Slovenija

Ženske so tudi dobesedno oblekle hlače

Ljubljana, 09. 11. 2018 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Prva svetovna vojna ni povzročila zgolj razpada velikih imperijev in za vedno spremenila zemljevid Evrope, sprožila je tudi globje, prelomne spremembe v civilnem življenju. Z izbruhom vojne in splošno mobilizacijo vojaških obveznikov, so nove vloge sedaj prevzele ženske.

V času prve svetovne vojne se zgodijo velike spremembe, tako v zaledju kot na fronti. "Ženske sedaj prvič neposredno sodelujejo tudi na fronti, predvsem kot bolniške strežnice, kar se še ni zgodilo v nobenem drugem vojaške spopadu," pripoveduje dr. Irena Selišnik s Filozofske fakultete v Ljubljani in vlogo žensk in moških med Veliko vojno povzame z besedami: "Če je moški vojak, je ona bolniška strežnica"

S potrdilom o moralnosti na fronto 

Morale so biti samske ženske, za katere se vzpostavi posebne tečaje, kjer se jih izobražuje za bolniške strežnice. Pred odhodom na fronto pa so morale pridobiti celo potrdilo o svoji moralnosti. To je običajno napisal župnik, "lahko pa tudi žandarmerija, ki je s tem potrdila, da je ženska nekaznovana". 

Odlikovanje ranjenih vojakov na dvorišču vojaške bolnišnice na Dunaju (Tedenske slike, 12. januar 1916).
Odlikovanje ranjenih vojakov na dvorišču vojaške bolnišnice na Dunaju (Tedenske slike, 12. januar 1916). FOTO: Digitalna knjižnica Slovenije

"In seveda so bile tukaj prostitutke," pravi Selišnikova. Na fronti so obstajali organizirani bordeli, "in tam ima vojak 15 minut časa da opravi, dolga kolona čaka pred vrati, da pride na vrsto". Znano je, da je med vojaki na fronti razsajal tudi sifilis, zato se je v teh bordelih vojake začelo izobraževati o spolno prenosljivih boleznih, da jih ti ne bi prinesli domov. "Govorilo se je o sifilisu in kondomih, kar je bilo za predvojno avstrijsko družbo nekaj presenetljivega."

Za sifilisom so trpele tudi nekatere prostitutke v Ljubljani, in nekateri so "namerno šli z njimi, da bi bili potem oproščeni vojaške službe. Težko je razumeti, da so se namerno okužili, saj je bila to smrtna obsodba. Takrat še niso imeli antibiotikov, tako da si zelo žalostno končal, končal si v blaznici na Studencu. Poleg tega so sifilis takrat zdravili z arzenom, če te ni ubila sama bolezen, te je ubilo zdravilo".

Oglas za kondome (Slovenski narod, 7. marec 1908).
Oglas za kondome (Slovenski narod, 7. marec 1908). FOTO: Digitalna knjižnica Slovenije

In kot v vseh vojnah, je prihajalo tudi do spolnega nasilja in posilstev, a to je zaenkrat še dokaj neraziskano področje. "Posilstvo je zagotovo bilo. Če beremo spomine iz tega časa, naj bi bili najbolj nevarni madžarski vojak, vendar pa to ni bilo tako javno izpostavljeno, kot je danes, takrat se je tega držala stigma".

Na tem mestu moramo omeniti tudi splave, ki so bili v času vojne zelo pogosti. Ženske so zanosile na fronti, ali pa medtem, ko je bil na fronti njihov mož. V Ljubljani so v ta namen delovale tudi posebne 'babice'. Nekatere žesnke so vseeno obdržale otroke, možje pa so otroke po prihodu s fronte sprejeli za svoje, saj jim pravzaprav ni preostalo drugega. "O tem se ni govorilo, treba je tudi vedeti, da so se posamezne slovenske dežele med seboj razlikovale, Kranjska je bila zelo konzervativna, medtem ko je Koroška že v 19.stoletju veljala za 'evropsko Jamajko' in je imela največji delež nezakonskih otrok v avstrijskem merilu."

Po vojni, ko se vojaki s fronte vrnejo domov, so se tako močno spremenile tudi čustvene razmere. Povečalo se je nasilje, še posebej pa narašča število ločitev, "tudi za to, ker naj bi ženske prešuštvovale z ruskimi ujetniki, ki so bili še posebej zaželjeni," pravi Selišnikova. Za območje današnje Slovenije je v tem času veljal Obči državljanski zakonik iz leta 1811, ki je določal, da je ločitev mogoča glede na posameznikovo veroizpoved. To je pomenilo, da so se npr. Judje lahko ločili, rimokatoličani pa ne. "Lahko so se ločili samo od mize in postelje. Žena je dobivala podporo zase in otroke, vendar pa ponovna poroka ni bila mogoča, kar pa so nekateri možje izigrali na ta način, da prestopijo v pravoslavje in se potem ponovno poročijo v pravoslavni cerkvi," dodaja.

Prvič se uvede socialne podpore

In če so samske ženske odhajale na fronto kot bolničarke, so poročene matere živele od socialnih podpor. V času vojne namreč pride do sprememb v samem razumevanju socialne države. Pred tem je za ženske vedno skrbel moški, sedaj pa so ti na fronti, in država prvič uvede socialne podpore, ki so jih prejemale ženske. Te sedaj prvič tudi same 'trošijo ta denar', a zaradi velikega pomanjkanje, ki je bilo v mestih še večje kot na fronti, jim tudi to ni pomagalo. "Tri ure si stal v vrsti in potem ko si končno prišel na vrsto ni bilo več hrane, tudi boni ti tako niso pomagali. V tem primeru si se moral znajti in iti na podeželje k sorodnikom, tihotapiti hrano iz madžarskega dela monarhije, ker tam niso imeli tako velikega problema s preskrbo kot avstrijski del. Potrebno se je bilo pač znajti," pripoveduje Selišnikarjeva. Poročene ženske so dobivale socialno podporo tudi v primeru smrti moža na fronti "in nato životarijo s to socialno podporo".

'Nekateri so se na začetku zgražali, ko so videli žensko v hlačah'

Predvsem pa je čas prve svetovne vojne znan po feminizaciji delovne sile. Zaradi splošne mobilizacije ženske sedaj prevzamejo vloge svojih mož in očetov, prevzamejo poljedelska dela, množično delajo v industriji in vojnih delavnicah, delajo v idrijskem rudniku, pomagajo graditi ceste, delajo kot dimnikarce… "Ženske so oblekle hlače, tudi dobesedno, kar je med nekaterimi na začetku sprožilo zgražanje". Meščanke so opravljale predvsem prostovoljna dela pri Rdečem križu, medtem ko so ženske in otroci na podeželju prevzeli delo na poljih, kasneje jim na pomoč pridejo ruski ujetniki, ki jih dodeli država.

Velike spremembe se zgodijo predvsem v uradništvu, kjer se poklic uradnice začne močno feminizirati. Ženske služijo kot pomožna pisarniška pomoč že pred vojno, med vojno pa se njihovo število močno poveča, tudi do desetkrat. "To so bile ženske, ki so bile večinoma nadpovprečno izobražene, imele so opravljenih osem razredov ljudske šole ali opravljen kakšen dekliški licej". In prav uradništvo je poklic, kjer feminizacija tudi po vojni vztraja, čeprav so imeli v prvih letih po vojni prednost vojni invalidi. Veliko vlogo so odigrali predvsem očetje, ki so v tem času "veliki promotorji ženske izobrazbe. Najprej podpirajo svoje hčere, da gredo na višje šole, nato pa so tudi tisti, ki jim priskrbijo službe."

Stroji za izrezovanje Karlovega križa iz cinkovih plošč, kjer delajo ženske (Tedenske slike: 20. marec 1918)
Stroji za izrezovanje Karlovega križa iz cinkovih plošč, kjer delajo ženske (Tedenske slike: 20. marec 1918) FOTO: Digitalna knjižnica Slovenije

Žene celo vdrejo v skladišče in pokradejo hrano

Veliko pomanjkanje hrane v mestih so občutili vsi, še posebej pa delavske ženske, ki se leta 1915 tudi uprejo, gredo na ulice in demonstrirajo za kruh, nato pa znova v naslednjih letih tudi za konec vojne. Žene železničarjev pa v Ljubljani celo vdrejo v skladišče in pokradejo hrano.

Politične aktivnosti žensk v času vojne so se izražale predvsem v spontanih nemirih, demonstracijah za hrano. A pomembno vlogo so odigrale z majniško deklaracijo oziroma v okviru deklaracijskega gibanja, kjer so prav ženske zbirale podpise in same prispevale kar 200.000 podpisov, ki jih je Franja Tavčar, žena ljubljanskega župana, na velikem deklaracijskem shodu 24. marca 1918 v Ljubljani slovesno izročila predsedniku Jugoslovanskega kluba Antonu Korošcu. Hkrati so bile ženske tudi tiste, ki so podpise zbirale. 

"Ženske med prvo svetovno vojno zasedejo nove vloge, tako v poklicnem kot družinskem življenju," zaključi Selišnikova. Vojna je spodbudila določene procese, medvojno obdobje pa je okrepilo vlogo žensk, kar je imelo dolgosežne posledice. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolkBrenin
11. 11. 2018 12.19
-1
ker se zaradi populizma desnega sektorja in ponovnega poskusa diskreditacije Fajonove zaradi njenega twita ( kar se pojavlja v določenih komentarjih spodaj ) ...mini razlaga ...Kompletni desni sektor tuli o komunajzarjih in smrt komunistom...tej isti pa so ravno v stranki , ki dnevno od osamosvojitve dalje pošilja te info v slovenski prostor...Mogoče ni nepomemben podatek da je sđs edina stranka v Sloveniji...ki NI bila pripravljena niti leta 2016 razkriti , kdo iz njihovih vrst je " bil " komunist " ...Pa lep dan ...Ps . če želite vam jih seveda z lahkoto naštejem po kosilu / zaradi apetita in nehigieničnosti omenjenih jih trenutno namreč nimam namena omenjati....
Wahl
11. 11. 2018 12.18
+14
Leta 2018 morajo pa te ženske pred odhodom v Saudsko Arabijo obvezno prebrati in se ravnati po kodeksu oblačenja, drugače doživijo srd mohamedovih vojakov, ki so obstali nekje v letu 630 po kristusi.
VolkBrenin
11. 11. 2018 12.06
+13
kako žalostno/ in nepotrebno da je tako / zgodovino imamo ljudje ...če gledaš z vidika leta 1900 ...1930 ...ali pa danes...ko se ozremo nazaj ...kup morij , trpljenja in vsega poleg - povsem nepotrebno...Tudi na današnji dan ni nič drugače...
VolkBrenin
11. 11. 2018 12.01
+6
Nisem vedel da so bile korošice tako gajstne...mogoče jih je pa samo malo zeblo...Kakorkoli , jaz jim dam prav ...da so se malo " pogrele " ...
alba66
11. 11. 2018 11.13
+28
Bila včeraj pri Krnskem jezeru na proslavi (Pohod miru - iz Ukanca preko Komne do Krnskega jezera). Organizatorji so sepotrudili in pripravili lep program. Zelo me moti in hkrtai žalosti, da nisem nikjer zasledila članka o tem dogodku. Zato se sprašujem ali je proslava ob 100 obletnici konca 1. svet.vojne pri Krnskem jezeru res manj pomembne od n.pr. prireditve Od Litije do Čateža?
VolkBrenin
11. 11. 2018 11.58
+7
alba...drži...++++ ps. od litije do čateza je samo " najbolj znan " ...ne pa najbolj pomemben...O tem pa ne bom sodil...
Equilibre
11. 11. 2018 10.32
+8
Za razliko od današnjih feministk te ženske niso bile razvajene punčke z tatijem ki jim vse plača. so takrat vedle kje jim je mesto v družbi in so tud imele respekt do moških.
Sputnik
11. 11. 2018 09.45
+11
anketa na desno ali se strinjate z dvigom minimalne plače? ja itak da se če sem na minimalcu
SAF1
11. 11. 2018 15.48
+3
Sputnik
11. 11. 2018 09.43
-18
fino ja. ženske so se oblekle moški so pa umirali v mukah, lakoti, mrazu, vročini, žeji, od izmučenosti,... od metka je bilo še najmanj mučno. spet reklamirate kako so ženske super in širite feminizem. največ vojn se je začelo ravno zaradi žensk. brada pitta vprašajte za vsaj eno
lycan
11. 11. 2018 09.13
+54
Resnično nespodoben twit evropske poslanek Tanje Fajon. Sramotno, da imamo take ljudi kot predstavnike našega naroda. V poklon padlim v prvi svetovni vojni twita o "smrti fašizmu" in "svobodi narodu". Ali se sploh zaveda za koga so se naši vojaki na Soški fronti borili? Ali ma saj malo zgodovinskega znanja, da lahko loči med prvo in drugo svetovno vojno? Res sramotno za evropsko pralamentarko!
BobbyP
11. 11. 2018 09.39
+15
Preveč vi pričakujete od SD-jevske Sorosove plačanke. Inteligenca ni zaželena v tistem krogu. 😎
VolkBrenin
11. 11. 2018 11.52
-2
lycan...fašizem je imel " vpliv " že mnogo prej ...V Italiji sta bila simbol in naziv »fascio« za politične skupine, ki so bile na politični desnici, v rabi že pred letom 1919. Take skupine so s prevzemom simbola skušale poudariti povezanost Italije z veličino in sijajem starega Rima...
VolkBrenin
11. 11. 2018 11.55
-3
da bo - tudi zgodovinsko gledano - jasno za kaj gre pri podobnih izjavah , kot je twit Fajonove je potrebno poznati zgodovino ...in tudi razumevanje pojma ...smrt fašizmu...Najbolj izviren opis na kratko je podal Umberto Eco ...Izmuzljivost pojma fašizem je Umberto Eco v osebnostno obarvanem eseju obšel s formulacijo 14 značilnosti fašizma: 1. kult tradicije, 2. zavračanje modernizma, 3. iracionalizem (aktivizem in protiintelektualizem), 4. nestrinjanje sprejema kot izdajo, 5. strah pred drugačnim, 6. legitimiranje frustriranosti, 7. obsedenost s teorijo (mednarodne) zarote proti nacionalnim interesom, 8. zavist ob bogastvu in moči drugega, 9. življenje je nenehen boj, pacifizem je prepovedan, 10. preziranje šibkejšega (množični elitizem), 11. čaščenje herojstva in junaške smrti, 12. mačizem in odpor do alternativnih oblik spolnosti, 13. selektivni populizem in nasprotovanje »gnili« demokratičnosti in parlamentarizmu, 14. novorek....
VolkBrenin
11. 11. 2018 11.57
-4
in vse kar našteva Umbero je bilo prisotno že mnogo mnogo pred 1.svetovno vojno ...
Scipion
11. 11. 2018 09.05
+53
Objava Tanje Fajon na twiterju "Ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne v spomin in opomin na žrtve, grozodejstva in trpljenje Slovencev pri kostnici žrtev na pokopališču Žale - moj poklon. Slava jim. Smrt fašizmu, svoboda narodu"....smrt fašizmu??? Očitno so nekateri prešpricali vse ure zgodovine :)
Castrum
11. 11. 2018 09.06
+36
A res? Objavila je smrt fašizmu za prvo svetovno vojno???? Hahaha
Castrum
11. 11. 2018 09.14
+28
Ja, saj vemo, da se je za določene slovenska zgodovina začela leta 1941, prej sploh ne vedo kaj se je dogajalo.
BobbyP
11. 11. 2018 09.05
+0
Ženske so takrat "oblekle hlače". Moški so pa medtem umirali na fronti v jarkih. 😒
BroNo1
11. 11. 2018 09.03
-5
Res je, moški pa so se pričeli lišpati, mazati nohte in čakati menstruacijo in kaj je ženskam preostalo!?
Castrum
11. 11. 2018 09.00
+20
Za Slovenijo je prva svetovna vojna velik mejnik. Še pred koncem vojne, smo Slovenci dobili državo, v kateri smo bili prvič pomembni kot narod. Zgodovinsko in državniško je 29. oktober za Slovenijo eden najpomembnejših delov zgodovine. Zaradi "politike" pa ta del zgodovine kar nekako potiskamo v ozadje.
lycan
11. 11. 2018 08.56
+8
Pretirana politična korektnost so odraža danes tudi pri nas. Na dan ko so obnemeli topovi se bi morali spominjati očetov in sinov, ki so dali svoja življenja na bojiščih. Ne pa povdarjati kaj se je dogajalo v zaledju. Taka tema ni primerna za ta dan. Svojo priložnost bi imela do tega dne ne pa na današnji dan. Danes se spomnimo žrtev na bojiščih!!! Sramota za tak medij!