Slovenija

Žival kot darilo v nagradni igri: je sploh dovoljeno in pod kakšnimi pogoji?

Ljubljana, 28. 07. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ti.Š. / K.H.
Komentarji
24

Si predstavljate, da na srečelovu poskusite srečo in zadanete - konja? V sklopu ene od nagradnih iger na konjskih dirkah, ki potekajo te dni, je namreč možno prav to. Pa je tovrstno 'podarjanje' živali sploh dovoljeno?

Pred dnevi nas je bralka opozorila na nagradno igro, ki jo Konjenica Virštanj-Obsotelje danes organizira na konjskih dirkah v Imenem.

"Žrebiček Berti je lahko vaš za 5 eur z malo sreče. Seveda je pogoj, da pridete na galopske dirke v Imeno 28.7. in kupite srečko za konjsko tombolo," se glasi vabilo organizatorja na družbenem omrežju Facebook.

Nagrada tokratne 'konjske tombole' je žrebiček Berti.
Nagrada tokratne 'konjske tombole' je žrebiček Berti. FOTO: Konjenica Vištanj-Obsotelje

Pod objavo se je nemudoma sprožil plaz kritik in vprašanj - od tega, kako nameravajo organizatorji zagotoviti, da bo žival prišla v prave roke, da bo našla primeren dom in da se bo z njo ustrezno ravnalo, do tega, ali so tovrstne nagradne igre pri nas sploh dovoljene?

Na Facebooku se je odzval tudi organizator: "Strinjam se, da je potrebno za živali dobro poskrbeti in tudi poskrbeti, da pridejo v prave roke. Na konjskih dirkah v Imenem smo konjsko tombolo že organizirali in so na srečo vsi konji dobili primerne lastnike. Zavedamo pa se, da bi lahko prišlo do težav, če dobi konja nekdo, ki nima pogojev za rejo. Konj, ki bo za nagrado, bo sicer na dirkah prisoten in za njega bomo dobro poskrbeli, po predstavitvi pa bo šel nazaj v konjskih hlev, kjer je trenutno nastanjen. Pred predajo konja bomo preverili, ali ima lastnik ustrezne pogoje za rejo konja. V nasprotnem primeru bo konj ostal v oskrbi pri nas, dokler se mu ustreznih pogojev ne zagotovi."

Konjenico Virštanj-Obsotelje smo za dodatna pojasnila prosili tudi v uredništvu 24ur.com. Kot nam je dejala članica organizacijskega odbora Maja Amon, tovrstno tombolo prirejajo že pet let in kot pravi, se še nikoli doslej ni zgodilo, da podarjeni konji ne bi dobili primernih domov. "Preden konja predamo bodočemu lastniku, preverimo če so v skladu z zakonodajo izpolnjeni vsi pogoji - torej primerna namestitev, okolje, hrana, skrbništvo ...," pravi Amonova in zatrjuje, da v kolikor tem pogojem ne bi bilo zadoščeno, živali ne bi predali. "Ker je edina nagrada konj, sploh ne vem, zakaj bi denimo kdo, ki nima pogojev in živi na primer v bloku, sploh kupil srečko," dodaja.

Konji so pri nas obravnavani tudi kot rejne živali. Nov lastnik lahko zato 'nagrado' nenazadnje odpelje tudi v klavnico. (Slika je simbolična.)
Konji so pri nas obravnavani tudi kot rejne živali. Nov lastnik lahko zato 'nagrado' nenazadnje odpelje tudi v klavnico. (Slika je simbolična.) FOTO: Thinkstock

Je pa treba vzeti v obzir tudi dejstvo, da lahko nov lastnik žrebe nenazadnje nameni tudi za prehranske namene. "Seveda, tudi to je možno. Konj se podarja kot rejna žival in jo lahko nov lastnik pelje v klavnico," še pove sogovornica.

Je tovrstno 'podarjanje' živali sploh dovoljeno?

Za dodatno razlago - predvsem glede zakonodaje - smo se obrnili tudi Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). "Zakon o zaščiti živali ne prepoveduje podarjanja živali," so nam razložili. Pravilnik o zaščiti hišnih žival (ki torej velja za hišne živali) v 8. členu določa, da hišnih živali ni dovoljeno dajati kot nagrade v nagradnih igrah, na tekmovanjih ali drugih prireditvah.

Uradni veterinar pa v nagradnih igrah ne more prepovedati podarjanja rejnih živali, ker zato nima pravne podlage.

V skladu z Zakonom o veterinarskih merilih skladnosti (ZVMS) in Zakonu o zaščiti živali (ZZŽiv) lahko le predpiše pogoje, ki jih morajo izpolnjevati organizatorji prireditve, ter potem te pogoje tudi nadzira. "Pri tem je treba upoštevati, da so rejne živali namenjene za vstop v prehrano ljudi - torej za zakol. V kolikor nov imetnik ne namerava rediti živali, jo lahko odda neposredno v zakol in s tem unovčil dobitek.
Vsekakor pa je ves čas potrebno postopati z živalmi na način, da se jim ne povzroča trpljenja,"
so še pojasnili na UVHVVR.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
28. 07. 2018 22.31
-1
Jaz sem pred leti zadel na srečelovu ovco , dobil sem ovna in to takega ,da bi lepšega sam izbral ponoči ob oblačnem vremenu brez lune na nebu. No potem sem ga lepo zredil ostrigel in na koncu pojedel z družino seveda . vendar bila je grenka izkušnja ,ker sem se vseskozi z njim igral in ko sem ga peljal k klavcu je šel z menoj kot psiček , da me je bolelo srce in od takrat nočem več nobene živali , ki nam služi za hrano , meso seveda še vedno jem vendar če imaš samo eno žival in ne recimo toliko kot kmetje se čustveno navežeš nanjo ,zato pa nam družbo dela kuža in od prijatelja koze ,ki jih ni meni treba voziti na klanje.
SLO-SURVIVAL
28. 07. 2018 18.36
+1
butalci, kaj pa kdo je v bloku?
martinov
28. 07. 2018 12.05
+13
Slovenci smo dobili novo konjušnico v parlamentu. Mesečno nas novi stanejo najmanj 500.000,00 €, za stare pa še enkrat toliko !! Glede na življenjsko stanje niso sposobni parjenja !! Torej sama zguba, za morebitne investitorje !!! Ni čudno, da prvi žrebec ne more predlagati prvega za njim !!
martinov
28. 07. 2018 11.51
+2
Vsaka nagrada je dobrodošla. Vsaka je ocenjena in nad limitom zavezana za plačilo DDV. Kaj bo dobitnik naredil, pa vas naj ne briga. On bo plačal davek, tudi če žival zakolje in poje, pa bo kasneje na lastno blato, plačal še davek !! Samo zavist vas je, če kdo dobi konja na srečelovu. Še dobro da ni dobil osla v podobi kakšnega pisca komentarjev !!
juhej77
28. 07. 2018 11.32
+6
... In seveda pametovanja iz udobnega kavca je vse bolj priljubljen sport...
FIGEC
28. 07. 2018 11.02
+2
Žival ni predmet in se NE PODARJA! Ako si nabavimo žival (muca, pes, želva, morski prašiček, kača itd...) nam mora biti jasno, da bomo morali zanjo PRIMERNO skrbeti zanjo celotno življensko dobo, ne pa, ko se je navolimo, jo nekomu podturiti ali pa jo celo, ne daj bog (!!!), nekje na neznanem kraju zavreči. Kaj takega bi bilo skrajno zavrženo in kruto. Bog ne daj, da mi v pešice pride kdo taki, ki je to naredil...
oježeš
28. 07. 2018 09.57
-1
Se pravi, dobiš nagrado in jo nimaš. Zanimiv srečelov. To je po moje bolj nate.., kot pa srečelov. Je pa žival kot nagrad skrajno neprimerna nagrada. Kdo pa garantira, da ima človek rad pridobljeno žival, da bo lepo skrbel zanjo, recimo konja ne moreš dati v kopalnico, če živiš v bloku ali vrstni hiši ali podobnem objektu, kaj šele kje na vrhu stolpnice. Dajte organizatorji imeti malo razuma in se ne iti tako žalostnih iger z živalmi. Zdaj pa recimo dopovej otroku, da ne more vzeti s seboj nagrade ali jo imeti v svoji sobi! Da moraš imeti kar nekaj cvenka, da nagrado lahko vzdržuješ in da ima primerne pogoje in oskrbo za življenje. Majčkeno je pa treba biti pri takih zadevah tudi pameten.
bossanoga
28. 07. 2018 11.05
+22
saj ti ni treba kupit srečke, kjer je edina nagrada konj. Razen če si osel.
Migovic
28. 07. 2018 11.53
+6
saj ga lahko takoj prodaš ni nujno da boš ga ti vzdrževal.
Desnica boli
28. 07. 2018 09.23
+27
Jaz bi pa z veseljem sodeloval na politični tomboli. Da dobiš za nagrado našega politika in si ga neseš domov. Vse srečke bi pokupu, potem pa bi jih peljal domov in bi jih tepel ko konje.
FIGEC
28. 07. 2018 11.04
+5
Konj se nikoli ne tepe! Raje bi s politiki igral pikado. Oni bi v tem primeru seveda bili tarča, ker sedaj je obratno...
13klu?
28. 07. 2018 09.10
+13
šenkanemu konju se ne gleda v zobe
Ata_Smrk
28. 07. 2018 08.57
+3
konja seveda ne. prevec plemenita zival. lahko pa bi podarili kakega solanega bika.
Tegaj
28. 07. 2018 08.34
+16
Kaj je narobe, če rečem, da bi ga prodal za zrezke? Moderator? Kaj boš imel danes za kosilo? Čevape? Purana? Ribe? Brokoli? Korenje? Zresnite se ljubčki mamini sinčki!
FIGEC
28. 07. 2018 11.05
+7
Tegaj
28. 07. 2018 08.31
+5
Največji živaloljubi so največji izkoriščevalci svobode bitja!
Smotko2
28. 07. 2018 08.31
+5
To je ponavadi že zmenjeno v naprej kdo dobi oz. kdo bo skrbel za žival.
jesenvoyo
28. 07. 2018 08.24
+9
Pošteno bi bilo, da organizator ponudi opcijo nagrade tudi morebitno izplačilo nagrade, ne pa da nagrado vsiljuje dobitniku. Ne verjamem pa, da tombolo igrajo samo tisti, ki bi imeli ne samo pogoje ampak tudi željo, potrebo, da bi konja imeli. Večina se tolaži, pa tako ne bom zadel, če pa že, ga bom prodal in nekaj že dobil zanj, kar pa seveda ni najbolj na mestu.
13klu?
28. 07. 2018 08.24
-4
te nagradne igre so postale že res odvratne. Stalno ti ponujajo neka žrebanja samo da kupiš
est
28. 07. 2018 08.16
+15
Kupiš srečko, z malo sreče, dobiš glavno nagrado in ker nimaš kam z njim, se odpoveš nagradi. Organizatorju ostane nagrada.
damko 1
28. 07. 2018 07.55
-4
Vazn da nas skrbi za zivali, za ljudi, reveze, lacna pa nas boli kura.c
jesenvoyo
28. 07. 2018 08.19
+14
Srbi nas lahko za marsikaj, vendar to ne prinaša ničesar, prav ničesar ! Vprašajmo se, kaj pa naredimo za ljudi, reveže, lačna usta, pa tudi za živali - to je bistvo zgodbe. Lahko je komentirat kako me skrbi za naš planet, kaj pa to v praksi pomeni, pa vidite sami, vse bolj tonemo navzdol.
Sputnik
28. 07. 2018 07.35
+21
takoj bi imel konja. sicer pa še vedno ga lahko podariš nekomu ki lahko zanj skrbi če sam nisi v stanju skrbet zanj
Kaktus111
28. 07. 2018 08.06
-2