Slovenija

Žival ni darilo, ampak odgovornost

Ljubljana, 16. 12. 2019 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S tem, ko se odrečemo podarjanju živali, naše najmlajše učimo, da so živali čuteča živa bitja in člani družine, ne pa zgolj še en predmet potrošnje. Letos torej bodimo dober zgled in ne podarjajmo živali, svetujejo v ljubljanskem društvu za zaščito živali.

Pred vrati so božično-novoletni prazniki, ko svoje najdražje še posebej radi in z veseljem obdarujemo. A vse prevečkrat se dogaja, da obdarujemo nepremišljeno, še posebej se težko upremo prosečim otroškim očem, ki si želijo hišnega ljubljenčka. A žival ni darilo, pravijo v Društvu za zaščito živali Ljubljana.

Domača žival je namreč velika odgovornost, ne pa božično ali novoletno darilo. In čeprav je puhasta kepica pod jelko naravnost pravljično darilo, v resnici to ni najboljša zamisel, pojasnjujejo. Žival za bodočega lastnika nikoli ne sme biti presenečenje, saj mora biti odločitev, da bomo v svoj dom sprejeli novega člana družine, temeljito premišljena, pri čemer moramo dobro pretehtati tudi naše časovne in finančne zmožnosti, znanje in seveda želje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Žival si moramo izbrati sami, pogovoriti pa se moramo s tistimi, od katerih jo bomo dobili. "Naj gre za nakup ali posvojitev, tako dober vzreditelj kot dober oskrbnik v zavetišču bo želel govoriti z bodočim skrbnikom in se prepričati, da gre prava žival v pravi dom. Hkrati bo imel odgovoren skrbnik verjetno več vprašanj in tako bo dobil odgovore. Le tako bo nakup ali posvojitev živali odgovorna in vnaprej bomo lahko preprečili številne težave," poudarjajo v društvu.

Po praznikih namreč žal še vedno ogromno živali životari v neprimernih pogojih, pristane v zavetiščih ali pa jih doleti krut konec, saj so bile podarjene kot nepremišljeno darilo, za katero ni bilo časa, denarja ali volje.

Žival kot darilo
Žival kot darilo FOTO: Shutterstock

Prostovoljci društva namreč opozarjajo, da podarjanje živali med prazniki, tudi če žival ni presenečenje in je novi skrbnik sodeloval pri njeni izbiri, ni najboljša možnost. "Prihod v nov dom je za žival stresen dogodek in privajanje na povsem novo okolje, ljudi, morda še druge živali, je naporno kadarkoli v letu. V času praznikov je stres še mnogo večji: ljudje imamo več družabnih dogodkov in živali ostajajo same, vrstijo se obiski in zabave, stres živali pa povečuje še pirotehnika," pravijo. Vse te okoliščine naredijo prihod v nov dom mnogo težji, velika pa je tudi verjetnost, da žival na primer ob poku pirotehnike pobegne in se izgubi. Novi skrbnik namreč še ne pozna vseh navad in strahov živali, ta mu še ne zaupa, hkrati pa tudi ne pozna okolice.

Zato letos dvakrat premislite, preden se odločite, da boste nekomu podarili žival, saj lahko s tem nepričakovanim darilom močno spremenite življenje tako obdarovancu kot 'živemu darilu', in ni rečeno, da v dobrem smislu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
16. 12. 2019 13.56
+5
Samo ljudje brez možganov kupujejo živali za darilo!!!!!
Ost1234
16. 12. 2019 13.23
+3
Kaj mislite, kako se počiti krava ko ji telička odpeljejo v zakol in iz njega naredijo šnicle za vaše želodčke in želodčke vaših muc in kužkov?
Ost1234
16. 12. 2019 14.24
+7
Aha, pri šniclih se pa neha o čutečih živalih ....
Apostol1
16. 12. 2019 13.01
-11
Pogledal video ,pa čeprav je vse narisano ,te kar v srce zaboli , sploh pa če pomislim na svojo psičko , ki je čez noč vse leto v pesjaku vendar samo od sedmih zvečer in do pol osmih zjutraj , drugače nam pa čez dan dela vsepovsod družbo in seveda je spuščena ves dani in ima vstop čisto povsod.
estelle.r
16. 12. 2019 12.46
+3
Zakaj nimamo registra lastnikov malih živali? Dokler se bodo podajale kot predmeti, se bo z njimi ravnalo ravno tako.
medusa
16. 12. 2019 12.35
+17
++++ res živali niso darilo … lahko pa za njih kupite darilo oz. darujete in se s tem nesebično odpoveste medsebojnega obdarovanja in darujete za hrano in topla zatočišča … pa ,če je to pest semen , košček kruha , vreča briketov ali bala sena … društev za pomoč živalim je ogromno in v novo leto boste sigurno šli srečnejši ,ker le dobro srce je srečno srce !
Enohp
16. 12. 2019 12.34
+9
3 francoske buldoge smo posvojili v zadnjem letu od treh različnih drużin ki niso bile zmožne skrbeti za psa!
Enohp
16. 12. 2019 12.40
+1
Si me nasmejal s svojo primitivnostvjo, pa srecne praznike ti zelim
KakovostenSmeh
16. 12. 2019 12.56
+3
hvala, bi se cetrtega francoskega bulldoga?
Ost1234
16. 12. 2019 14.25
+5
Majhen in prestrašen človek ima velikega in napadalnega psa .... Eni celo tri in več ...
KakovostenSmeh
16. 12. 2019 12.20
+10
bombe, AK-47, baker in železo je perfektna darilna kombinacija... izkusnje iz novomeskega obmocja kjer domuje nasa eticna skupina