Slovenija

Ženska z zgodbo o jurišanju

Ljubljana, 11. 03. 2018 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Suzana Lovec
Komentarji
58

Urednica 24UR Fokus in 24UR Inšpektor Suzana Lovec odkrito o stereotipih in seksizmu. O simptomih stanja. In o kontekstu, ki reproducira to stanje. Kot pravi, jo je o feminizmu največ naučila ženska z zgodbo o jurišanju.

O feminizmu me je največ naučila ženska, ki si ni rekla feministka, lahko da besede feminizem tudi poznala ni, je pa imela 45 kilogramov in je celo življenje prenašala 50-kilogramske žaklje na državni farmi piščancev. Imela je narejenih nekaj razredov (italijanske) osnovne šole, naprej se ni mogla šolati, ker je bilo treba iti po vojni delat, da bi preživeli. Želela si je, da bi lahko šla v šolo za medicinsko sestro. Ta ženska, stara mama v deželi non, ki ni pustila, da njo kdo kliče nona, ker nje po italijansko ne bo nihče več klical, ta ženska, ki je iz dneva v dan prenašala žaklje, tako kot vsi njeni moški sodelavci, ki je gradila hišo z lastnimi golimi rokami, enako kot je to počel njen mož, ta ženska, ki je ves čas govorila, kako pomembno je, da se izobražujemo, beremo, delamo vse, kar oni niso mogli, da bomo vedeli stvari; da ni pomembno, če si ženska ali moški, da je pomembno le, da delaš to, kar si želiš in kar je prav. Da ne dopustiš, da se ljudem dogajajo krivice, da zakrpaš ljudi, ki trpijo, in da se, če se krivica zgodi tebi, upreš! Da delaš prav in se za to tudi upreš, ne glede na posledice. Ta ženska, ki je pripovedovala, kako so v drugem delu vojne, ko so Italijane zamenjali novi okupatorji, z gore v dolino na Nemce vedno prve jurišale – partizanke.

Urednica 24UR Fokus in 24UR Inšpektor Suzana Lovec.
Urednica 24UR Fokus in 24UR Inšpektor Suzana Lovec. FOTO: POP TV

Zanima me, kaj bi ta ženska rekla varuhinji človekovih pravic, ki 9. 3. leta 2018 o moškosti in ženskosti oziroma "ženskem dotiku" v kolektivu razmišlja takole: "Ženske znamo biti bolj diplomatske in čustvene, pa tudi organizirane. Najboljši je tandem obeh spolov. Sami moški v vodstvu utegnejo biti pretirano tekmovalni in kdaj celo narcisoidni, same ženske pa zavistne in celo neprijetne. Tudi ali predvsem do pripadnic istega spola." In: "Časi so se zaradi boja žensk za enakopravnost res spremenili in žal že srečujemo moške, ki so izgubili zdravo moškost in so poženščeni, in ženske, ki so ob prijetno ženstvenost in so prave možače."

Danes ni 8. marec in zato pišem ta tekst. Na živce mi gre to obvezno pofočkanje na dan žena, ko se na enakopravnost pofočkamo vsi, vsako leto ... moški, ki kupujejo rože, delodajalci z nageljčki, ženske, ki čestitamo drugim ženskam, intelektualci, ki opominjajo na zgodovino in kontekst, otroci z lično ročno izdelanimi čestitkami (letos celo Werner s parlamentarnim zborčkom in Študentska organizacija univerze v Ljubljani z res kontekstualnim predlogom za izlet žensk na njihovo najljubšo zabavo, šoping). In tu smo novinarji, ki se tam nekje med 3. in 4. marcem spomnimo, da bo čez nekaj dni ena tema zakljukana, del obveznega repertoarja letnih ciklov, tam nekje med snegom in barvanjem pirhov, v studiu ali članku pa pogosto aboniran nabor tako ali drugače uspešnih žensk kot kronski dokaz, da ženske res zmoremo, nemalokrat začinjen z njihovimi poskusi preseganja stereotipov z zanimivo metodo, reproduciranjem stereotipov samih, saj veste: o tem, kako pomemben je "ženski princip", kako ženske zaznavamo drugačne teme in probleme, kako je potrebna ženska roka in ženska miselnost in sploh, kako potrebna in dragocena je ta naša "drugačnost". Brez osnovne refleksije o tem, da ravno s tem to "drugačnost", ki nikakor ni fakt sama na sebi, v tem istem trenutku pravzaprav ustvarjajo in reproducirajo. Dobro, tu so še tabele s plačnimi razlikami, Rosa Luxemburg, fotografije sufražetk in zaklinjanje, da dajmo že enkrat odpraviti to neenakopravnost spolov. Pofočkali smo se tudi letos vsi na 8. marec. In super, da smo se, treba se je, prav nič ni narobe s tem ... razen to, da je naslednji dan 9. marec. In za njim 10. in 11., 12., 13. …

In na čisto vsak, običajen dan, prijazna prodajalka v papirnici v centru Ljubljane otrokom razlaga, da so za punčke zvezki z mucki na naslovnici, oni z nogometom so pa za fantke. Zanima me, kaj bi ji rekla ženska, ki ni bila nona, ženska, ki je nosila žaklje, ki so bili težji od nje same, ki je govorila, da ni pomembno, če si ženska ali moški, ampak da delaš to, kar je prav. Ženska z zgodbo o partizankah, ki jurišajo skozi požgano vas. Rekla bi, da tudi punčke igrajo nogomet in da so ti zvezki tudi za njih. Zanimanja, interesi, sposobnosti, obnašanje, značajske lastnosti ... se namreč tukaj, na zvezku v papirnici, ne kažejo; ravno obratno, tukaj, natanko tukaj se ustvarjajo. Nekatere biološke razlike med nami so dejstvo, a to je tudi edina "natura", vse od tu naprej je "kultura". Takšna ali drugačna.

A kako bi človek stereotipiziranje lahko zameril prodajalki v papirnici ali gostji v studiu, če z njim v Sloveniji javno opleta kar varuhinja človekovih pravic? Zakaj se čudimo, kako lahko v 21. stoletju ljudje s transparenti pred porodnišnico vršijo pritisk na ženske, ki so se odločile za splav, ob tem pa vemo, kaj o tej temi izjavlja velecenjeni nekdanji ustavni sodnik, nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice, predavatelj številnim generacijam na ljubljanski pravni fakulteti? Kako smo lahko še vedno frapirani, ko seksizme stresajo razni skrajni forumaši in tviteraši, če seksizme pred kamerami izreka sedanji predsednik države (njegovi seksizmi so mnogi in ponarodeli; vse prehitro je v pozabo šel tudi oni bivšega predsednika države, ko je preveč "nadležno" novinarko vprašal, če je že poročena in da naj raje na tem dela) ... In če imamo župana prestolnice, ki so mu zaradi "učinkovitosti" ali leve politične usmerjenosti mnogi pripravljeni odpustiti zgodbo s farmacevtko ... Ta isti župan, ki je neki drugi novinarki navrgel, da "pri dedku ne boli". In vsi, ki takšne izjave odpuščajo, ker je to "štos". Ja, seveda, vse to so precej različne stvari, a so simptomi istega stanja. In hkrati kontekst, ki reproducira to stanje.

Zato razmišljam, kaj bi ženska, ki me je učila, še veliko bolj kot z besedami s svojim zgledom, da smo ženske in moški enakovredni in enakopravni in da je to, kaj je moško in žensko vedenje, stvar izbire ... kaj bi rekla ženskam z zgodbami iz #metoo #jaztudi. Rekla bi, da ji je žal, da so bile žrtve. A da naj ob tem ne pozabijo svojih hčera učiti tega, naj NE bodo žrtve. Da se, ko se dogaja nekaj, kar ti ni všeč in kar ni prav, upreš. Upreš se. Vsakič. Takoj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sre?a3
13. 03. 2018 07.13
Hvala uredništvu za trud pri urejanju...danes sem napisala pri komentiranju na računalniku narobe besedo in mi jo je podčrtalo z rdečo...če me spomin ne vara, prej te opcije ni bilo : )...še enkrat hvala in lep dan še naprej : )
Harigast
12. 03. 2018 14.22
+1
Škoda,da tudi tovarišica družbena delavka raje ne nosi žakljev. Bi bilo bolje za vse,razen morda za žaklje.
Transformerji
12. 03. 2018 13.57
+2
Članek je dober, res pa je, da nima s sedanjo družbo in njeno ureditvijo prav nobene zveze.
Rudar
19. 03. 2018 12.23
LLLEPI
12. 03. 2018 13.07
+6
z zenskimi cari se dalec pride ne potrebuje ne sole ne pameti samo svoje cara pokaze na pravem mestu in uspeh je tu.Torej smo dalec od enakopravnosti.
LLLEPI
12. 03. 2018 13.09
+6
Mislim da je ni zenske ki ni vsaj enkrat v zivljenju izrabila svojo zenskost da doseze svoje cilje.Ne vem zakaj se toliko sprenevedate ste namrec prave manipulatorice moskega sveta
RedCell
12. 03. 2018 09.41
+6
ženske kvote so seksizem!
Razumnež
12. 03. 2018 07.30
+10
Ah spet nekaj o moški-ženska.... Bolj problematično je, da službe ne dobijo malo manj lepe, vendar pametnejše ženske. Če tale Suzana ne bi imela nog do tal, bi težko dobila to službo. Eko, kaj pa zdaj??
toti mišek
11. 03. 2018 21.49
+1
Zgodba iz brkinu!!!
ni_mi_vse_eno
11. 03. 2018 20.04
+5
Enakopravnosti ni, vedno je nekdo zgoraj. No - če je iz strani, potem je enakopravno, vendar še vedno nekdo daje, drugi pa sprejema. ☺
ni_mi_vse_eno
11. 03. 2018 20.01
+1
Pravi dečko bi vedno jurišal na tako lepotico. Če je ona lovec, bi postal tudi plen. ☺
LLLEPI
11. 03. 2018 18.24
+8
Kakor jaz vidim nismo nic enakopravni vedno mora popustiti moski, ce hoce imeti mir v hisi
LLLEPI
11. 03. 2018 18.24
+6
Drugacce se pa nezni spol spremeni v pravega zmaja
Vzdevek92
11. 03. 2018 15.31
+5
glede na to da se večino komentatorjev ne strinja z napisanim samo čakam kdaj bo admin zaprl možnost komentiranja tega članka
LLLEPI
11. 03. 2018 18.21
+5
Ta demokracija je pa huda stvar je prepovedano da imas svoje mislenje
Machetekills007
11. 03. 2018 15.07
+8
kjer je žena gospodar je volk mesar
zajfa
11. 03. 2018 14.48
+25
To je vse rezultat zagrenjenih wanna be hollywood samskih vase zagledanih lepotičk, ki svoje frustracije rešujejo skozi "kaznovanje" moških, ker niso izpolnili njihova družbeno pogojena pričakovanja. Pošlihtajte najprej svoje glave, potem pa v enakopravnost, ki je že zdavnaj v Sloveniji prešla vse meje. Ženske so praktično povsod, in ko one zatirajo, je to o.k., 99% žensk, en moški v državnem podjetju pa še ta bebo, to je ok, vse to je ok. Moti pa vas tistih 00,5% ki ga še niste prevzele s svojim šarmom. Ja tam zgoraj je potrebno pa pozabiti, da si ženska (in to zares) in pokazati maksimum. Da sploh ne omenjam kvote. "Normalne" ženske hvala bogu prevladujejo. Zaradi FDV indoktrinacije pa človek dobi občutek kot da je vse obrnjeno na glavo. Hvala bogu ni. In hvala bogu je mati narava močnejša od vas in vedno bo.
LLLEPI
11. 03. 2018 17.06
+3
Zenske se ne morej upreti vladarju sveta le prava cena mora biti 99% jih popusti neglede na njihove principe feminizem in postenje
zajfa
11. 03. 2018 14.41
+20
Čeprav mi je gospa Nussdorferjeva nič drugega kot pač del "sistema" oportunistična lutka, ki pač skuša preživeti in jo lahko mirne volje pogrešamo, je tukaj "očitno" zadela da bolj ni mogla. Če je enakopravnost spolov tako samoumevna, boste vi Suzana, tudi ko vas bodo vzeli za talko ob ropu banke, protestirala, ko bodo pogajalci predlagali da se izpustijo vsaj ženske in otroci. Tudi ob požaru boste ostali v hiši in pomagali gasilcem, pa tudi v službi boste takoj ostali nekaj ur dlje kot je treba in prijeli za žakelj, sploh pa boste v slučaju vojne prijeli za puško.
LLLEPI
11. 03. 2018 18.49
+2
To pa ne bo mozno moski so tu da vzdrzujejo nezni spol vsaj tako se imenujejo
bb5a
11. 03. 2018 14.39
+19
Kaj če bi se ta mal nasmejala, deluje k pitbull...
trumpet2018
11. 03. 2018 14.52
+17
to samo pozira,ne smeš pozabiti da gre za bivšo playboy zajklo :)
BobbyP
11. 03. 2018 14.35
+11
Še malo populizma začinjenega z nekaj imeni in stereotipi. Po meri za povprečnega slovenskega bralca in njegov IQ.
blacksnak342
11. 03. 2018 14.33
+20
Edino s čemer se strinjam v članku je, da je Nussdorferjeva ena zoprna nesposobna kokoš. To, da je pa punca (novinarka) čisto lušna in tako zakompleksana, da piše takšne članke, pa da res misliti. Če je neka gospa bila prisiljena v težko in trdo življenje, še ne pomeni, da morajo vse ženske biti možače. Zaslužek posameznika je v normalnem svetu odvisen od kvalitativnega prispevka ne pa od kvot, ki jih dolčajo neki fdv-jevci na osnovi Teorije spolov. Prosim zresnite se in ne objavljate tako bolanih člankov kot da so suho zlato.
Salamandros
11. 03. 2018 14.26
+5
Kaj se sploh pritožujejo, saj imajo veliko več pravic kot moški. tudi ekonomsko jim je 1000X lažje v življenju kot moškim. Kje je problem?
Apostol1
11. 03. 2018 14.26
+7
Meni je bil članek všeč,ker reče bobu bob. Všeč mi je,da je vsaj malo pokritizirala Vlasto Nussdorfer,ki je za to delo popolnoma neprimerna in zadnji stavek,ki pravi ,da je treba opozoriti na nadlegovanje takoj in ne čez 20 let.
Krainerland
11. 03. 2018 14.11
+3
Da bi Silvio izbiral ministrice hehehe..