Slovenija

Zmaga za Sadovnika in Enotno listo v Globasnici

Celovec, 01. 03. 2021 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Bernard Sadovnik je bil na nedeljskih lokalnih volitvah na avstrijskem Koroškem znova izvoljen za župana občine Globasnica. Zgodovinski uspeh je v tej občini dosegla tudi Enotna lista, ki je prvič osvojila absolutno večino.

Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS), ene od krovnih organizacij avtohtone slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem, je tokrat zmagal že v prvem krogu. Prejel je nekaj manj kot 65 odstotkov glasov in gladko premagal tekmeca Manfreda Slanitza in Simona Harricha, poroča avstrijska televizija ORF.

Bernard Sadovnik je zmagal že v prvem krogu.
Bernard Sadovnik je zmagal že v prvem krogu. FOTO: Bobo

Velik uspeh v tej občini je dosegla tudi Enotna lista, zbirna stranka slovenske narodne skupnosti ter regionalna stranka. Prvič bo imela absolutno večino v občinskem svetu, in sicer osem občinskih svetnikov.

Enotna lista je bila uspešna tudi v Bilčovsu, kjer je dobila tri mandate v občinskem svetu, enega več kot leta 2015, še poroča ORF.

Župan Železne Kaple Franc Jožef Smrtnik bo medtem moral v drugi krog, kjer se bo pomeril s protikandidatko Elisabeth Lobnik iz vrst socialdemokratov (SPÖ). Slednja je prejela tudi za odtenek več glasov od Smrtnika – 44,71 odstotka, sedanji župan pa 43,48 odstotka. Smrtnikova Kapelška lista je izgubila tudi en mandat v občinskem svetu, navaja ORF.

Skupno bo imela Enotna lista v 21 občinah na jugu avstrijske Koroške 59 občinskih svetnikov, je objavljeno na spletni strani Enotne liste.

Sadovnik uspeh v Globasnici pripisuje odprtosti Enotne liste

Predsednik Enotne liste Gabriel Hribar je v odzivu glede rezultatov nedeljskih občinskih volitev na avstrijskem Koroškem dejal, da je stranka izredno zadovoljna z rezultati v Globasnici. Izpostavil je tudi, da je stranka v vseh občinah skupaj uspela pridobiti dodaten mandat v primerjavi s prejšnjimi volitvami.

Sadovnik je v odzivu ocenil, da so nedeljske občinske volitve na avstrijskem Koroškem potrdile pravilnost politične usmeritve EL, ki kot stranka koroških Slovencev zagovarja odprtost in širino ter hkrati dosledno dvojezičnost in slovensko besedo v občini. Odmevi po vsej deželi, tudi iz vrst nemškogovorečega prebivalstva, po Sadovnikovih besedah tudi kažejo, da pozitivna usmeritev prinaša uspeh tudi v narodnostni politiki. Kot je še dejal Sadovnik, je EL prvič v zgodovini samostojnega političnega gibanja koroških Slovencev dosegla absolutno večino v kakem od občinskih svetov na avstrijskem Koroškem. V Avstriji podžupanov ne imenuje župan sam, pač pa si dve podžupanski mesti vedno razdelita najmočnejši stranki v občinskem svetu. Občinski svet podžupanoma tudi določi njune pristojnosti.

Svoj rezultat na volitvah za župana je Sadovnik ocenil kot "izreden uspeh". Ob tem je izrazil željo, da iz Slovenije sam osebno ne bi bil deležen kritik in napadov ter da bi se prav ob "teh občinskih volitvah, tudi tisti, ki še vedno mislijo, da smo na napačni poti, zavedali tega, da lahko samo v širini napredujemo tudi kot slovenska narodna skupnost".

Za svoj novi mandat je Sadovnik kot ključen izpostavil razvoj, predvsem v okviru Geoparka Karavanke, za katerega je moč pridobiti tudi evropska sredstva, in kvalitetnih turističnih projektov, ki bi regiji na obeh straneh meje omogočili razvoj.

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je čestital vsem izvoljenim slovenskim kandidatom. Ob tem je urad izrazil upanje v dobro in aktivno sodelovanje. "Uveljavljanje takšnih politik je nujen predpogoj za dobre odnose med manjšinskim in večinskim prebivalstvom, sožitje in čezmejno sodelovanje med deželo Koroško in Slovenijo," so še zapisali v uradu ter izrazili prepričanje, da so dobri odnosi mogoči le ob spoštovanju manjšinskih pravic.

Zmagovalci avstrijski socialdemokrati

Volitve so sicer potekale v skupno 132 občinah na avstrijskem Koroškem. Zmagovalci občinskih volitev na avstrijskem Koroškem so avstrijski socialdemokrati, ki so dobili 39,2 odstotka glasov podpore, ljudska stranka (ÖVP) je prejela 27,5 odstotka glasov, svobodnjaki (FPÖ) 14,2 odstotka, Zeleni 2,1 odstotka in Team Kärnten 1,7 odstotka. Ostale stranke so skupno prejele 14,8 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 73,81-odstotna.

V 28 občinah avstrijske Koroške bo potreben drugi krog, med drugim v Celovcu, Špitalu ob Dravi in Šmohorju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Zaradi zgodovinsko rekordne udeležbe na predčasnih volitvah in volitvah po pošti, kar je posledica pandemije covida-19, bodo končni rezultati za Celovec in Beljak znani šele danes zvečer.

V Celovcu se bosta v drugem krogu najverjetneje pomerila sedanja županja Maria-Luise Mathiaschitz iz vrst socialdemokratov (SPÖ) in njen predhodnik na položaju Christian Scheider, ki je pred volitvami iz stranke FPÖ prestopil v stranko Team Kärnten. V prvem krogu je prejel največ glasov, še poroča APA.

Na volitvah v mestni svet v Celovcu je sicer največ, 30 odstotkov, glasov osvojila SPÖ, sledijo pa Team Kärnten s 24,6 odstotka, ÖVP s 14,6 odstotka, FPÖ z 11,7 odstotka, Zeleni z 8,7 odstotka in stranka Neos s 5,8 odstotka.

V Špitalu ob Dravi se bosta vnovič pomerila sedanji župan Gerhard Pirih (SPÖ) in Gerhard Köfer (Team Kärnten), v Šmohorju pa sedanji župan Siegfried Ronacher (SPÖ) in Leopold Astner iz ljudske stranke (ÖVP).

V Beljaku je županu Güntherju Alblu uspelo zmagati že v prvem krogu, v Volšperku pa bo Hannes Primus (SPÖ) prav tako ponovil mandat.

Koronavirus pasica november
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OlalaKokoĐambo
01. 03. 2021 13.21
+0
Smesna zmaga.....nicvredna.....dokler bodo npr. dvojezicne table 80/20 v korist germanskemu zapisu ozir jih ni vec na nekaterih krajih...Pri nas pa 50/50 pa se cokoladno oko lizemo zraven....
KladivoSi
01. 03. 2021 14.15
Boljš kot nič je, priznanje slovencev je v ljudeh in ne na tablah. Če greš po avskrijski koroški pa to tudi doživiš. Znajo oni po slovensko, če si jim le tapravi.
natmat
01. 03. 2021 13.08
+1
Socijaldemokrati 39,2 Janšisti 14,2 in to na Avstriskem Koroškem....lepo
Alexxsaso@yahoo.ca
02. 03. 2021 12.54
V Pliberku so svobodnjaki v drugem krogu z obstoječim županom. In to v Pliberku, kjer nas je, Slovencev iz Koroške že skoraj 20% poleg ostalih domorodnih Koroških Slovencev. Bo treba na volišče, če zmaga svobodnjak, se naši manjšini ne piše dobro.