Slovenija

Zmaga birokracije nad človečnostjo

Nova Gorica, 07. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski policisti v ponedeljek ponoči na mejnem prehodu Vrtojba v državo niso spustili na smrt bolnega bosanskega državljana, ker ni imel veljavnih dokumentov.

Veljančić je pred tem ilegalno prestopil slovensko-italijansko mejo in se napotil na pregled k znanemu milanskemu onkologu. Zaradi poslabšanja zdravja pa so ga pred nadaljevanjem poti sprejeli v bolnišnico v Gorici. Brat umirajočega je medtem pripotoval v Italijo in na bosanskem konzulatu v Milanu Veljančiću priskrbel potni list, saj je želel umreti v Bosni. Na mejnem prehodu Vrtojba pa Veljančića, ki je bil že v komi in so ga pripeljali v rešilnem vozilu, niso spustili čez mejo.

Po poročanju Primorskega dnevnika so italijanski mejni organi reševalno vozilo v ponedeljek takoj spustili čez mejo, medtem ko je moralo vozilo na slovenski strani čakati v vrsti kljub prižganim utripajočim lučem.

Na policijski upravi Nova Gorica so pojasnili, da je poskušal Veljančić v spremstvu državljana BiH mejo prvič prestopiti že v nedeljo, vendar so ga zavrnili zaradi posedovanja ponarejene hrvaške osebne izkaznice na drugo ime. Zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja je bilo o zadevi obveščeno okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. V dogovoru s tožilstvom pa policija tujca, ne glede določila zakona o kazenskem postopku, zaradi slabega zdravstvenega stanja ni privedla na zaslišanje, ampak je bil zavrnjen nazaj v Italijo.

Zmagala je topoglava in brezčutna birokracija

Policija odgovarja, da navedbe Primorskega dnevnika o nekorektnem obnašanju policistov ne držijo, da so postopke policistov preverili in ugotovili, da so jih opravili korektno in v skladu z zakonodajo.

V ponedeljek ponoči se je Veljančić v spremstvu iste osebe ponovno pripeljal na mejni prehod v reševalnem vozilu. Umirajoči je bil že v komi, njegov spremljevalec pa je policistu pokazal bolnikov t.i. potni list za vrnitev (namenjen enkratnemu prehodu državne meje), vendar brez ustreznega vizuma za vstop v Slovenijo, zato je bil na meji znova zavrnjen.

Po pričevanju italijanske bolničarke so slovenski policisti bolnikov potni list: "jezno zabrisali na tla, češ da ni veljaven". Posredovali so tudi italijanski mejni organi in skušali slovenske kolege prepričati, naj Veljančića spustijo čez mejo, njegov brat pa je tudi kleče prosil usmiljenja, še poroča Primorski dnevnik. Bolnika so nato odpeljali nazaj v goriško bolnišnico, kjer je umrl.