Slovenija

Na običajni dan dva, ta konec tedna obravnavali 250 poškodb zaradi zdrsov

Ljubljana, 22. 01. 2024 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA, U.Z.
Komentarji
150

Zaradi poledice se je ta konec tedna poškodovalo večje število ljudi. Kot pravi vodja Urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana, travmatolog Uroš Tominc, je bil to eden najbolj obremenjenih vikendov v tej zimi. Po njegovih besedah so namreč minuli teden na običajen dan obravnavali dve poškodbi zaradi zdrsa dnevno, minuli konec tedna pa kar 250. Predstojnik kliničnega oddelka za travmatologijo UKC Ljubljana Matej Cimerman je dejal, da je operacijska dvorana delovala "tako rekoč 24 ur".

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Osmi dan zdravniške stavke
    04:31
    Iz SVETA: Osmi dan zdravniške stavke
  • Tominc o enem najbolj obremenjenih vikendov v tej zimi
    00:35
    Tominc o enem najbolj obremenjenih vikendov v tej zimi
  • Tominc o poškodbah zaradi zdrsov
    01:17
    Tominc o poškodbah zaradi zdrsov

"Od petka do nedelje popoldne smo sprejeli 38 poškodovancev. Kar dobršen del teh je predviden za operativni poseg, ker so utrpeli poškodbe, ki bodo potrebovale nadaljnjo kirurško zdravljenje," je povedal vodja Urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana, travmatolog Uroš Tominc

Pojasnil je, da so nekaj poškodovancev, ki bodo sicer prav tako potrebovali operativno zdravljenje, poslali domov, saj imajo takšne poškodbe, da na operativni poseg lahko čakajo doma. Kot pravi, bodo na posege čakali od dva do tri tedne. Gre predvsem za poškodbe zgornjih okončin. "Imeli smo ogromno zlomov zapestij," je razložil. 

20 poškodovancev so sicer od petka do nedelje že operirali. "Takšnih, ki operativni poseg še potrebujejo, je še nekje od 15 do 20. Doma je še nekje od 10 do 15 takšnih, ki bodo potrebovali operativni poseg, plus še tisti, ki so že bili v bolnišnici in so čakali operativne posege ta teden," je pojasnil. 

"Temperature so še vedno nizke, tla so drseča in lahko hitro pride do poškodbe," je opozoril. Če so prejšnji teden zaradi zdrsov obravnavali povprečno dve poškodbi na dan, so jih ta konec tedna kar 250, je povedal. "To je bil eden izmed najbolj obremenjenih vikendov v tej zimi, ne vemo pa, kaj bo v prihodnje," je dodal in pozval, naj ljudje, v kolikor to ni potrebno, ko so temperature pod lediščem, ne hodijo ven.  

Čeprav je bilo tudi zlomov kolkov nekoliko več kot v preteklih dneh, je bila velika glavnina poškodb zgornjih okončin in gležnjev. Nekaj poškodb je bilo tudi zaradi sankanja, a kot pravi Tominc, so takšne poškodbe na lepe zimske dni pričakovane. "Tukaj gre predvsem za poškodbe spodnjih okončin in pa udarcev v glavo in prsni koš," je razložil. 

Povedal je še, da stavka na oskrbovanje poškodovancev ne vpliva. "Skušamo vpoklicati še dodatne ekipe za oskrbovanje teh poškodovancev. Tu sama stavka nima vpliva," je zagotovil. 

Predstojnik kliničnega oddelka za travmatologijo UKCL: Imeli smo epidemijo poškodb

Kot je dejal predstojnik kliničnega oddelka za travmatologijo UKC Ljubljana Matej Cimerman, je bila po petkovem mokrem snegu v soboto in nedeljo zmrzal, "tako da smo imeli epidemijo poškodb".

V soboto in nedeljo so operirali 20 bolnikov, na operacijo jih čaka še zagotovo 60. "Operacijska soba je delovala tako rekoč 24 ur, tako da kljub stavki mi delamo ne na 100, ampak na 180 odstotkih," je dejal. Zagotovil je, da se bodo potrudili za vse bolnike, ki še čakajo na operacijo. Čakali bodo sicer po njegovih besedah predolgo. "Ampak to ne zaradi nas, ki stavkamo, ampak zaradi resursov, ker nimamo operacijskih dvoran in nimamo osebja za to. Bomo pa delali tudi popoldne, tudi ponoči, kolikor bomo lahko," je dodal.

Med poškodbami po njegovih navedbah prevladujejo zlomi. Veliko je bilo zlomljenih kolkov, kar je pogosto predvsem pri starejših, pa sicer tipičnih poškodb pri padcih, kot so poškodbe gležnja, goleni, komolca, zapestja, tudi hrbtenice. Dokler se ne bo ogrelo, teh padcev ne bo konec, je še ocenil Cimerman.

V UKC Ljubljana so že ob koncu tedna poročali o številnih pacientih z zlomi. Ob tem so pozvali k skrajni previdnosti pri sprehodih, predvsem starejše prebivalce. "Če je le možno, naj starejši ostanejo doma, saj je zanje ob nizkih temperaturah, ko so tla nepredvidljiva, vsak padec lahko usoden," so opozorili.

Spomnili so, da v urgentnih ambulantah UKC Ljubljana kljub zdravniški stavki delo poteka brez omejitev. "Stanje se trudimo obvladovati, zagotovo pa kljub izjemnemu trudu ne bomo mogli nositi celotnega bremena zdravstva, če bolniki ne bodo prejeli pravočasnega zdravljenja tudi na primarnem in sekundarnem nivoju," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Več poškodb obravnavali tudi na mariborski urgenci

Tudi v urgentnem centru UKC Maribor so pretekli konec tedna zabeležili večje število poškodb zaradi padcev oz. poškodb na ledu, skoraj 20. V skoraj polovici primerov je šlo za zlome rok in gležnjev, sicer pa za zvine sklepov, obtolčenine ter manjše rane, je sporočil predstojnik urgentnega centra UKC Maribor Gregor Prosen.

Vsem prebivalcem svetujejo izredno previdnost pri hoji po pločnikih in neočiščenih površinah, svetujejo primerno obutev, predvsem pa pozornost pri hoji, še posebej po klančinah in stopnicah. Posebno pozorni naj bodo starejši in tisti, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, saj lahko že pri manjših poškodbah oziroma padcih pride do ogrožujoče krvavitve, so še zapisali v UKC Maribor.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
23. 01. 2024 14.30
+1
Kavcarji imate čas lopate v roke ne kar jamrat!
smuuki
23. 01. 2024 08.25
+1
Žal samo dokaz nesposobnega župana. Ukvarjal bi se z veliko politiko kot so besedni spopadi s predsenico države a ni sposoben niti pločnika uredit. Težek blefer in meščani ga pri tem podpirate. Vprašanje iq na obeh straneh je še kako na mestu. Mirno padate po tleh in ga kujete v zvezde. Pridite se učit na podeželje. Eni imajo pogodbo za pluženje cest, povsem drugi za čiščenje pločnikov. Vse takoj urejeno. Za Ljubljano je to še znanstvena fantastika. 😀😀😀😀😀
smuuki
23. 01. 2024 08.33
+2
Biciklisti nič ne protestirajo? Avtonomne cone nič ne poprimejo za delo? Se vam ne zdi da mečejo denar napačnim?
txoxnxy
22. 01. 2024 21.45
+0
Mestim redarjem naj božiček prinese lopato bo polovica poškodb manj in veliko več dobre volje med meščani in ostalimi obiskovalci.
Victoria13
22. 01. 2024 21.31
+4
Lopate v roke pa bo prej očiščeno pa še združite prijetno s koristnil.
bodi
22. 01. 2024 20.08
+1
odškodninske zahtevke naslovite na upravljalce
brezveze13
22. 01. 2024 19.22
+2
resnično žalostno, snežilo je v petek, v nedeljo še vedno niso bila očiščena pomembna križišča v ljubljani kot je priklop gorenske avtoceste na celovško v šentvidu ,ni bil očiščen dovoz oz izvoz iz regionalne ceste na avtobusno obračališče ali parking iz gorenjske vpadnice v stanežičah, kje zaradi trolebusa potrebno več manevrirnega prostora pri uvozu ali izvozu-V zaporih hranimo na davkoplačevalske stroške nič koliko zapornikov, v begunskih centrih begunce katere hranimo in jim še dajemo vso soc. oskrbo in denar , to bi lahko v teh primerih vse aktivirali za čiščenje , ali se mogoče bojite da bi se kdo prehladil, bolje da si starejša oseba zlomi nogo ali roko da se ga SPIZ čimprej znebi
IvanJaJo
22. 01. 2024 18.14
+4
Popkest navdiha: kje ste miške 😏
nostalgik
22. 01. 2024 17.33
+5
ZOPET EN DOKAZ O DELOVANJU OSAMOSVOITELJEV, V BIVŠI JUGOSLAVIJI JE BILO ČIŠČENJE PLOČNIKOV OD SNEGA UREJENO Z ODLOKOM MESTA ALI KRAJA, VSAK JE MORAL OČISTITI PLOČNIK V ŠIRINI SVOJE HIŠE MESTNE POVRŠINE PA KOMUNALNO PODJETJE. REZULTAT , SAMOV LJUBLJANI V ENEM DNEVU 250 POŠKODB, BRAVO OSAMOSVOITELJI !!!!!!!!!!!!!!!!
smuuki
23. 01. 2024 08.29
+1
Trenutno vodenje države in mesta nima skupnega z osamosvojitelji nič. Ravno to je razlog za nedelovanje sistema na vseh področjih. Popolno razsulo in veliko velikih obljub. Funkcionalno nepismeni do enega. Škripa povsod. Levaki po levaško zagotovljeno oboštvo in trpljenje
Soseska
22. 01. 2024 17.32
+13
Ja, hudo je, če ljudem smrdijo lopate. Sneg kidajo sam še nekateri mal starejši občani. Mladi, močni, nimajo časa, ker hodijo v fitness in na razne telovadbe. Midva s sinom sva kidala in potem posolila. Pred blokom je očiščeno in varno za hojo.
1918
22. 01. 2024 18.22
+5
gongash
22. 01. 2024 17.24
+13
Cesta spucana pločnik zasut. To pomeni kaj če ste z vozilom dobro došli če niste ostanite doma.
Zrcalo
22. 01. 2024 17.04
+12
Lahko se piše karkoli, a letos je po mestu res grozno (ne)očiščeno. Včasih so bile poti vsaj pred trgovinami in poštami pregodno brez ledu! Tega po tem sneženju, ki je trajalo le en dan, ni! Izgleda, da je čiščenje snega tako postalo nepotreben strošek organizacij, kar občuti osebje urgence UKC.
enaleteca
22. 01. 2024 17.10
+4
Zrcalo, verjemi mi, da so problem prenizke temperature. Je bilo tudi kdaj tako, da se je sneg lepo počasi topil, zdaj pa je tako, da so tudi dnevne temperature pod ničlo. In zato se nikakor ne more "premakniti".
enaleteca
22. 01. 2024 17.11
+7
Aja, še to, folk hodi naokoli tudi z navadnimi supergami, namesto da bi imel zimske čevlje ali skibucke. Tudi to je ta problem.
Zrcalo
22. 01. 2024 17.15
+17
Glej, tudi v Celovcu npr. ga je padlo toliko kot v Ljubljani in daj se malo sprehodi po mestu in potlej išči izgovore za zanikrnost ljubljanskih mestnih služb.
smuuki
23. 01. 2024 08.20
+1
Lahko zanikrnost ali nesposobnost služb na mol u ali osebna odgovornost neodgovornega župana
trac
22. 01. 2024 17.01
+8
Ob vsakem snegu in dežju se vidi porazno stanje na ulicah, tudi tistih kakor obnovljenih.
smuuki
23. 01. 2024 08.31
+1
Malo poglejte kdo vodi, kdo dela. Vsi iz istega govornega področja vsi istega razmišljanja, ki je zeeeelo daleč od napredno evropskega. Rezultati to vsakodnevno potrjujejo
enaleteca
22. 01. 2024 16.45
+9
Je bilo kar pestro včeraj, folk hodi po "drsalnici" kar z navadnimi supergami, en je imel celo take skoraj poletne z zlizanimi podplati. Ne moreš verjeti, v kaj je obut folk v takem vremenu.
pingvinislo5
22. 01. 2024 16.35
+10
gledam mularijo... nosijo superge z ravnim podplatom.
1918
22. 01. 2024 16.35
+12
poškodovanci naj se zahvalijo komunalcem in županu
kita 1111
22. 01. 2024 16.28
+1
Čez nekaj let ne bo več nobenega delavca kateri bo hotel opravljati takšno delo ,takrat bo še veliko več zlomov
periot22
22. 01. 2024 16.04
+12
Beguncem lopate v roke ne da jih zalagate z našim denarjem!!!!!!
flojdi
22. 01. 2024 16.18
+12
..pa tudi nekaterim nasim(ki so cisto zdravi)..ki ocitno ne znajo vec drugega kot cakat da drugi kaj naredijo...
Emtisunce
22. 01. 2024 16.00
+2
Vsem zlomlenim en leeep pozdrav od vašeega čevapćićara.
-Nevsky-
22. 01. 2024 15.38
+4
Ni nevaren neočiščen sneg na pločniku. Tam se noga ugrezne in praktično ni možnosti za zdrs. Nevarna je tanka, lahko manj kot mm debela plast leda, ki nastane ko zračna vlaga zmrzne na navidez očiščenem asfaltu.
roten
22. 01. 2024 15.36
+16
Zoki tožbe te čakajo jbg