Slovenija

Druga plat covida v šempetrski bolnišnici: daljše čakalne dobe in ustavitev operacij

Šempeter, 15. 06. 2021 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nuša Stegnar, Tadeja Voščun
Komentarji
55

Septembra lani so zaposleni na ortopedskem oddelku šempetrske bolnišnice opozorili pred namero vodstva bolnišnice o zaprtju oddelka, kar bi povzročilo zastoj, ki bi ga bilo nemogoče odpraviti. A to se je zgodilo. Zdaj se vsi zaposleni svojim pacientom opravičujejo, hkrati pa ne razumejo, zakaj jim vodstvo bolnišnice ne omogoči vrnitve na njihov oddelek. Iz bolnišnice so sporočili, da so vzpostavili razmere za vrnitev oddelka za ortopedijo na matično lokacijo in zanikali vse očitke.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Okrnjen ortopedski oddelek
    03:45
    Iz SVETA: Okrnjen ortopedski oddelek
  • Iz 24UR ZVEČER: Gosta o razmerah v zdravstvu
    10:17
    Iz 24UR ZVEČER: Gosta o razmerah v zdravstvu
  • Iz 24UR ZVEČER: Alarmantne razmere v zdravstvu
    04:20
    Iz 24UR ZVEČER: Alarmantne razmere v zdravstvu

 

Konec lanskega septembra je kolektiv ortopedskega oddelka SB Šempeter v odprtem pismu za javnost spregovoril o nameri vodstva bolnišnice glede zaprtja ortopedskega oddelka za potrebe umestitve covidnega oddelka. Takrat so namreč morali narediti načrt za povečanje števila operativnih posegov do konca leta, kar so tudi naredili.

Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan FOTO: Aljoša Kravanja

So pa takrat zaposleni opozorili, da bodo z zaprtjem oddelka primorani načrtovano dejavnost ustaviti. "Prišlo bo do zastoja, ki ga bo praktično nemogoče odpraviti; to smo videli v času od 13. 3. do 15. 5. 2020, ko je bil oddelek zaprt in nam je odpadlo 41 operativnih dni," so takrat zapisali in dodali, da vseeno upajo, da se bodo z vodstvom bolnišnice lahko dogovorili, da zaprtja oddelka vseeno ne bo. Če pa bi se to kljub vsemu zgodilo, se bodo vsi zaposleni na oddelku zbrali in se javno opravičili vsem svojim pacientom, saj operacij, na katere čakajo že mesece, ne bodo mogli opraviti. 

S tem odprtim pismom vam želim kot predstojnik samostojnega oddelka in dejavnosti prikazati še drugo plat covidne strategije bolnišnice, za katero je odgovorno vodstvo zavoda. Naj vas samo spomnim, da je bil predsednik vlade na obisku v bolnišnici 31. 12. 2020; takrat je bilo rečeno, da bo novi covidni oddelek končan in usposobljen v največ treh mesecih; zakaj temu ni tako, ne vemo.  Danijel Bešič Loredan

In kot vse kaže, se je to tudi zgodilo. Danes je predstojnik oddelka Danijel Bešič Loredan v imenu zaposlenih poslal javno opravičilo vsem pacientom. Kot je zapisal, so od 15. oktobra lani brez oddelka, ki je njihovo osnovno orodje za opravljanje rutinskih operacij. V tem času so oddelek vsaj trikrat preselili, v nekaj tedenskih ponovitvah pa so izvajanje svoje rutinske dejavnosti v celoti ustavili. V tem času je odpadlo vsaj 350 operativnih posegov.

"Trenutno smo kot oddelek umeščeni v del poletaže 7a v novi stavbi, kjer imamo odrejeno število postelj v povsem neustreznih prostorih in si oddelek delimo z drugimi vejami kirurgije, ki na račun kadra ortopedije sploh lahko opravljajo svojo dejavnost. Ob takih pogojih izvajamo samo nujne in prednostne posege, trikrat tedensko – skupno lahko varno in strokovno opravimo od šest do osem operacij tedensko, kar predstavlja manj kot polovico naše rutinske operativne dejavnosti. Rednega rutinskega programa ne izvajamo, posledično so se čakalne dobe podvojile," je pojasnil. Dodal je, da se na omenjeni lokaciji pogoji dela v vročini tako spremenijo, da bodo od 28. junija primorani opravljati samo še nujne operacije.

SB Šempeter
SB Šempeter FOTO: Ervin Čurlič - Regijski štab CZ za severno Primorsko

"Vodstvo bolnišnice smo večkrat opozorili na trenutno situacijo, o potrebi, da se čim prej vrnemo na matični oddelek, ki je naše osnovno orodje za izvajanje našega normalnega dela. Celotna ekipa ortopedskega oddelka je ostala enotna, želimo delati; kot predstojnik sem pripravil program dela od 28. 6. do 31. 8. 2021, nato tudi naprej od 1. 9. do 31. 12. 2021, ko sem predvidel operacije petkrat tedensko ob dodatnih dveh operativnih dnevih v ponedeljek popoldan in v soboto dopoldan – skupno lahko, ob normalnem delu, do konca leta opravimo več kot 400 operacij. V kolikor se ne vrnemo na urejen matični oddelek, kot smo ga 15. 10. 2020 predali, bo večina teh operacij odpadla; stanje je še bolj alarmantno v tem trenutku smo na robu ukinitve ortopedske dejavnosti v bolnišnici," pravi Bešič Loredan.

Res je nenavadno, če ne celo bizarno, da moramo zdravniki s celotno ekipo vodstvo zavoda prositi, da lahko normalno opravljamo svoje delo v dobrobit pacientov. Tega kot predstojnik, kot zdravnik in kot človek preprosto ne znam razumeti in ne morem sprejeti. Danijel Bešič Loredan

Na operacijo vstavitve umetnega kolka v šempetrski bolnišnici sicer trenutno čaka 150 ljudi, na vrhu seznama pa so pacienti vpisani februarja lani. Na artroskopijo kolena čaka 75 pacientov, na operacijo vstavitve umetnega kolena 220 pacientov, na operacijo korekcije deformacije stopala pa 140 pacientov. "Po planu operacij, ki sem ga pripravil, bomo lahko od 28. 6. 2021 do 31. 12. 2021 opravili 116 operacij vstavitve umetnega kolka, 144 operacij vstavitve umetnega kolena, 90 artroskopij kolena in 60 operacij na stopalu. Pogoj sta delo na našem matičnem oddelku do konca leta in maksimalni angažma celotne ekipe ortopedskega oddelka ob podpori vodstva bolnišnice," dodaja Bešič Loredan. 

Ob tem se vsem pacientom v imenu ekipe ortopedskega oddelka opravičuje, da nedopustno dolgo čakajo na operativni poseg. "Kljub našemu trudu in vsem prizadevanjem smo lahko operirali samo nujne in prednostne operacije in še to v zelo mejnih pogojih dela, ki nam jih je določilo in odredilo vodstvo zavoda." 

In medtem ko primerljive bolnišnice že izvajajo rutinske operacije na področju ortopedije, nekatere celo dodatne oziroma posebne programe enkrat tedensko, v šempetrskem oddelku še vedno ne vedo, kaj bo z njihovo dejavnostjo. "Komunikacija z vodstvom zavoda je slaba; lahko bi celo zapisal, da vodstvo zavoda želi namerno ukiniti po statutu bolnišnice definirano in določeno samostojno dejavnost," še dodaja.

Bolnišnica očitke zavrača

Iz bolnišnice so sporočili, da so skladno s strategijo obvladovanja epidemije covida-19 morali zagotoviti zadostno število posteljnih kapacitet za zdravljenje pacientov z boleznijo covid-19 glede na regijske potrebe. Odločili so se, da bodo to organizirali na oddelku ortopedije, ki so jo začasno umestili v glavno bolnišnično zgradbo, "kjer so jim bili omogočeni enaki delovni pogoji, kot jih imajo druge operativne dejavnosti v bolnišnici".

"V času epidemije je bilo treba reorganizirati bolnišnično dejavnost tudi na način s prerazporejanjem zdravstvenega kadra vseh služb in oddelkov. Posledično se je zmanjšala izvedba rednega operativnega programa in specialistične ambulantne dejavnosti v vseh strokah. Oddelek za ortopedijo je v letu 2020 opravil približno 70 odstotkov načrtovanega operativnega programa in v celoti program ambulantne dejavnosti."

Z včerajšnjim dnem pa so covidni oddelek zaprli in zadnja dva pacienta premestili na nadaljevanje zdravljenja na Univerzitetno kliniko Golnik, so sporočili. "S tem so se vzpostavile razmere za vrnitev oddelka za ortopedijo na matično lokacijo." Zato "vodstvo bolnišnice ostro zavrača očitke predstojnika Oddelka za ortopedijo o nameravanem zapiranju ortopedske dejavnosti v bolnišnici"

Na oddelku za ortopedijo šempetrske bolnišnice so uredili dodatno enoto za covidne paciente.
Na oddelku za ortopedijo šempetrske bolnišnice so uredili dodatno enoto za covidne paciente. FOTO: Shutterstock

Pojasnili so, da je vodstvo, s ciljem zagotovitve racionalnejše organizacije morebitne covidne dejavnosti v prihodnje, pričelo z izgradnjo novega covidnega oddelka, ki bo omogočal Oddelku za ortopedijo in tudi ostalim dejavnostim, umeščenim v stari bolnišnični zgradbi, nemoteno delo. "Prav tako je vodstvo bolnišnice v času epidemije zagotovilo pogoje za izvajanje ortopedske operativne dejavnosti, res da v omejenem obsegu, vendar skladno z okoliščinami, ki jih je narekovala razglašena epidemija. Vodstvo tudi zavrača očitke o slabi komunikaciji s predstojnikom Oddelka za ortopedijo, saj je predstojnik član strokovnega sveta, ki se redno, najmanj na 14 dni, sestaja in obravnava poleg ostalih strokovnih zadev tudi aktivnosti za obvladovanje epidemije v bolnišnici."

Zavračajo tudi očitke, so zapisali, o nepravilnem izkazovanju čakalnih dob za ortopedske operacije. "Vsi čakajoči pacienti so uvrščeni v čakalno vrsto in imajo dodeljen okvirni termin za operacijo glede na stopnjo nujnosti operacije. Predstojnik Oddelka za ortopedijo triažira napotitve in sodeluje s koordinatorko e-naročanja. Čakalne dobe ortopedskih operacij so primerljive s čakalnimi dobami v ostalih regijskih bolnišnicah."

Izpostavili so še, da razumejo željo predstojnika oddelka za ortopedijo po čim prejšnji normalizaciji organizacije dela, "vendar pa je njegovo zadnje medijsko oglašanje mogoče interpretirati tudi kot popolno nepriznavanje naporov in truda, ki so ga zaposleni skupaj z vodstvom v času epidemije vložili v zdravstveno oskrbo skoraj 900 pacientov z boleznijo covid-19". "Kljub vsemu pa smo lahko ob današnjem zadnjem dnevu razglašene epidemije ponosni na to, da smo s skupnimi močmi in zavedanjem prioritet dela uspeli zaključiti to težko obdobje polno preizkušenj. Pomembno je, da bomo vsem čakajočim zagotovili čim prejšnjo zdravstveno obravnavo," so zaključili. 

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Herba
13. 12. 2021 14.56
+1
Kjer je Danijel Bešič Loredan bil, povsod so bili problemi in nikoli ni bil nič kriv, vedno je "grozil", da bo zapustil Slovenijo in šel v Švico, pa se še vedno vstraja v Sloveniji. Za tako malo dela, ne bo nikjer bolje plačan. Kar se pa bolnišnic tiče, voditi bi jih morali ekonomisti in ne zdravniki, ki nimajo pojma o ekonomiji.
ne rabimo predsednika
15. 06. 2021 21.28
s to bolnico imam pa samo tragične izkušnje zaradi malomarnosti
Vsepremislim13x
15. 06. 2021 21.22
Norcujejo se iz ljudi. Oredvsem vodstva klinik. Denar in se vec denarja za prazne kovid oddelke.
Moncsa
15. 06. 2021 20.36
Či jim je res tako žal, predlagam, da zberejo denar oni, vodstvo bolnišnice, prodana "stroka" in pokvarjeni politiki iz nezasluženih kovid-dodatkov, in lepo plačajo tem bolnikom operacije na zasebnih klinikah. Pa bodo zmanjšali čakalno vrsto.
Ve?ni optimist
15. 06. 2021 14.06
+7
Me zanima, če se je odpovedal kriznim dodatkom, ...
slovenka62
15. 06. 2021 12.58
+10
Zakaj bi pa delal ce isto plačo dobi in dodatke.Pokvarjeni do obisti oziroma sistem jim je to omogočil.!!
Sortegilio
15. 06. 2021 12.55
+11
To nekaterim ni važno. Vse se vrti okoli covida in zaslužkov. Rak, bolezni srca, ožilja, tumorji to ni važno.
on39
15. 06. 2021 12.02
+9
Je boljš da ne komentiram kar se tiče bolnice v Sempetru
brezvode
15. 06. 2021 11.55
+9
Minister in njegovi podaniki navijajo za cepljenje ker je JJ obljubil posebne nagrade, drugi bolniki pa lahko čakajo v nedogled za operacije in zdravljenje in polnijo račune zavarovalnic in zdravstvene blagajne da si lahko na koncu delijo dobičke ljudje pa umirajo in čakajo, dr Loredan in dr. Brecelj sta edina realna pa še mogoče kdo ki se ne upa izpostavit ampak bi bilo potrebno m da se enkrat vsem nalije čistega vina kaj je res in kaj ne
urtika
15. 06. 2021 11.28
+19
Ortopedija Izola. Lani 400 neopravljenih operacij, letos naknadnih 400, plačujemo zdravstvo. Kdo bo nadoknadil, s tem da ljudje umirajo pa ne zaradi covida. Kaj vam še ni jasno. Hodite se cepit zato da boste lahko kam šli, ne pa zaradi zdravja. BOLANO
BETONSKI
15. 06. 2021 12.59
-3
MOJA TAŠČA PO POZNANSTVU PA PRED VRSTO NA VSE PREGLEDE IN OPERACIJO. POZNA ENEGA IZ LEVICE JE DOBER DRUŽINSKI PRIJATELJ PA JE VSE ZRIHTAL,PRAVI DA ČE VOLIŠ LEVICO DOBIŠ VSE PREVILEGIJE.
Belabreza
15. 06. 2021 13.07
+3
Za takšne bolnike kot si ti in tvoja žlahta pra pridejo tudi levaki. Sicer pa je prav tako, za takšne bolnike je treba nujno poskrbet
trgft
15. 06. 2021 13.18
+3
BETONSKI
16. 06. 2021 08.21
NE JAZ SEM V SDS PA NISEM NIKOLI PRIŠEL PRED VRSTO NIKOLI,SEDAJ ČAKAM ZA OKULISTA ŽE 9 MESECEV,TAKO SEM POŠTEN DA NITI BRATRANCA ,KI JE ZDRAVNIK NE VPRAŠAM ,DA BI PRIŠEL PRED VRSTO,PA PRAVI DA SEM NEUMEN DA VSI TAKO POČNEJO ŠE POSEBEJ LEVIČARJI.
urtika
15. 06. 2021 11.25
+12
Vodstvo bolnišnice na sodišče zaradi genocida
Madžaroš
15. 06. 2021 11.14
+6
Pri nas v bolnicah je pač v večini moto počas in površno
slo_veter
15. 06. 2021 11.11
+1
nekako razumem: Ni več 2-3 Keur na Covid bolnika in NUCAMO dnar.
Von_Clausewitz
15. 06. 2021 11.05
+3
Kako kaj interviju z Ministrom Logarjem, ko ste poslali "švedsko" novinarsko ekipo s kamermanom od poptvja??? Zanimiv interviju za katerega je trajal pol ure a od tega so objavili le 19 sekund pogovora, ko so spraševali ta STA. Mi smo vsi s hruške padli🤣🤣🤣🤣
Realni
15. 06. 2021 10.34
+13
Bizarno je, da tega ne rešujejo v kolektivu ,ampak v medijih. Slika po Sloveniji je povsod več ali manj enaka.
mega356648
15. 06. 2021 12.43
+2
Z opravičilom nam niso vzeli bolečin, ki jih bomo morali prenasati se veliko dlje
rzui
15. 06. 2021 10.23
+10
tale bolnica je slabši kot franija
kosilka
15. 06. 2021 10.50
+4
Res je , vse je odvisno od dohtarjev in Bešić je eden izmed njih. Se strinjam
ne rabimo predsednika
15. 06. 2021 21.27
ne Franja je bila odlična v tistih pogojih
vonbongo
15. 06. 2021 10.20
+9
Na to ze celo leto opozarjamo in odgovor svećk je " ja in ??" . Tko da , ja in kaj pol , pac niso dobili zdravljenja . Ave Janez , mi se ti kunemo ;)
Naj bi
15. 06. 2021 10.18
+10
Tu ne pomaga več nobeno sodišče. Predaleč je šlo vse skupaj.Mogoče bo čez 20 let kaj bolje, če preživimo.
pomlad 2020
15. 06. 2021 10.13
+9
Mislim, da je na vseh ortopedijah enako. Tudi v sb Murska Sobota ti trikrat odpovedo termin, preden mogoče prideš na vrsto.
borec91
15. 06. 2021 10.12
+19
zato ker je lepse sluzit z covid nategom in vlec od 8jurckov pa do 45jurckov za pacijente ki lezijo in pijejo cajcek kaksnemu pa pomagate na drugi svet z ventilatorji in raznimi exspereimenti