Slovenija

Zgodovinarji: Karantanski panter in slovenska zgodovina nimata prav nič skupnega

Ljubljana, 02. 05. 2021 20.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
1114

Bo grb tako imenovanega karantanskega panterja logotip oziroma vsaj eden od simbolov slovenskega predsedovanja Svetu EU? Ugibanj je veliko, nekateri zgodovinarji pa so ogoročeni – opozarjajo, da panter in slovenska zgodovina nimata prav nič skupnega.

Več videovsebin
  • Od kod simbol črnega panterja?
    01:25
    Od kod simbol črnega panterja?
  • Pleterski o simbolu črnega panterja
    00:41
    Pleterski o simbolu črnega panterja
  • Strokovnjak o reprezentaciji Slovenije s primernimi simboli
    02:35
    Strokovnjak o reprezentaciji Slovenije s primernimi simboli
  • Kosi o srednjeveški vojvodini Karantaniji
    02:04
    Kosi o srednjeveški vojvodini Karantaniji

Slovenija se na bližajoče predsedovanje Svetu Evropske unije pripravlja tudi z izbiro protokolarnih daril. Med njimi bodo tudi srebrni manšetni gumbi z logotipom črnega panterja – grba Karantanije. Ta bi lahko bil tudi logotip predsedovanja. Zgodovinarji, ki se podrobneje ukvarjajo s karantanskim obdobjem, pa opozarjajo, da panter in slovenska zgodovina nimata nič skupnega.

"Črni panter, tako imenovani karantanski panter, kot grbovni simbol nima čeprav bi si marsikdo želel popolnoma nobene povezave s samostojno slovansko kneževino Karantanijo ali kneževino slovenskih prednikov. Namreč, dejstvo je, da v času samostojne Karantanije, torej v 8. stoletju, v zgodnjem srednjem veku, heraldičnih simbolov in grbov sploh ni bilo," razlaga dr. Miha Kosi z Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU.

Da je črn karantanski panter izmišljotina pokojnega ekonomista Jožeta Šavlija, pa pojasnjuje dddr. Andrej Pleterski, ki se ukvarja s proučevanjem staroslovanske zgodovine. Če ga bo Slovenija izbrala za uraden logotip predsedovanja, bo to sramota za celotno državo, dodaja.

Bodo protokolarna darila nosila logotip črnega karantanskega panterja?
Bodo protokolarna darila nosila logotip črnega karantanskega panterja? FOTO: 24ur.com

Urad Vlade RS za komuniciranje (Ukom) v imenu vlade kupuje 50 manšetnih gumbov za izbrance. Kot pišejo, jih bodo podarili najvišjemu protokolarnemu rangu – predsednikom vlad in držav. Gumbi naj Slovenijo predstavljajo v najlepši luči.

Ta simbol nas ne združuje, izpostavljata oba strokovnjaka. Tako imenovanega karantanskega panterja je v grb postavil pokojni ekonomist in zgodovinar Jožko Šavli, zgodovinarji karantanskega obdobja pa so že večkrat zanikali vse njegove povezave s slovensko zgodovino. Izpostavljajo celo, da se v času Karantanije grbi sploh še niso pojavljali.

Vse lepo in prav, če ne bi bil na njih graviran črni panter – tako imenovani grb Karantanije. Zgodovinarji, ki se podrobneje ukvarjajo s karantanskim obdobjem, namreč povezave panterjev s slovensko zgodovino zanikajo.

"Kdor nastopa pod takim simbolom, izkazuje, kaj je ... Glede na to, kaj in kako je ta simbol nastal, izkazuje, da prvič – vse kar govori je lažno, drugič, da je pri tem papagajski in nesposoben lastnega razmišljanja, in tretjič, da nima jajc. In kot državljan Republike Slovenije zahtevam od poslank in poslancev v Državnem zboru, da preprečijo sramotenje celotne države, državljank in državljanov. Kdor pa ga želi uporabljati zasebno, pa ima seveda do tega vso demokratično pravico," je jasen Pleterski.

Doktor Kosi z Zgodovinskega inštituta Milka Kosa medtem razloži, da so grb panterja v 11. stoletju začeli uporabljati v nemški dinastiji Spanheimov, preko katerih je postal začasni grb dežele Koroške. Pa tudi grb dežele Štajerske – ta ga uporablja še danes.

"Če govorimo zdaj o Koroški – koroški vojvode so seveda prevzeli določene tradicije stare kneževine Karantanije, ti parazgodovinarji pa so želeli 'potegniti' tudi tega karantanskega panterja kot simbol koroške vojvodine, oziroma ga izpeljati iz starejše že slovanske kneževine karantanije," oriše Kosi. To pa je po njegovih besedah zgodovinsko popolnoma anahrono. "Ker če preberete katerokoli knjigo o razvoju heraldike, vam bo jasno, da se ti grbovni simboli povsod po Evropi začnejo, kot sem že rekel, pojavljati šele v 12. stoletju." To je po njegovih besedah tako torej popolni zgodovinski konstrukt, ki nima nobene prave zgodovinsko argumentirane osnove.

Primerneje bi bilo, pravi, če bi Slovenija za svoj simbol predsedovanja izbrala na primer Triglav, s čimer Slovenci ne bi imeli težav. Če pa že kopljemo globoko v zgodovino, pa bi tak lahko bil grb Celjskih grofov – tri zlate zvezde na modri podlagi.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Armagedon1
15. 06. 2023 10.58
-3
Tako imenovani "zgodovinarji", ki to trdite nimate pojma niti o Sloveniji, kaj šele o slovenskem nacionalnem črnem panterju kot simbolu in simbolizmu. Slovenski nacionalni črni panter obstaja že dolgo skozi zgodovino, od začetka srednjega veka, in kot morate vedeti in se zavedati bo trajal večno. V.E.Č.N.O.!
markorrr
02. 12. 2022 15.25
-2
Mlatite prazno slamo! Edina želja vas, levih politikov in teh kvazi zgodovinarjev je uničiti slovensko identiteto! Pojma nimate o slovenski zgodovini in slovenskih simbolih! Tile so neki vaši kvazi zgodovinarji... Aja so iz SAZU... No saj se takoj ve koliko je ura. SAZU je proti Slovenstvu... Panter vsekakor JE slovenski simbol! Bo treba it nazaj v šolo levaki
smarjan
24. 05. 2021 11.34
+4
Bi radi nekako kopirali grb mesta Cres, konja z levjim repom in rdečim jezikom..
Covidus
10. 05. 2021 21.11
+2
Sđs nazaj v šolo k pouku zgodovine
markorrr
02. 12. 2022 15.22
-2
Ja to bi veljalo ravno za levičarje! Ki pojma nimajo o slovenski zgodovini in slovenskih simbolih! Tile so neki kvazi zgodovinarji, aja iz SAZU... No saj se takoj ve koliko je ura. Panter vsekakor JE slovenski simbol! Bo treba it nazaj v šolo levaki
Walter Pravicek
07. 05. 2021 08.25
+1
NALEPKE,EMBLEMI IN DRUGO IZ ZGODOVINE NI ZA MANŠETNE GUMBE!ALI LEPLENJE NA ŠIPE AVTOV,ALI VRATA HIŠ!
deeexit
05. 05. 2021 14.35
Indijci zadnja desetletja veliko odkrivajo povezave z nami. Da ni od tam ta muc!
polarni123
04. 05. 2021 18.30
+1
Po prebiranju članka mi nič več ni jasno. Bomo del Madžarske ali del Nemčije glede na grb?
uporabnica portala
03. 05. 2021 21.28
-3
Alkoholiziran visok predstavnik Štajerske varde, katere simbol je PANTER je storil zločin nad svojo odraslo hčerjo. Zdaj bi pa vlada rada ta simbol podturila kot protokolarno darilo. Sramota!
uporabnica portala
03. 05. 2021 21.28
-2
Jožajoža
03. 05. 2021 18.55
+4
Črna roka je bila teroristična organizacija, aktivna v slovenskih deželah med drugo svetovno vojno, ki je izvajala atentate članov Osvobodilne fronte[1] in slovenskih partizanov.[2] Glavni cilj skupine je bila odprava komunizma in njegovih podpornikov. Črna roka se pogosto smatra za povezano s Katoliško cerkvijo[3] in Slovenskim domobranstvom.[4][5]VAM JE SEDAJ VSE JASNO.
Jožajoža
03. 05. 2021 19.00
+4
Pogosta "gesla" so Črne roke so bila: "Smrt OF!" iin "Enkrat si ušel, drugič ne boš. Smrt komunizmu! ". Organizacija je morda imela obveščevalce iz vrst policije in Domobrancev.[4]
Jožajoža
03. 05. 2021 19.00
+5
Morilci so bili pogosto oblečeni v črna oblačila, včasih pa tudi v partizanske uniforme.
RdecaZvezda
03. 05. 2021 18.26
-3
Kaj pa zastava,a je mogoče naš ponos,ne verjamem,zato pa tudi ob največjih praznikih ne visi,če pa že visi pa narobe visi.
zibertmi
03. 05. 2021 16.24
+1
tudi gologlavi jastreb nebi bil švoh.precej izvirno trenutnemu vodilu
Matevž Vidergar
03. 05. 2021 15.18
+2
Slovenska specialna policija ga ima na nasitku. Kaj je tu spornega? O tem nikoli ni nihce dvigal prahu...
JohannDoe
03. 05. 2021 15.32
-3
Matjaž ?renc
03. 05. 2021 17.16
+1
Specialna policija, kot organizirana enota MNZ ga ima lahko, ker ne predstavlja na ven R.Slovenije kot protokolarna enota ali podobno. To kar pa sedaj tale maršal Twito hoče narediti pa je zblojeno in skregano s zgodovinskimi dejstvi, če bi že karkoli zgodovinskega dal na manšetne gumbe, bi lahko dal grb Celjskih grofov, ali pa karantanski knežji klobuk, kateri je zgodovinsko dokazano bil simbol Karantanskih knezov (Slovanskih). Ne pa neko mačko s katero naša zgodovina nima nobene povezave.
gruber74
04. 05. 2021 09.15
+1
zibertmi
03. 05. 2021 15.07
-1
Bedno na kubik a nacistične sinbole
zibertmi
03. 05. 2021 15.07
+0
JohannDoe
03. 05. 2021 15.29
+1
@zibert Izbire ni dosti druge. Ali to ali pa domobranski triglav s tremi zvezdicami in domobransko belo-plavo-rdečo (oboje so meli že tabeli). Rdečo zvezdo pa ima že Heineken, to se ne bi spodobilo, ker kak politik lahko pije Pilsner.
JohannDoe
03. 05. 2021 14.57
-2
@masters "Sm zgleda ne razumete da os bili so bili to nemški grbi ker smo bili pod nemško upravo oziroma avstrisko." ----- Seveda, to jaz govorim že cel cajt. Imamo državno zastavo, ki je nemška oziroma avstrijska, ker smo bili takrat pod avstrijo, domobranska, ker so jo nosili domobranci in jugoslovanska, ker smo kasnje bili z njo pod jugoslavijo. Moramo ukinit to in si izmisliti nekaj, kar bo samo naše. Trikotnik s potico, recimo. Trikotnik poznamo samo Slovenci, peciva z orehi si pa tudi še ni nihče drug na svetu spomnil mesit.
nikolinormalen
03. 05. 2021 14.27
+2
Tukaj je Peugeot!
Boskica
03. 05. 2021 13.49
+1
Lahko bi imeli grb z petelinom:))
sinhron
03. 05. 2021 13.49
+5
Karantanski črni panter je samo plod bolanih glav ! Simbol samostojne Slovenije je ščit z modrim poljem , Triglavom , morjem in tremi zvezdami , TA GRB JE UMEŠČEN TUDI NA SLOVENSKI TROBOJNICI ! Vsakdo , ki zanika te simbole , zanika državo in njeno ureditev , je disident ! In da bi s takim simbolom častili predsednike držav Evrope , je malo da ne ponižujoče za slednje in našo državo ! Nismo v Noriškem kraljestvu , čeprav bi nekateri najraje zavrteli čas stoletja nazaj , se okronali za kralje ali celo cesarje ! Sedaj živimo v drugačnem času in okolju , ki smo si ga priborili sami , sami smo vzpostavili demokratično družbo , ki jo sedaj rušijo samozvani osamosvojitelji , ki niso počeli drugega , kot prodajali orožje Hrvatom in Bosancem in krepko služili . Tisti , pa ki so dejansko največ naredili za osamosvojitev so skromni v svojih izjavah ! Med Samovo Karantanijo in sedanjo Slovenijo je prešlo veliko družbenih in političnih menjav , zato bolane sanje nekaterih akterjev ustanoviti neko mestece Gogi na ozemlju sedanje Slovenije je plod bolanih ljudi !
JohannDoe
03. 05. 2021 14.51
+0
Ampak ta trobojnica je domobranska. Simbol fašizma. Mar ni?
Lutra Lutra 1
03. 05. 2021 13.41
+3
Najbolj primeren simbol, namesto panterja, bi bila solčavska ovca, ki bi še najbolj simbolizirala slovensko ljudstvo! 😇 Če že ne večino, tretjino pa zagotovo. 🤪
SDS_je_poden
03. 05. 2021 12.56
+7
Ne ne, simbol Slovenije je gologlavi Jajo. Sicer ni avtohtona vrsta, genom kaže na albanski izvor, ampak je pa unikat v tem, da pod pretvezo domoljubja razprodaja in uničuje državo, ki mu je dala vse in še več. Tega ni nikjer drugje na svetu.
Silvester Ali62
03. 05. 2021 12.51
-1
Kaj pa orel vojvodine Kranjske.ali vas bi on tudi motil.še posebej ko so kranjski vojaki pod vodstvom grofa Auersperga potunkal pri Sisku leta 1593 turke
MASTERSS
03. 05. 2021 13.10
+0
Sm zgleda ne razumete da os bili so bili to nemški grbi ker smo bili pod nemško upravo oziroma avstrisko.