Slovenija

Žižek in Varufakis razglabljala o kapitalizmu in 'tehnofevdalizmu'

Ljubljana, 21. 10. 2021 21.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V ljubljanski Cukrarni se je odvil zanimiv pogovor med vodilnim slovenskim filozofom Slavojem Žižkom in nekdanjim grškim ministrom za finance, ekonomistom Janisom Varufakisom, v katerem sta obdelala reševanje grške finančne krize in preučevala, v kakšnem stanju sta danes kapitalizem in svet ter kam nas vodi tehnologija.

 

Pogovor, ki je potekal v okviru Indigo festivala 2021 in ga je bilo mogoče spremljati tudi preko spleta, se je po relativno obsežnem uvodu Žižka začel z Varufakisovo razlago, kaj se je dogajalo z Grčijo na vrhuncu finančne krize, ko je leta 2015 v Atenah na oblast prišla leva Siriza z Aleksisom Ciprasom kot premierjem, Varufakisom pa finančnim ministrom. Žižka je najbolj zanimalo, ali je imela Siriza sploh možnost v boju z evropsko trojko in kakšen je bil pravzaprav grški načrt B.

Varufakis, ki se ima za liberalnega marksista, je razložil, da je načrt B obstajal, in sicer z grožnjo, da bi Grčija odpisala 29 milijard evrov dolga. Toda to bi zamajalo tudi reševanje italijanske zadolženosti, kar je bil po Varufakisovih besedah glavni interes tedanjega predsednika Evropske centralne banke Maria Draghija, zdaj italijanskega premierja. Draghi si je namreč pred tem prizadeval za uvedbo evropskih obveznic, a z obljubo, da noben evro ne bi bil odpisan. In začel je lahko tudi s "kvantitativnim sproščanjem", ali kot je dejal Varufakis, "tiskanjem denarja".

Grčija je torej imela določeno pogajalsko moč, a se je, kot je opisal Varufakis, Cipras ustrašil in ga ustavil. Nakar sta se razšla, Grčija pa je postala, kot je danes dejal Varufakis, dolžniška kolonija.

Opisoval je tudi pogajanja, ki jih je imel s tedanjim nemškim finančnim ministrom Wolfgangom Schäublejem, in odnose, ki jih je imel ta z nemško kanclerko Angelo Merkel in ki naj bi bili zelo napeti. Schäuble naj bi namreč podpiral grški odhod iz evroobmočja, tudi kot opozorilo drugim članicam, zlasti Franciji, Merklova pa je temu nasprotovala. Varufakisu je bil sicer bolj po meri Schäuble, s katerim bi lahko sklenil dogovor, tako pa je imel, kot je dejal, "problem, ker se je pogajal z upniki, ki niso želeli nazaj denarja".

To je bil jasen znak krize kapitalizma, ki se sicer, kot sta ugotavljala z Žižkom, "pri življenju drži samo še s pomočjo infuzije", nenehnim črpanjem svežega denarja v sistem. Zdaj so obresti celo negativne, kar naj bi v teoriji prineslo več vlaganj in večjo potrošnjo, a v realnosti bolj koristi korporacijam kot pa navadnim ljudem, je ugotavljal Grk.

Po mnenju Janisa Varufakisa se je kapitalizem že spremenil.
Po mnenju Janisa Varufakisa se je kapitalizem že spremenil. FOTO: Bobo

Kapitalizem se je po njegovem mnenju že spremenil. A ni na poti v socializem, kot je upala levica, ampak v nekaj drugega, "hujšega", še posebej s pomočjo digitalnih platform, kot je na primer Facebook. Sedanji sistem ni več "tržni", saj je dejansko trg le tisto, kar digitalne platforme omogočajo oz. pravzaprav dopustijo, saj se vse lahko konča "s pritiskom na gumb" lastnika te platforme, je razložil Varufakis.

To ni več pravi kapitalizem, ampak gre za "tehnofevdalizem", kjer se privatizira vse. Delo je vse bolj prepleteno s prostim časom, ki pravzaprav izginja. Pandemija covida-19 je to še dodatno razgalila. Vlade držav pa imajo pri teh fevdih zelo omejeno moč, je še razložil Varufakis.

Odgovor bi bil lahko nacionalizacija. Kot je opisal, je na sedežu Googla pohvalil to podjetje, da so pravzaprav odkrili človekovo pravico. Vsak mora namreč imeti pravico, da lahko išče po internetu s pomočjo Googla. A po drugi strani, če je to človekova pravica, si je nihče ne bi smel lastiti, je razložil Varufakis.

Ker nacionalizacija Facebooka in Googla ni realna, bi bilo treba predvsem spremeniti koncept likvidnosti lastništva korporacij, torej koncept delnic, s katerimi je mogoče prosto trgovati. Varufakisu je bližji koncept "izkaznice za knjižnico", ki ni prenosljiva na drugo osebo, a omogoča koriščenje vseh storitev, ki so na voljo. To bi po njegovem mnenju preprečilo neproduktivno kopičenje bogastva v rokah zgolj peščice ljudi.

Slavoj Žižek je skupaj z Varufakisom spregovoril tudi o vzpenjanju Kitajski.
Slavoj Žižek je skupaj z Varufakisom spregovoril tudi o vzpenjanju Kitajski. FOTO: Bobo

Glede na sedanje neomejeno "tiskanje denarja" bi lahko financirali tudi "zeleni prehod" na brezogljično gospodarstvo, a se to ne dogaja, ker so po mnenju Varufakisa glavna ovira korporacije in njihov cilj kopičenja bogastva. Potrebovali bi "zeleni keynesianizem", predvsem pa "energetsko unijo" v EU, da bi poenotili energetske potrebe unije, se je zavzel Grk.

Z Žižkom sta govorila tudi o vzpenjanju Kitajske in ob obsodbi nedemokratičnih praks, zlasti v Hongkongu in Xinjiangu, ocenila, da so ZDA pod vodstvom Donalda Trumpa začele neke vrste novo hladno vojno, kar zdaj nadaljuje Joe Biden.

A kitajski interesi v tujini so predvsem poslovni, ne imperialistični, sta še ocenila in opozorila, da če želi EU odgovoriti na velika vlaganja Kitajske v Jugovzhodni Evropi, mora več vlagati tudi sama. A problem je, da se premalo investira tudi v Nemčiji, ne le v Srbiji ali na Hrvaškem, je menil Varufakis.

Med drugim pa je grški ekonomist celo pohvalil samoupravni sistem v nekdanji Jugoslaviji. Kot je dejal, je bil to sistem "pred svojim časom", saj da bi zdaj z digitalizacijo lahko resnično učinkovito zaživel. V 70. letih pa je bilo preveč birokracije in hierarhije, na koncu pa je ekonomsko propadel zaradi prevelike zadolženosti, je še ocenil Varufakis.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
22. 10. 2021 14.44
-3
Prebereš in poslušaš pa vidiš kakšna revščina je je levica.
puspan
22. 10. 2021 13.58
-2
Ja zakaj za vraga se še vedno paseta v kapitalizmu? Prometne zveze so v današnjem času tako dobre, da si v treh urah ali se prej v Caracasu.
tornadotex
22. 10. 2021 13.54
+1
Dva natepača,ki bluzita z besedami.
puspan
22. 10. 2021 14.16
+0
Castrum
22. 10. 2021 12.45
-1
Tehno-fevdalisti imajo v rokah tri osnove: 1.)Čisto računalniško moč/ 2.)Koncentracijo gospodarske moči / 3.)Sposobnost tehnološke aristokracije, da oblikuje družbo. ......Govorimo seveda o FAANG oziroma o FANGAM. Oni ne rabijo Bilderberga, Bilderberg rabi njih....Vsi prisluhnemo Varifakisu ko govori o vplivih ozadja in mu pritrjujemo, ko pa kateri od naših politikov to reče, je pa cel halo.
Bofur
22. 10. 2021 11.46
+8
Dejansko je bila Jugoslavija manj zadolžena, kot je sedaj Slovenija... Edino glede tega se je Varufakis zmotil. Samoupravni socializem pa je bil dejansko, teoretsko, model, ki je bil pred svojim časom. Šlo je dejansko za to, da je delavec SODELOVAL, da je imel enako vlogo, bil deležnik v tovarni, v proizvodnem procesu, šlo je za kapitalistično osebno pobudo, iniciativo, gospodarsko pobudo, v okviru socialističnega sistema močnih socialnih varovalk, glavne varovalke pa so bile povezane s tem, da je delo, biti zaposlen človekova pravica, ne samo pravica, ampak dolžnost sistema, da ti jo zagotovi, in da so plače direktorjev omejene ... Kapital je imel odgovornost do delavcev, "do svojih delničarjev", ki so bili delavci.
nikhrast
22. 10. 2021 14.42
-2
Sindikati pa nočejo sodelovati pri vodenju podjetja, zahtevajo samo dobro plačo za vsako uro, pa nekatere bonitete. No, vsaj tako so se odločili sindikati v Severni Ameriki, seveda pa je kar precej razlike med delavcem v Severni Ameriki in Evropi, tu delavski razred sovraži socializem, zahteva pa vse sorte socialo.
Salomon
22. 10. 2021 11.21
+1
ajoj, dajte tega našega filozofa nekam, samo ne v medije, ta itak ne živi v realnem svetu,
son?ek11
22. 10. 2021 10.50
+2
Ja in je že pred časom povedal bivšemu ministru bramorju, JAR mu gre, hahaha!!! Pred g.Varufakisem se lahko vsa sedanja vlada skrije v mišjo luknjo!!!
JApajaDAja
22. 10. 2021 10.46
+2
je prišel poravnat dolgovano posojilo, ki ga je slo "posodila" grčiji?
son?ek11
22. 10. 2021 10.44
+4
Pogovor na nivoju, ki ga koprive pač ne razumejo. Njegova knjiga GLOBALNI MINOTAVER je zelo dobra.....
Glotis
22. 10. 2021 10.32
-3
To je bila skrunitev Cukrarne.
nebanebo
22. 10. 2021 10.21
-1
Koliko slame sta zbalirala v življenju?
ElectroVoice
22. 10. 2021 10.04
-4
In kakšen je bil hasek od tega pametovanja..? Je kdo v bližini prodajal dežnike..?
JApajaDAja
22. 10. 2021 10.47
-1
son?ek11
22. 10. 2021 10.59
+2
In kakšen je hasek blejanja sedanje vlade, razen da gre vse v maloro?..
puspan
22. 10. 2021 09.44
-2
Eden večji od drugega. Kaj pa si o njiju mislim, naj pa vsakdo ugiba.
wolfterier
22. 10. 2021 09.52
-2
morski val
22. 10. 2021 09.17
+6
Lahko se nam kolca po socializmu v bivši Jugi. Takrat si je lahko vsak delavec zgradil hišo, če je le hotel. Sedaj pa družina z dvema povprečnima plačama komaj preživi.
puspan
22. 10. 2021 09.46
-3
Yuga je razpadla prav zaradi takih, ki se jim danes spet kolca po socializmu.
nono1234
22. 10. 2021 13.52
+3
Zdi se mi, da največ slabega o Jugo-socializmu imajo povedati tisti, ki takrat še niso živeli ali so pa bili še v plenicah. Sistem je treba pogledati v same temelje, ne pa zgolj to, kar je človek zmožen iz tega narediti. Tudi kapitalizem je v nekem času bil dober sistem, pa vemo, da je poguben, ne zgolj za ljudi ampak tudi in predvsem za planet. Kopičenje nepotrebnega bogastva in nenehna visoka rast produkcije neizogibno vodita v izkoriščanje in propad planeta, ker pač regeneracija planeta ne more slediti temu noremu početju.
BLAŽEN
22. 10. 2021 08.53
+4
dober pogovor, se strinjam da je potrebno omejiti moč korporacij, rešitev je v modernem socializmu, omejitvi privatne lastnine, povečanje državne in ustanovitev, sveta MODRIH, ki bi bil enakovreden in imel moč veta v parlamentu.
wolfterier
22. 10. 2021 09.57
+0
Vojske,lakote in kuge,čuvaj nas,o Gospod. In trapastih socijalistov !