Slovenija

ZLSD kritična do zdravstvene reforme

Ljubljana, 13. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZLSD je prepričana, da bi z reformo zdravstvenega zavarovanja izredno povečali krivičnost zdravstvenega sistema, kar bi prizadelo predvsem najbolj ranljive skupine prebivalstva, revne, hudo bolne in stare.

Danica Simšič opozarja pred pomanjkljivostmi predlagane reforme zdravstvenega zavarovanja
Danica Simšič opozarja pred pomanjkljivostmi predlagane reforme zdravstvenega zavarovanja FOTO: POP TV

S tem se je poslanka ZLSD Danica Simšič odzvala na predlog zakona o zdravstvenem zavarovanju. Kot je pojasnila bi s tem predlogom Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) kot edinemu izvajalcu obveznega zdravstvenega zavarovanja omogočili delovanje brez nadzora, z majhno odgovornostjo in nesorazmerno velikimi pooblastili za upravljanje s sredstvi in odločanje o obsegu zdravstvenih pravic prebivalstva.

Kot je pojasnila Simšičeva, njen namen ni kritika zakonskega predloga, ki so ga v parlamentarno proceduro vložili, ta teden pa iz nje tudi umaknili trije poslanci SLS, ampak precej pomembnejše zadeve - koncepta reforme zdravstvenega varstva in zavarovanja, kot ga vidi vodstvo ZZZS. Predlog zakona so namreč pripravili na zavodu, kar je po navedbah Simšičeve tudi nedvomno potrdil pomočnik v. d. generalnega direktorja ZZZS, pristojen za razvoj zdravstvenega zavarovanja, Martin Toth.

"Ne želimo reči, da reforma zdravstva, dograditev sistema ni potrebna. Je, in to čim prej," je poudarila Simšičeva in izrazila pričakovanje, da bo vlada oz. ministrstvo za zdravje s takim predlogom kmalu prišlo v parlament.

Ta koncept po besedah poslanke ZLSD zajema uzakonitev monopolnega položaja te slovenske zavarovalnice kot edinega izvajalca javnega zdravstvenega zavarovanja. Državljanke in državljani bi bili tako prisiljeni vlagati denar za obvezno zdravstveno zavarovanje v to zavarovalnico, ki bi skorajda samostojno krojila njihove pravice, brez možnosti vpliva na raven njenih storitev in brez možnosti ustreznega vpliva na njeno poslovanje. Namesto da bi ta zavarovalnica izvajala le del politike zagotavljanja zdravstvene in socialne varnosti prebivalstva ter skupaj z drugimi udeleženci zdravstvenega sistema pod nadzorom ministra za zdravje sodelovala pri oblikovanju celovite politike zdravstvenega varstva, bi to politiko sama oblikovala in nato še izvajala, je še opozorila Simšičeva.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3