Slovenija

Zgovorne številke: z ukinitvijo avtocestne policije se je varnost poslabšala

Ljubljana, 09. 01. 2023 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
350

V uredništvu smo pridobili statistiko, ki priča o tem, koliko je avtocestna policija – preden so jo ukinili – pripomogla k prometni varnosti na naših cestah. Ljubljanska enota je oktobra lani, ko so jo ukinjali, zaznala zgolj 303 kršitve CPP, kar šestkrat manj kot januarja, februarja ali marca, ko je bila polno operativna. V zadnjem trimesečju lanskega leta pa so policisti ugotovili za polovico manj prekrškov kot v enakem obdobju leta 2021. Specializirano državno tožilstvo bo še ta mesec odločilo, ali je bilo pri projektu storjeno kakšno kaznivo dejanje.

Kljub dokazom o boljši prometni varnosti na avtocestah in hitrih cestah, ki jih je pokazala analiza, ki smo jo pridobili v uredništvu, za njimi pa je stal tudi Dars, je bila avtocestna policija lani ukinjena – koprska, celjska in mariborska enota po zgolj nekaj mesecih delovanja, oktobra pa še ljubljanska enota, ki je delovala najdlje. 

Med razlogi, ki sta jih navedla tedaj še aktualna notranja ministrica Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav, so bili nezadostna učinkovitost, pomanjkanje kadra na postajah prometne Policije in finančna prepletenost avtocestne policije z Darsom, zaradi česar se je projekt znašel pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije in Urada za nadzor proračuna. Vodstvo Policije je ob tem ves čas zagotavljalo, da gre zgolj za reorganizacijo zaradi kadrovske stiske in da nadzor na avtocestah ostaja nemoten. 

Pa je res tako? Preverili smo statistiko in se pozanimali, kaj se je zgodilo s policisti iz teh enot ter kako bo po novem poskrbljeno za varnost na avtocestah.  Pri številkah smo se osredotočili zgolj na Specializirano enoto avtocestne policije Ljubljana, ki je z najdaljšim stažem delovanja tudi najbolj reprezentativna. 

Oktobra obravnavali šestkrat manj kršitev CPP

Generalno policijsko upravo (GPU) smo prosili za podatke o tem, koliko prometnih nesreč je lani obravnavala SEAP Ljubljana v mesecih, ko je bila še polno aktivna, in oktobra, ko je njihova delovna vnema zaradi informacije o ukinitvi upadla in niso želeli več delati.

Izkazalo se je, da je SEAP Ljubljana januarja 2021 obravnavala 39 prometnih nesreč in ugotovila 1.921 kršitev Cestno prometnih predpisov (CPP), v februarju 39 prometnih nesreč in ugotovila 1.482 kršitev CPP, v marcu 57 prometnih nesreč in ugotovila 1.752 kršitev CPP. V oktobru lani pa so obravnavali 50 prometnih nesreč in ugotovili zgolj 303 kršitve CPP, torej v povprečju kar šestkrat manj.

Na tem mestu je treba opomniti, da od teh 300 zabeleženih kršitev 50 kršitev predstavljajo prometne nesreče same, torej je bilo ostalih kršitev CPP zgolj 250. 

Še preden je avtocestna policija v popolnosti začela delovati, so jo v vrhu Policije ukinili in se podali v reorganizacijo.
Še preden je avtocestna policija v popolnosti začela delovati, so jo v vrhu Policije ukinili in se podali v reorganizacijo. FOTO: Aljoša Kravanja

Samo na območju Ljubljane v treh mesecih odkrili za polovico manj prekrškov kot leta 2021

Zgovorni so tudi podatki, ki smo jih pridobili v uredništvu, o številu kršitev in opozoril PPP Ljubljana in SEAP Ljubljana v obdobju zadnjih treh mesecev leta 2021 in 2022. 

Od 1. oktobra do 31. decembra 2021, ko je bila ljubljanska enota avtocestne policije operativna, so policisti SEAP Ljubljana obravnavali približno 4770 zadev, policisti PPP Ljubljana pa v enakem obdobju skoraj 600. Skupno so torej ugotovili okoli 5370 prekrškov na cestah. 

V enakem obdobju leto dni pozneje, ko so avtocestne policije že prenehale delovati, je enota SEAP Ljubljana, ki je sicer delovala najdlje, zabeležila le še 270 prekrškov, PPP Ljubljana pa okoli 2460. Skupno so torej obravnavali 2730 prekrškov, torej za kar 50 odstotkov manj! 

V obeh letih je bilo največ zaznanih kršitev Zakona o pravilih cestnega prometa.

Sodeč po teh številkah, bi težko trdili, da je varnost na cestah brez avtocestne policije enaka ali boljša, če pa je bilo samo v Ljubljani leta 2022 v primerjavi z letom prej odkritih za kar polovico manj prekrškov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uprava še deluje, policisti prerazporejeni na postaje prometne policije

Kaj pa se je zgodilo s policisti iz vseh enot avtocestne policije? Na GPU pojasnjujejo, da je bila večina že začasno premeščena na postaje prometne policije. Zagotovili so, da pri realizaciji trajnih premestitev v skladu z možnostmi sledijo željam policistov in zasledujejo cilj, da večina policistov ostane na lokalnem nivoju in na postajah prometne policije. Prav tako naj policisti s premestitvami ne bi izgubili pridobljenih pravic (višji plačilni razred), razen če se bodo sami odločili, da delujejo v enotah, kjer jim pridobljene pravice ne bodo pripadale. 

Uprava avtocestne policije pa medtem še vedno deluje. "Na sedežu organizacijske enote do njene predvidene ukinitve ostaja ožje vodstvo uprave, ki bo opravljalo nujno potrebne organizacijske naloge. Naloge nemoteno opravljajo še uslužbenci Oddelka za upravljanje prometa in meritve s samodejnimi merilnimi sistemi. Navedeni bodo ob predvideni uveljavitvi Akta o spremembah in dopolnitvah akta o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v Policiji ustrezno premeščeni na druge organizacijske enote v Policiji," so še pojasnili.  

Poostren policijski nadzor nad tovornimi vozili
Poostren policijski nadzor nad tovornimi vozili FOTO: Damjan Žibert

Kako bo po novem poskrbljeno za varnost na cestah? 

Glede reorganizacije so v vodstvu Policije pojasnili, da bodo v okviru predvidenih sprememb na postajah prometne policije ustanovili skupine za nadzor na avtocestah in hitrih cestah, na upravi uniformirane policije GPU pa je predvidena ustanovitev Oddelka za avtoceste in hitre ceste. "Na ta način bodo postaje prometne policije sistemsko pokrivale avtoceste in hitre ceste. Postajam prometnih policij bo hkrati omogočen fleksibilnejši nadzor prometnih policistov na državnih in lokalnih cestah," so še dodali. 

Poudarili so, da omenjene rešitve uveljavljajo izključno zaradi zagotavljanja boljše prometne varnosti na celotnem cestnem omrežju. "Nov strokovno utemeljen organizacijski pristop je namreč ob obstoječi kadrovski zasedenosti bolj optimalen. Prenos pristojnosti na Upravo uniformirane policije bo omogočal jasno odgovornost, boljšo koordinacijo, načrtovanje in usmerjanje dela prometne policije na avtocestah in hitrih cestah ter ohranitev nadzora prometnih policistov tudi na državnih in lokalnih cestah, kjer se zgodi več kot 80 odstotkov vseh prometnih nesreč." 

Specializirano državno tožilstvo bo primer zaključilo še ta mesec

Pomembna okoliščina, ki je upravičevala obstoj avtocestne policije, je bila Darsova gradnja objektov in zagotavljanje opreme za delo enot SEAP. V skladu s sporazumom je avtocestna policija v letu 2021 od Darsa prejela 1,8 milijona evrov, v letu 2022 pa 7,9 milijona evrov. Do leta 2060 je bilo predvideno, da bodo prejeli 120 milijonov evrov. Predvidena je bila tudi dobava 107 vozil, kar bi pomenilo, da bi Uprava avtocestne policije vrnila vsa vozila iz kvote nabave Uprave uniformirane policije. 

KPK je ugotovila, da obstajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja in primer predala Specializiranemu državnemu tožilstvu. Tja smo naslovili novinarsko vprašanje in odgovorili so nam, da je navedena zadeva v zaključni fazi. "Predvidoma bo zaključena tekom tega meseca."

V pripravi predlog za nov sporazum o sodelovanju z Darsom 

Kot je znano, je ministrstvo za notranje zadeve Darsu in ministrstvu za infrastrukturo sporočilo namero za odstop od obstoječega sporazuma s predlogom, da se sklene nov sporazum v smeri zagotavljanja optimalnejših in sistemsko izboljšanih podlag za delovanje Policije na avtocestah in hitrih cestah v Republiki Sloveniji ter nadaljevanja sodelovanja pri nadzoru prometa, merjenja hitrosti vozil, zmanjšanja zastojev in povečanja pretočnosti prometa. Ministrstvo odziv Darsa še proučuje in pripravlja osnutek novih podlag za sodelovanje, so sporočili iz GPU. 

Na Darsu ukinitev avtocestne policije obžalujejo, saj menijo, da so bili učinki njenega delovanja pozitivni. "Rezultati delovanja specializirane enote avtocestne policije Ljubljana v prvi polovici letošnjega leta so pokazali zmanjšanje števila prometnih nesreč, zmanjšanje zastojev in njihov bistveno krajši skupni čas ter manjše število preobremenjenih tovornih vozil, ki neposredno uničujejo avtocestno vozišče," so zapisali takoj, ko so informacijo izvedeli iz medijev. 

Poudarili so, da so vseskozi, tudi finančno, podpirali ustanovitev in delovanje avtocestne policije in so z vidika večje varnosti in pretočnosti na avtocestnem križu še naprej zainteresirani za njeno aktivno delovanje. Prizadevajo si, da bi med vsemi štirimi podpisnicami sporazuma prišlo do razjasnitve glede posameznih segmentov dosedanjega in opredelitve prihodnjega sodelovanja na področju izboljševanja varnosti in pretočnosti na avtocestah in hitrih cestah. "Skladno s tem ciljem tudi nadaljujemo dialog z vsemi podpisnicami sporazuma." 

Vsebine novega sporazuma ne razkrivajo, odgovora Policije pa še niso prejeli. So nam pa potrdili, da jim je MNZ, ko so policisti zapustili njihove objekte, tudi prenehalo plačevati najemnino.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (350)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rato
15. 01. 2024 17.14
Kakšna bi bila statistika, če bi bili na cesti tudi ko pada dež. Takrat imajo verjetno deževne, ker jih vsaj jaz še nisem opazil.🤔
Andabanda
09. 01. 2023 21.43
+2
Ma kaki poslabšala. Če si bedak na cesti, si bedak s policijo ali brez, saj ne morejo stat in gledat vsaka 2 km. Na uvozih so zehali in novice brali...
Killer999
09. 01. 2023 21.24
+4
Me cist briga za policaje so pokazal na protestih kaj so samo lutke
realno1
09. 01. 2023 21.21
+3
" in oktobra, ko je njihova delovna vnema zaradi informacije o ukinitvi upadla in niso želeli več delati." KAJ? A plačo so tudi zavrnili?
User1094863
09. 01. 2023 21.10
+2
v letu in pol se niti ni ugotovilo če je AC policija sploh smiselna kaj šele da bi se ugotovili njeni učinki...
Mirko41
09. 01. 2023 20.54
+4
Kamijoni se veselo prehitevajo. Psihopatov malo morje (bliskanje, objestna vožnja,...). Vedno težje je vozit po slovenskih AC.
MuškaKokoš
09. 01. 2023 20.43
+6
Poslabšalo se je statistikam v glavi in to občutno.Čist vse amerikanizirate matr
PičiPoki
09. 01. 2023 20.28
+2
Policije je itak preveč. Avte lahko pa na dražbi prodajo. Za bavarca dam 20.000 €. Škoda pa itak ni avto.
za naše
09. 01. 2023 20.07
+8
Edini smo v eu. ki ukinjamo ac.policijo ,in odpiramo mejo, in to zato ,ker je to uvedla prejšnja vlada
Koroški Slovenec
09. 01. 2023 20.01
+5
Bolj za lase privlečene izjave pa še nisem slišal. Kako dolgo pa sploh je bila avtocestna policija, ki so jo lani ustanovili? Varnost in ostalo se poslabšuje zaradi slabih cest. Skozi Hudo luknjo bo po moje najmodernejša kolesarska steza, po kateri bomo kar drli s kolesi proti Ljubljani. Ko sem zadnjič, kot sopotnik dremal na sovoznikovem sedežu, sem ob prestopu meje takoj začutil Slovenijo.
HeavyDxxx
09. 01. 2023 19.58
+0
Samo ena v vrsti zgrešenih "samo da ji Janša" ukrepov.
Malikai
09. 01. 2023 19.48
+4
Kje pa lahko se divjaš na avtocesti, razen v nočnem času? Se bolj stoji kot pelje.
rokometa?
09. 01. 2023 19.36
+7
Po tej logikiukinimo vso policijo pa bomo najvarnejša država
antar
09. 01. 2023 19.29
+10
Varnost na vseh cestah je treba stalno zagotavljati in ne samo takrat, ko se neka vlada spomni. To pomeni, da naj bi bila policija stalno prisotna na cestah. Seveda bi bilo prekrškov in nesreč manj. Pa še nekaj za varnost bi lahko naredili - ceste bi ,,očistili ,, voznikov z ukradenimi avti in tistih, ki nimajo vozniškega izpita. To pa lahko policija izvaja samo če je na terenu in ne v pisarnah ali kafičih.
Naiven_od_rojstva
09. 01. 2023 19.13
-2
Maščevanje malega golobčka, ker ni mogel več molsti GEN.briga goloba za cestno varnost
Febo Febic
09. 01. 2023 18.57
+1
To so le varcevalni ukrepi. Naslednji ukrep je ugašanje mestnih luči. Naslednji bo ugašanje semaforjev, itd.
Mister iks
09. 01. 2023 18.53
-6
Super da jih več ni na AC. Smo bolj svobodni in nič več represije. Non stop po levem pasu
ipissimus
09. 01. 2023 18.51
-1
Ne da se je poslabšala varnost ampak stimulacija ker ne bo več toliko plačilcev na izmeno
Malek
09. 01. 2023 18.41
+5
....in niso hoteli vec delati. Halo, a zdaj bodo sami odlocali, kdaj in kaj bodo delali. Takojsna prekinitev delovnega razmerja, drugace pa ne dam nic na policijsko statistiko, vemo, kako se lahko statistika priredi in kaj vse zajame. Dejstvo pa je, da je bila avtocesta pri vsaki prometni nesreci zaprta vec ur zaradi ogleda. To pa ni v statistiki.
Iranski Miljarder
09. 01. 2023 18.15
+1
sramoto delate sebi, policiji in svoji družini!