Slovenija

Obnova za 200.000 evrov

Kamnik, 29. 04. 2009 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Žičnica na Veliko planino od četrtka ne bo obratovala, saj morajo na zahtevo inšpektorjev zamenjati obrabljeni pogonski sklop. Prenova naj bi bila končana čez poldrugi mesec.

Velika planina je priljubljena izletniška točka tudi poleti.
Velika planina je priljubljena izletniška točka tudi poleti. FOTO:

Da je treba žičnico na Veliki Planini prenoviti, so ugotovili inšpektorji decembra pri rednem letnem pregledu. Kot je povedal kamniški župan Anton Smolnikar, so inšpektorji ugotovili obrabljenost pogonskega sklopa. Zato so družbi Velika planina, ki upravlja z žičnico in je v stoodstotni lasti občine, naročili njegovo zamenjavo.

Na občini in v družbi so upali, da jim bo v dogovoru z inšpektorji uspelo čas popravila prestaviti na september – prihaja namreč poletna sezona, poleg tega je trenutno zaradi snega otežen dostop do žičnice –, vendar inšpektorji, očitno tudi pod vtisom nekaterih letošnjih nesreč na žičnicah, tega niso dovolili.

Vodstvo družbe je po županovih besedah za potrebna popravila že pripravilo ustrezno finančno konstrukcijo, prav tako se že intenzivno pogovarja z dobavitelji opreme, z obnovo pa bodo začeli po prvomajskih praznikih. V družbi in na občini računajo, da bodo dela, ta bodo po županovih besedah stala nekaj več kot 200.000 evrov, končana najpozneje v mesecu in pol, to je do 15. junija, ko se sicer tudi uradno začne poletna turistična sezona.

Kolikšen bo izpad dohodka zaradi tega, Smolnikar ne ve povsem natančno, računa pa, da se bo ta pokril z letošnjo smučarsko sezono, ki je bila ena najuspešnejših v zadnjih 15 letih. Žičnica je sicer lani ustvarila okoli milijon evrov bruto prometa. Letno prepelje med 50.000 in 60.000 potnikov, medtem ko bi za rentabilno delovanje po Smolnikarjevih besedah morala prepeljati med 70.000 in 80.000 potnikov.

Mestni svetnik Majnik (SDS) je do obnove skeptičen

Nihalka na Veliki planini
Nihalka na Veliki planini FOTO: POP TV

Bolj skeptičen do obnove je mestni svetnik Robin Majnik (SDS), ki zato, predvsem pa zaradi splošnega poslovanja družbe Velika planina, za 6. maj zahteva sklic izredne seje občinskega sveta občine Kamnik. Kot je povedal za STA, namreč ne verjame, da bo obnova res končana v poldrugem mesecu, hkrati pa dvomi tudi v finančno pokritost investicije.

"Po mojih podatkih bo obnova stala med 250.000 in 300.000 evrov, ker pa družba tega denarja nima, samo lani je na primer zabeležila 104.000 evrov izgube, se lahko zgodi, da bo šla zaradi investicije v stečaj, s tem pa bo konec z Veliko planino," je dejal Majnik. Prav tako dvomi, da bi družbi za naložbo zaradi poslovanja z izgubo uspelo dobiti bančna posojila.

Smolnikar pa nasprotno v zahtevi vidi zgolj nabiranje političnih točk Majnika pred županskimi volitvami, ki bodo prihodnje leto. Dodaja še, da so točke dnevnega reda, ki se nanašajo na poslovanje družbe Velika planina, in naj bi jih obravnavali na seji, iztrgane iz celotnega konteksta delovanja družbe v vseh teh letih.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohnWayne
30. 04. 2009 10.33
kot prvič je to samo reklama za veliko planino, da se jih mal usmilmo.. kao.. kot drugič.. če je naprava stara 30 let (čeprav govorijo iz časa med vojnama) in še od takrat niso nič zamenjali, potem je ta remont nujen, na njega bi pa lahko računali odkar so jo postavili in dajali denar na stran.. kot tretjič.. letošnja zima so rekli 30.000 oseb.. x 10 eur je 300.000.. itd.. kje je pa denar od prejšnjih let? vse za plače direktorja ane..
Tonček Balonček
30. 04. 2009 09.19
Če je pa taka nihalka,kot je videti na sliki, morajo pa zamenjati vse, ha, ha, ha! A so na tem POP TV-ju res tako nepismeni, da niti Velike planine ne poznajo in ne ločijo nihalke od neke predpotopne vlečnice na nafto!
odbogaposlan
29. 04. 2009 16.43
Bomo pa šep hodili na Veliko planino. Tako se moramo sedaj utrditi pred prašičjo gripo!
brencl
29. 04. 2009 14.13
Na sliki je vlečnica 1 iz tihe doline ne pa nihalka.