Slovenija

Ženske kasneje v pokoj

Ljubjana, 28. 12. 2007 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pogoji za upokojitev se bodo leta 2008 spremenili le za ženske. Potrebna starost se bo zanje zvišala za štiri mesece.

Pogoji za pridobitev in odmero pravic, ki jih predvideva zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju so spremenjeni
Pogoji za pridobitev in odmero pravic, ki jih predvideva zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju so spremenjeni FOTO: POP TV

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) je sporočil spremenjene pogoje za pridobitev in odmero pravic v letu 2008, ki jih predvideva zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Spremembe se nanašajo predvsem na spremenjene pogoje za upokojitev žensk ter pridobitev vdovske in družinske pokojnine.

Po podatkih ZPIZ se bodo pogoji za upokojitev v letu 2008 spremenili le za ženske. Tako se bo pri njih glede na pogoje, ki so bili veljavni v letu 2007, potrebna starost za upokojitev zvišala za štiri mesece, v primeru upokojitve pri najnižji možni starosti pa se bo za tri mesece podaljšala tudi potrebna pokojninska doba.

Ženske se lahko v letu 2007 upokojijo, če imajo: 56 let starosti in 36 let in devet mesecev pokojninske dobe; ali 61 let starosti in najmanj 20 let pokojninske dobe; ali 63 let starosti in najmanj 15 let zavarovalne dobe. Moški se lahko upokojijo če imajo: 58 let starosti in 40 let pokojninske dobe; ali 63 let starosti in najmanj 20 let pokojninske dobe; ali 65 let starosti in najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Po podatkih ZPIZ je pri ženskah polna starost v prehodnem obdobju izenačena z minimalno starostjo za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Pri moških polna starost znaša 62 let in šest mesecev. Moškemu, ki bo uveljavljal pravico pri nižji starosti (to možnost ima glede na to, da lahko uveljavi pravico do starostne pokojnine pri 58 letih starosti in 40 letih pokojninske dobe) in nima 40 let delovne dobe, se bo pokojnina znižala za vsak mesec manjkajoče starosti za 0,3 odstotka (upokojitev v starosti 58 do 59 let), oziroma 0,25 odstotka (upokojitev med 59 in 60 letom), za 0,2 odstotka (upokojitev med 60 in 61 letom), za 0,15 odstotka (upokojitev med 61 in 62 letom) oziroma 0,1 odstotka (upokojitev med 62 in 62 letom in 6 mesecev). Največje možno zmanjšanje starostne pokojnine, uveljavljene v letu 2008, lahko v tem primeru znaša 16,2 odstotka in je trajno.

Uveljavljanje otroka

V letu 2008 se v primeru skrbi za enega otroka lahko starost zniža za štiri mesece in 15 dni, za dva otroka za 11 mesecev in osem dni, za tri otroke za 20 mesecev in osem dni ter za vsakega naslednjega otroka še za 11 mesecev in osem dni. Pri tem starostna meja za žensko ne more biti nižja od 53 let, za moškega pa 58 let. Starša se o tem, kdo bo uveljavljal tako znižanje, dogovorita, tako da npr. lahko vsak uveljavlja enega otroka.

Samo ženskam, ki se nameravajo upokojiti pri starosti 56 let ter s 36 leti in devetimi meseci pokojninske dobe, se lahko po podatkih ZPIZ navedena starost zniža, če so bile obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovane, še preden so dopolnile 18 let starosti. Starost se zniža za sedem mesecev za vsako leto, prebito v obveznem zavarovanju pred dopolnjenim 18. letom starosti, če je obdobje krajše od enega leta, pa sedem dvanajstin tega časa. Tudi v tem primeru se starost ne more znižati pod 53 let.

Dodatna doba

V letu 2008 bo po podatkih ZPIZ mogoče manjkajočo pokojninsko dobo za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine dopolniti tudi z dodano dobo. Ta lahko obsega: čas zaključenega študija na dodiplomskem in podiplomskem šolanju; dejanski čas obveznega vojaškega roka, nadomestne civilne službe ali čas osnovnega usposabljanja za rezervni sestav; čas, v katerem je bil zavarovanec prijavljen pri zavodu za zaposlovanje kot iskalec zaposlitve ali brezposelna oseba. To bo možno le tedaj, če ta obdobja ne bodo všteta v pokojninsko dobo, na kaki drugi podlagi.

Manjkajočo pokojninsko dobo bo mogoče nadomestiti z dodatno dobo
Manjkajočo pokojninsko dobo bo mogoče nadomestiti z dodatno dobo FOTO: Reuters

V letu 2008 se lahko upravičencu za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine upošteva sedem mesecev za posamezno leto obdobja, ki se šteje v dodano dobo (npr.: za tri leta študija enaindvajset mesecev). Dodana doba se upošteva le za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine, ne vpliva pa na njeno višino, saj se višina odstotka za odmero starostne pokojnine določi brez dodane dobe. Dodana doba se tudi ne šteje v delovno dobo.

Višina pokojnine

Pokojnina se odmeri od pokojninske osnove. Višina pokojninske osnove se praviloma določi na podlagi plač, ki jih je zavarovanec prejel, oziroma od zavarovalnih osnov, od katerih so mu bili obračunani prispevki od vključno leta 1970 dalje. Od leta 2008 dalje se pokojninska osnova izračunava na podlagi plač oziroma zavarovalnih osnov iz katerih koli zaporednih najugodnejših osemnajstih let zavarovanja (s tem se zaključuje predhodno obdobje).

Vdovska pokojnina

Vdova in vdovec bosta v letu 2007 pridobila pravico do vdovske pokojnine, če bosta ob smrti svojega partnerja dopolnila 53 let starosti. Če navedene starosti ne bosta dopolnila, dopolnila pa bosta starost 48 let, bosta pridobila pravico do vdovske pokojnine ob starosti 53 let. V primeru, da vdova ali vdovec ob partnerjevi smrti nimata statusa zavarovanca pokojninskega in invalidskega zavarovanja, pridobita pravico do vdovske pokojnine, če ob smrti partnerja dopolnita 48 let starosti. Če vdova brez statusa zavarovanca navedene starosti ni dopolnila, dopolnila pa je starost 44 let in 6 mesecev, pa bo pridobila pravico do vdovske pokojnine, ko bo dopolnila starost 48 let.

Vdovi ali vdovcu, ki ima poleg pravice do lastne starostne ali invalidske pokojnine, pravico tudi do vdovske pokojnine, se lahko, če je to ugodneje, poleg lastne pokojnine izplačuje del vdovske pokojnine. V letu 2008 znaša ta del 15 odstotkov vdovske pokojnine, vendar največ do zneska v višini 15 odstotkov povprečne mesečne pokojnine, izplačane v državi v predhodnem koledarskem letu (podatek za leto 2007 še ni znan).

Skupno izplačilo lastne in dela vdovske pokojnine je po zakonu omejeno
Skupno izplačilo lastne in dela vdovske pokojnine je po zakonu omejeno FOTO: POP TV

Skupno izplačilo lastne in dela vdovske pokojnine je po zakonu omejeno. Meja za izplačilo dela vdovske pokojnine je v letu 2008 enaka znesku treh povprečnih mesečnih pokojnin, izplačane v državi v letu 2007, vendar pa ne sme znašati več kot znesek starostne pokojnine moškega, odmerjene od najvišje osnove za 40 let pokojninske dobe.

Družinska pokojnina

Starši, ki jih je umrli otrok preživljal do svoje smrti, v nekaterih primerih pridobijo pravico do družinske pokojnine. Tako mora mati v letu 2008, ob smrti otroka, ki jo je preživljal, dopolniti 54 let in šest mesecev starosti, oče pa 58 let. Obe starostni meji sta pomembni tudi tedaj, če uveljavljajo to pravico bratje in sestre umrlega, ki jih je preživljal do svoje smrti.

V letu 2008 bo (tako kot lani in predlani) lahko pravico do državne pokojnine uveljavila oseba s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki je dopolnila starost 65 ali več let, če je med 15. in 65. letom starosti imela najmanj 30 let prijavljeno stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in če nima pravice do pokojnine po našem oziroma kakem tujem javnem sistemu pokojninskega zavarovanja, ob tem pa tudi njeni lastni dohodki ne presegajo premoženjskega cenzusa za pridobitev pravice do varstvenega dodatka.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

orchid21
28. 12. 2007 23.27
ocitno bo treba zaobit ta sistem in si ustvarit svoj sklad za penzijo, da bos delal do takrat, ko bos ti hotel, ne do takrat ko bo drzava rekla. Ze tako ji placujemo "stanarino" (davke), ker bivamo tu in zato da s tem denarjem podpiramo lenuhe in sistem nesposobnezev.
kriss714@amis.net
28. 12. 2007 19.26
Izenačit upokojitvene dobe, saj nekaj utrujajo z enakopravnostjo, a ne? Potem pa ženskam priznati olajšave za vsakega otroka. Naj bodo priviligirane samo matere, ne pa ker ves babovje na počez.
wish-mistress@hotmail.com
28. 12. 2007 19.07
makajjezvami
28. 12. 2007 18.48
A se ne ravno ženske borijo za neko emancipacijo?
fmunih@email.si
28. 12. 2007 17.37
Država ne spoštuje žensk in materinstva. Ženske, ki so rodile in vzgajajo otroke, bi morale imeti še dodatne koristi, ne pa da se jih izkorišča tudi s podaljševanjem delovne dobe. HALO!
neti
28. 12. 2007 16.44
sladki mmm, pozdravljen .. Malce so sitni in nenesitni s to ubogo miljardo€, ki jo KAD kao ponuja, k sreči se je Triglav rešil druge paradržavne luknje SOD, pa na lastne stroške, e ne da se kar tako Triglav .. Pa spet so vladni pametnjakoviči zprli "vrata" na Borzo .. ufff Kje je mojster lepih besed ..
nask
28. 12. 2007 16.01
Ali se še sploh splača pošteno delati v naši državi? Delaš za male plače, plačuješ davke, da imajo državniki lepe plače, da podpiraš cerkev, ki ne plačuje nobenih davkov, da poskrbijo lepo za Strojanove, socialne podpore za mlade lenuhe, ki nočejo delati, teh pa je kr veliko, navsezadnje pa živih ubogo življenje na robu preživetja, nemoreš si kupiti stanovanja, nedobiš kredita, itd. Kam nas to pelje, država pač nam pokaže - da se ne splača biti delaven in pošten!
Cukercek Sladki
28. 12. 2007 14.50
Dober dan neti se strinjam s tvojo izjavo bi pa dodal še nekaj glede na nihanje populacije bomo čez 15 do 20 let delalli do konca življenja ker spiza ne bo več oz ne bo zadostoval potrebam upokojencev
neti
28. 12. 2007 14.27
GLAVNI .... HAHAHA eho tvoje praznine aji vakuma .. saj veš kje Pa, ko SPIZu zmanjka sredstev zaradi nepremišljenih naložb, pa bo paradržavni sklad KAD ponujal delež Triglava d. d. Sreča je, da ne veš kolikšen odstotek Triglava predstavlja ta, za vas izgubljena miljarda € .. Samo ti sanjaj in sanjaj ..
GLAVNI
28. 12. 2007 14.24
Bi pa ble davčne reforme res rešitev, vendar bi se raja uprla, češ da jih ta vlada molze iz vseh mogočih lukenj, kajti davki bi se dvignili, prispevki za pokojninsko zavarovanje bi se tudi dvignili, torej ne spet pametovat! Potrebna bi bla davčna reforma, potem ko pa bi se zgodla, pa bi spet udrihali po vladi, kaj ne? HAHA politik70, očitno ti nimaš pojma, da si privoščiš take bedarije pisat po javnih forumih
politik70
28. 12. 2007 14.23
GLAVNI Seveda zate je vse imbecilnost ! Če misliš da ne ločim med pokojninskoblagajno in pokojninskimi skladi si se mal zaj.... Upam da takrat ko boš ti zrel za penzijo te sploh ne bo več! Prodat kar je slovenskega da nam zavladajo Tujci! To je tvoj moto! O davčni reformi pa ...... Hvala bogu da je niso, ampak bo prišla prej ali slej in kasnej ko bo bolj bomo naje.... Pozdrav Politik70
GLAVNI
28. 12. 2007 14.12
HAHAHA WTF!? ''Zakaj pa potem niso pustili pokojninskim skladom nakupa NKBM?'' HAHA, ne morem verjet kaki trotl, res, sramota, žalost, pokop slovenskega naroda, imbecilnost brez primere, hahaha
politik70
28. 12. 2007 14.09
GLAVNI | Nimaš pojma! Tisti denar od Triglav bi šel tik tak to ni rešitev. Zakaj pa potem niso pustili pokojninskim skladom nakupa NKBM? Država nima denarja zato ker ga serje! Vsi vemo da se starostna doba daljša! Spremeniti bojo morali marsikaj kje drugje! Potrebne bojo davčne reforme ,ki si jih ta vlada ni upa speljati. Pozdrav Politik70
tomi.passion@gmail.com
28. 12. 2007 14.04
GTR...zato ker je socializem mrtev in nikoli ni ddeloval... poglej si Venezuelo in Kubo....narod strada. SIcer pa je za to kriva opozicija, ki je na nedavnem referendumu ljudi nategovala naj bodo proti, češ da bodo dobili denar. To je sedaj posledica, saj se denar tako ne bo stakal v pokojninsko blagajno. Potem pa naj še kdo zaupa Pahorju in Golobiču.
GTR
28. 12. 2007 13.59
To ste sami hotl, ko ste se zacel igrat kapitalizem ;)
GLAVNI
28. 12. 2007 13.43
Pokojninska blagana je vedno manjša, zato so tud tu potrebni ukrepi. Je bil pred kratkim referendum, a se je ljudstvo odločilo, da je ne mislijo napolnit, zato pa so tudi potrebne te spremembe.