Slovenija

'Zgodovinski korak' pri preprečevanju medvrstniškega nasilja na spletu

Ljubljana, 10. 04. 2024 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
197

Kako preprečiti medvrstniško nasilje in sovražni govor na spletu? Vprašanje, ki je ob vse bolj napredni tehnologiji še kako pomembno in terja odgovor ter rešitve. "Spletno nasilje je kompleksen problem, zato smo letos moči združili z več ministrstvi in tudi številnimi organizacijami," pravi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Šest ministrstev je zdaj naredilo zgodovinski korak na področju preprečevanja tovrstnega nasilja. Podpisali so namreč skupni memorandum, s katerim se zavezujejo, da stopajo na pot k sistemskim ukrepom.

Šest ministrstev, šest podpisov, cilj pa le eden: preprečitev oz. vsaj zmanjšanje nasilja in sovražnega govora na spletu. Na šolah namreč po besedah ravnatelja osnovne šole Kašelj Jerneja Šoštarja ob sicer nekolikšnem upadu fizičnega nasilja zaznavajo izjemen porast spletnega nasilja, pri naslavljanju slednjega pa se počutijo nemočne.

Ravnatelj Jernej Šoštar na okrogli mizi o medvrstniškem nasilju
Ravnatelj Jernej Šoštar na okrogli mizi o medvrstniškem nasilju FOTO: Damjan Žibert

"Sistem je namreč takšen, da težko posegamo po digitalnih napravah, običajno pa se tovrstno nasilje tudi ne dogaja v času pouka, zato takrat tudi nima tolikšne pristojnosti, čeprav se posledice tovrstnega nasilja kasneje čutijo tudi v šolskem okolju," je poudaril. Prav zato ker spletno medvrstniško nasilje sega na več področij, se je pri pripravi ukrepov angažiralo več različnih sektorjev, ki so sedaj naredili celo "zgodovinski korak" na področju reševanja te problematike.

'Rešitev ni v odklopu od spleta'

V prestolnici je šest ministrstev (ministrstvo na digitalno preobrazbo, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvo za šolstvo, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za zdravje in ministrstvo za pravosodje) podpisalo skupen memorandum. Kot je povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, se s podpisom sporazuma zavezujejo, da bodo začeli iskati sistemske rešitve za reševanje spletnega nasilja in sovražnega govora med mladimi.

Poudarila je, da je dostop do interneta ena univerzalnih storitev v Sloveniji, ki pa predstavlja tudi določena varnostna tveganja. "Rešitev ni v tem, da se od spleta preprosto odklopimo. Vedno bolj smo digitalni in vedno bolj prisotni v tem okolju, ne želimo pristopati s paniko, temveč ozavestiti nevarnosti in pripraviti ukrepe," je poudarila. Verjame, da bodo z ministrstvi in ostalimi sodelujočimi organizacijami uspeli pripraviti rešitve, s katerimi bodo spletno okolje naredili varnejše.

Ministrstva pa so se s podpisom sporazuma zavezala tudi, da bodo sodelovala pri kampanji, ki jo bo v prihodnjih treh letih pripravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo. "Memorandum ni le nek papir, temveč je tudi zaveza ostalih kolegov, da bomo k reševanju te problematike pristopali bolj aktivno in sistemsko," je dodala ministrica Stojmenova Duh.

V sodelovanju s strokovnjaki bodo na ministrstvu za digitalno preobrazbo vsako leto pripravili gradiva za ozaveščanje mladih, zaposlenih v izobraževalnih ustanovah, in tudi širše javnosti o pomenu in načinih boja proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu. Notranje ministrstvo in Policija pa bosta preučila tudi možnosti dodatnih obiskov policistov na šolah, kjer bodo mlade ozaveščali o problematiki na področju medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu.

Konkretne zaveze:

 

1. Ministrstvo za digitalno preobrazbo: V sodelovanju s strokovnjaki bodo vsaj naslednja tri leta vsako pomlad pripravili gradiva za ozaveščanje učencev, dijakov, zaposlenih v vzgoji in izobraževanju o pomenu in načinih boja proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu.

2. Ministrstvo za notranje zadeve (Policija): Preučili bodo možnosti organizacije dodatnih obiskov policistov po osnovnih šolah ter ozaveščanje šolarjev o problematiki na področju medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu.

3. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje: Preučili bodo možnosti organizacije dodatnih izobraževanj učiteljev in strokovnih sodelavcev za učinkovito sistematično prepoznavanje, preprečevanje in ukrepanje na področju medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu.

4. Ministrstvo za pravosodje: Preučili bodo zakonodajni okvir glede kaznivih dejanj, povezanih z medvrstniškim nasiljem na spletu.

5. Ministrstvo za zdravje: Preučili bodo možnosti dodatnih ukrepov, povezanih s skrbjo za duševno zdravje mladostnikov, ki so žrtve medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu.

Mesec: Objavljene vsebine so neizbrisne

Kot je poudaril minister za socialne zadeve Luka Mesec, pa so s podpisom zagotovili tudi, da so se o nasilju na spletu pogovarjajo tudi na najvišji možni ravni. "Preplah z nasiljem na šolah nam kaže prav to, kako velik družbeni problem je to. To je primer, iz katerega se lahko učimo, kako naj ne postopamo," je aktualiziral ter poudaril, da v primeru pojava nasilja slednjega ne smemo širiti. "Ob tem komentarju smo nasilje razširili povsod, v vsak kotiček naše države, v vsako učilnico, v vsako otroško sobo," je dejal.

Ob tem pa je osvetlil tudi, kako vseprisotno je v resnici spletno okolje. "Nekoč si se pred spletnim nasiljem lahko umaknil, danes pa s tehnologijo pred tovrstnimi nasilnimi vsebinami v resnici nimaš več zatočišča. Objavljene vsebine so neizbrisne," je dejal.

Državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Tina Heferle se strinja s Stojmenovo Duh, da splet omogoča hitro in obsežno pridobivanje informacij. "Po drugi pa predstavljajo številne pasti, na katere mladi običajno niso pozorni." Prav zato pa da je naloga odraslih, da otroke ozavestijo o vseh nevarnostih, ki nanje prežijo na spletu.

Minister za šolstvo Darjo Felda je ob tem poudaril vlogo izobraževalnih ustanov pri preprečevanju nasilja, tako spletnega kot drugega. Ob tem pa je puščico usmeril tudi v starše. "Želimo si, da bi bila komunikacija med starši in otroci iskrena in pristna. Iskrena pa mora biti seveda tudi komunikacija med učitelji in učenci," je dejal ter dodal, da žal danes vse več komunikacije poteka prek spleta in ne iz oči v oči.

Medtem ko bodo na ministrstvu za izobraževanje preučili možnosti dodatnega izobraževanja učiteljev in ostalih strokovnih sodelavcev na področju prepoznavanja nasilja in njegovega preprečevanja, pa se na ministrstvu za pravosodje zavezujejo, da bodo preučili zakonodajni okvir glede kaznivih dejanj, povezanih z medvrstniškim nasiljem na spletu. "Če bomo ugotovili, da je kazenski zakonik potreben dopolnitev ali sprememb, bomo v sodelovanju s stroko pripravili tudi spremembe," je povedala državna sekretarka na ministrstvu Andreja Kokalj.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (197)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jon Bacek
11. 04. 2024 11.07
+2
Mesec in Maljavac se bosta proti nasilju v vrtcih borila z mavričnimi zastavami in uvajanjem nove trans agende.
brezveze13
11. 04. 2024 10.06
+2
vrečkova si je kupila računalnike , da bo lovila heklerje
Andrej Lon?ar3
11. 04. 2024 09.52
+3
Spet so problem preučili,naslovili in postavili časovnico... Problem rešen.
brezveze13
11. 04. 2024 09.10
+2
zgodovinski korak, prvi v svetu za bluzenje in sprejemanje neumnosti, mi smo v kibernetiki nula da bi lahko to preprečevali
mb1979
11. 04. 2024 08.59
+6
Res dogodek zgodovinskega obsega, šest nesposobnih glav je podpisalo dokument brez, glave in repa. Dokler bojo socialna omrežja, dostopna vsem starostnim skupinam tak dolgo se bojo med seboj mulci in dekline na spletu poniževali in proti temu ni zdravila.
brezveze13
11. 04. 2024 08.07
+3
in kaj so naredili razen podpisov nič ker je skoraj nemogoče. Danes se na splet ali točneje zasebni portal ali link prijaviš in tam počneš kontaktiraš kar želiš.Edina rešitev je ozaveščanje uporabnikov da net ni otroška igrica, in naj zavestno objavljajo kar pač objavljajo in nezaželene ali nepoznane osebe takoj blokirajo, vendar je problem da so večini razne neumnosti ki se objavljajo po spletu všeč, potem pa jokajo če mu prileti kakšen neprijeten link. Kar je pa trenutno ministerstvo podpisalo je pa zgolj pretveza za ustanavljanje nekega novega resorja kjer bodo lahko zaposlovali svoje ljudi kot neke preglednike /cenzuro/ interneta kar je brezsmiselno ker je net globalni, razen če bodo v prvih vrstah stopili na prste medijem in portalom, za začetek samo domačim da prepovedo objavljati neke neprimerne vsebine in reklame.Verjetno je pa podpisnikom bolj zanimivo, da bi se določeni portali kot You tube in drugi začeli zaračunavati kot je to v praksi v drugih državah in tudi na aplu
kita 1111
10. 04. 2024 21.15
+9
Ali bo to humoristična serija
SabinaZ
11. 04. 2024 08.11
+4
WolfeWoof
10. 04. 2024 21.14
+3
Si na internetu. Ne jemlji nobenega resno. Pokaž jim sliko od ta zadne če ti grozijo in jim reci da so krteni. Pa pol zablokiraš in adijo. Lohk pa tut čist ignoriraš ker na internetu to deluje. U šoli ne ampak na netu pa deluje oreng. Maš problem, zablokiraš. Sam kaj ko se mularija rada krega pa take. Bebkoti sami.
4556
10. 04. 2024 21.09
+6
Preučilo bodo in problem je že rešen --bravo golobnjak zopet neke cvetke .
Komunisti_povsod so
10. 04. 2024 21.06
+1
Šest ministrstev je zdaj naredilo zgodovinski korak na področju preprečevanja tovrstnega nasilja -- stroški za vse to bodo odslej tajni.
odpisani zasedli vlado
10. 04. 2024 20.50
+6
Odlično.Sedaj pa bo res vse nemudoma urejeno,ker so zadevo prevzeli leteči golobovci hahaha.
Apple73
10. 04. 2024 20.49
+0
Naj se vsak na spletu predstavi s svojim imenom in priimkov in tudi kazensko odgovarja za napisane komentarje- tako kot v realnem življenju- brez vzdevkov.
WolfeWoof
10. 04. 2024 21.18
+3
Kraja identitete, naslov izpostavit = kriminalci na pragu čz eno uro. Ogrožene manjšine (rase, verske, s. orientacije) postreljane in u reštu ker vedo kje so. Prodaja osebnih podatkov. No nehi s takimi predlogi to se zdi fajn na papirju ampak na netu je tolk kriminalcev sam poglej si kripto pa ai pa hekerje pa to. Osebne nikol ne kažem na netu.
SabinaZ
11. 04. 2024 08.14
+3
Lej politiki, na televiziji, radiju, netu,... izvajajo nasilje in sovrežen govor. Za le tega ne odgovarjajo. Potem pa mislim, da bo maldina drugačna. Tisti, ki smisli, da bo tak problem reši en podpisan papri je ali zelo naiven ali pa pač za svojo plačo zavestno zavaja javnost.
BWC Buyer
10. 04. 2024 20.45
+2
A spet smo mogli nekaj podpisat predno bomo dejansko kaj konkretnega naredili? Ce sploh Evropa je bolana, slovenistan se pa bolj
slovenka62
10. 04. 2024 20.33
+5
Pa kje oni živijo!!
Garfild.
10. 04. 2024 20.08
+0
Zgodovinski dogodek.
Kucel
10. 04. 2024 19.59
+12
Gremo 40-50 let nazaj, ko so učenci še imeli rišpekt do učiteljev. Takrat te je pošteno mahnil, če je bilo potrebno. Ko si doma povedal kaj se ti je zgodilo ni prišel v šolo starš z odvetnikom ampak si jih še doma dobil. Vedno so bili v šoli težavni učenci in tudi bodo. Razlika je, da je teh iz dneva v dan več.
SabinaZ
11. 04. 2024 08.17
+2
Kot prvo isto smo se smejali. V šoli smo uživali. Ne vem kam ste vi hodili, ampak ko se spomnim mojih šolskih let in gledam moje otroke kot noč in dan. Sedaj ej vse bolj napeto in vse se vrti okoli ocen. Mi smo šli v šolo na druženje s prijatelji in se zabavali. Ampak vi bi predlagali, da se naslije reši z nasiljem, super ja. Ste zadnje čase že pogledali kakšno spletno stran? Ni drugega kot nasilje, tudi družinsko da ne bo pomote, da starši pa ne tepejo otrok.
Beuelin
11. 04. 2024 09.40
+1
Veliko krivic se je dogajalo. Učitelji so tepli predvsem otroke iz slabših družin, ker so vedeli, da se nihče ne bo postavil zanje. Bila sem priča dogodku, ko je učiteljica čisto po krivici prisolila klofuto nekomu pred vsem razredom.
patogen
10. 04. 2024 19.58
+5
Stara rana levičarstva, sprejemajo akte in memorandume, propaganda potem to glorificira, na kocu je pa tako, kot z maljevčevimi 20.000 stanovanji. Levičaja nikoli ni bilo sram lagati. Če laže levičar, laže v obrambi civilizacijskih pridobitev. Luka Mesec predvolilna soočanja 2018.
Natorinkica
10. 04. 2024 19.48
+2
Sosed pravi za tele plesen DRUŽBE.
Smuuki
10. 04. 2024 19.48
+8
Tega problema ti kekcu niti pod razno ne morejo rešit. Prej obratno oni so vir problema ne pa rešitve. To se lahko reši le s prisotnostjo staršev in skupnimi aktivnostmi ali zaposlitvijo. Presežek prostega časa, brezdelje je gojišče teh težav. Veliko je priložnosti za skuone aktivnosti otrok in staršev. Kolesarjenje,hoja, čebelarstvo,vrtnarjenje, njiva. Vsega tega v levici še sami ne poznajo. Družba s projekti, uredbami,odloki ne bo naredila nič. Odgovorni starši čas preživljajo z otroci in vzgajajo z zgledi. Učinkovita vzgoja je izključno zgled. Vse drugo je mešanje megle
Razumnež
10. 04. 2024 19.47
+9
Dajte jih na test droge.... Prosim.