Slovenija

Živčec Kalanova: S komisijo sodelujem

Ljubljana, 21. 01. 2011 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./S.L./V.L./STA
Komentarji
71

Protikorupcijska komisija je v zvezi s spornim posojilom podjetju Mabra zaslišala Živčec Kalanovo, ki pa se je odločila, da na vprašanja ne bo odgovarjala. “Kot vsak pošten državljan s komisijo sodelujem, in to je vse, kar se od mene pričakuje," pravi.

Komisija za preprečevanje korupcije je ob 11. uri zaslišala predsednico zdravniške zbornice Gordano Živčec Kalan. Tema pogovora je bilo sporno posojilo 150.000 evrov podjetju Mabra iz sredstev zdravstvenega doma Izola.

Protikorupcijska komisija obravnava štiri postopke zoper Živčec Kalanovo, v dveh primerih pa je njeno ravnanje pod drobnogledom v zadevah, ki tečejo zoper Zdravniško zbornico.
Protikorupcijska komisija obravnava štiri postopke zoper Živčec Kalanovo, v dveh primerih pa je njeno ravnanje pod drobnogledom v zadevah, ki tečejo zoper Zdravniško zbornico. FOTO: Aljoša Kravanja

Gordana Živčec Kalan se bo v funkciji v. d. direktorice ZD Izola odzvala povabilu Komisije za preprečevanje korupcije. Na seji bo predložila dokumente, ki dokazujejo, da je bil posel, ki ji ga očitajo nekateri posamezniki, zakonit in v dobrobit javnega zavoda. ZD Izola se namreč v kriznem času sooča z zmanjševanjem sredstev, zato potrebuje dodatne finančne vire; v tem primeru je šlo za obresti,” so pred sejo sporočili iz službe za odnose z javnostmi na Zdravniški zbornici.

Sicer pa je bilo zoper Živčec Kalanovo vloženih že več anonimnih ovadb, ki se niso nikoli izkazale za utemeljene in so bile zato zavržene, so še dodali.

Na vprašanja ni odgovarjala

Minister za zdravje Dorjan Marušič je Komisijo za preprečevanje korupcije pozval, naj preuči postopke v zvezi z menjavo stavbe Inštituta za varovanje zdravja. Omenjeni posel bo pregledal tudi Urad za preprečevanja pranja denarja, Marušič pa je imenoval tudi komisijo, ki bo opravila nadzor nad postopki. Ugotovitve pričakuje do konca meseca.

Po poročanju oddaje 24UR OB ENIH  se je zaslišanje razmeroma kmalu končalo. “Gospa Živčec Kalan se je odločila, da na vprašanja ne bo odgovarjala, s tem pa se je ta točka seje tudi končala,” je povedal Rok Praprotnik iz protikorupcijske komisije. "Za to je navedla razloge, ki jih je komisija sprejela."

Ko je Živčec Kalanova izstopila, je zbranim novinarjem povedala: “Kot vsak pošten državljan s komisijo sodelujem, in to je vse, kar komisija od mene pričakuje."

Njen odvetnik Janez Tekavc je dodal: “Tu gre samo za neke obrobne posle, ki se vedno pri gospodarskih družbah in zavodih lahko uporabljajo, kadar je to potrebno za samo poslovanje.”  Pojasnil je še, da je komisija njegovi stranki zastavila enaka vprašanja, kot so se že doslej pojavljala glede zadeve Mabra. "Dali smo enaka pojasnila kot doslej. Ni šlo za posojilo, ni šlo za poroštvo, šlo je za zastavo." Kot je dejal, so komisiji med drugim predložili pogodbe in izpisek iz transakcijskega računa. Ocenil je, da so ji uspeli dokazati, da so številne insinuacije, ki so se pojavljale glede zadeve Mabra, neresnične in neutemeljene.

Vodenje zdravstvenega doma Izola prevzema Evgenij Komljanec.
Vodenje zdravstvenega doma Izola prevzema Evgenij Komljanec. FOTO: POP TV

Pečanova: Izpolnjevala sem svojo državljansko dolžnost

Kot poroča današnji Dnevnik, Živčec Kalanova sicer obtožbe pripisuje poslanki SD Bredi Pečan, ki se je podpisala pod ovadbo policiji. Zaradi "insinuacij je zgrožena, glede svojega odziva pa se bo posvetovala s pravniki", je sporočila. Pečanova pa odgovarja, da je z obvestitvijo pristojnih organov o nezakonitih poslih le izpolnjevala svojo državljansko dolžnost, podpisala pa se je, ker bi bila po njenem mnenju anonimka strahopetna.

Kot je znano, so mediji v začetku meseca razkrili, da naj bi Živčec Kalanova naložila 150.000 evrov z računa zdravstvenega doma na Poštno banko Slovenije in s tem dala garancijo podjetju Mabra za najem posojila v enaki višini. Podjetje je med drugim investitor v poslovno-stanovanjski objekt Dunajski kristali v Ljubljani, kjer so skupne prostore kupile zdravniške organizacije, med drugim tudi Zdravniška zbornica Slovenije.

Svet Zdravstvenega doma Izola je za tem sprejel sklep, da bo Živčec Kalanovo zamenjal Evgenij Komljanec, eden od dveh kandidatov, ki sta se prijavila na razpis. Njegove prioritete vodenja bodo finančna konsolidacija in priprava sanacijskega načrta, prevetritev vzrokov novih zaposlitev v zadnjega pol leta, revidiranje poteka postopkov, ker je prejšnja direktorica ovadena zaradi prekoračitev pooblastil, pri nastanku Centralne urgentne službe in revizija spornih naročil reševalnih vozil, nakupa zdravil in tako dalje.

Končno poročilo 28. januarja

Nadzorna komisija ministrstva za zdravje je v sredo obiskala Zdravstveni dom Izola, kjer je dobila na vpogled določeno dokumentacijo in opravila pogovor z Živčec Kalanovo, je povedal minister za zdravje Dorjan Marušič. Končno poročilo nadzora minister pričakuje 28. januarja.

Pri tem je poudaril, da bo nujno treba spremeniti zakonodajo na področju nadzora ministrstva pri izvajalcih zdravstvenih storitev. Minister ima namreč po trenutni ureditvi velike odgovornosti za nadzor zdravstvenega sistema, po drugi strani pa omejene pristojnosti, da to tudi izvaja, je pojasnil Marušič.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mojcico
21. 01. 2011 19.18
Pa kaj me nadlegujeta, sem že zelo Živčna, Gor Dana, premalo plačana, delam pa samo še s privatniki. Pustite me vendar, da postanem bogata kot Zidar, pa kaj potem, če denar ni moj.
matej962
21. 01. 2011 18.33
Dosti časa smo mi hodili v Tunizijo sedaj je čas, da oni malce pridejo k nam..
matej962
21. 01. 2011 18.14
To pa je primer klasične Bananije! ''Pa kaj mi morete, če sam kradla kdor vas striže ovce navadne jaz imam svojo državo''.
tooomuch
21. 01. 2011 17.27
Res poden..človeka naročijo na pregled in potem ga niti ne obvestijo, da pregled odpade zaradi dopusta zdravnice! Denaj naj vrnejo nazaj kar si ga imel zaradi stoškov, da si prišel..o tem pa ne bo hotel ničesar nobeden slišati
korintos1
21. 01. 2011 17.21
Pandemia Ker je zdravnica bila na dopustu, mora sedaj vlada odstopiti.
Pandemia
21. 01. 2011 16.55
Izola: naročen pri zdravniku za danes že 1 mesec nazaj. pridem v ambulanto in se mi lepo nasmejijo in rečejo da je zdravnica na dopustu!čakalnica pa polna do amena!!!! ker delam v tujini sem primoran bil pripotovat s avionom in si vzet fraj dan. stroškov sem imel cca.200€. po 1 urnem kreganju me čez 3,5 ure sprejme otroški zdravnik in reče tu je napotnica in pojdi v bolnico se slikat itd... v bolnici mi povejo da danes nebo nič, ker bi moral prit v jutranjih urah. Če bi imel gospo v roki v tistem trenutku pred sabo in pristojnosti bi v sekundi odšla iz zdravstva za vedno!! nimam noben problem, sem mlad in zdrav. ampak se mi pa naježi koža, ko pa vidim na TV krivce in ko pomislim, da mi soli pamet nesposobna oseba kot je Živčec in ko vem da je nesposobna tega dela(ker če bi bila nebi rabila odvetnikov okoli sebe za delat). To je absurd da oseba katera je podpisala papirje potrebuje odvetnike da razložijo kaj je naredila. Sploh nimam pojma kaj še dela v SLO na prostosti!!! Po domače: ni problem če zaj.... in to priznaš. problem je ko iz problema delaš rešitev. ne zastopim!!! Vsi smo kaj ukradli v življenju, ampak ta banda danes je pa res huda!!! Po vseh normalnih zakonih bi morala in to čene drugo iz higijene v trenutku odstopit in to brez odpravnin!!! Odpravina je namenjena po svetu za svoje pretekle zasluge do podjetja(organizacije) in ne za nevem kake kupčije o tišini. Malo osebno malo nasplošno!!!
drago štubljar
21. 01. 2011 15.50
KAJ SE PA TICE MAFIJE NEMA JE NAD JANSOM
Tonček Balonček
21. 01. 2011 15.33
murinar! In to pod to vlado, nesposobno, mafijsko, zakaj je bilo pa pod Janšo, dokler s eni poročil z zdravnico, vs ev redu? Pa pod Titom tudi! Bačovnikova bi moraal v drugi republiki prevzeti resor za zdravstvo, da sanira napake vodovoda na Onkologiji, Pediatrični kliniki in še kje, da pač odpravi napake prejšnje vlade in Zidarja, gre za popolnoma nov projekt! Janša bo saniral tudi DARS, Slovenske železnice, Luko Koper, Interevropo in podobne firme, ki so nas izčrpavale za čase prejšnje vlade, da ne omenjam Mercatorja ter avstrijskih bank!¨Gre za nov, inovativen pristop, treba bo pa pohiteti, sicer s elahko zgodi, da ga doleti podobna usoda kot Sanaderja, Brezigarjeva ne bo večno sedela na vrhu tožilstva, 1,2, 3 in naenkrat je vse drugače, pride že trekja republika, druga so pa le še sanje!
murinar
21. 01. 2011 15.20
Komu še ni jasno,da je SL.zdeavstvo ena večjih mafij
kolcamož
21. 01. 2011 14.49
slika za v špajzo, da nebi otroc marmelado kradl.....
vozilo
21. 01. 2011 14.46
MENE PA TRENIUTNO NAJBOLJ ZANIMA KDAJ BOSTE KUPILI KAJ FILMOV DA SE NE BOSTE Z KANALOM A PONAVLJALI KOT PAPIGE. PA ŠE NEKAJ VREMENSKA NAPOVED NI NAJBOLJ GLEDANA STVAR NA SVETU ZATO PREDLAGAM DA UKINETE VREMENSKO NAPOVED PRED DNEVNIKOM KER JE BREZ VEZE . 24 UR PA JE TREBA SKRAJŠATI NA 20 MINUT KER TAKO NIMATE KAJ ZA POVEDAT.
freelancer
21. 01. 2011 14.44
JanezNovakJohn 21.01.2011, 14:40 Še predobro razume. Ob tej priložnosti bi lepo prosil 24ur, da ne objavljajo fotografije dr. Kalanove v času kosila, ker sem ponovno izgubil apetit. Hvala
JanezNovakJohn
21. 01. 2011 14.40
freelancer21.01.2011, 14:363 Teta to zelo dobro razume. Vseeno pa ljubi šelestenje denarja, sicer se bi ukvarjala z zdravljenjem.
tooomuch
21. 01. 2011 14.39
@JanezNovakJohn Bravo janez dotalno imaš prav!!! Tudi jaz sem organizator - in to brezposelna na borzi! Medtem pa nam takšni nesposobneži zasedajo delavna mesta, zraven pa kradejo in lažejo - za povrhu pa ti rečejo, da so družboslovni faksi nekoristni! Dohtarjat se je imela že od nekdaj za bogove
JanezNovakJohn
21. 01. 2011 14.38
Guliarth21.01.2011, 14:251 . POIZKUSI
freelancer
21. 01. 2011 14.36
Kalanova enostavno ne razume, da njeni nameni tukaj niso važni, prav tako ne (ne)transparentnost posla. Dejstvo je, da javni zavod nima kaj posojati davkoplačevalskega denarja, še posebej ne podjetju, ki direktorju zavoda gradi nepremičnino. To je šolski primer korupcije, zlorabe položaja, nevestnega opravljanja delovnih nalog, ogrožanja finančnega dobrobita ZD Izola in posledično ogrožanje zdravja pacientov omenjenega zavoda. Zadeva je precej preprosta in jo razume vsak laik.
timering
21. 01. 2011 14.28
svijo je treba šicnit...pop tv je pa treba bincnit..DOSADNI STE Z SVOJIMI BEDNIMI REKLAMAMI
devlon
21. 01. 2011 14.28
fajn frizurca in samozavesten pogled :)
Libra77
21. 01. 2011 14.25
Greš v banko, UKRADEŠ milijon €, te dobijo, ne odgovoriš na vprašanja in te izpustijo, po tem pa zapraviš denar. Preprosto, kajne?
JanezNovakJohn
21. 01. 2011 14.24
Hotel sem reči da je potrebno v zdravstvu končno enkrat ločiti poslovodsko delo od od zdavniškega. In v tistem trenutku bo dovolj denarja in zdravnikov. Res pa je da je Kalanova zelo spretna. Saveda za svoj žep.