Slovenija

Zimske razmere na cestah, vozite previdno

Ljubljana, 03. 12. 2021 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi pošiljke novozapadlega snega so na cestah zimske razmere, opozarja Prometno-informacijski center. Vozite previdno, upoštevajte varnostno razdaljo. Zaradi podrtih dreves so imeli gasilci polne roke dela predvsem na Koroškem.

Včeraj je meja sneženja dosegla tudi nižine, sneg je pobelil del Slovenije. Največ snega pa je zapadlo na Kaninu in Zelenici, 118 cm, na Kredarici 105, v Kranjski Gori in ponekod v sredogorju celo dobrega pol metra, smo poročali.

Podrta drevesa na vozišču

Zaradi podrtih dreves, ki so ovirala vozišče, so imeli kar nekaj dela tudi gasilci. Okoli 16. ure se je v Javorju na cesto Črna–Šentvid, občina Črna na Koroškem, zaradi teže snega podrla smreka, ki je zaprla en vozni pas. Posredovali so delavci cestnega podjetja VOC Celje, ki so drevo odstranili. Drevesa so z vozišča odstranjevali tudi  v naselju Tolsti Vrh pri Ravnah na Koroškem, v naselju Dobrije, na cesti Ožbalt–Kapla na Kozjaku v občini Podvelka.  Ob 22.02 pa se je v naselju Tirna, občina Zagorje ob Savi, drevo podrlo na stanovanjski objekt. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Tirna, poroča Uprava za zaščito in reševanje. 

Včerajšna pošiljka snega na Soriški planini.
Včerajšna pošiljka snega na Soriški planini. FOTO: Bobo

Previdno na cestah 

Kot poroča Prometno-informacijski center so razmere na cestah zimske, zato vozite previdno! Na prelazih Ljubelj, Korensko sedlo in Jezerski vrh so obvezne verige. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zimske razmere v hribih

Ker se bliža konec tedna, bo marsikdo pomislil na obisk hribov. Med tem, ko doline še niso zasijale v zimski podobi, pa je v visokogorju drugače. Na Voglu in Kredarici je snežna odeja debela že 75 centimetrov, kar je treba upoštevati, če načrtujemo pot v višje lege. Nevarnost snežnih plazov je namreč na nadmorskih višinah nad okoli 1800 metrov znatna, tretje stopnje, nižje pa večinoma zmerna, druge stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom, kjer lahko na strmih pobočjih že ob manjši obremenitvi sprožite kložasti plaz, na manj strmih pobočjih pa ob veliki dodatni obremenitvi snežne odeje. Spontano plazenje je malo verjetno, so opozorili pri Centru za obveščanje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lihtirna
03. 12. 2021 08.35
+1
pa tudi to ce je kaksnega kje odneslo z ceste smo si znali takoj en drugmu pomagat .smo stopili skupaj in spravli avto nazaj na cesto in zazeleli cloveku srecno voznjo naprej .kaj pa danes ? danes pa noben vec ne zna vozit po snegu .in ce te se ljudje vidijo da si sel iz ceste ,se naredijo krog mimo tebe .nisce ti vec ne nudi pomoci ,in si premoran poklicati vlecno . ali pa se pripeljejo mimo policaji in namesto da bi ti pomagali te izveci na cesto ti bodo namesto pomoci napisal zasoljeno kazen za oviranje prometa kao
Lihtirna
03. 12. 2021 08.31
+2
ze zime zadnjih 5 let se jim ne more vec rect zime . 2 centi snega na cesti pa je ze folk cist usran . kaj pa vcasih ko je bilo 20 centi snega na cesti in ko je skripalo pod gumami . to je bilo veselje tisti cas . prav rad se vozim po zasnezeni cesti .je pa res da je tale moker sneg na cesti zelo nevaren .
Vap0
03. 12. 2021 08.30
Pa kaj
03. 12. 2021 08.25
nič nas ne more presenetiti...niti napovedan sneg
rdeč alarm
03. 12. 2021 08.21
+2
Zimske razmere zaradi zime.na službenem imamo slabe gume tako da bodite previdni.
brabusednet
03. 12. 2021 08.20
+1
Še dobro,da proti Postojni ni bilo vse počez,kot navadno.