Slovenija

Zemljišča v Trenti: tožilstvo vložilo obtožnico zoper premierja Janšo

Ljubljana , 01. 10. 2020 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.V., Anže Božič, Katarina Matejčič
Komentarji
1867

Specializirano državno tožilstvo je po neuradnih informacijah vložilo obtožnico na ljubljansko okrožno sodišče zoper premierja Janeza Janšo zaradi spornih poslov z zemljišči v Trenti. Očitajo mu kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic. V kabinetu predsednika vlade pravijo, da z vsebino obtožnice niso seznanjeni. Da gre za "že večkrat prežvečeno zadevo", se je odzvala Jelka Godec, medtem ko je Tanja Fajon jasna: "Tudi predsednik vlade ni nedotakljiv."

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Janša znova na zatožni klopi?
    06:02
    Iz 24UR ZVEČER: Janša znova na zatožni klopi?
  • Iz 24UR: Zemljišča v Trenti
    04:23
    Iz 24UR: Zemljišča v Trenti
  • Iz SVETA: Obtožnica v zadevi Trenta
    02:34
    Iz SVETA: Obtožnica v zadevi Trenta

Tožilec Specializiranega državnega tožilstva Boštjan Valenčič je neuradno vložil obtožnico zoper premierja Janšo, nekdanjega predsednika uprave Imosa Branka Kastelica in nekdanjega direktorja Eurogradenj Klemna Gantarja, je prvi poročal Večer. 

Gre za 15.600 kvadratnih metrov veliko zemljišče v Trenti, na desnem bregu Soče, ki je del Triglavskega narodnega park,  na katerem so bile ruševine kmetije iz 16. stoletja.

Februarja se je namreč po petih letih zaključila sodna preiskava zaradi spornih poslov z zemljišči v Trenti. 

Gre za primer, ki se vleče že leta. Sodna preiskava se je po petih letih zaključila februarja letos. 

Vse skupaj se je začelo marca leta 2005, ko je tudi takrat predsednik vlade Janša, z Imosom oziroma Kastelicem podpisal pogodbo za nakup trisobnega stanovanja v Ljubljani. Zanj je plačal 56 milijonov tolarjev oziroma 236.100 evrov, do dela denarja pa naj bi, kot trdi tožilstvo, Janša prišel na sumljiv način, in sicer s prodajo zemljišča v Trenti podjetju Eurogradnje, ki ga je zastopal Klemen Gantar, s tem pa je iztržil 131.000 evrov. 

Zemljišče v Trenti
Zemljišče v Trenti FOTO: POP TV

Ob stečaju Imosa je sodna cenilka zemljišče v Trenti ocenila na 17.655 evrov, kar je bila tudi izklicna cena na dražbi leta 2016. Na dražbi je večina dražiteljev odnehala na višini 30.000 evrov, ostali so štirje dražitelji, ki so ceno dvigovali vse do 127.500 evrov. Med njimi Damjan Podjed, za katerega tožilstvo po poročanju Večera sumi, da je namerno napihoval ceno in za zemljišče plačal več, zato da bi pomagal Janši dokazati, da so očitki zoper njega neutemeljeni. 

Septembra 2014 se je začela preiskava zoper osumljene, trajala je vse do februarja letos. Janši v obtožnici tožilstvo očita kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic, poroča Večer. Predpisana kazen za to kaznivo dejanje je do osem let zapora, zastaralni rok pa 20 let - v tem primeru torej do leta 2025. 

Obtožnica, ki je bila vložena danes, še ni pravnomočna, tako da imajo stranke še možnost ugovora. V kabinetu predsednika vlade pravijo, da z vsebino obtožnice še niso seznanjeni, zato je tudi ne morejo kometirati. 

V kabinetu predsednika vlade so za STA dejali, da Janša ostaja pri komentarju, ki ga je o zadevi dal konec decembra 2013. Spornost nepremičninskih poslov med prvakom SDS in podjetjem Imos, zaradi katerih naj bi policija na tožilstvo poslala ovadbo, je dokazano popolnoma iz trte zvita, so takrat poudarili v SDS. Kot so navedli v zapisu na spletni strani, je Janša posestvo v Trenti kupil leta 1992 s pomočjo honorarja od izdanih knjig.

Janša se je takrat na ovadbo odzval na družbenem omrežju Twitter. "Toliko o neodvisnem NPU. Dušenje s postopki, ki ga je novembra napovedal žvižgač s tožilstva, se nadaljuje," je zapisal. Danes se na informacijo o vložitvi obtožnice Janša na Twitterju ni odzval.

Fajonova: Tudi predsednik vlade ni nedotakljiv 

Tanja Fajon je v oddaji 24UR ZVEČER dejala, da nihče ne more biti nedotakljiv pred pravno državo, pred pravnimi institucijami. "Enako mora ostati neodvisno državno tožilstvo. Tudi predsednik vlade ni nedotakljiv."

Da gre za "že večkrat prežvečeno zadevo", pa je dejala Jelka Godec iz SDS. "Predsednik vlade je to že večkrat pojasnil. Tisti, ki to ponovno vlečejo na dan imajo zelo močno voljo, domišljije pa nobene."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1867)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staridida
02. 10. 2020 19.18
-1
Če ne bi bilo Nove 24 , nebi slišali balade o kosu in vrabcu...
amedeo
02. 10. 2020 17.51
+1
Pa ta človek je samo po sodnijah...ali toži ali je toženi, če ni to je ovaden ali on ovaja, če nič od naštetega je pa priča.
korošc
02. 10. 2020 17.22
-3
Če bo leto dni sedel, bo tk dovolj....
Miss YAY
02. 10. 2020 17.06
-2
Halo kolesarčki a vi sploh razumete, kaj je sistemska korupcija, se pravi dol z vlado, ki sprejema ukrepe proti in čimbolj diskreditirat predsednika vlade, da ja neo bolj uspešen od dosedanjih vlad, ki so to omogočale. Da so pa to ble večinsko levosučne vlade pa si poglejte mal nazaj iz nedaljnje preteklosti. Aja to pa vam več ne leži, mar ne? Boljš diskreditirat in omadeževat nekoga, ki je drugače misleč, sam da neo ugotovil dejanskega stanja dolgovanja do te družbe...
buda78
02. 10. 2020 17.10
+1
kar poglej si za nazaja kake je delal tvoj supreme leader😂 Vse praznike pobral pa upokojencem manjsal penzije da ti naprej ne pisem ker verjetno ze vse ves. Podn Premier kot tudi vsi za nazaj. Tok o tvojem Supreme leaderju Janezu
Miss YAY
02. 10. 2020 17.44
+1
Prvo kot prvo ni moj leader, temveč je predsednik vlade, je torej leader nas vseh, pa če je to teb všeč al pa ne. Kdor omadežuje svojga predsednika vlade, s tem omadežuje tud svoje ljudstvo, ki ga je izbralo po sistemu, kakega pač imamo. To je tak, kot če bi scal sam po sebi. Včasih treba mal pomislit tud, aja oni, ki sodelujete v sistemski korupciji pa mislit itak ne smete, to delajo drugi namesto vas.
buda78
02. 10. 2020 16.36
-1
spet ne bo nic. Malo po TV in to bo to. Klasika v Sloveniji, raj za kriminalce. Samo dobrega odvetnika rabis in kovcek denarja. Kar pa Janezu ne predstavlja problema.
Nimasmisla
02. 10. 2020 16.26
+8
a o tistih bajnih korona dodatkih izbrancem na rtv pa nič
Principat
02. 10. 2020 16.12
+2
______ to se je zgodilo po ukazu samega liderja , ne nasedajte , pač on želi ta primer zaključit in sedaj je pravi čas , toliko pritiska kot ga ima sodstvo sedaj še ni bilo in vse to po diktatu ijj
mosqito
02. 10. 2020 15.49
-6
Živel Janšizem.... BRAVO VLADA 🇸🇮🇸🇮🇸🇮
Kekec 007
02. 10. 2020 15.22
+9
A je Twitko že čivkal na to temo. Ziher zarota nad nedolžnim komunistom. To z Janezom je kakor pri indijancu. Poslednji komunist na oblasti. Ostanki komunizma na Trstenjakovi.. itd
Miss YAY
02. 10. 2020 15.17
-2
Kaj pa včerajšnja TARČA o sistemski korupciji v zdravstvu? O tem pa nič. Zgleda, da so udeleženci izredno zadeli bistvo situacije v naši državi. Vprašanje sploh več ni levi ali desni, ampak kdo sploh vidi poanto rešitve iz korupcijskih navez, ki so ustvarjene v državi. Torej, kaj ima pa to veze s parcelo Predsednika vlade. Ker so do sedaj vse vlade, ki so omogočevale delovanje koruptivnih navez bile levosučne, edina vlada, ki želi nekaj narediti proti sistemski korupciji je sedanja. Kako vse in na kakšen način so bili onemogočeni ljudje, ki so želeli ukrepati proti koruptivnim navezam v zdravstvu ste slišali v včerajšnji Tarči. Ljudje iz ultra levih strank se razprave sploh niso udeležili, ker je bilo govora o sistemski korupciji v zdravstvu. Kaj pa sistemska korupcija v sodstvu, tožilstvu pri policiji. Saj ne vemo, če Janševa vlada misli res izkoreniniti korupcijo v policiji, kjer so začeli z obsežnimi preiskavami. Kako se dogaja takim, ki skušajo preiskovati korupcijske naveze, ste pa lahko slišali tud v včerajšnji oddaji. Naposled je vlada nekaj ukrenila, da bi se premaknilo na tem področju, saj še sploh ne vemo kaj, vendar se že začenjajo malverzacije in intrige zoper vlado, kar je odraz globoke države in dokaz delovanja sistemske korupcije, ki je do sedaj bila omogočena s strani do sedaj vladajočih strank. Po večini levosučnih. Zato se mormo sploh vprašat zakaj protestirajo kolesarji proti vladi, mar se zavzemajo za ohranitev sistemske korupcije pri nas? A vi sploh pojma maste kolko je pri nas korumpiranih policajev,sodnikov in tožilcev, ter seveda zdravnikov. Niso vsi , bi pa blo dobro preiskat, keri so, saj ostale države EU nas vidijo kot enega bolj korumpiranih sistemov v EU in dokler bomo tko nadaljevali in ne bomo omogočal dela preiskovalnim organom, kjer je možno vložit fingirano obtožbo zoper premiera, za katero se ve, da služi zgolj za blatenje, nas ostali ne v EU ne bodo smatrali za resne partnerje. Zato bi kolesarji, ki ne vedo zakaj demonstrirajo v bistvu moral demonstrirat proti sistemski korupciji in ne proti vladi, kar je sprevrženo dejanje, saj s tem podpirajo obstoj globoke države in sistemske korupcije s strankami, ki to omogočajo.
Domendo
02. 10. 2020 15.44
+2
Si ti prebral-a kaj si napisal-a? In poglej še enkrat Trčo in premisli koga ni bilo v odajo.
Miss YAY
02. 10. 2020 16.40
-2
Domendo ne dojemaš mar ne, saj sem napisala, da ne gre za delitev na leve in desne, temveč za sistemsko korupcijo, ki jo zgleda tko, podpirajo kolesarji s svojimi demonstracijami. Včeraj je blo govora o sistemski korupciji v zdravstvu. Kaj pa korupcija v ostalih sistemih upravljanja-sodstvo, policija, tožilstvo. Do sedaj jo je omogočala koalicija, ki je bla na vladi in to so bli povečini levosučne vlade. Ampak point sploh ni v polariteti, point je v diskreditaciji vseh, ki bi se skušal zoperstavit sistemski korupciji!
Slovencek1
02. 10. 2020 17.01
+2
Bivši minister Hojs se sprehaja po policiji in hara po tožilstvu...temu ti praviš neodvisne inštitucije :) hahahahahahahahah LOL Kaj pa : - ZNB - dve super agenciji ki bi nadzirali nevladne službe To je samo od tega tedna.... - NPU -Policija -ukinitev in zmanjšanje vpliva nevladnih organizacij -aja Petrolove delnice pa Vizjak -........to je samo nekaj cvetk preteklih tednov in ti o globoki državi. Ko pa nekdo zapiše na transparent smrt janšizmu pa ivek joče, da ga bodo ubili Dejte bit resni ljudje. Aja še to...kaj je globoka država?
PS2Xministri
02. 10. 2020 17.04
-2
MISS..++++++ VSE NAPISANO KAR JE BILO SLIŠANO ...TA DOMENDO JE PA ITAK LEVNUH ,IN TO NAJRAJE VEDNO PRESLIŠI.
Covid 19
02. 10. 2020 14.42
+0
Pod kakšne barve preprogo bodo tokrat vse pometli??Državni tožilci,dejte se spravit na punco,ki je na avtobusu bojkotirala nošnjo maske,tu znate imeti več uspeha,sploh,če se povežete še s policijo,kriminalisti,mogoče tudi inšpekcijo..kak evro bo že dala za nespametno vedenje,medtem ko je bil resen kriminal do danes bolj medijske zgodbice za piš me v rit.
korošc
02. 10. 2020 14.26
+4
Komar! Ne zagovarjaj Balkanskega krimonala!!!!
korošc
02. 10. 2020 14.26
+7
Če veliki vodja ne bi bil kriminalec-goljuf, ne bi potreboval unga odvetnika iz solarija.... zagovarjal bi se lahko sam.,,
BETONSKI
02. 10. 2020 20.48
+0
mosqito
02. 10. 2020 13.30
-5
LEVNUHOM se spet meša in iz obupa, spet premlevajo,že davno ovržene zadeve. LEVNUHI, ČAKAM,DA OBTOŽITE ŠE MIKI MIŠKO,KER IMA ROZA HLAČE...😝🤪😝🤪🙊🤪🙊🤪🤪🙉🙈🙉
poneumljanje
02. 10. 2020 14.55
+4
Kaj noriš, saj je levnuh odhojsani tako naročil !
Berenika
02. 10. 2020 13.13
+7
Castrum, ker vidim, da si tu, spodaj pa ne bom šla iskat tvojega odgovora glede kateri svetovni mediji pišejo o fašizmu v Sloveniji, si poglej stran versobooks.com, pod avtorje, kjer je preogromno avtorjev, ki pišejo o ideoloških sistemih. Pred časom je tudi naš Slavoj Žižek pisal v The New York Times, Guardian, njegovih člankov pa ne objavljajo več, ker je bil preveč, ne bom rekla oster, ampak neposreden, razkrinkajoč te same časopisne hiše. Se pa spominjam, da si napisal, da veliko bereš. Sem dokaj sigurna, da sodelujoče avtorje v verso sploh nisi bral. Ali pa celo sploh nisi slišal za njih. Vedno se desničarji izkazujete za dobre tam, kjer sploh niste. Še vedno vas je pač sram priznati, da ste fašisti. To bi bila zanimiva debata zakaj tega ne priznate. Ste, ampak nekako niste... Ojoj..
prašek
02. 10. 2020 13.19
+6
»Septembra 2014 se je začela preiskava zoper osumljene, trajala je vse do februarja letos. Janši v obtožnici tožilstvo očita kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic, poroča Večer. Predpisana kazen za to kaznivo dejanje je do osem let zapora, zastaralni rok pa 20 let - v tem primeru torej do leta 2025. «
RADIKALEN
02. 10. 2020 14.01
-6
Zanimivo da že vrsto let pro komi frakcija z tem avtorjem članka Božičem in seveda zavzetim Florjančičem vodjem S.J.T. pogreva banalno zgodbo, kjer je vsakomur jasno da to s Trento in stanovanjem niso nobeni "posli" in je vsaka dražba pač višanje cene.. v tem primeru višji, ker leži v Triglavskem narodnem parku!
Kaktus111
02. 10. 2020 13.12
+7
Castrum ))))) Koliko let je od ...... 2016 ... do ... 2020 .......... boš uspel zračunat kdaj se je pral denar .....????
sinhron
02. 10. 2020 13.10
+4
Piše , da je Janša kupil parcelo za denar od prodaje knjig 1992 , takrat je imel on denar od prodaje orožja in ga je na drobno pral , ostalo je v torbi nosil njihov kurir ( žal že preminul ) v banko v AVSTRIJO IN ŠVICO !
Bojan-F
02. 10. 2020 13.01
+5
1837 komentarjev na obtožnico državljana J.J.J. (62) do 12:53 ... sosednji prispevek o ponovnem dokazu nesposobnosti oblasti soočati se z virusom Covid-19 tega števila ne bo dosegel ... tam perjenikov ni ...
Razumnež
02. 10. 2020 12.53
-3
Članek bi morda bil sam po sebi še kar za prežvečit.... Ampak od kje ste Fajonko zraven porinili pa ne vem !?
VolkBrenin
02. 10. 2020 12.48
+8
lej lej ...desna metla ...In janševiki cvilijo , da je pop levi medij 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣