Slovenija

Zgrešeni milijardni infrastrukturni projekti: se bomo končno kaj naučili iz napak?

Ljubljana, 04. 02. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/STA
Komentarji
101

Vse od osamosvojitve dalje so številni veliki infrastrukturni projekti klavrno končali. Država bi se morala na svojih napakah učiti in od zgrešenih projektov, kot sta TEŠ 6 in gradnja avtocest, preiti do trajnostnih naložb ter preprečiti neracionalno porabo proračunskih sredstev.

Pregled izvedbe številnih velikih infrastrukturnih projektov razkriva vrsto napak in negativnih posledic, na osnovi katerih pa smo se bolj malo naučili, saj se tudi zadnje čase kažejo podobni sistemski vzorci, ki so v preteklosti že vodili zgrešeno prakso, opozarjajo organizatorji strokovnega posveta Veliki infrastrukturni projekti v Sloveniji: od zgrešenih do trajnostnih naložb, ki bo v petek, 6. februarja 2015 na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.

Opozarjajo, da veliko infrastrukturnih projektov od osamosvojitve dalje ni bilo ustrezno umeščenih, so bili predimenzionirani, poraba proračunskih sredstev neracionalna in nezakonita, prav tako so v številnih primerih ugotovili korupcijo.

Navajajo nekaj primerov najbolj problematičnih projektov:
- komunalna infrastruktura (izgradnja objektov za obdelavo komunalnih odpadkov – ti so bili na nacionalni ravni načrtovani preštevilno in predimenzionirani, saj niso upoštevali zmanjševanja količin odpadkov)

Eden od zgrešenih projektov - gradnja predimenzioniranih protihrupnih ograj.
Eden od zgrešenih projektov - gradnja predimenzioniranih protihrupnih ograj. FOTO: POP TV

- prometna infrastruktura (protihrupne ograje – predimenzionirane; avtocestni program – slabe finančne ocene, slab nadzor, korupcija in nespoštovanje časovnice postopne izgradnje; letališki kontrolni stolp Brnik; osvetljevanje cest – marsikje predimenzionirano)

- energetska infrastruktura (izgradnja TEŠ 6 – vsestransko zgrešen projekt; HE Spodnja Sava – nejasna razmejitev financiranja med Vodnim skladom in investitorjem; neverjetno drage študije za NEK 2 po naročilu GEN Energija in načrtovani daljnovodi za povezave v Italijo, ki so vezani na NEK 2 oz. komercialni prenos energije preko Slovenije) 

Nekaj največjih in najdražjih infrastrukturnih projektov:
TEŠ 6 je dobrih 1,42 milijarde evrov vreden projekt, ta znesek naj bi po nekaterih ocenah presegla tudi gradnja 3. razvojne osi med Koroško in Belo krajino oziroma Avstrijo in Hrvaško, ki bi jo morali končati do 2020 (ocenjena vrednost skoraj 1,7 milijarde evrov). Stoji projekt gradnje drugega železniškega tira (ocenjena vrednost 1,5 milijarde evra), pa širitev in modernizacija Luke Koper (187 milijonov evrov). Prav tako se je nekoliko upočasnil projekt gradnje HE na srednji in spodnji Savi.

Izgradnja šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6) ter avtocestni program, s poudarkom na gradnji 3. prometne osi,  sta po mnenju organizatorjev posveta najdražja zgrešena projekta. Kot projekt, ki bi ga bilo nujno potrebno ustaviti, organizatorji posveta navajajo gradnjo drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (NEK 2). Oba projekta po njihovem mnenju spodbujajo določene interesne skupine. Opozarjajo, da podjetja, ki so v državni lasti, niso pod nadzorom vlade, temveč postaja vlada izvrševalec politike v teh podjetjih.

Za projekt NEK 2 namreč ugotavljajo, da sploh še nima podpore vlade, Gen Energija pa naroča številne drage študije in analize za izgradnjo drugega bloka. Stroški teh analiz so že presegli 12 milijonov evrov, opozarjajo in sporočajo, da je potrebno čim prej ustaviti trošenje davkoplačevalskega denarja.

Gradnja TEŠ 6 je le eden od zgrešenih projektov, opozarjajo v okoljski organizaciji Umanotera.
Gradnja TEŠ 6 je le eden od zgrešenih projektov, opozarjajo v okoljski organizaciji Umanotera. FOTO: Damjan Žibert

Organizatorji posveta so povezani v mreži nevladnih organizacij Plan B za Slovenijo. Na posvetu bodo vladi izročili poziv, v katerem jo opozarjajo, da je potrebno spremeniti odnos in predvsem zastaviti infrastrukturne projekte tako, da bodo sredstva naložena strateško in trajnostno. Opozarjajo, da slabih praks ne smemo ponavljati, pač pa se je potrebno iz njih naučiti. Zato bodo na posvetu predstavili, kako se izogniti ponavljanju napak in ne trajnostnih vzorcev, predvsem pa, kako izkoristiti priložnosti za zdrav strateški razvoj.

Slovenija vložila 22 infrastrukturnih projektov

Opozarjajo, da Slovenija in Evropa letos vstopata v novo načrtovalsko in proračunsko obdobje do leta 2020. Zato je prav zdaj priložnost, da se pri načrtovanju infrastrukture uveljavi javni interes in se ga zastavi strokovno, racionalno in v skladu s trajnostnimi načeli. Slovenija je že vložila 22 infrastrukturnih projektov, opozarjajo, potrebno pa je razmisliti, ali so to tisti projekti prihodnosti.

Seznam 22 projektov v skupni ocenjeni investicijski vrednosti okoli 9,2 milijarde evrov.
Seznam 22 projektov v skupni ocenjeni investicijski vrednosti okoli 9,2 milijarde evrov. FOTO: Vlada RS

Seznam projektov v skupni ocenjeni investicijski vrednosti okoli 9,2 milijarde evrov sta pripravila ministrstvo za finance in služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Gre za okvirni nabor projektov, ki je bil poslan projektni skupini EU z opombo, da ne vključuje projektov na regionalni ravni, da je seznam izključno okviren in informativna narave ter da lahko v nadaljnjem procesu vlada predlaga tudi katere druge projekte.

Projekti, ki jih je potrebno čim prej zagotoviti

V Snagi so si zadali drugačne prioritete, in sicer so se odločili, da bodo prednost dali snovni izrabi in ne sežiganju odpadkov. S tem se je odnos do načrtovanega objekta (torej sežigalnice odpadkov) spremenil, Snaga pa se je usmerila v bolj trajnostne in okolju ter človeštvu prijaznejše rešitve.

Organizatorji še opozarjajo, kateri so tisti trije projekti, ki jih je potrebno čim prej zagotoviti. To so celovita energijska prenova stavb v javni in zasebni lasti, posodobitev železniškega omrežja in javnega potniškega prometa ter protipoplavna sanacija in celovito upravljanje z vodami.

Primer dobre prakse: ljubljansko podjetje Snaga

Predstavili so primer dobre prakse, o katerem bodo razpravljali tudi na posvetu. Spregovoril je direktor ljubljanske Snage Janko Kramžar, ki je dejal, da je zelo težko opredeliti strateški načrt, lahko pa določiš določene prioritete, ki se jih boš držal. Kot primer drugačne usmeritve je navedel sežigalnice. Pri teh se odpadek znova uporabi le enkrat, medtem ko so se v Snagi ob zavedanju omejenosti virov raje usmerili v zmanjševanje količine nastalih odpadkov in večje recikliranje, kjer je možna večkratna ponovna uporaba.

Trajnostna preobrazba: načrtovati za 20 do 30 let naprej

Več o primerih dobrih praks bodo spregovorili na posvetu, vsekakor pa bo zanimivo slišati stališče vlade, ali se zave te velike odgovornosti, ki jo nosi do svojih državljanov in predvsem bodočih generacij.

Organizatorji posveta, poleg nevladnih organizacij še inženirska zbornica in fakulteta za arhitekturo, menijo, da je treba okrepiti strateško načrtovanje in tako pri načrtovanju kot pri izvedbi projektov slediti dobri mednarodni praksi. Prizadevajo si tudi za to, da bi vlada presegla ozko razumevanje pojma infrastruktura in razmislila o alternativnih možnostih za zadovoljevanje določenih potreb.

Na posvetu bo evropska komisarka za promet Violeta Bulc v video nagovoru predstavila naložbeni načrt Evrope, spregovorili bodo o izkušnjah z dosedanjimi velikimi projekti, kot so avtoceste in TEŠ 6, ter o izzivih vzpostavljanja infrastrukture v prihodnje. Med drugimi se ga bosta udeležila premier Miro Cerar in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resort
05. 02. 2015 12.36
+1
kar pa zadeva investicije. Kot , da bi se igrali otroci. Ali še niso slišali za izvedbo na ključ, oz. po pogodbi in penali za nekvalitetno delo.
resort
05. 02. 2015 12.34
-1
protihrupne ograje, dobro da mimo vozeči ne vidijo kako "neurejeno" je naše okolje. Antipropaganda za turizem
tron3
04. 02. 2015 18.19
+1
Ta članek je napisan kot opravičilo, res smo delali po svoje, vendar upamo, da ne bomo v prihodnje več, bravo, ne znate nehat, kako boš lopova prepričal, če je 20 let kradel, da ne bo kradel, več, samo z zaporom, v tem članku pa je zapisano, da je lopov obljubil, da kradel ne bo več!!!
prašek
04. 02. 2015 15.59
+4
A ni nekdo rekel ; preiskati je treba vse posle od slovenske osamosvojitve dalje, razen let 2004-08, kajti takrat je bila najbolj poštena vlada.
VSEZNALECno1
04. 02. 2015 17.09
-2
preiskati je treba vse, vse je to eno in isto kot prvic kot drugic pa premosorazmerno z salabajzerskim 25 letnim vladanjem
prašek
04. 02. 2015 17.14
+2
kosomak
04. 02. 2015 15.25
+3
Napake so super način da nekdo zasluži...ne bomo se naučili, ker nimamo mi (ljudstvo) direktne moči odločanja ampak se to vse pogovarja za zaprtimi vrati, kjer je jasno kako se bo plenilo !!! Plenjenje se nadaljuje :)
ooResnicA
04. 02. 2015 15.24
+1
,...jee lepo stalno drnovšek govoril \"ne bodi požrešen\",.....ccccccc,.....čez en ušes not čez druzga vn,......
Manu Cocker
05. 02. 2015 07.41
To je Drnovskova zgodba o uspehu - cash pa mu je nosil Cekuta!
Indijanez
04. 02. 2015 14.55
+2
francoska firma Alston je vpletena v korupcijske afere na vseh kontinentih kjer gradijo, .......... tudi finska firma Patrija je vpletena v korupcijske afere od Finske do Egipta ....
Indijanez
04. 02. 2015 14.56
+2
... in Slovenija posluje oz. je poslovala z obema, ... povsod so vpleteni v mučke samo v Sloveniji poslujejo pošteno? .... mhm
Bojan-F
04. 02. 2015 15.16
+4
Up-date ... guglanje "bribery+Alstom" ima trenutno 294.000 zadetkov ... guglanje "bribery+Siemens" ima trenutno 224.000 zadetkov ... vrstni red se je v zadnjih mesecih zamenjal.
VSEZNALECno1
04. 02. 2015 14.26
+3
bolj kot je zgrešena večja je provizija pa to.......
mariomaher
04. 02. 2015 14.17
+1
Dokler imamo levico, se nam ni bati, da bi Slovenija uspela.
M_teorija
04. 02. 2015 14.18
+2
Ampak en mal se pa bojite, da bi, ker potem veliki vodja nima koga futrat z lažmi in podtikanji!?
M_teorija
04. 02. 2015 13.36
+2
Janez je verjetno ponosen, ker si je s Teš-6 postavil največji spomenik v EU!?
mariomaher
04. 02. 2015 14.16
-2
Blaška
04. 02. 2015 12.58
+4
dokler ne bo narod znorel, se ne bo nič spremenilo ; )) politiki sami niso toliko zavedni, da bi se zavedali, da delajo kaj narobe skupaj z vsemi uradniki ; ))) lahko imamo tisoč služb za nadzor porabe davkoplačevalskega denarja, še vedno se bo jemalo od vsakega projekta ; ))
pe?navodo
04. 02. 2015 12.44
-1
Dokler so glavni kriminalci tipa Janša ne bo nič bolje. Zgleda pa da bo šel počasi s svojimi kriminalnimi kolegi v zapor pa bo sigurno bolje. So pa to tudi namensko delali da se pokaže kako slabi gosodarji so in se polastijo poceni krke, Luke koper HE Triglava in vse firme ki nosijo dobiček. Pokradenega kapitala v tujini imajo dovolj vsi kriminalni politiki.
ceta69
04. 02. 2015 11.41
-1
če je kdo videl načrt kjer je bila štajerska avtocesta čez trojane planirana pred 40 leti in se vpraša zakaj poteka sedaj tako vemo kam pes taco moli ........
?imboraso
04. 02. 2015 14.17
+1
Zelo dobro vprašanje! Nasprotniki AC preko Trojan so navajali "strokovne" izračune, da bo AC po motniški dolini 500 mi cenejša kot preko Trojan. To so povzemali velikokrat številni politično usmerjeni mediji. Končna cena zgrajene Ac preko Trojan je bila nekaj manj kot 500 mio. Torej bi po strokovnih izračunih nasprotnikov AC preko Motniške doline zgradili zastonj oz. bi celo nekaj dobili od izvajalcev nazaj! Ne nasedajte gostilniškim debatam!
*##*
04. 02. 2015 11.33
+4
Projekti niso zgrešeni, zgrašen je bil način financiranja, podkupovanja, pogodbe, ki so dopuščale takšne podražitve,... Tehnološko so ti projekti dobri in težko si je predstavljat kako sposobni ljudje so to, ki so to sprojektirali in naredili, težko pa govorimo o sposobnosti tistih ki so posle sklepali. Glede predimenzioniranih zvočnih ograj vprašajte ljudi, ki živijo ob avtocesti. TEŠ je že tako prežvečena tema vendar električno omrežje brez termoelektrarne ne more funkcionirat, saj je to edina elektrarna s katero se lahko relativno dobro prilagajamo potrebam. Nemci in avstrijci imajo sicet plinsko-parne termoelektrarne, vendar je za naše razmere premog boljša izbira, saj smo tako neodvisni od dobaviteljev plina in cene le tega. Slovenija je na tehničnem področju povsem primerljiva z najrazvitejšimi državami, težko pa govorimo o razvitosti, ko gre za financiranje kjer smo pa čisti balkan.
resort
05. 02. 2015 12.41
A tisti premog iz Velenja, ali uiz Trbovlja. Plin je zagotovo bolj čist in bi prihranili že pri plačevanju "takse" za onesnaževanje
danny234
04. 02. 2015 11.29
+2
Izgubljamo nadzor nad situacijo...zaupanje v oblast naj mi vrne kdo nazaj
murinar
04. 02. 2015 14.46
zriki
04. 02. 2015 10.58
+8
se nimamo kaj naučit, vsi vemo, da je teš nastavljen namerno, da se okrade blagajna
?imboraso
04. 02. 2015 10.53
+2
Zopet sajenje rožic nekompetentnih, neizkušenih in nestrokovnih ljudi, ,ki hočejo biti skozi ekološki populizem pomembni. Povzeli so gostilniške in politikantske kritike avtocestnega programa, namesto, da bi povzeli narejene resne domače in tuje strokovne analize.o tem največjem slovenskem projektu v zgodovini. Avtocestni program je bil edini uspešno realiziran velik projekt v Sloveniji. Tudi tujina priznava, da je to ena redkih primerjalnih prednosti Slovenije. Z njim smo "prihranili" več kot 200 življenj na leto in več 100 mio stroškov uporabnikov vsako leto. Pri tem programu, ki je multidisciplinarno angažiral številne stroke, so bili upoštevani vsi argumentirani pogoji za ohranjanje naravnega in bivalnega okolja. Avtoceste so zgrajene kvalitetno in bodo še destletja služile Slovencem. Na osnovi mednarodnih analiz je bila gradnja avtocest v Sloveniji med najcenejšimi v Evropi. Ni pa to godilo politiki, ker ni bilo pri tem projektu političnih kadrov, ampak so ga vodili neodvisni strokovnjaki. Zato so se v usmerjene medije lansirale številne laži o tem projektu in se je stigmatiziralo njegove akterje. Tem lažem so podlegli tudi organizatorji posveta. Zanimivo je, da na posvet niso povabili ljudi, ki so vodili izgradnjo avtocest, kar pomeni, da se bo zopet tako kot v preteklosti politikanstko enostransko pljuvalo po tem priogramu. Zopet bodo nekompetentni enostransko razpravljali o neki zelo zahtevni temi. Očitno se pa ne upajo soočiti s pravo resnico o izgradnji slovenskih avtocest in z ljudmi, ki so ta program realizirali. Prebrati bi morali najnovejšo knjigo Slovenski avtocestni križ med vrhovi in brezni pa bi jim bilo marsikaj bolj jasno! Vendar to ni resnica, ki bi jim godila pri njihovih ciljih! Posledica napadov in stigmatizacije avtocestnega programa je, da se je med državne uradnike in tiste, ki bi morali voditi velike invvesticije naselil strah. Nek visok državni uradnik je pred nedavnim na strokovnem posvetu INFRAKON izjavil, "da se politika in ministri ne upajo začeti novih projektov, ker imajo slabe izkušnje iz preteklosti!"? Tudi izraz trajnostno je modna muha, ki jo uporabljajo tisti, kii ne obvladujejo stroke graditeljstva. Pozitivni tehnični in drugi predpisi zagotavljajo varno, ekološko, trajno in optimalno gradnjo. Zato ne potrebujemo nobenih dodatnih trajnostnih usmeritev. Rabimo pa ljudi, ki bodo znali organizirati in voditi velike investicije v Sloveniji. To pa niso politični in populistični nakladači, ki vse bolj obvladujejo slovensko sceno. Med njimi bodo očitno tudi organizatorji in sodelujoči na tem posvetu! Pa še o strategijah! Slovenija že dolgo nima strategije svojega razvoja. Edini strateški dokument, ki je bil tudi realiziran je bil Program izgradnje avtocest. Tak program bi rabili tudi danes če bi resno želeli kaj narediti! Če ne bi bilo tega programa in ekipe, ki ga je zagnala in vodila, bi se še danes pobijali po dvopasovnicah, smradili in zastruplajli okolico neprimernih cest, obremenjevali prebivalce s hrupom, onesnaževali vodotoke in bili otok sredi Evrope z bolj ali manj stoječim prometom na preobremenjenih cestah! Tisti, ki misli, da bi z železnicami in javnim prometom rešil pronetne zagate v izjemno razpršeni poselitvi Slovenije je ali naiven ali nestrokoven ali pa tako pokvarjen, da želi Slovencem samo slabo! Seveda pa podpiram modernizacijo železnic. Tudi tam bi rabili tako kot na avtocestah v 90 letih, ekipo, ki bi učinkovito zagnala te projekte. Po Francu Jožefu na železnicah še ni bilo take ekipe. Tudi sedanje ekipe niso tega sposobne!
ceta69
04. 02. 2015 11.38
-1
ne piši norij v avstriji je zakon na je lahko samo 2 procenta od pogodbe nepredvidljivih stroškov,poglej slovenijo koliko aneksov in koliko so narastli stroški v vseh gradnjah ki jih izkoriščajo gradbinci pozanimaj se pa koliko je lahko v nemčiji in na nizozemskem pol pa boš videl kdo piše na pamet ali pa izmišljotine
?imboraso
04. 02. 2015 12.25
Aja! Delal sem tudi z Nemci pa sem dobil čisto druge podatke. Sicer so bile pa javno objavljene šlamastike z berlinskim letališčem, opero v Hamburgu,
Bojan-F
04. 02. 2015 14.02
Bravo Metod! Koncno se je eden (verjetno) insider upal napisati nekaj pozitivnega o slovenskem avtocestnem krizu ... mantra o kao preplacanih avtocesteh je cisti populizem, ki resnici na ljubo ne vem komu koristi. Nekoliko bolje mi je poznana situacija v UK (oziroma okolju, ki ga pokrivajo njihove project in cost management firme). Samo dva primera ... skotski parlament v Edinburgu ... kasnili so 20 mesecev, budget se je povecal iz 40.000.000 GBP na 430.000.000 GBP ... zapornice na Temzi ... zamujali so 36 mesecev, budget se je povecal za faktor 10 ... in lahko bi navedel se enih dvajset takih projektov.
Bojan-F
04. 02. 2015 14.14
Jeseni sem bil v Sloveniji na nekih seminarjih ... predavatelj je omenil "preplacane slovenske avtoceste" v primerjavi s Hrvati ... moje vprasanje je bilo: s katerim odsekom na slovenskih avtocestah primerja 400 km Dalmatine med Bosiljevim in Plocami? Ne more biti enostavnejse gradnje ... na celi dolzini mogoce 4 zahtevni objekti, stabilen teren, avtocestni prikljucki povprecno skoraj vsakih 15 km, ne dotakne se niti enega gosto naseljenega ali kakorkoli kultiviranega okolja, ...
murinar
04. 02. 2015 14.55
Kako ,da ne o železnicah govorim , imamo strokovnjake .pavlič je eden od njih(pravijo ,da še srednje šole nima končane).strokovnajk za denar in cviček! Lopov
?imboraso
04. 02. 2015 14.58
Hvala in imaš povsem prav! V Sloveniji se ne sme o avtocestnem programu pozitivno govoriti. Mantra o vsem slabem na AC koristi predvsem tistim, ki so ob "avtocestnih aferah", zadaj uspešno kradli na drugih področjih in nosili denar v davčne oaze. Naivni ljudje so se pa škandalizirali okoli odpadlih ometov, drsnih betonov, "preplačanih avatocestah" itd, zadaj se je pa uspešno kradlo v "vzornih" družbah in področjih izven avtocest.Usmerjeni mediji so se zelo poslušno držali politike in lobijev, ki so se skrivali za razburjenji o AC programu.Tudi sam sem opazoval in spremljal gradnjo hrvaških avtocest. Res so zelo hitro zgradili cesto do Dalmacije. Imaš pa prav, glede zahtevnosti. Za gradbenika je najlepše in najcenejše graditi v kamnitem neposeljenem terenu z masovnimi zemeljskimi deli. Tudi montažna gradnja objektov je bistveno manj trajna in cenejša, kot masivni objekti v Sloveniji in še bi lahko našteval. Ko pa smo primerjali cene njihovih AC in naših, so bil pa le nekoliko cenejši. Vsi drugi v Evropi pa pravilom dražji! Pa lep pozdrav!
?imboraso
04. 02. 2015 15.11
Hvala Bojan in imaš povsem prav! V Sloveniji je od politike prepovedano pozitivno govoriti o gradnji AC. Tega se usmerjeni mediji zelo poslušno držijo! Sam sem se dostikrat spraševal zakaj smo Slovenci tako zaj.., da sami po sebi z užitkom serjemo. Morda je razlaga v tem, da je bil AC program zelo transparentno voden in kot tak neprimeren za velike korupcije. Zato pa je bil zelo primeren za preusmeritev pozornosti ljudi iz resničnih barabij, ki prihajajo vse bolj na dan. Naivni ljudje so se škandalizirali okoli "predragih" avtocest, odpadlih ometov, drsnih betonov itd, zadaj se je pa na drugih področjih uspešno kradlo in nosilo denar v davčne oaze. Tudi sam sem z zanimanjem spremljal gradnjo AC na Hrvaškem. Res so relativno hitro zgradili cesto proti Dalmaciji. Res pa je tudi, da je za gradbenika nalepše, najlažje in najcenejše graditi masovna zemeljske dela v kamnitem neposeljenem terenu. Tudi montažni premostitveni objekti so cenejši in manj trajni kot masivni, ki smo jih delali V Sloveniji. Ko pa smo primerjali cene podobnih odsekov na Hrvaškem in v Sloveniji pa niso bili bistveno cenejši. Vsi drugi v Evropi pa so bili držji od naših "preplačanih" avtocest. To je realnost Slovenije! Pa lep pozdrav!
?imboraso
04. 02. 2015 15.11
Prvič je nekaj zaštekalo, zato se ponavljam!
Manu Cocker
05. 02. 2015 07.47
Kdo in koliko ti placujejo za to nalaganje?
Carrasco
04. 02. 2015 10.46
+10
in kdaj je kater politik odgovarjal za svoje napake?
artus
04. 02. 2015 10.30
+17
Kdo se naj uči in iz čigavih napak? Davkoplačevalci? Bolj primeren bi bil naslov: "KAKO POLITIČNE ELITE ZARADI SVOJIH OZKIH INTERESOV ZAPRAVLJAJO NAŠE MILIJARDE."
emilzapata
04. 02. 2015 10.14
-4
a NEK 2 bi kar gradili, kdo in kdaj pa bodo vprašali za mnenje tudi Posavce in zagrebčane. Ne zapravljati denarja brez veze, ne bo se vam izšlo. Mogoče bodo posavce še prevarali, vendar je zagreb samo 25 km stran, ta pa sigurno ne bo dovolil samo nekaj km stran jedrsko elektrarno skupne moči 2000MW.
blokirani
04. 02. 2015 11.24
+6
Za predjed jim bomo poslali njihov del jedrskih odpadkov......