 2019 14.53
+13
Torej,je le dobro imeti veze z zdravstvom,pogleejte,dozivel je visoko starost!
Rokovnjac
24. 03. 2019 14.51
+13
Torej,zamlja ga se ni pozrla!
flojdi
24. 03. 2019 14.33
+2
.torej to da se na Zemlji LED Topi .. ni nujno (za vse) slabo
NA LEVO ni OK
24. 03. 2019 14.10
+16
Nekaj upanja vliva Šabeder. Čeprav sem bil skeptičen, ko se je pokazal kot direktor semenarne, me sedaj pozitivno preseneča. Upam in želim da bi imel dovolj poguma za opravljanje zaupanih nalog ministra za zdravje. Samo pogumno in reši nas korupcije in nepoštenih "dohtarjev", ki si ne zaslužijo naziva zdravniki. Presekaj trdovratne pokvarjene vezi podkupovanja in kraje. Ljudska podpora je zagotovljena.
puspan
24. 03. 2019 12.37
+27
Kako naj UKC uspešno deluje, če v njem še dandanes kraljuje 90 let star komunistični fosil in premika figurice, kot šahist svoje kmete.
NA LEVO ni OK
24. 03. 2019 11.34
+32
Ali ni lahko sram bogove v belem, poklicani so da skrbijo za zdravje bolnikov. S svojim delom in krajo javnega denarja pa prispevajo k temu da ljudje potrebni pomoči te pomoči nimajo in celo umirajo . Hipokratova prisega na denar in ne na pomoč. Dobro, da je v Sloveniji dr. Brecelj in še nekaj takih..Hvala vam, da si upate javno spregovoriti v kakšnem korupcijskem gnezdu delujete.. Vsi so doktorji samo eni so zdravniki, drugi pa krvniki.
mallonge
24. 03. 2019 11.08
+5
Šarkotov in Murgel prasetov kolega je takoj skoču po dnar.
lahunin
24. 03. 2019 10.42
+23
ERIK BRECELJ TO SMO SLOVENCI NAS PONOS
lambert
24. 03. 2019 18.53
+5
Ja bolj lapa ni pa od tega veliko koristnega. Naj pove imena in priimke potem pa organi pregona dalje ... saj so vsi povezani ... No vsaj vedeli bomo kdo so.
Jak Tobim
24. 03. 2019 10.41
+13
vidim, da se veliki, veliki večini t.i. kritikov (Brecelj), novinarjev ali samo komentirajočim še zmeraj napolnijo gate od strahu, ko se omeni ime bivšega šefa tajne policije zveze komunistov. kar naenkrat je to svetnik, dobrodelnik, ustanovitelj, pokrovitelj, mecen,..? pa kaj vam je? seveda je obvladoval in obvladuje, nedotakljivi zemljarič (sedaj bolj v nepremičninskih poslih).