Slovenija

Židan: Obeležujemo civilizacijski preskok

Ljubljana, 30. 10. 2019 21.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
8

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je potekala državna proslava ob dnevu reformacije. Kot je v nagovoru izpostavil predsednik državnega zbora Dejan Židan, nocoj "obeležujemo prelom časa in civilizacijski preskok v kulturnem in jezikovnem popotovanju slovenskega naroda".

Reformacija je po Židanovih besedah kot gibanje pričevala času, ko je kompleks družbenih dilem močno polariziral takratno družbo. Nenadomestljivo je vplivala na versko, politično, družbeno in kulturno sliko Evrope, ki se je začela izvijati iz preteklih težkih spon v nov preporod. Izjemni posamezniki, kot so Primož Trubar, Jurij Dalmatin, Adam Bohorič in Sebastijan Krelj, so ta preporod znali povezati s potrebami naroda.

Reformatorji so po besedah nocojšnjega slavnostnega govornika s svojim delovanjem vselej dokazovali, da ni nasprotja med iskrenim prizadevanjem za izboljšanje usode lastnega naroda, kulture in jezika ter širino evropskega duha in njegove različnosti.

'Slovenščina je živ in vitalen jezik'

"Tudi danes, ko smo maloštevilni narodi postavljeni pred zahtevno nalogo varovati dragocenost lastne jezikovne in kulturne edinstvenosti ali sprejemati veličino raznolikosti, ki nas obdaja, se moramo zavedati, da je eno in drugo mogoče samo vzajemno krepiti," je poudaril Židan. Dodal je, da skrb za ohranjanje našega jezika ne pomeni zapiranja ali ograjevanja odprtosti našega duha, ampak zmoremo in moramo skrb za ohranjanje lastnega jezika ter razvoj in napredek našega naroda izkazovati drugače.

Kot je v nagovoru izpostavil predsednik državnega zbora Dejan Židan, nocoj "obeležujemo prelom časa in civilizacijski preskok v kulturnem in jezikovnem popotovanju slovenskega naroda".
Kot je v nagovoru izpostavil predsednik državnega zbora Dejan Židan, nocoj "obeležujemo prelom časa in civilizacijski preskok v kulturnem in jezikovnem popotovanju slovenskega naroda". FOTO: Miro Majcen

Ljubezen do slovenskega naroda in jezika se po Židanovih besedah kaže skozi več področij: skozi našo skrb za kulturo, kulturno ustvarjanje in njene ustvarjalce, skozi našo skrb za znanost, razvoj in intelektualni naboj skupnosti, skozi javno rabo jezika ter podporo pisani besedi in knjigi, skozi premišljeno vpeljavo digitalizacije in novih tehnologij ter skozi priznavanje slovenščine kot jezika nas vseh, tudi najranljivejših.

"Slovenščina je živ in vitalen jezik. Je ena najbolj prepoznavnih prvin naše identitete. Med drugim ima največje število narečij na svetu glede na število prebivalcev, ki jo uporabljajo kot materni jezik" je poudaril Židan. Dodal je, da slovenščina "ostaja temeljni gradnik našega naroda, kljub pojavu novega slovenskega besedja, v katerem se zrcalijo predvsem posledice aktualnih družbenih in tehnoloških sprememb".

Umetniški del proslave, ki ga je zasnoval in režiral Jan Bilodjerič, je nosil naslov Prebujenje.
Umetniški del proslave, ki ga je zasnoval in režiral Jan Bilodjerič, je nosil naslov Prebujenje. FOTO: Miro Majcen

Umetniški del predstave z naslovom Prebujenje

Umetniški del proslave, ki ga je zasnoval in režiral Jan Bilodjerič, je nosil naslov Prebujenje. Med drugim so nastopili Tina Vrbnjak, Petja Labović, Vlado Novak, Neus Barcons Roca, Matevž Dobaj, OrkesteR Evolucija pod vodstvom Iztoka Kocena, Mirjam Jelnikar, Katice, Folklorna skupina Tine Rožanc in AFS France Marolt v koreografiji Luke Kropivnika.

Glasbo je prispeval Klemen Bojanovič, kostumografinja je bila Slavka Pajk, svetlobo je oblikoval Sašo Bekafigo, video sta pripravila Den Baruca in Jan Bilodjerič, koreografijo so si zamislili Neus Barcons Roca, Matevž Dobaj in Mojca Kasjak.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vicente
31. 10. 2019 14.18
+5
edini zidanov preskok je bil iz prekmurja v parlament
Transformerji
31. 10. 2019 14.09
+1
Sedaj pa potrebujemo še nove reformatorje, ki bodo ljudem lahko dali ljubezen do države. Samo vzrok morajo poiskati....za širšo množico, ne samo za priviligirane. Kajti preskok bi naredili brez naši starih reformatorjev. Saj jezik ni tisti ta glavni, a ne?
Transformerji
31. 10. 2019 14.23
+4
Naši mladi in uspešni, pametni, sposobni odhajajo v tujino - tam našega jezika ne uporabljajo.
Vili Brus
31. 10. 2019 10.35
+2
Še vedno sem besen na Židana... Včeraj je na veliko nekaj gobcal o nekem prazniku in vsaka druga beseda mu je bila - slovenski jezik. Pa slovenski jezik gor, pa slovenski jezik dol pa slovenski jezik kot simbolj naroda, pa... blablabla bla.... Niti z besedo ni omenil zakaj se torej slovenskega jezika ne uporablja. Tukaj in zdaj. Dol mi vsi Trubar in Židan, če na koncu poslušam slovensko mladino in je vsaka druga njihova beseda v angleščini, gledam imena trgovin , vse v angleščini, berem ponudbe , celo jedilnike v restavracijah in trgovinah - vse v angleščini. Ob meji še vmes nekaj v italijanščini. Baje zaradi strank. Kje pa so slovenske stranke in slovenski jezik? Banda politična.... Porkamalora Židan. Si pozabil, da si na oblasti? Ne nakladaj torej in se preseravaj, temveč nekaj naredi, da bo v Sloveniji slovenski jezik obvezen. Banda hudičeva!
SHDS
31. 10. 2019 07.30
+4
1pipika
31. 10. 2019 08.08
+6
to, kar je mag Dejan Židan tu v mikrofon prečital, ni on sestavil-napisal, sem prepričana, tudi svonim, da razume pomen prečitanega, če bi razumel, bi zardel še bolj, kot je itak že rdeč. JAZ TEH BESEDI NEBI UMESTILA H GOVORCU, SPLOH NE.
ivan.z Doba
31. 10. 2019 09.30
+4
Res ste sektaši ubogi. Komuniste vidite povsod. Po virih s Trstenjakove je menda Trubar tudi pisal prošnjo za sprejem v ZK.... Čelavega ni bilo?
Vili Brus
31. 10. 2019 10.37
+1
A ti si tudi šel v k...? Kje si pa sedaj komunajzarje dobil? Razen Janše ne poznam nobenega komunajzarja. Drugi so bili in nekateri smo še komunisti!