Slovenija

Ministrstvo: Postopek še ni zaključen, o Čordićevem statusu bomo ponovno odločali

Ljubljana, 22. 12. 2020 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Daniel Fazlić , K.H.
Komentarji
1501

Upravno sodišče v Novi Gorici je pritrdilo pritožbi raperja Zlatana Ćordića in odpravilo odločbo o odvzemu statusa kulturnika, ki jo je odredilo ministrstvo za kulturo, saj da je "njena pomanjkljivost spoznavna že na prvi pogled". Ministrstvo za kulturo medtem poudarja, da to še ne pomeni Zlatkove zmage, saj postopek še ni zaključen. Ministrstvo bo zdaj o tem znova odločalo. Zlatko je sicer novico o odločitvi upravnega sodišča pospremil z besedami: "Moj primer ni le moj, temveč je primer vseh tistih, ki želijo misliti, ustvarjati in živeti svobodno."

Zlatko, Julijan Mak
Zlatko, Julijan Mak FOTO: Miro Majcen

Raperja Zlatka Ćordića je ministrstvo za kulturo konec novembra izbrisalo iz razvida samozaposlenih v kulturi. Čeprav je imel odločbo o veljavnosti statusa do sredine leta 2022, je ministrstvo ocenilo, da ne izpolnjuje več pogojev, saj naj bi preveč svojega časa namenjal aktivnostim, ki niso povezane z opravljanjem kulturne dejavnosti. Zlatko razloge za odločitev ministrstva vidi v svojem aktivizmu in glasnem nasprotovanju vladni politiki. Zadeva se je stopnjevala tudi na strankarskih medijih in družbenih omrežij.

Zlatko je takrat napovedal, da se bo pritožil in očitno mu je uspelo. Na svojem profilu na Facebooku je objavil, da mu je odvetnik Dino Bauk sporočil novico: "Upravno sodišče je odločilo, da je bil odvzem statusa kulturnika protipraven in odločbo ministrstva odpravilo in to po hitrem postopku." Kot je za STA pojasnil odvetnik Bauk, je sodišče že na prvi pogled ugotovilo, da je bila odločba ministrstva o izbrisu Čordića iz razvida samozaposlenih v kulturi z dne 26. novembra do te mere pomanjkljiva, da jo je odpravilo takoj, ne da bi sploh čakalo na odgovor na tožbo s strani ministrstva.

Ministrstvo namreč ni v ničemer obrazložilo, na podlagi katerih dejstev naj bi ugotovilo, da naj bi Čordić več ne izpolnjeval pogojev za vpis v razvid samozaposlenih v kulturi in posledično za pravico do plačila prispevkov za socialno varnost iz državnega proračuna. Glede na to, da ministrstvo ni ugotovilo nobenih dejstev, ki bi lahko bili podlaga za izbris Čordića iz razvid samozaposlenih v kulturi, Bauk pričakuje, da bodo na ministrstvu ta postopek ustavili.

Sodišče je v obrazložitvi med drugim zapisalo, da je "pomanjkljivost odločbe tako očitna, spoznavna na prvi pogled, brez podrobne analize". Po Baukovih besedah je odločba ministrstva "dejanje avtoritarne samovolje in poskusa kaznovanja oziroma odrekanja dveh temeljnih človekovih pravic svobode govora in svobode umetniškega ustvarjanja".

Kot piše v obrazložitvi, odločba ministrstva tudi "sama na sebi predstavlja samovoljno diskriminacijsko ravnanje z namenom prikrajšati tožnika za ustavno zagotovljeni človekovi pravici do svobode govora in svobode umetniškega ustvarjanja, s čemer izdaja izpodbijane odločbe s strani ministra za kulturo po mnenju tožnika predstavlja tudi dejanje, ki izpolnjuje vse elemente kaznivega dejanja kršitve enakopravnosti po tretjem odstavku 131. člena kazenskega zakona".

Ministrstvo: Postopek še ni zaključen

Na ministrstvu so v odzivu za STA navedli, da postopek še ni zaključen, "kot napačno poročajo nekateri mediji", ker je sodišče zadevo vrnilo ministrstvu za kulturo v ponovno odločanje.

Zapisali so tudi, da je sodišče hkrati zavrglo zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero je Čordić "želel, da mu organ še naprej plačuje prispevke". "Ministrstvo bo o zadevi ponovno odločalo v zakonskem roku," so navedli.

Pred časom so sicer glede predčasnega izbrisa pojasnili, da 88. člen zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo določa, da se samozaposleni "lahko kadarkoli po uradni dolžnosti izbriše iz razvida", če ministrstvo "ugotovi, da več ne izpolnjuje pogojev". Sicer postopek izbrisa v uredbi o samozaposlenih ni podrobno urejen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zlatko je še zapisal, da mu je žal vseh tistih, ki so se veselili diktatorskih potez trenutne vlade. "Vaša sreča je kratka in izvira iz lastne nesreče in nezadovoljstva, ki pa nima nobene povezave z menoj ali z mojim ustvarjanjem," je zapisal. Pozval je še, naj se vsi zavedajo odgovornosti in državljanske dolžnosti, in se udeležijo naslednjih volitev. "Torej naš kritičen odnos do njihovega neuspešnega dela nikakor ni napad zoper državo, temveč zaščita skupne prihodnosti," je še dodal in zaključil, da bo še naprej delal in ustvarjal, kot je do sedaj. 

Nenošnja mask, družbeni aktivizem in nov album

Zlatko razloge za odločitev ministrstva vidi v svojem aktivizmu in glasnem nasprotovanju vladni politiki. V zadnjem času je namreč eden od vidnejših protestnikov proti ukrepom vlade. Pred dnevi so nanj leteli očitki zaradi sledenja direktorju NIJZ na ljubljanskih ulicah. Med zastavljanjem vprašanj o ukrepih zoper epidemijo je Kreka snemal, video pa nato objavil na Facebooku. NIJZ je dogodek obsodil in ga prijavil pristojnim oblastem, Ćordić pa se je Kreku opravičil.  

Na enem od petkovih protestov je Zlatko vzel kamero snemalcu ekipe Nova24 in od njega zahteval, naj posnetek izbriše. V zvezi s tem je danes pojasnil, da je po sedmih mesecih blatenja in diskreditiranja svojega imena res naredil korak predaleč. Na svoje ravnanje ni ponosen, še pravi, kazen pa je plačal takoj.  

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1501)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dilajla
25. 12. 2020 12.48
+2
Kdaj je Zlatko napisal kakšen nov komad nazadnje?
zmago56
24. 12. 2020 12.07
+7
Zlatko očitno ne ve, da svobodno živeti in ustvarjanje ne pomeni živeti na tuj račun in gristi roko , ki te hrani. Svobodno živeti pomeni živeti od svojega dela in trošiti tisto kar si ustvaril. Očitno pa Zlatko tudi zgodovino zelo slabo pozna in ne ve niti tega, da ta katerega sliko v rokah drži ni živel na račun poštenih delovnih ljudi.
zmago56
24. 12. 2020 11.13
+2
Sodišča, ki podpirajo lenuhe sigurno ne sodijo v imenu ljudstva, saj večina Slovencev še ni lenuhov, bo se pa razmerje počasi obrnilo v prid lenuhov, saj se delat sploh ne splača, ker dobijo lenuhi več pokpore kot pa pošteni delavci plače.
bkaval
27. 01. 2021 18.42
v Sloveniji se ne izplaca delati. bolje biti na sociali do smrti. tako je pomoc definirana v ustavi in slovenija je socialna drzava.
hui?qwd
23. 12. 2020 12.00
+9
ZLATKO ZDEJ IZIVA POL GA BO PA EN NAMLATU, PA BO MEU ČIST PROU BO PA NA SODIŠČU JOKCOU!
hui?qwd
23. 12. 2020 11.58
+10
ON IMA STATUS KULTURNIKA?!?! ČE JE LAHKO ON JE LAHKO ČISTO VSAK NESPOSOBNEŽ! SRAMOTA, LEVIČARSKA
Blokiran Drugi Človek
23. 12. 2020 12.40
-1
Si potlej že vložil vlogo za status kulturnika?
Blokiran Drugi Človek
23. 12. 2020 12.41
+0
Al si brezupen primer da ti še tega nočejo dati?
slim386
23. 12. 2020 15.54
+0
Za status moraš biti predvsem opravilno sposoben kar ta ssds ovčica definitivno ni
kr--en
23. 12. 2020 11.23
+3
Zlatega bodo preklinjali njegovi kolegi, ki bodo težje prišli do statusa ali pa ga bodo izgubili.
Blokiran Drugi Človek
23. 12. 2020 11.57
+1
Njegovi kolegi niso taki kot vi, da bi privoščili nesrečo prijatelju. Malo poglejte kakšni so odzivi na njegovi objavi, pa vam bo jasno😉
Periot222
23. 12. 2020 11.15
-7
BRAVO ZLATKO!
Heretik1
23. 12. 2020 11.10
-7
Bravo Zlatko, Slovenci smo s tabo v boju proti janšistični diktaturi! Smrt janšizmu, svoboda narodu!
ecnarf
23. 12. 2020 11.17
+6
heraet. < ti govor v svojem imenu večina tega lenuha nakladaškega ne podpira podpiramo samo njegove z kakimi tremi jurji na mesec za mešanje megle
Periot222
23. 12. 2020 11.19
-6
NAJVECJI LOPOV IN LENUH JE NA CELU VLADE!!!!!!!
Tir1
23. 12. 2020 10.57
-2
Oprostite, karkoli pač ta Zlatko ustvarja, je tu vseeno. Porazno je to, da ministrstvo te zadeve dela mimo prava! Ta vlada nima veze s pravno državo!
ecnarf
23. 12. 2020 11.18
+2
tir < ti pa bluziš ke vtri dni saj se ve da ni pravne slo
bkaval
27. 01. 2021 18.53
edino ta vlada lahko to uredi. leve niso bile nikoli sposobne. sram jih je lahko sd, lms, sab, levica in nazadnje tudi desus. samo nakladajo in mesajo drek nesposobne stranke. se naprej mislijo, da smo se vedno v Jugoslaviji, samo so ze kmalu po 1993 skrenili sa puta v slabo smer. izvajajo 10 vajo fiskulture v JLA hodanje i trcanje u mestu. Ostale drzave nas prehitevajo po levi in desni. Res je zalostno.
zelo star kavkaški ov?ar
23. 12. 2020 10.45
+12
Razmišljam, da se v Sloveniji res splača biti skrajni levičar, vse zastonj, sodišča več kot naklonjena, ne rabiš delati, dobiš 2000 € mesečno, zraven preko društva narediš še za 50-60 jurjov, pa ti država kljub temu vse plača. Vsi obrtniki in drugi podjetniki, morali bi se združiti in zahtevati enake pravice kot jih imajo "levi kulturniki", zakaj oni vse, mi nič? Morda pa ideja vsem podjetnikom, zaprite dejavnosti in odprite NVO, recimo za migrante gre ali kaj podobnega, takoj pade denar od države za nič dela in podporo vsiljenim migracijam. To je v Sloveniji branža ki raste, zakaj bi nekdo delal, če pa lahko ima NVO in ne dela nič, za državni denar?
Tir1
23. 12. 2020 10.58
-3
No, kar nehaj razmišljat, ker ti očitno tvoj razmislek ne prinaša dodane vrednosti. Pojdi delat in ne razmišljaj.
SlobodaNE
23. 12. 2020 10.41
+7
Splača se biti levičar v sloveniji. Sodišča delajo zate.
slim386
23. 12. 2020 15.56
-2
Ja sploh ko kriminalca JJ spustijo iz doba zaradi nesposobnosti ;)
KrTakoNeki
23. 12. 2020 10.29
+6
...je primer vseh tistih, ki želijo misliti, ustvarjati in živeti svobodno.".... lepo zapisano... ampak Zlatane... najprej nared nekaj konkretnega, brez da si prisesan na državni sesek... šele potem te bomo lahko spoštovali... dokler pa mešaš meglo in bi za to še dobil državen denar... pozabi...
dejannovak
23. 12. 2020 10.19
+7
Seveda, g. Čordić naj misli, živi in ustvarja svobodno. Samo mir naj nam da. Najprej je treba poskrbeti za domačga devavca in kmeta, pol pa še za takele.
ecnarf
23. 12. 2020 11.19
+1
Kako on ni nobe g. ampak pastiropasec z državno podporo
Skdesni
23. 12. 2020 10.14
+6
Edino, izgon iz Slovenije.
Tone Dežan
23. 12. 2020 10.34
+8
VSE TAKE IN PODOBNE ...DRŽAVLJANOV JE PREVEČ TU
ecnarf
23. 12. 2020 11.20
+0
FORTUDO1
23. 12. 2020 10.02
+9
E moj raperček, danes se smeješ, slej ko prej pa boš moral "na svoje", kjer boš odvisen od svojega dela, ne pa od državne pomoči. Takrat ne bo časa za proteste, ker boš delal od jutra do večera, da boš preživel, če sploh boš, ker tvoje "kulture" itak nobeden ne posluša. Boš pa morda potem poprijel za lopato, takrat ti pa najbrž ne bo šlo na smeh, pač pa na jok!
KrTakoNeki
23. 12. 2020 10.30
+2
ecnarf
23. 12. 2020 11.21
+3
++++++več slovencev bi moralo imeti tako mnenje
zof4
23. 12. 2020 09.34
-4
Pravilno je,da nasprotuje nošenju nagobčnikov na prostem.
Jan zan 1234
23. 12. 2020 09.27
+3
Zdaj stroski se sodisca....!! Spet na nas davkoplacevalcih...? Mislim...halloo...
Berenika
23. 12. 2020 09.50
-4
Od stroškov sodišča odštej potne stroške, kajti nisem zasledila, da naj bi mu crknil akumulator. Odvetnika ima Matoza, tega pa plačuje z denarjem od preprodaje orožja. Kaj vam ga dela Zlatko. Mislim...halloo...
Tone Dežan
23. 12. 2020 10.33
+0
SAJ GA PODPIRATE IN VSE TAKE...ZDAJ STE PA DOMA ZAPRTI PA MASK NE RABITE ... SERJETE PO SEBI
murinar
23. 12. 2020 09.21
+15
Kako južni SESAJO Slovencem denar ! Naj en Slovenec to proba na jugu , me zanima kaj bi se zgodilo ! Še malo in komanda južnih bo njihova z pomočjo Slovenskih podpornikov --izdajalčkov !
murinar
23. 12. 2020 09.17
+15
O Slovenija kam ploveš ,da že južni postavljajo pravila in delajo "red"
Java
23. 12. 2020 09.13
+19
Ma daj,tip srednje šole ni bil sposoben končati pa se gre kulturnika..lol
ina5785
23. 12. 2020 09.36
-7
Iziris - Ajaaa. . . . . . ni je končal? Kako veš??? Po njegovih dosežkih sodeč, je ZAGOTOVO zate profesor!!! Kaj si pa TI naredil/a?, kje so TVOJI dosežki???. . . . . . . nič NI slišati o tvojih kulturnih podvigih, le NEkulturnih tu gori!!!!
Teofil
23. 12. 2020 09.52
+6
tudi ti je nisi,njegovi dosežki na področju novinarstava in nekulturnega obnašanja so naravnost fasctinantni