Slovenija

Ženske so boljše voznice od moških, saj povzročijo manj prometnih nesreč

Ljubljana, 26. 11. 2019 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ni.Š., V.L.
Komentarji
124

Kdo bolje vozi? Moški ali ženske? So ženske res slabše voznice, kar pravi v družbi močno zakoreninjen stereotip? Tretjo sezono vseslovenske iniciative za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah tokrat prevzemajo ženske z namenom, da zlasti moške pozovejo k odgovorni udeležbi v prometu brez alkohola.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Heroji furajo v pižamah
    02:56
    Iz SVETA: Heroji furajo v pižamah
  • Iz 24UR: Ženske so boljše voznice od moških
    02:23
    Iz 24UR: Ženske so boljše voznice od moških

Te dni ste lahko opazili plakate s trditvijo, da so ženske boljše voznice od moških, ki je v očeh mnogih zelo kontroverzna. Gre za novo kampanjo Zavoda Vozim in iniciative Heroji furajo v pižamah, katere cilj je manj voženj pod vplivom alkohola. To je že tretja kampanjo Zavoda Vozim, ki tokrat temelji na trditvi, da so ženske boljše voznice od moških. Ne gre za puhlico, pač pa za z dokazi podprto trditvijo. Kot so razkrili na današnji novinarski konferenci, kar 89 % prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročijo moški. 

So ženske res slabše voznice, kar pravi v družbi močno zakoreninjen stereotip?
So ženske res slabše voznice, kar pravi v družbi močno zakoreninjen stereotip? FOTO: Dreamstime

Kaj pravi statistika?

V lanskem letu je le 1 od 22 smrtnih žrtev prometnih nesreč zaradi alkohola povzročila ženska. Statistika za lansko leto še pravi, da je bilo v letu 2018 povzročenih 1491 prometni nesreč pod vplivom alkohola, v katerih je umrlo 22 oseb, 151 oseb pa je bilo hudo telesno poškodovanih. Od tega so moški povzročili kar 89 odstotkov nesreč, v teh nesrečah pa je umrlo kar 21 oseb. 11 odstotkov nesreč so povzročile voznice, ena od teh pa se je končala s smrtno žrtvijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V letu 2018 je bilo povzročenih 18.248 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 91 oseb, 821 oseb pa je bilo hudo telesno poškodovanih. Za 15.327 prometnih nesreč so povzročitelji znani, od teh pa so voznice povzročile 27 odstotkov nesreč oziroma 4179. V teh nesrečah je umrlo 17 oseb, 155 oseb je bilo huje poškodovanih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dr. Maja Roškar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je problem osvetlila še z vidika razlike pitja alkohola med spoloma: "Moški pijejo več in pogosteje, razmerje med spoloma je približno 3:1 (pri mladostnikih so razlike manjše). Iz raziskav ugotavljamo, da 55 % moških vsaj enkrat na leto pije na način, s katerim tvega škodo, pri ženskah pa je ta odstotek nižji in sicer 30 %". Prav zaradi teh podatkov so se ustvarjalci komunikacijske akcije odločili glas iniciative predati ženskam, ki želijo zlasti moške pozvati k odgovorni udeležbi v prometu brez alkohola.

Kot je opozorila Vesna Marinko, vršilka dolžnosti direktorice Javne agencije RS za varnost prometa, moški pogosteje sedejo za volan pod vplivom alkohola, saj so letos policisti v 91% kaznovali moške zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Tudi ženske sicer niso izjeme, saj je letošnja rekorderka med alkoholiziranimi povzročitelji imela 1.64 mg alkohola na liter izdihanega zraka (prek 3 promile v krvi). Osebe stare od 45 do 54 let so povzročile največ prometnih nesreč s smrtnim izidom zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Kot je še dodala, znanstvene raziskave sicer ne potrjujejo posebnih vozniških prednosti enega ali drugega spola, lahko pa iz statistike zaključimo, da ženske manj tvegajo v prometu, so previdnejše in ostajajo v prometu mirnejše. Ob tem pa so pogosteje podvržene večopravilnosti, ki tudi v prometu predstavlja visoko tveganje.

Voznice povzročijo bistveno manj prometnih nesreč.
Voznice povzročijo bistveno manj prometnih nesreč. FOTO: Zavod Vozim

Heroj vsak, ki ne sede za volan pod vplivom alkohola

Iniciativa Zavoda Vozim, zavarovalnice Generali, Toyote Slovenija in agencije Luna/TBWA je mednarodno nagrajen model, ki v lokalnem okolju povezuje vse ključne deležnike: mlade, starše, učitelje, odločevalce in strokovnjake, da skupaj pridejo do konkretnih rešitev za preprečevanje voženj pod vplivom alkohola v lokalnem okolju.

Heroj je vsak, ki drugemu omogoči varen prevoz, četudi sredi noči in v pižami, predvsem pa vsak, ki nikoli ne sede za volan pod vplivom alkohola.

Kar 24 odstotkov smrti na slovenskih cestah je posledica alkohola

Razlog za skoraj vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom je alkohol in četrtino teh povzročijo mladi vozniki. 22 let je povprečna starost mladih, ki zaradi prometne nesreče pristanejo na vozičku. Iniciativa Heroji furajo v pižamah je odgovor na prizadevanja za varnejše ceste, z iniciativo pa nagovarjajo mlade, da ne vozijo pod vplivom alkohola, hkrati pa pozivajo starše, četudi sredi noči in v pižami, da poskrbijo za varen prevoz svojih otrok domov. Heroji namreč furajo v pižamah. Heroj pa je predvsem vsak, ki nikoli ne sede za volan pod vplivom alkohola. "S to komunikacijo želimo preseči dejstvo, da je nekaj popitih kozarcev in nato sesti za volan še vedno kul dejanje, skoraj blagovna znamka. Naša skupna in zelo zahtevna naloga je, da uničimo to znamko, jo preglasimo in skupaj spravimo alkohol iz cest ter ga naredimo manj družbeno sprejemljivega," pravi David Razboršek, direktor Zavoda Vozim.

Celosten in učinkovit model Heroji furajo v pižamah je prepoznala tudi Evropska komisija in ga s podeljeno prestižno nagrado "Jacques Barrot Grand Prize" proglasila za najboljši projekt v Evropi na področju prometne varnosti v zadnjih štirih letih.

Vse pa je s svojo izkušnjo in prometno nesrečo zaradi alkohola k drugačnem ravnanju v prometu pozvala Vesna Novak, ena od predstavnic Zavoda Vozim, ki je dejala: "Moja pot z zabave je pred 20. leti trajala več kot pol leta, saj sem bila kot sopotnica udeležena v prometni nesreči in utrpela poškodbo hrbtenjače. Moja prava rehabilitacija po prometni nesreči se je od prihodu domov pravzaprav šele začela. Veliko energije in vztrajnosti je bilo potrebno za spopadanje z novo življenjsko situacijo in če bi vso to energijo vložila v nove stvari, kot je na primer šport, bi bila danes vrhunska športnica. Najtežje pa sem sprejela ravno dejstvo, da je bila moja odločitev, da se peljem z vinjenim voznikom. Zato je še kako pomembno, da se vsi zavedamo, da čisto vsak posameznik nosi svoj del odgovornosti v prometu - tako kot voznik ali kot sopotnik. Heroj je torej tisti, ki nikoli ne vozi pod vplivom alkohola in tudi opominja ter opozarja druge, da je takšno početje skrajno neodgovorno."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
27. 11. 2019 11.12
+0
Berem tele komentarje spodaj in ogromno jih ne priznava rezultatov te raziskave . Jaz pa menim , da je tole treba vzeti kot neko dobronamerno opozorilo , da bi bili vsi boljši šoferji in ne samo šoferke . Drugače povedano resnica vedno vsaj malo boli, pa sem šofer in ne šoferka.
Uporabnik443897
29. 11. 2019 14.03
Na splošno smo moški v večini boljši šoferji, verjetno tudiiz razloga večje število prevoenih kilometrov in večjega veselja do vožnje. Če sta pa moški in ženska oba šoferjaa po duši in sličnoštevilo prevoženih kilometrov, pasem prepričan da ni neke razlike. Tudi moški če je interes skrbijo za male otroke enako kot ŽENSKE. Jaz vidim samo interes in prevožene kilometre !!!
barjagula
27. 11. 2019 09.49
+2
Ta je dobra.Kot,da bi rekel;Moški so boljši za hišna opravila,ker se jih v kuhinji manj poškoduje.
Pohorski pubec
27. 11. 2019 09.22
+0
Ni problem v tem, da so ženske boljše voznice od moških....problem je, ker se ne ve, katera od voznic je boljša od druge voznice...;)
anjerd
27. 11. 2019 08.10
+1
Ne nakladajte, poglejte v notranjost avtomobila v križiščih, vsaka drži telefon v roki in čeblja, namestiti kamere in položnice na dom. Še pri zeleni ne ustavijo pešcu, ker bulji v telefon.
Apostol1
27. 11. 2019 11.04
+2
anjerd ........ Jaz osebno sem videl tudi ogromno moških s telefonom za volanom , tako , da ti nakladaš in si zatisneš oči , ker tebi ni všeč ta resnica.
TistoPravo
26. 11. 2019 21.20
+1
Sj veste tisto....k žena reče možu: dons sm pa enga že spila, ti voz. Do jutri še nismo pršli
WhatDoYouCare
26. 11. 2019 21.05
+13
Statistika po butalsko. Izračunite kolk nesreč na prevožen kilometer povzročijo ženske in kolk moški.?
TistoPravo
26. 11. 2019 21.11
+2
TistoPravo
26. 11. 2019 20.52
+4
Tako kot so ženske boljše partnerice od moških...važn da sta oba spola potrebna za vso človeško domišljijo v obliki obstoječega izmišljenega lajfstajla
Principat
26. 11. 2019 20.47
+3
Nemška kanclerka Angela Merkel je priznala, da je slaba voznica in da je ... mu je plačala, da je pospešil celoten postopek pridobitve vozniškega dovoljenja. Sedaj pa je še zavozila evropo kot bo tudi njena kolegica Ursula , ki jo je forsirala že od 2014 , bi vam še ,ampak...tudi naše so krampi
Rožle2X
26. 11. 2019 20.46
+7
Če je manj voznic kot moških, je potem logično, da je tudi manj nesreč ..
ssbobo
26. 11. 2019 20.09
+4
Itak .....take nebuloze sigurno sklanfajo skup ljudje kateri bolj malo uporabljajo prevozna sredstva v vsakdanjem prometu
BroNo1
26. 11. 2019 19.58
-17
Ne rabmo nič razbijat, ker je samoumevno, da smo ženske boljše voznice, od nekdaj!!!
Žac
26. 11. 2019 20.04
+9
Domendo
26. 11. 2019 20.10
+5
Čez čas, ko bodo vsi avtomobili lahko sami vozili na cestah, boste pa ženske spet slabše voznice od moških. Če ne verjameš, ti lahko dokažem, da je avto moškega spola. Ja ženske čez čas, ko več nebo nikogar s kom bi lahko tekmovale se boste pogrizle med sabo. Ženske so vsepovsod boljše od moških problem nastane ko se pogledajo v ogledalo vedno nekaj ni prav.
Frane Šajn
26. 11. 2019 19.41
+8
Ja , ampak takrat ko jih bo devet lulalo hkrati v lonček ali kahlico!
nevtroalko
26. 11. 2019 19.40
+12
kar med kamijonarje treba popraviti razmerje na 50 50. aja plača je prenizka
Domendo
26. 11. 2019 19.36
+9
Na rtv govorijo, da so za posledicami prometnih nesreč, ki so jih povzročili vinjeni vozniki umrlo 22 ljudi. Od teh je bila povzročiteljica samo ena ženska. Samo v slovenske novice pogledate in vam je lahko jasno, da lažejo. Potem pa še ena tam, da je razmerje ljudi, ki pijejo in vozijo tri proti ena v korist žensk. Dosti je žensk pijandur na cesti samo vam policisti iz različnih razlogov pogledajo skozi prste.
Domendo
26. 11. 2019 19.38
+15
Še v Ameriki ni take propagande s strani feministk kot na rtv.
Devilz Pff
26. 11. 2019 19.34
+13
pijan ko kanta še vedno moški gumo zna menjat ženska jo trezna ne zna :P
Covid 19
26. 11. 2019 19.21
+9
Ha,ha,ha..ta vic je res dober.
tomi.passion@gmail.com
26. 11. 2019 19.16
+20
No, no...na spletu imate objavljeno eno največjih mednarodnih raziskav o tem, kdo so boljši vozniki, moški ali ženske. Raziskava je zajela daleč največji vzorec ljudi, kar 6,1 miljona voznic in voznikov iz ZDA in Evrope. Gledali so različne kategorije, od poznavanja avtomobila, popravil, parkiranja, spretnostne vožnje....... in domala v vseh kategorijah so moški bili boljši. Edina kategorija, kjer so ženske bile boljše, je bila kultura vožnje. Da pa se poskuša ženske prikazovati kot boljše, je edini razlog ta, da dan danes se ženske samo hvali in kuje v zvezde, moške pa se samo stigmatizira in prikazuje kot mentalne in ne vem kakšne revčke. Pomislite....če nekdo reče, da je moški boljši voznik, je označen za seksista, šovinista, če nekdo reče, da so ženske boljše, je označen(a) za naprednega, močno žensko. Gremo dalje. Na spletu imate tudi raziskavo Nemškega avto kluba ADAC, ki je opravil podobno raziskavo, le da na temo nesreč. Številčno so res večino nesreč povzročili moški, a za razliko od naših feministk, tukaj niso dali pike, ampak vejico. Povedali so namreč tudi, da vozi, predvsem na daljše razdalje, mnogo več moških, zato je logično, da več moških povzorči nesreče. A ko številke pretvorimo v procente, glede na število žensk in moških v prometu, se je izkazalo, da procentualno večji delež žensk povzroči nesrečo, kot moških. To še ni vse. Splošno je znano, da ima večina žensk težave s parkiranjem. Razlog leži v genih, saj je moškim dana boljša prostorska orientacija, katero se potrebuje za obvladovanje vozila. Torej, povedano na vse, ženske niso boljše voznice in to nima nobene veze s šovinizmom, moškim egom, ampak dejstvi. Vem pa, da se mora pumpati krhek ženski ego, ki najbolj uživa, če je kao boljša od moškega.
scipio
26. 11. 2019 18.59
+9
Res so dobre voznice. Dokler se ga ne nalijejo. Potem so toliko bolj nevarne.
tapravKamncan
26. 11. 2019 18.34
+12
Ker ženske skoraj nič ne vozijo, razen takrat ko je dedec pijan, pa še takrat poškoduje odbijač, ko vzvratno parkira! 😂
Žac
26. 11. 2019 19.04
+8
Moja se par dni pred smejala sosedi katera je podrla kante za smeti. Plastične. In za par dni smo mi morali fuknuti hladilnik v smeti. In na koncu vsega san jaz bil kriv,da sam premaknil hladilnik kateri sam komaj vedel da je notri.
Berdem
26. 11. 2019 17.52
+13
Avtor članka prireja statistiko. Tako kot bi rekel, da opiti vozniki naredijo manj nesreč kot trezni.
Ramzess
26. 11. 2019 18.54
+5