Slovenija

Zlorabe v centru Draga: enega varuha pri dejanju zasačila sodelavka

Ljubljana, 15. 02. 2024 20.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ema Čepon
Komentarji
0

Znane so nove podrobnosti o spolnih zlorabah dveh varovancev v Centru za usposabljanje Draga. Prva se je zgodila že konec predlanskega leta, ko je žrtev več varuhom potožila, da je bila v eni od nočnih izmen zlorabljena. V drugem primeru, ki se je zgodil skoraj leto dni kasneje, pa je varuha pri zlorabi varovanca zasačila druga zaposlena. Kakšna kazen grozi storilcema? So v domu zaščitili svoje varovance? In zakaj pristojno ministrstvo o grozljivem dogajanju vse do zdaj ni vedelo ničesar?

Več videovsebin
 • Iz 24UR ZVEČER: Omladič o spolnih zlorabah v zavodu
  04:16
  Iz 24UR ZVEČER: Omladič o spolnih zlorabah v zavodu
 • Iz 24UR ZVEČER: Nove podrobnosti spolnih zlorab
  02:37
  Iz 24UR ZVEČER: Nove podrobnosti spolnih zlorab
 • Iz 24UR: Nove podrobnosti spolnih zlorab
  03:49
  Iz 24UR: Nove podrobnosti spolnih zlorab

Konec novembra 2022 je odrasla varovanka z motnjami v duševnem razvoju več različnim varuhom potožila, da se ji je v nočni izmeni zgodilo nekaj hudega. Varuhi so med sabo začeli sestavljati zgodbo in dognali, da je bila varovanka žrtev spolne zlorabe. Storilec pa eden izmed njih –varuh, ki je bil v zavodu zaposlen več let. 

Direktorica zavoda zagotavlja, da so zaposlenega nemudoma umaknili iz delovnega okolja. "Ko sem čez dva dni imela poročilo psihološke službe, v katerem je pisalo, da je to izven naših kompetenc in da moramo predati naprej, sem se odločila, da pokličem Policijo," pojasnjuje Tatjana Popović

A le dobrega pol leta kasneje, julija lani, se je zgodil še en podoben primer. Tokrat je enega od varuhov pri spolni zlorabi zasačila druga varuhinja. "Ona je poklicala sindikalno zaupnico in ji povedala, kaj je videla in ji je svetovala, da naj pokliče vodjo. Vodja je takoj odreagiral, poklical, naj ne prihaja v službo, dokler ne ugotovimo," pravi Popovićeva. 

"Presodili smo, da je bila žrtvi nudena ustrezna zaščita, da je nudena psihološka pomoč, Policija obravnava primer, s tega vidika je bilo tisto, kar je bilo potrebno storiti, tudi narejeno," pa odgovarja državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič. 

Center za usposabljanje Draga
Center za usposabljanje Draga FOTO: POP TV

Zoper oba storilca je Policija januarja in avgusta lani na okrožno tožilstvo podala kazenski ovadbi. Oba storilca naj bi bila ta trenutek še na prostosti. Osumljena sta kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, kar pomeni, da jima v primeru sojenja grozi tudi zaporna kazen, in sicer od pol leta do pet let. 

Direktorica zavoda sicer pravi, da zoper zaposlena nikoli niso prejeli pritožb, uživala sta zaupanje varovancev in sodelavcev. Varuhi v tovrstnih zavodih morajo izpolnjevati tri pogoje: imeti morajo najmanj poklicno srednješolsko izobrazbo, najmanj štiri mesece izkušenj in evropski certifikat za delo v socialnem varstvu.  

Bi morda morali predložiti še potrdila o nekaznovanosti ali opraviti psihološki pregled? Tudi takšne pobude so po besedah direktorice že podali. Zakaj pa je zavod o zlorabah ministrstvo obvestil šele leto dni po tem, ko so se zgodile? Popovićeva pravi, da gre za priporočilo, ki ga je ministrstvo podalo šele pred nekaj meseci, napako pa obžaluje. 

 • image 4
 • image 5
 • image 6
 • image 1
 • image 2
 • image 3