Slovenija

'Zgodovina človeštva je žal zgodovina vojn, ne miru'

Postojna, 21. 10. 2022 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
300

Oboroženi spopadi na vzhodu Evrope so zamajali tisti občutek varnosti, v katerega je bil dolga leta ovit ta košček sveta, v katerem živimo. In to ne samo v očeh navadnih prebivalcev, ampak tudi veljakov. "To usposabljanje sem gledal z drugačnega zornega kota kot v prejšnjih desetih letih," je dejal odhajajoči predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki je priznal, da je med ogledom vojaške vaje na Počku razmišljal o vojni v Ukrajini. Tudi obrambni minister Marjan Šarec je opozoril, da je mir krhka dobrina in da je zgodovina človeštva žal zgodovina vojn. Pristojni pa vseeno zagotavljajo, da je Slovenska vojska dobro usposobljena in pripravljena na različne scenarije.

Po 40 dneh se končuje niz vaj Preskok 2022, zato je Slovenska vojska (SV) na svojem osrednjem vadišču pri Postojni pripravila dinamično predstavitev. Bojno streljanje na Počku so si ogledali predsednik Borut Pahor, minister za obrambo Marjan Šarec, državni sekretar Damir Črnčec, predstavniki parlamentarnega Odbora za obrambo, ki mu predseduje Martin Premk, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš, vojaški atašeji in drugi visoki gostje.

Na vojaški vaji Preskok 2022
Na vojaški vaji Preskok 2022 FOTO: Luka Kotnik

"To usposabljanje sem gledal z drugačnega zornega kota kot v prejšnjih desetih letih," je dejal Pahor, ki je priznal, da je med opazovanjem vaje razmišljal o vojni v Ukrajini.

Poudaril je, da moramo zaradi te vojne vsi razmišljati o nujnosti večje usposobljenosti Slovenske vojske. "Zdaj vidimo, da usposobljenost Slovenske vojske ni samo akademska razprava, ima stvaren pomen. Seveda se uri za obrambo države. Upajmo, da nikoli ne bodo nastopile potrebe, da bi morala to svojo usposobljenost tudi demonstrirati, vendar za razliko od preteklih let letos tega ne moremo v celoti izključiti. Moramo biti pripravljeni, kot pripadniki Slovenske vojske in kot del zavezniških sil," je prepričan.

Več denarja za vojsko

Da je Slovenija glede na razmere pripravljena dobro, bo pa v prihodnje treba odpraviti ali vsaj zmanjšati kadrovski problem in zagotoviti novo opremo, je izpostavil minister Šarec.

"Smo pa že naredili pomemben korak, saj so se z letošnjim rebalansom sredstva za Slovensko vojsko povečala za 40 milijonov evrov, za prihodnje leto prav tako zvišujemo sredstva, v letu 2024 bomo prišli na 1,44-odstotka BDP-ja. V primerjavi z nekaterimi državami, ki so že blizu dvema odstotkoma BDP-ja, je to še vedno manj, vendar bodo to vseeno visoka sredstva za Slovensko vojsko, zato bo glavna naloga, da se jih smotrno porabi," je naštel.

Po njegovem mnenju pa so ključni kadri, kajti kadri so tisti, ki lahko zagotovijo operativnost: "Nobena tehnika ne pomaga, če nimamo usposobljenega in motiviranega kadra."

'Mir je krhka dobrina'

Kot pravi, je omenjena vaja dokazala, da smo pripravljeni na vse različne scenarije, zlasti v luči vojne v Ukrajini. In da je Slovenska vojska sposobna ne samo braniti svoje domovino, ampak je sposobna tudi varovati znotraj zavezništva. Spomnil je, da Slovenija tvorno sodeluje tudi v zavezništvu Nato: "Imamo misiji v Latviji in na Slovaškem, kjer lahko naši vojaki izvajajo tisto, kar je njihovo osnovno delo, osnovno poslanstvo – to je pripravljanje na boj."

Dejal je, da si vsi želimo, da bi Republika Slovenija trajno živela v miru, a poudaril, da se moramo hkrati vseeno zavedati, da je mir krhka dobrina in da je zgodovina človeštva žal zgodovina vojn, ne zgodovina miru. "To nam kaže zgodovina, nenazadnje pa tudi dogodki v Ukrajini iz dneva v dan. Ko se ne upoštevajo konvencije, ko se ne upošteva vrednosti človeškega življenja in ko se ne upošteva pravice drugega naroda do življenja, tako kot si sam želi, ampak naj bi živel po nekih začrtanih poteh iz tujine. Tokrat iz Moskve,"  je oponesel med nagovorom zbranih pripadnikov SV-ja.

Mir je tudi vojakom temeljna vrednota

Kar 1500 se jih je zbralo na postroju, s katerim se je končala omenjena dinamična predstavitev vaj. Nagovoril jih je tudi poveljnik Poveljstva sil SV Roman Urbanč, ki je letos poleti na tem položaju nasledil Miho Škerbinca.

"To je naša vojska, to so fantje in dekleta, ki bodo branili našo domovino, EU in zavezništvo. Jaz sem ponosen na njih, na duh, ki vlada v enotah, in na dejstvo, da se ne vdajo, kljub temu, da naše potrebe, aktivnosti in poslanstvo v družbi niso vedno podprti in razumljeni," je dejal. "Tudi nam vojakom je mir temeljna vrednota, kar se marsikdaj komu zdi čudno. Toda živeti v miru in zagotavljati mir je življenje, ki smo si ga kot vojaki izbrali."

Spomnil je, da je njihovo osnovno poslanstvo urjenje za oborožen boj, na vajah pa se preverja odločnost in sposobnost vojske, njena pripravljenost za delovanje v vseh načinih, domenah in dimenzijah ter njene potrebe, pa tudi pomanjkljivosti. "Po danes prikazanemu in po spremljanju vseh 40 dni vaj lahko z gotovostjo trdim, da je stanje v silah Slovenske vojske dobro. Mene je niz vaj Preskok 2022 navdušil,"  je dejal o prikazanem, reportažo s Počka pa si boste lahko v prihodnjih dneh prebrali tudi na naši spletni strani. 

Predsednik in minister: Organizacija, na katero se državljani lahko zanesejo

Tudi predsednik Pahor za Slovensko vojsko meni, da je dovolj materialno podprta in ima sijajen kader, ki je motiviran, da tako visoko usposobljenost tudi doseže. Slovenskim državljanom je zagotovil, da se lahko nanjo zanesejo. Spomnil je, da na misijah in operacijah v tujini dobiva visoke pohvale ter krepi ugled naše države.

Minister Šarec dodaja, da je tudi vedno pripravljena pomagati ljudem v stiski. "Prebivalke in prebivalci Slovenije so lahko mirni, kajti Slovenska vojska bo vedno opravila svojo vlogo, kjerkoli bo to potrebno," je zagotovil in spomnil, da je bilo to letos že dvakrat – med septembrskimi obsežnimi poplavami na jugovzhodu Slovenije in ob največjem požaru v zgodovini države, ki se je poleti razdivjal na Goriškem Krasu. 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (300)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1824712
21. 10. 2022 18.35
+1
Čas je da navadni ljudje nekaj ukrepajo… politika za nalasc skoduje lastnim drzavam in mi samo gledamo… će ne bomo odreagirali v kratkem bomo v kratkem imeli verjetno 3. Sv vojno pred nosem, zato ker je to nekaterim interes…
AntiFarseloncek
21. 10. 2022 17.54
+1
Od zelenega druzina uziva v super vilah v londonu. Na racunu par sto miljonov. Zelo pametno.
bimbambom
21. 10. 2022 18.09
-3
Kot druzine od politikov in oligarhov iz Rusije. Zanimivo. Rusija pa polna meda in mleka. Nekaj ne stima?
akmt
21. 10. 2022 17.41
+0
Takoj VEN IZ NATA IN EU
bimbambom
21. 10. 2022 18.10
+0
Uporabnik1824712
21. 10. 2022 18.33
+2
Da se mene pita..
21. 10. 2022 17.03
+4
Zato pa opremite vojsko tako kot je treba,preštejte rezervno sestavo vojske in policije in upajte da jih nikoli ne bo treba vpoklicati.
AntiFarseloncek
21. 10. 2022 17.52
+0
Teh 500 vojakov bolje da nimamo. Bodimo vedno neutralni, gledajmo svoja posla in bo mir.
Aleš Hartner
21. 10. 2022 16.40
+1
Prazno nakladanje prodanih duš.
koral45
21. 10. 2022 16.28
+0
Vsake toliko časa se mora pojavit kakšen hitler, potem se pa pametuje nikoli več.
Kameleon Kiddo
21. 10. 2022 16.21
O tem se najraje pogovarjamo In razglabljamo kot pa o dobrih cajtih. Kar. Se. Zgodovine tiče....
FaTa Albanka
21. 10. 2022 16.18
+2
O tem da bomo mi davkoplačevalci financirali ukrope z 1,5 miljarde na mesec skupno 18miljard plus še kaj Ste pisali ?! To je tud vojni zločin proti vsem nam ki delamo ter prispevamo v skupno blagajno. Rop siromašnih evropejcev. Do konca nas bodo uničli !
FaTa Albanka
21. 10. 2022 16.19
+4
Svinarija leta podobno kot miljarde Pfizeru za Nič
FaTa Albanka
21. 10. 2022 16.20
+2
Broj1 TNT
21. 10. 2022 16.21
-1
če že financiramo bi bilo pravično da obe strani!
AntiFarseloncek
21. 10. 2022 17.53
+2
Kauboji so tudi ze zmetali orozja za 20 miljard. Verjetno bodo celo ukrajino pokupli ko ne bodo mogli vracat dolga. Kauboju nikol noben ni ostal dolzan.
Zmaga Ukrajini ...
21. 10. 2022 16.04
-1
Najbolj zabavno je pa, ko rusofilski "junaki današnjega časa" povsem resno sprašujejo kako Ukrajinci lahko oddajajo v živo, medtem ko ni elektrike. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Torej lahko v kratkem spet pričakujemo teorije zarote s tem v zvezi, hahahahahaha....
Broj1 TNT
21. 10. 2022 16.11
-6
o glejo a si že pokonci?stranke že šle?
c00kies
21. 10. 2022 18.43
-1
Čuj ti, mali nazi a.k.a rusofob, zgrešila si prispevek.
simple_mind
21. 10. 2022 15.56
+0
Heh, kako je to, ... eni menijo, da je en del zemlje njihov, tisti na drugi strani pa tudi .... potem se pač bojujejo, pa večji pesjann zmaga, kot je v stari slovenski pesmci, no.
simple_mind
21. 10. 2022 15.57
+0
Je brez zveze še razlagat, da je rešitev v sobivanju, povsod, a ne ?
akmt
21. 10. 2022 17.56
+3
V Sloveniji imamo seveda problem sobivanja. Prisleki si na hitro poiscejo delo, da lahko TAKOJ nato grejo nazaj na Kosovo po mamo, oceta in nevesto. En dela, drugi sorodniki KREPKO vlecejo socialo. Prihaja itak najnizji sloj. Kar pomeni tudi nasilne spopade z drugimi balkanskimi prisleki - primer otroskega nasilja ta teden-Kosovarji proti Srbu. V drzavi gostiteljici zganjajo nasilje. Kar se pa dela tice-to, da NOCEJO DELAT,predvsem zenske....:standard Slovencev in pokojnine so odvisne od dela zaposlene populacije. Ce je delovnih ljudi cedalje manj in zato vec taksnih, ki ne zelijo delat, imamo VSAJ TROJNE IZGUBE:nizji standard, mizerne pokojnine, socialni transferji letijo v nebo-ZA ALBANCE. Ker imajo 5 otrok.Samo socialnr podpore dobijo 300eur x 7....potem hocejo se vecje stanovanje in ga dobijo. Slovenec pa naj cr... ob 2 otrocih 2 zaposlenima, ki imata taksnp placo, da se ne da preziveti.... Resitev v sobivanju....?!?! Bo, KO BODO UKINJENI VSI SOCIALNI TRANSFERJI ZA BALKANCE, ALBANCE in jih bodo dobivali zaposleni Slovenci.... Samo to se ne bo zgodilo.... Prisleki tudi vsiljujejo svojo vero, zenske tam jamrajo, da morajo nosit hidzab, ko pridejo sem, ga pa NOCEJO sneti..... Ne bo sobivanja...
Jst !
21. 10. 2022 15.49
+5
Glede na to kdo je obrambni minister, bi pričakovali, da je vojska postala cirkus.
simple_mind
21. 10. 2022 15.53
+0
To je v tej banana mini republiki že v navadi, že dolgo ...
Urška iz Ugande
21. 10. 2022 15.56
-3
Broj1 TNT
21. 10. 2022 15.57
Broj1 TNT
21. 10. 2022 15.41
+0
meriški generalčič je v začetku 1.s.v. rekel da se vojaka ustvarja za vojne ker mu je brez vojne dolgčas in tako je vlada ukrepala čeprav so meričani bili proti vstopu v vojno v evropi !ladjo lusitanijo so z potniki in (zamolčanim) orožjem v pospalubju poslali direkt tja kjer so bile nemške podmornice .te pa so poskrbele da se je javno mnenje v meriki obrnilo za 180 stopinj .in pot je bila odprta!
Broj1 TNT
21. 10. 2022 15.43
+3
tolk je režiserjem mar za človeške žrtve!
simple_mind
21. 10. 2022 15.50
+2
Heh, ne vem, kako zamaknjeni so lahko ljudje, da mislijo, da jim je mar za njih... ko jim je seveda očitno mar le za njihove pozicije in miliardne investicije ...
Broj1 TNT
21. 10. 2022 15.54
+2
1200 judi so pognali v smrt na lusitaniji!2500 ljudi v prearl harbourju in v WTC 3000 ,...vse za "višje cilje"!in svet se je ob teh dogodkih VEDNO zgražal nad tistimi ki niso bili nič krivi!ker so mediji tako (na ukaze) hoteli!
Smeile
21. 10. 2022 15.34
+7
Ja za delovanje kamer pa ji je Zelenski bicikl gonu
Broj1 TNT
21. 10. 2022 15.32
+2
poleg orožja bo treba dostavljati še sveče !nikolidostapress
Pinkman.
21. 10. 2022 15.31
-4
Kaj bi radi zdej s tem povedli??
Bolcn
21. 10. 2022 15.28
+4
Vemo komu se mamo v večini zahvalit za povzročanje vojn po svetu...
Broj1 TNT
21. 10. 2022 15.30
+6
samo 200 vojn,spopadov in držanih udarov so izvedli!v več državah celo 2x !
Broj1 TNT
21. 10. 2022 15.27
+2
imam komp ki laufa na svečo,upam da voska ne bo zmanjkal!
number46
21. 10. 2022 15.24
+3
Meni je res težko, ko polnim telefon ob sveči in gledam televizijo.
Broj1 TNT
21. 10. 2022 15.28
+6
number46
21. 10. 2022 15.53
+3
Bogi Jože ti še bolj trpiš kot jaz. 🙏🚑
alicante123
21. 10. 2022 16.26
+1
Rdečimesečnik
21. 10. 2022 15.24
-3
Gremo peš plešemo
Nace Štremljasti
21. 10. 2022 15.13
+3
naša vojska,ne bom komentiral kjer me bo moderator brisal,hvalil je pa ne bom amen