Glasba

Raper in politični aktivist Zlatko s križem v novi pesmi ostro proti Janši

Ljubljana, 03. 04. 2021 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
3008

Glasbenik Zlatan Čordić je z objavo najnovejšega videospota ponovno dvignil veliko prahu. V manj kot enem dnevu je posnetek na platformi YouTube presegel 38.000 ogledov, kar je za slovenske razmere zelo velika številka. Razlog? Odkrit napad na politiko, predvsem aktualno vlado, podpora protestniškemu gibanju in nazorno vpletanje verskih simbolov.

Zlatan Čordić
Zlatan Čordić FOTO: Aljoša Kravanja

Zlatan Čordić 'Zlatko' je v času epidemije covida-19 brez dvoma eden najbolj vidnih obrazov protestniškega gibanja. Spomnimo, junija se je mimo varnostnikov prebil na prizorišče državne proslave ob dnevu državnosti in predsedniku Borutu Pahorju skušal zastaviti vprašanje. Mnogi so njegovo dejanje takrat označili za nespoštljivo. V nadaljevanju je nato razburil tudi z zasledovanjem direktorja NIJZ Milana Kreka, ko mu je na ulici zastavljal vprašanja glede ukrepov zoper epidemijo. Do dogodka se je opredelilo tudi Društvo novinarjev Slovenije in obsodilo Zlatkovo predstavljanje za novinarja.

Na NIJZ so Zlatka prijavili pristojnim organom, ta pa se je Kreku tudi opravičil. Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je nato Krekovo kazensko ovadbo zavrglo.

Incidentu s prvim možem NIJZ je nato sledila poteza ministrstva za kulturo, ki je Zlatku očitalo, da ne opravlja (svojega) dela in preveč časa namenja aktivnostim, ki niso povezane opravljanjem kulturne dejavnosti. Zato ga je ministrstvo izbrisalo iz razvida samozaposlenih v kulturi, čeprav je imel odločbo v veljavnosti statusa do sredine leta 2022. Zlatko, ki je bil v nasprotju s trditvami ministrstva precej aktiven na glasbenem področju, saj velja za enega diskografsko najbolj produktivnih glasbenikov, je nato pravico iskal na sodišču. Upravno sodišče v Novi Gorici je pritrdilo njegovi tožbi in odpravilo odločbo o odvzemu statusa kulturnika, saj da je "njena pomanjkljivost spoznavna že na prvi pogled".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nova Zlatkova sklada z naslovom Svoboda pa je sprožila velik odziv na družbenih omrežjih, kjer je znova razdelila javnost. Čeprav je v času pisanja članka minilo manj kot en dan od njene objave na platformi YouTube, je posnetek doslej presegel število 38.000 ogledov. 

Raperski izvajalec v videospotu, izdanem tik pred veliko nočjo, nastopa z velikim lesenim križem, kar že v osnovi razdvaja tiste, ki njegovo potezo dojemajo kot umetniško ter simbolno izražanje ter tiste, ki menijo, da gre za norčevanje ali celo razžalitev verskih čustev. Zlatko ob tem ni prvi glasbenik, ki vpeljuje simbol Jezusovega pasijona in se z njim skuša poistovetiti. Ne v lokalnem, ne v globalnem merilu. Pa vendar se ob tovrstnih reprezentacijah vedno vnamejo ostre debate.

Tako se je kmalu po objavi videospota že odzval poslanec Nove Slovenije Andrej Černigoj, ki je dejal, da za Zlatkovo dejanje ni opravičila. "Ustava nam omogoča svoboščine, pravice in tudi dolžnosti. Velikokrat iščemo v njej le tisti člen, ki nam odgovarja. Ne gledamo na ustavo kot celoto. Zame je svoboda misli in govora neomejena le, dokler ne posegamo v to pravico drugega. Zlatko s tem dejanjem presega, zato ni opravičila."

Zlatan Čordić
Zlatan Čordić FOTO: Youtube

V sporočilu za javnost, ki je pospremilo izid skladbe in videospota, Zlatko sicer priznava, da ga po tem čaka še "veliko soočanj, zagovorov, pritožb, morda tudi sodnih obravnav, a se jih veseli, ker se ne boji poštene sodbe". Kot pravi je pesem, ki govori o trenutnih razmerah in se "dotika tragedij in krize", napisal, da "jim znova pokaže, da bo stal pokončno do smrti"

Zlatko v pesmi odgovarja na kritike, ki so se v tem času pojavile na njegov račun, poleg tega pa se dotakne tudi privatizacije, uničevanja državnih podjetji in po njegovem mnenju slabega ministrovanja kulturnega ministra Vaska Simonitija. Glasbenik prav tako dodaja, da stroka in politika za slabo stanje v Sloveniji ne bi smela kriviti državljanov. Pozornost nekaterih je pritegnila tudi izjava "Stop janšizmu", ki se pojavi v refrenu pesmi. Spomnimo, Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je septembra ocenilo, da pri paroli "smrt janšizmu" ne gre za grožnjo osebi, saj je, tudi po SSKJ, t.i. janšizem politična usmeritev.

"Zlatko je s tem medijskim kapitalom postal kredibilen protestniški lik"

Za komentar sklade, ki več kot očitno presega svoje glasbene okvire, smo vprašali tudi glasbenega poznavalca in kritika Matjaža Ambrožiča. Ta je Zlatkovo skladbo primerjal z nedavnima izdajama ljubljanskega raperja Doše, ki je prav tako ostro kritiziral stanje v politiki in družbi, vendar v njegovem primeru, kljub temu, da so skladbe požele veliko pozitivnih kritik, ni bilo tako ostrega odziva kot v Čordićevem primeru. Kot poudarja Ambrožič, je razlika v tem, da Doša ostaja pri izključno glasbeni metodi, ko gre za njegov spopad s sistemom. "Medtem pa se je Zlatko s svojim nedavnim, rekel bi, neglasbenim političnim aktivizmom pred javnostjo izpostavil in razgalil do točke, ko je postal znan praktično v slehernem gospodinjstvu, se pravi vsem državljanom."

Ambrožič sicer meni, da je Zlatko s tem medijskim kapitalom postal kredibilen protestiniški lik. "Odmevnost njegovih akcij, glasbenih in drugih, je v teh razmerah zelo organska in logična. Zdi se mi zelo prav, da je tudi kdo od slovenskih raperjev prevzel to vlogo."  Ob tem je na mestu poudariti, da je rap glasba oz. hiphop kultura nastala prav kot odgovor na družbene antagonizme, neenakosti in diskriminacije ter je bila usmerjena v kritiko politike, družbe in sistema. Vidnejšim predstavnikom, ki niso skoparili z ostrimi verzi na račun oblasti, danes le redki zanikajo vrednosti njihovega prispevka glasbi in družbi, čeprav so bili v svojem času podvrženi številnim tožbam in tudi obsodbam. Nekaj takšnih primerov so skupine Public Enemy, N.W.A. ter solo izvajalci Ice Cube, Tupac Shakur in številni drugi.

Ice Cube z zvezdo na Pločniku slave.
Ice Cube z zvezdo na Pločniku slave. FOTO: AP

"Vsekakor pa kočno drži, da je tudi slovenska glasbena kreativnost na politično sceno delegirala karizmatično in entuziastično persono. Tako, kot je bil to primer z El Pensadorjem v Braziliji, zasedbo NTM v Franciji, številnimi drugimi ameriškimi raperji. Še jih je bilo in ji še bo takih."

Ob tem ne gre pozabiti tudi tega, da so se glasbeniki redno vključevali v družbene in politične boje. Veliko vlogo so odigrali kot del mirovniškega gibanja v času vietnamske vojne, še nedavno pa smo lahko spremljali močan angažma ameriških glasbenikov pred lanskimi ameriški predsedniškimi volitvami. Trumpa so odkrito napadli številni. John Legend, Eminem, Adele, Demi Lovato, Miley Cyrus, Cher, skupini Rolling Stones in R.E.M. ter mnogi drugi. Prav skupina Rolling Stones je prepovedala uporabo svoje glasbe na Trumpovih zborovanjih in zagrozila s tožbo.

Glasbeni poznavalec podaja tudi vrednostno sodbo same skladbe. Kot pravi, se je Zlatko zatekel k svojemu najbolj prepoznavnemu pripovednemu načinu, kar je za konkreten namen, "to je za oblikovanje odkritega političnega pamfleta ali neposredne politične provokacije razumljivo in pričakovano." Ambrožič ob tem dodaja, da je premočrtna interpretacija v več kot tri minute dolgi skladi za marsikatera ušesa 'malenkost prenaporna'. "Na primer, uporaba kakšnega simbolnega dvogovora, spremljevalnih vokalov, uporaba medmetov in podobnih figur bi Svobodo, prepričan sem, izvedle v bistvo bolj sočen in s tem še bolj dopadljiv ter naposled zapomljiv glasbeni kos," sklene Ambrožič.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3008)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mikson1402
11. 10. 2021 20.03
To je bistvo Rapa...
mikson1402
11. 10. 2021 20.02
+0
Bravo Zlatko...
jame
11. 10. 2021 19.24
-1
Ustavimo Zlatka , naj se ne dela norca iz nas SLOVENCEV. DAJEMO MU KRUH , PODPIRAJO GA LEVAKI , a enkrat bo tega konec in bo moral položiti račune za sramotenje poštenih Slovencev . Če imaš še privilegije do sredine 22 leta , boš po tem datumu moral prekleto premislite za tvoja dejanja , kajti za slovence se tvoja kariera ustavlja. SPAMETUJ SE !
JOCR1255
11. 10. 2021 15.56
Super. Veliko boljše kot filmcek uzaljenega pjeba.
tmj
27. 09. 2021 19.30
-3
niti nism poslušal ampak upam da se musliman ne dela norca s križa..čeprov men dol visi za križ in muslimane..vera je neki najbolj zlaganega na tem svetu..za mehkužce
JOCR1255
11. 10. 2021 15.53
+0
Face
01. 09. 2021 18.59
+1
leond1
21. 04. 2021 17.21
+0
take lenuhe spodpirajo levaki
EUROPA
07. 10. 2021 16.14
+1
JOCR1255
11. 10. 2021 15.55
Normalno da je. Bi drugace navijal za uspesno korupcijo, zlagano zgodovino... Ali ima koristi ali je koristni b... k.
Smalcat
07. 04. 2021 16.23
+9
Uh že dolgo nisem slišal pravega rap-a. Prav res tako kot je nekdaj rap tudi bil. Kritika družbe, brez dlake na jeziku ob dobrem ritmu zraven. Svoboda! Vsa čast.
jurgelj
06. 04. 2021 21.57
-4
bougo fse skup....
ćurkl
06. 04. 2021 14.31
+2
Zlatko, NIČ nisi naredil ... narobe!
zlati70
05. 04. 2021 13.35
-6
Sebi si nakopal veliko jeze in gneva Zlatko. Sebi si nakopal toliko jeze in gneva, da te tudi križ, s katerim si se delal norca iz nam svete Velike noči, Jezusovega trpljenja in vstajenja in nas , ki verujemo, nosil do konca življenja noč in dan, ne bo opral greha!! Mi bomo za usmiljenje Boga za tvoja dejanja molili zate. Svoje dostojanstvo bomo kristjani in Slovenci do tebe, izrazili na miren način s sklenjenimi rokami v molitvi in prošnjami zate in tvoje podpornike! Pa ne le zate, tudi za policijo, sodišča, državne tožilce in levičarko-komunistične pripadnike strank in njihove voditelje, da nad njihovimi proti slovenskimi dejanji, ne bo prehude kazni! In verjemi ti in tvoji donatorji: prosili boste na kolenih odpuščanja, ko boste nosili tiste križe, ki vam jih bo naložil narod in Bog ne daj On sam!
DIjaK3
05. 04. 2021 20.27
+11
On nima nič proti veri ampak proti kupovanju volilcev trenutne vlade s pomočjo vere ki je po ustavi RS ločena od države. Molite za sebe saj podpirate cerkev, ki je še nedolgo nazaj zahtevala plačilo za odpuščanje človeških grehov ter zažigala ženske ki so znale brati. če so v nebesih takšni ljudje bo men čist fino v peklu ;)
JOCR1255
11. 10. 2021 16.01
Ce Bog bi bil pravicen potem bi delil udarce po bljiznih ki do najbolj krivi z večino hudobij na tem svetu. Če misliš resitev z molitvijo se motiš kar tufi sam veš. Zagotovo nisi "sveckar" pač pa v njihovem imenu pišeš oblecen v rumen jopič.
zlati70
05. 04. 2021 13.35
-6
Zlatko Čordić je in bo v Sloveniji vedno tujec. Človek za provokatorja Zlatana Čordiča – Zlatka, res ne ve kaj bi o njem pametnega povedal. To, kar počne po naši Sloveniji res zahteva premislek, kaj žene tako osebo v dejanja, ki za normalno življenje v svobodni državi, niso povsem običajna! Nasprotno: marsikje bi mu že kdaj že odprli vrata kakšne primerne zdravstvene ustanove ali zapora! A, da je pri nas še vedno spuščen in svoboden gre njegova zahvala sistemu. Kje v institucijah, kot so policija, državno tožilstvo in sodišča delujejo posamezniki, ki ga potrebujejo za svoje delovanje skupaj in s pomočjo medijev, ki ga propagirajo in tudi izkoriščajo za lastno prevlado, spodkopavanja demokracije ter sejanje jeze in sovraštva med nami? Ker takrat, ko delaš razdor med ljudmi, najlažje vladaš! Zlatko Čordić je in bo v Sloveniji vedno tujec? Pa ne zato, ker je otrok priseljenih staršev, ki smo jim tu hočeš nočeš dali delo in lepo življenje pač pa zato, ker njegovo provokativno življenje med normalnim slovenskim prebivalstvo nikoli ne bo dobilo podpore! S svojimi izpadi ne daje nič dobrega svojim sonarodnjakom. Zlatko! S svojimi dejanji povzročaš sovraštvo, tega se očitno dobro zavedaš! To, kar si storil za največji praznik kristjanov na naši slovenski zemlji pa je popoln polom vzgoje tvojih staršev, tvoj osebni padec in poraz iz moralnega in etičnega vidika, tvoj konec!! Če si se želel pokazati kot nekdo, ki trpi, kot je Kristus, dovoli in sprejmi trpljenje do konca, kot ga je on! Le kako boš kdaj dojel, kaj so bolečine, kaj je ponižanje in kako je Jezus trpel pred tebi podobnimi ljudmi tistega časa! Dokler pa s takimi pokvarjenimi dejanji ponižuješ nas kristjane, vernike v Boga in sveto trojico ne boš nikjer in nikdar dobil podporo od nikogar. Zame si povzročitelj gneva nad tabo, nekdo, ki spodbuja sovraštvo do tujcev in tu živečih ljudi, priseljenih od drugod pa čeprav je večina njih delovna, mirna in prijazna! In jih imamo radi, oni pa nas! Si nekdo, ki seje nemire med kristjani in pripadniki drugih veroizpovedi.Če misliš, da si heroj in frajer si morda le za tiste, ki so sami podobni tebi, pa so vseeno pametnejši ali pa premalo nagrajeni za taka dejanja! Ko sem pred dnevi na enem od omrežij napisal svoje videnje tvoje pokvarjenosti, so se oglasili levičarski kamaradi in me napadli, češ, kakšen kristjan sem, ker sem napisal resnico o tebi! Nič koliko zgražanja levičarjev, seveda fejk pod profili brez slik in komunistov za njimi, me je učilo o moral in krščanski vzgoji. Niso pa kritizirali tebe, niso napisali, da si zgubil kompas! Ne! Nam kristjanom so očitali jezo, ker smo ti povedali, kaj si!! Veliko vas je še, preveč za mirno in dostojno življenje v Domovini!
ksenak2
06. 04. 2021 15.04
+5
Zlatko je slovenske matere sin, rojen v Sloveniji, ki je njegova domovina. Vse kar je narepal, pa je do zadnje besede resnica. Danes ima njegova Svoboda že 185.000 ogledov, kar pomeni, da mu dobro gre.
EUROPA
07. 10. 2021 16.16
+1
JOCR1255
11. 10. 2021 16.05
Tudi ti nisi Slovenec. Le koristi si želiš in pljujes po ostalih prebivalcih Slovenije.
fortunas
05. 04. 2021 11.27
+5
Nisem zasledil, da kakšen Novak počne kaj podobnega v Bosni ali kakšni drugi državi bivše Jugoslavije.
DIjaK3
05. 04. 2021 20.29
+2
Zgleda skor tako kot, da je bla slovenija včasih bivša jugoslavija in velika večina državljanov nima problema z sosedi...kak čudno hhh? G. Novak prosim nebodi švab
ćurkl
04. 04. 2021 20.51
+6
Zlatko je povedal, kar doživljamo vsi...
mistika
05. 04. 2021 16.16
-2
komercialka
04. 04. 2021 20.41
-1
Ne glede na moje nestrinjanje s politiko g. Simonitija, pa se strinjam, da si takšnih Zlatkov, ki se imajo za kulturnike in ki jim država povrhu plačuje prispevke v resnici ne želim. Zdaj, ko je po Ljuljani kolovratil s križem, se mu ploska in se ga hvali. Me pa zanima kako bi jo odnesel, če bi se a bližajoči ramazan našemil v muslimana in se sprehajal s pečenim odojkom v naročju. Poden od človeka...
JOCR1255
11. 10. 2021 16.09
Hope 66
04. 04. 2021 20.11
+7
Bravo Zlatko, si največji car, se boriš za resnico ko nikomur ni več mar, čistega srca, odkrit in iskren, z verzi si ukazal kdo je tu problem. Gnila država, vodstvo še bolj gnilo, ki slovenski narod je zasužnjilo. Ti glas si v vsej tej tišini, v brezupni bolečini, vsem daješ moč in kanček upanja, vsem ki si želijo svobodno živeti si križ odrešenja. Veliko nas je ki isto mislimo, le da povedati na glas ne upamo! Svoboda Slovenskega naroda <3
mungus
04. 04. 2021 17.59
+1
BRAVO ZLATKO...TI SI CAR....tapuklasti pa na pomirjevalih!!!
Edo Medo z kredo
04. 04. 2021 17.41
-2
Dost slabo, da se to dogaja sred Lublane. Pr nas na vas neb deleč pršu.
Armonia
04. 04. 2021 19.55
+4
Ti na vasi, preozek je tvoj svet, rajši bod tih, ker samo do 3 znaš štet!:)))
janijankov
05. 04. 2021 11.44
+0
TerminatorX
04. 04. 2021 17.25
+3
Osebek širi versko nestrpnost, medij pa omejuje svobodo pisanja. To je današnja SLovenija.
ćurkl
04. 04. 2021 20.49
+2
JOCR1255
11. 10. 2021 16.15
Pa kakšno versko nestrpnost? Duhovnik pedofil si tiho o njegovem početju tukaj pa nekdo nosi križ na hrbtu ne okoli vratu in govori o resnih tezavah pa govoris o nestrpnosti. Rszumi ce moreš.
Betuul
04. 04. 2021 16.45
+8
♣️avtorju jabolko🍎navdiha