Slovenija

Ko vas sredi noči zbudijo SMS-sporočila o opravljenih transakcijah

Ljubljana, 25. 09. 2018 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
20

Si predstavljate, da sredi noči prejmete sporočila o transakcijah, ki so bile opravljene, medtem ko ste spali? Še večji šok pa, da je nekdo z vašo kartico plačeval na tisoče kilometrov stran, v ZDA. Pogledate v denarnico – vaša kartica je tam, kjer mora biti. Kako je torej to možno?

Omenjeni dogodek se je zgodil prejšnji teden našemu bralcu. Ko se je zjutraj zbudil in pogledal na svoj mobilnik, je videl več SMS-sporočil o transakcijah. Manjši zneski do pet evrov so mu bili "trgani" z računa, medtem ko so bili trije večji zneski zavrnjeni. Kmalu je dobil tudi klic iz banke, kjer so opazili, da se dogaja nekaj nenavadnega. Transakcije so bile namreč opravljene v Teksasu, Južni Karolini in Montrealu v Kanadi. Kreditna kartica pa je bila ves čas v njegovi denarnici. 

Sporočila o opravljenih in zavrnjenih transakcijah, ki jih je prejel oškodovanec.
Sporočila o opravljenih in zavrnjenih transakcijah, ki jih je prejel oškodovanec. FOTO: 24ur.com

Kartico je takoj preklical, na banki so mu zagotovili, da mu bodo povrnili odtegnjene zneske, približno 10 evrov pa je moral plačati za zamenjavo kartice. Ker, kot pravi, zelo malo nakupuje po spletu, je bolj verjetno, da so mu kartico "klonirali" na potovanju v ZDA, kjer je bil maja letos. Tam je s kartico plačeval v hotelih, restavracijah in trgovinah. V ZDA pa pri plačevanju s karticami skoraj nikoli ne zahtevajo PIN-številke, temveč je dovolj le podpis, je opozoril. 

Najverjetneje gre za t. i. "skimming"

Na policiji so nam pojasnili, da bi v opisanem primeru lahko šlo za t. i. "skimming". "Storilci so si najverjetneje z nameščanjem naprave za preslikovanje magnetnega zapisa (naprave skimming) na bankomat ali POS-terminal nekje na območju ZDA pridobili podatke oškodovančeve plačilne kartice. V nadaljevanju so nezakonito pridobljene podatke plačilne kartice posneli na drugo plačilno kartico in jo tako ponaredili, nato pa na bankomatih ali POS-terminalih protipravno opravljali dvige oziroma transakcije," so nam pojasnili. 

Kot pojasnjujejo na policiji, ni takšno početje nič nenavadnega tudi pri nas. "Največje število tovrstnih preiskav smo zaznali leta 2011, ko je bilo obravnavanih 42 zadev," so sporočili. Nato so tovrstne zlorabe nekoliko upadle in so na letni ravni imeli od 16 do 30 primerov. Lani je bilo takšnih zadev pri nas sedem, letos pa so obravnavali le dva primera. 

Slovenska policija je pri preiskovanju tovrstnih kaznivih dejanj uspešna. "V obdobju 2013 do 2017 je bilo letno obravnavanih med 435 in 1746 kaznivih dejanj, pri čemer je preiskanost v povprečju 58-odstotna," so še povedali na Generalni policijski upravi. 

Po podatkih policije lahko v grobem ločimo dva načina zlorab plačilnih kartic:
-  Zlorabe plačilnih kartic na bankomatih ali POS-terminalih. V tovrstnih primerih podatke pridobijo z namestitvijo naprav za preslikavo magnetnih zapisov plačilnih kartic.
-  Zlorabe plačilnih kartic na spletu. V tovrstnih primerih podatke o plačilnih karticah praviloma pridobijo prek plačila na spletu, z vdorom v informacijske sisteme, ribarjenjem (phishing).

Previdno pri uporabi bančnih in kreditnih kartic.
Previdno pri uporabi bančnih in kreditnih kartic. FOTO: iStock

Kako se zaščititi pred zlorabo kartic? 

Na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT opozarjajo, da je treba v takšnih primerih nemudoma obvestiti banko. Telefonska številka banke je običajno zapisana na zadnji strani bančne kartice. Službe za preklic kartic pa delujejo vse dni v letu, 24 ur na dan. 

Potrošniki naj svoje plačilne kartice na bančnih avtomatih in POS-terminalih uporabljajo previdno in upoštevajo osnovna pravila za varno poslovanje s karticami, opozarjajo na policiji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Če se omejimo na spletne nakupe, moramo paziti, da podatke o plačilni kartici vpisujemo zgolj na zaupanja vrednih mestih. Problematični so predvsem nakupi v novih spletnih trgovinah, kjer je včasih kar težko preveriti, ali gre za legitimno ali lažno trgovino. Veliko zlorab se zgodi tudi preko t. i. napadov phishing, pri katerih se napadalci izdajajo za nekega ponudnika storitve in nas tako prepričajo, da jim podatke o kartici kar sami sporočimo. Običajno nas prepričajo tako, da skopirajo spletno stran ponudnika in nam pošljejo elektronsko sporočilo, da moramo na tej strani vpisati svoje podatke, če želimo storitev uporabljati še naprej," je še opozoril Tadej Hren iz SI-CERT.

Banke v nekaterih primerih krijejo stroške, ki nastanejo zaradi zlorab kartic. Je pa to odvisno predvsem od pogodbe, ki jo imajo uporabniki sklenjeno z banko. Slovenska zakonodaja sicer v primerih zlorabe kartice omejuje odgovornost banke na največ 50 evrov, toda le, če za zlorabo kartice ni kriva malomarnost uporabnika. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

David Zupan 1
25. 09. 2018 17.59
+0
izobraženi lopovi na delu
BUONcaffee
25. 09. 2018 17.07
-1
Te nove kartice so res polomija in kot naročene za lopove. Jaz sem si dal zablokirat to neumnost.
adidasler
25. 09. 2018 16.08
+25
Velik problem bojo predstavljale brezstične kartice. Naj mi nekdo razloži koncept brezstičnih kartic. nekako se mi zdi z vidika varnosti korak nazaj. Ko mi je kartica potekla in sem dobil novo sem brez soglasja prejel brezstično, nihče me glede tega ni niti vprašal. Resnično ne razumem, ali bojo zaradi "hitrejših transakcij" na boljšem, ali pa bomo zaradi manjše varnosti na slabšem? KOliko pa so hitrejše transakcije brez PIN-a? tudi če 2 min (pa pretiravam) mi z vidika varnosti ne odtehta. Tako pa mora človek s stahom hodit po ulici/na bus/nasloh v javnost in pazit da ti kak tat ne prisloni prenosni POS terminal in trga 15 EUR ko se niti ne zaveda. totalen d3bilizem
BUONcaffee
25. 09. 2018 17.08
-4
Daj si zablokirat to neumnost. Tudi trgovci so mahnjeni na kartice. Ne veš, če si plačal še komu kaj ko greš mimo blagajne.
Bassettt
25. 09. 2018 15.41
-5
Zdej je super dober in varen PayPal (sej je!) za uporabnike in tiste, ki le berejo komentarje. Ko pa je kaksna novica (kakrsnakoli!) o Musku, imate dosti za zmetat na njega, njegovo kreativno vizijo in vse njegove pogruntavscine
HaryGolt
25. 09. 2018 14.47
+19
Visa debetna kartica za spletne nakupe.
štumbamfirer
25. 09. 2018 14.34
-10
preko spleta kupi z plačilom pri dostavi in nimaš kaj skrbeti pa še premisliš se lahko brez pardona
Krematorij666
25. 09. 2018 14.38
+20
Ja če kupuješ pri nas...kdo iz tujine ti bo poslal plačilo po povzetju...je pa kot je spodaj en omenil PayPal najvarnejše plačilo...škoda pa ker ga vsi trgivci ne podpirajo
Albatross
25. 09. 2018 14.53
+8
Ja to deluje predvsem preko ebay-a in amazona...bla,bla...preko spleta v tujini se plačuje preko PayPal-a in je problem rešen kar se tiče morebitne zlorabe kartice. PayPal podpira tudi plačilo direktno iz osebnega računa brez uporabe kreditne kartice mastercard ali american express
111111112
25. 09. 2018 14.33
+1
Ma dajte no, vse te spletne banke, pa spet takšna in drugačna plačilo totalna bedarija. Dobiš plačo, vzameš vse dol in lepo plačuješ na sularen način, pa ti ne morejo ničesar vzeti dol in še od države lahko kakšne kovanček iztržiš. Ljudje pa v trgovini plačujejo zneske po 1 ali 2.. kontrola denarja pa takšna ja, brezveze do amena, srečno
Kjegavidissss
25. 09. 2018 16.44
+2
Pozabil si da na sončno plačevanje dobiš še kakšen popust :)
Maxx365
26. 09. 2018 15.42
In če ti ukradejo torbico ali denarnico, kar sploh ni redkost?
Albatross
26. 09. 2018 18.52
Ja ko jaz plačam položnico preko spletne banke je provizija 0€...ko ti plačaš položnico s gotovino na pošti ali banki je provizija od 0,70€ do 1.25€...štekaš...dobro jutro v novem tisočletju...tako kot ti lahko s kartice sunejo keš, tako si lahko na domačih stopnicah zlomiš nogo...smola pač...pa zato ne boš nehal hoditi...
GMWTF
25. 09. 2018 14.17
+13
Za nakupe preko spleta je smiselno odpreti paypal račun in stvar rešena !
Krematorij666
25. 09. 2018 13.16
+6
Za nakup preko neta ne rabiš nobene skiming naprave...na SMSih so vidni nakupi za katere pa je dovolj številka kartice in csv al neki takega ki pa je napisano zadaj na kartici...torej za krajo rabiš le dober spomin, hitro pisanje ali fotoaparat...oz...par sekund intime s kartico brez neke profi opreme...
Jfufufj
25. 09. 2018 13.05
+0
to je nepomembno....morali bi pisati o zlorabah golobov na ulicah Maribora in okolice in naloga sedem let zapora za domačo rabo
Maxx365
26. 09. 2018 15.43
mucek4
25. 09. 2018 11.50
+52
Prijaviš se v mobilno banko in zakleneš nakupe v tujini, napuke preko spleta, dvige na banomatih. Če te stvari rabiš, jih pač odkleneš pred uporabo. Vsaj tako delam jaz.
lignj
25. 09. 2018 14.43
+6
Kje se pa to stori? sam imam mobilno banko abamobi
mucek4
26. 09. 2018 08.12
Ne vem, kje se to v abamobi stori. Povprašaj na banko. Če tega ne podpira, pač zamenjaš banko.