Slovenija

Sneg ohromil promet: zaprl avtoceste, letalo preusmeril v Benetke

Ljubljana, 19. 01. 2024 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
N.L., STA, T.H.
Komentarji
596

Razmere na cestah se počasi vendarle umirjajo. Sneženje je že od jutra precej težav povzročalo v prometu na avtocestah, na primorski avtocesti je stanje poslabševala tudi močna burja. Dars je zjutraj skupaj s Policijo začel izločati tovornjake na več odsekih po državi. Zaradi zdrsov tovornih vozil je bila več ur zaprta dolenjska avtocesta, pa tudi vipavska hitra cesta in štajerska avtocesta. Na nekaterih cestah še naprej ostaja prepoved za tovornjake, težje od 7,5 tone. Zaradi vremenskih razmer je prihajalo do zamud tudi v letalskem prometu, na brniškem letališču je zapadlo skoraj 40 cm snega.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: V plužnem vozilu
    02:48
    Iz SVETA: V plužnem vozilu
  • Težave v prometu na stari cesti Senožece - Razdrto. Vir: Meteoinfo Slovenija
    01:02
    Težave v prometu na stari cesti Senožece - Razdrto. Vir: Meteoinfo Slovenija
  • Zasnežena dolenjska avtocesta
    02:16
    Zasnežena dolenjska avtocesta
  • Zastoj na dolenjski avtocesti
    00:40
    Zastoj na dolenjski avtocesti
  • Zdrs tovornjaka in kombija
    00:20
    Zdrs tovornjaka in kombija

Z uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da so se zaradi mokrega in težkega snega podirala drevesa na vozišča, vozila, objekte ter na komunikacijske in elektroenergetske vode.  V naselju Depala vas v občini Trzin pa se je zaradi teže snega poškodoval reklamni pano in steber panoja. 

Zaradi spolzkega in zasneženega vozišča je z vozišča zdrsnilo več vozil. Po do sedaj zbranih podatkih so preko dneva zabeležili 391 dogodkov, aktiviranih pa je bilo 154 gasilskih društev. Gasilci so tako odstranjevali podrta drevesa, nudili pomoč invalidnim osebam in nudili pomoč pri izvleku vozil na vozišča.

 Promet po državi je bil ves dan močno upočasnjen

"Če ni nujno, ne na pot. Če pa morate, pa zagotovo in samo z dobro zimsko opremo,"  so že od zasneženega jutra opozarjali na Prometno-informacijskem centru za državne ceste.  Promet po državi je bil ves dan močno upočasnjen, na delu so bile plužne in posipne skupine, ki tam, kjer je prišlo do zdrsov, niso mogle dobro opraviti svojega dela, je pojasnil Vasja Podkrižnik. Težave so se vrstile več ur.

Več bralcev nas je obvestilo, da so zjutraj na štajerski avtocesti v zastoju stali več kot štiri ure. Zaradi zdrsov tovornih vozil je bil dopoldne na štajerski avtocesti med priključkom Dramlje in predorom Pletovarje zaprt vozni pas proti Mariboru, zaprta sta bila tudi prehitevalni in vozni pas med priključkom Slovenska Bistrica jug in počivališčem Tepanje proti Ljubljani. Dolenjska avtocesta je bila zaprta pred priključkom Višnja Gora proti Novemu mestu ter med priključkoma Trebnje zahod in Bič proti Ljubljani

Na gorenjski avtocesti je bil zaprt izvoz Vodice iz smeri Ljubljane, na podravski avtocesti pa prehitevalni pas med razcepom Dragučova in priključkom Pernica proti Lendavi, Madžarski.

Izločanje tovornih vozil 

Ob 8. uri je Dars v sodelovanju s Policijo pričel z izločanjem tovornih vozil na štajerski avtocesti proti Mariboru, so sporočili iz Družbe za avtoceste, kjer so prvi preventivni posip pričeli ob 3. uri. Z izločanjem so nadaljevali tudi na drugih odsekih po državi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prepoved za tovorna vozila

Na cestah so še vedno plužne in posipne skupine, promet poteka počasneje. V prometnoinformacijskem centru pozivajo voznike, naj se na pot odpravijo prej kot običajno ter ne brez obvezne zimske opreme. Na nekaterih odsekih so še vedno zdrsi tovornih vozil, kjer je zato oviran promet oziroma zaprt vozni pas. 

Zaradi zimskih razmer velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike na cestah Col - Črni Vrh - Godovič ter na hrvaški strani prehodov Babno Polje, Petrina in Vinica.

Zaradi burje na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton, 1. stopnja. Na regionalni cesti pa je med Selom in Vogrskim pa je v veljavi 2. stopnja omenjene prepovedi.

Voznike opozarjajo, da je na prelazih v primeru snega obvezna uporaba verig.

Letalo moralo pristati v Benetkah

Zaradi vremenskih razmer danes prihaja do zamud tudi v letalskem prometu. Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, kjer je danes zapadlo skoraj 40 centimetrov snega, je zimska služba vse od jutra sproti čistila vzletno-pristajalno stezo in ostale površine, ki so potrebne za odvijanje prometa. 

V Fraportu Slovenija se je zaradi močnega sneženja, ki se mu je pridružil tudi veter, letalo družbe Turkish Airlines, ki je dlje časa krožilo nad brniškim letališčem, na koncu odločilo za pristanek na beneškem letališču. V takšnih primerih se sicer običajno piloti odločijo za pristanek na zagrebškem letališču, vendar so bile danes tudi tam razmere podobne kot v Ljubljani.

Odpovedana je bila povezava z Münchnom, kar je povezano tudi z vremenskimi razmerami v Nemčiji. Preostali potniški promet ob manjših zamudah poteka normalno, sploh sedaj, ko so površine po umiritvi sneženja očiščene. Do popoldneva so se vremenske razmerenamreč že umirile.

Težave tudi v železniškem prometu

Zaradi ovire na progi je bila krajši čas zgodaj popoldne zaprta železniška proga med Zidanim Mostom in Hrastnikom. "Železniški promet je na relaciji Zidani Most - Hrastnik od 13.35 ure dalje ponovno vzpostavljen na obeh tirih. Zaradi zapore bodo še nekaj časa nastajale zamude vlakov," opozarjajo na Slovenskih železnicah. 

V Ljubljani s pluženjem začeli okoli 11. ure 

Snežna odeja v prestolnici je ob 14. uri merila 28 centimetrov. V Ljubljani sneženje ni povzročilo pretiranih težav v prometu, je povedal vodja posipavanja na KPL Enver Kerič. Po njegovih besedah je bilo na terenu dopoldne približno 45 posipalcev, s pluženjem cest pa so pričeli okoli 11. ure. Zaradi sneženja je na območju Ljubljane prišlo do nekaj lažjih prometnih nesreč z materialno škodo, do nesreč s hujšimi posledicami pa ne prihaja, je za potrdila Aleksandra Golec s Policijske uprave Ljubljana.

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana zaenkrat večjih težav zaradi vremena nimajo. Kot so povedali v Fraportu Slovenija, je njihova zimska služba aktivna že od jutranjih ur in razmere obvladuje ter skrbi za sprotno čiščenje vzletno-pristajalne steze in ostalih površin, ki so potrebne za odvijanje prometa. Trenutno so sicer prihodi nekaterih letal časovno zamaknjeni, let za Istanbul pa odpovedan. Tam je sicer snežna odeja debela kar 38 centimetrov.

Na Dolenjskem na terenu več kot 200 plužnih enot

Na Dolenjskem je zapadlo kot 20 centimetrov snega. Kot je povedal Marko Plesec iz novomeškega CGP. Na terenu so imeli več kot 200 plužnih enot.

Od jutranjih ur je snežilo tudi na celotnem območju Policijske uprave Novo mesto. "Vozne razmere so zahtevne, promet pa upočasnjen. Naši policisti so na terenu, razmere na cestah spremljajo in o ugotovitvah obveščajo pristojne službe. Težave povzročajo tudi podrta drevesa, ki so padla na cesto in marsikje ovirajo promet. Do 10.30 smo obravnavali osem prometnih nesreč, v katerih ni bil nihče poškodovan, nastala je le premoženjska škoda na udeleženih vozil," so sporočili novomeški policisti. V večini primerov je bil vzrok za prometno nesrečo neprilagojena hitrost glede na stanje vozišča.

Na Štajerskem težave povzročal moker sneg

Sneženje je tudi na mnogih cestah, ne le avtocestah, ohromilo promet. Policisti so na območju celjske policijske uprave zjutraj in dopoldne obravnavali okoli 20 prometnih nesreč, v večini je nastala materialna škoda na vozilih in objektih.

Na Policijski upravi Maribor so zgolj med 5. in 8. uro obravnavali 15 prometnih nesreč z materialno škodo in štiri z lažjimi telesnimi poškodbami. Močnejše sneženje je ponekod otežilo izvajanje tudi mestnega potniškega prometa. Iz Javnega holdinga Maribor so sporočili, da je pri vožnjah mariborskih mestnih avtobusov na več linijah prihajalo do zamud, ki so bile posledica razmer na cesti.

Iz Komunale Slovenska Bistrica pa so med drugim sporočili, da največji izziv predstavlja moker sneg, ki je bil posebej problematičen na območju Pohorja. Voznike so pozivali k upoštevanju prometne signalizacije in obvezno uporabo verig, kjer je to potrebno.

Zimsko vreme je bilo tudi v Pomurju. Cestno podjetje Pomgrad je do 10. ure na 1000 kilometrih cest, ki jih vzdržujejo, posipali 300 ton soli. Pomurski policisti so po podatkih Policijske uprave Murska Sobota med 6. in 9. uro obravnavali pet prometnih nesreč z materialno škodo. V Murski Soboti je sicer do 10. ure zapadlo od tri do pet centimetrov snega, na Goričkem pa do deset centimetrov.

Na Primorskem nevarnost poledice

Kot je povedal vodja vzdrževanja pri Kolektor CPG Vanči Premrn, je na Severnoprimorskem snežilo na Idrijsko-Cerkljanskem območju, na Trnovsko-Banjški planoti ter na območju Gore nad Ajdovščino. Zaradi težav s snegom so zaprli cesto preko prelaza Vršič ter za priklopnike in polpriklopnike prepovedali vožnjo na nekaterih odsekih, kot je na primer Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič-Idrija.

"Problem lahko nastane, če bodo temperature hitro padle tudi po dolinah, saj lahko pride do poledice. Cest pa ne moremo preventivno soliti zaradi dežja, ki bi nam vso sol spral s cestišča," je povedal Premrn. Dodal je še, da so bile vse posipne ekipe na terenu s 35 tovornjaki, desetimi traktorji in tri specialna vozila.

Napotki za varno vožnjo v zimskih razmerah

V zimskih razmerah, ko so ceste ponekod zasnežene, spolzke in na posameznih izpostavljenih delih lahko tudi poledenele, je še toliko pomembnejše, da vozimo s prilagojeno hitrostjo in da so vozila tehnično brezhibna in ustrezno opremljena. To ne pomeni vožnje po omejitvah, ampak v celoti previdnejšo vožnjo, da bomo varno prišli na cilj, svetujejo tudi na Policiji. 

Hitrost vozila zmanjšajte in prilagodite razmeram ter stanju vozišča. Povečajte varnostno razdaljo med svojim vozilom in vozilom, ki vozi pred vami. Zavirajte narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko. Smeri vožnje ne spreminjajte sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje. Zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila. Vozite čim enakomerneje, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti. Posebno bodite pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica.

Upoštevate daljši čas potovanja, zato se od doma odpravite prej kot običajno. Med vožnjo bodite zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah so še posebno pomembni vozniška kultura, etika in solidarnost. Pred vožnjo dobro očistite vsa stekla in poskrbite, da se z vozila ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi. Pred daljšo vožnjo preverite, ali imate v rezervoarju dovolj goriva, saj se lahko zgodi, da obstanete v zastojih, zato v vozilu ne bo odveč tudi odeja, lopata, metlica, vlečna vrv. Na pot se odpravite le dobro pripravljeni ter sproti  spremljajte prometne razmere.

V zimskem času in poslabšanju prometnih razmer Policija običajno obravnava več prometnih nesreč. "Kot uvodoma lahko opozorimo, da je vselej potrebno prilagoditi hitrost in upoštevati cesto prometna pravila. Še posebej bi opozorili, da alkohol ne sodi na cesto in da se vožnja pod vplivom alkohola v kombinaciji z razmerami na cesti pogosto konča tragično."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (596)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maresan
22. 01. 2024 14.57
DARS je spet presenetil sneg
Banion
20. 01. 2024 11.53
+0
ko danes berem vse to jamranje zaradi snega in kao neočiščenih cest ob modernih avtomobilih in zimskih gumah se sprašujem kako smo se včasih vozili ko so začeli plužiti običajno drugi dan ko je ponehalo sneženje. Vozili smo spačke, fičote, katrce in še kaj brez zimskih gum, res je da smo znali uporabiti tudi verige in služba se je začela ob 6h sneg na cesti ni bil opravičilo za zamudo. Še danes se spomnim kako smo tal l 73 peljali iz ljublajne preko trojan po popolnoma nespluženi cesti. Štirje v spačku preko trojan pa je šlo, kako da danes nihče ne more peljati če je 5 cm snega
devlon
20. 01. 2024 11.46
+1
Reklamni pano se je tudi poskodoval. To je drugac namenjeno posiljevanju ljudi s stvarmi, ki jih ne rabijo.
medusa
20. 01. 2024 10.02
-1
Ni sneg kriv za neumnost butal!!! Še zadnji moment sem si premislila it na cesto ... Me je preveč strah butalcev...
brabusednet
20. 01. 2024 08.58
+1
Še dobro,da se planet segreva in ni več hudih zim z snegom.Država stoji,ko sneži 5 ur pa še to ne obilno.Kaj bi bilo,da sneži dan ali dva,kot včasih in minus 10 z vetrom in zameti.Pa to bi po mojem vsi pokrepali,kot muhe.Narod se sploh ne zna znajti ob takih primerih.Nabijajo z temi zimskimi gumami in kasirajo.Vemo pa na zasneženi in zvoženi cesti gume ne pomagajo.Bolj,kot zimske gume bi morali imet vsi verige in jih znat namontirat.Včasih smo se vozili z letnimi gumami,ko je opstalo si namontiral verige in se peljal.Sem prepričan,da verige zna namontirat kakih 10 procentov voznikov.
Think Pink
19. 01. 2024 21.27
+1
Če bi bilo kot leta 1952, bi kopali predore. In življenje bi se ustavilo. Takrat se pa ni.
Think Pink
19. 01. 2024 21.24
avgust.
19. 01. 2024 20.56
-1
Glede na razmere je bilo v redu.
pager
19. 01. 2024 19.12
+1
kakšna država," letalo so preusmerili v Bemetke" na drugih letališčih se pogovarjajo o stotinah letal , prizemljenih ali preusmerjenih, slo pa eno letalo preusmeri v Benetke, podvig, saj za en eroplan se res ne splača pucat piste
bidermax
19. 01. 2024 19.40
+1
24ur.com ni pravi odgovor za tvoje težave.
lokson
20. 01. 2024 10.20
Je lepo bit brihten doma na kavču, kajne Peger.
graf
19. 01. 2024 18.51
+3
Glede na jutranje obilno sneženje bi odgovorne pri Policiji rad vprašal zakaj so v državo spustili kamionarje vedoč da bodo ti naredili štalo na AC , uredbo o samoizločanju težkih tovornjakov ob sneženju pa tako in tako nihče ne upošteva , vsako leto ista zgodba ...
bidermax
19. 01. 2024 19.38
+1
Nace Štremljasti
19. 01. 2024 18.17
+1
naši vremenarji bo morali odgovarjati kjer niso na strašnem darsu vedeli da bo snežilo,drugič na vremenarji vržejo bombo na dvorišče oziroma spalnice darsa in ko jih vprašajo kaj je jom odgovorijo da bo čez dva dni začelo snežiti
krompirček
19. 01. 2024 17.58
+7
pametnakovici ampak res. bi vas dal danes vozit v klanc po celem snegu skoraj 20 centi ,pa da vas vidim. jaz sem sel v klance in tudi prisel brez ketn.samo peljat se je treba znat. kolk vas se pa danes zna vozit po snegu razen 40 let +
mackon08
19. 01. 2024 17.53
-2
Vsem pametnjakovičem, ki tukaj modrujejo kako bi morale biti ceste očiščene svetujem, da izumijo stroj, ki bo sneg očistil preden pade.
SlepiSlovenc
19. 01. 2024 17.48
Zaprl ali zaprli? Mislm.
Janez Novak 13
19. 01. 2024 17.54
+1
Naj bi
19. 01. 2024 17.30
+6
Teh par cm pa cela štala. Da ga zapade 1m so 3 dni zaprte ceste, železnice itd...
MarkoJur
19. 01. 2024 17.50
+0
Janez Novak 13
19. 01. 2024 17.23
+3
Zanimivo, da je šel Turkish Airlines TK1061 v Benetke. Za vse bi bilo lažje, če bi šel v Trst. Ampak seveda je bilo verjetno tako bolj varno. Mogoče je bilo tudi v Trstu zelo slabo vreme.
SREBRNIBREG.
19. 01. 2024 17.15
+4
Nekaj so krive neorganizirane cestne službe in veliko zraven strahopetni šoferji z letnimi gumami.
Monster_Cat
19. 01. 2024 16.55
-2
Kje je pa slika flightradarja kk se je letalo preusmerilo v Benetke???
Janez Novak 13
19. 01. 2024 17.24
+1
Kar sam poglej. TK1061. Štiri ure in 22 minut iz Istanbula.
Pikapokapolonica
19. 01. 2024 16.47
+4
Dars je odgovoren samo za avtoceste, vse druge ceste so v pristojnosti občin.
fljfo
19. 01. 2024 17.01
+2
!?!? Tudi navadne ceste so karegorizirane...Občine ne čistijo državnih cest...🤦
Janez Novak 13
19. 01. 2024 16.40
+4
Ste žalostni, ker boste nov telefon dobili z zamudo, ker so tovornjaki obtičali?