Slovenija

Zmagovalci koronakrize: družbenoodgovorna podjetja, ki sodelujejo

Ljubljana, 28. 01. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24 UR ZVEČER, Maja Kos
Komentarji
8

Iščete navdih? Dokaz, da se tudi v teh covidnih časih da, dokazujejo številna podjetja, ne le s poslovnim uspehom, ampak tudi s tem, kako družbena odgovorna so. Zasnova in izdelava medicinskega respiratorja za covidne bolnike, pomoč pri spletni trgovini za male trgovce in kmete, najem tiskalnika za domačo in poslovno rabo. Vse to in še več so se od lanskega marca domislili slovenski podjetniki.

Slovenski podjetniki so s svojimi zgodbami navdiha dosegli kar petino Slovencev, strokovna žirija Kluba slovenskih podjetnikov pa je za najbolj podjetno, družbenokoristno in hitro odzivno v času krize razglasila zlato gazelo Lotrič Meroslovje. Ta je ob uspešnem krmarjenju med krizo in celo pobiranju titul razvila prototip ventilatorja in vzpostavila laboratorij za testiranje in certificiranje mask. Po lanskem prvem valu je za to celo prejela nagrado odličnosti za družinsko podjetje. 

Še konec leta so v podjetju imeli sedemoodstotno rast v primerjavi z letom prej, njihovo uspešno krmarjenje med krizo so prepoznali tudi v klubu slovenskih podjetnikov. 

Glede konzorcija Diham je direktor podjetja Marko Lotrič v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da je osnovni cilj sodelovanje med podjetji. "Pridružili smo se ekipi tehnološkega parka in GZS, kjer je velika energija znanja, ponudbe, sodelovanja in kjer ni šlo za denar, ampak za človekoljuben odziv na krizo, ki nas je doletela. Humanitaren pristop tako posameznikov kot podjetij je bil neverjeten."

"Če hočemo zagotoviti produkt ali storitev, lahko v enem samem podjetju zmanjka idej in znanja. Zato so povezave v sodelovanju še kako pomembne," je povedal in dodal, da so za razvoj slovenskega respiratorja potrebovali "ekipo predanih ljudi, ki so delali noč in dan in niso zgolj gledali na sam finančni rezultat, ampak predvsem na to, ali bomo lahko dali odgovor zdravnikom."

Marko Lotrič
Marko Lotrič FOTO: 24UR ZVEČER

 Kot je dejal, so se v koronakrizi naučili veliko. Poleg večje odzivnosti jih je koronakriza naučila sodelovanja. "Ko nekdo potrebuje pomoč, je treba stopiti skupaj. Ko vidiš, da je nekomu uspelo, potem sam rečeš, super, vprašaš, na kakšen način, dobiš nasvet.

Domača trgovinca in neskončna kartuša

V škofjeloškem Optiwebu so se odločili priskočiti na pomoč malim kmetom in trgovcem, ki so izgubili prodajo hotelom in na tržnicah. Projekt Domača trgovinca je danes že zaključen, k sreči poslovanje uporabnikov ne. Še več, nekateri so lahko celo na novo zaposlovali oziroma vračali zaposlene s čakanja na delo. 

Od ene zgodbe navdiha do druge: za ljubljanskim Bežigradom je ideja o kratkotrajnem najemu tiskalnika za domačo pa tudi poslovno rabo vzklila iz lastne potrebe. Tako za starše šoloobveznih otrok kot za samo delo od doma. Pri brezskrbnem najemu tiskalnika dobiček sicer ni bil v ospredju, je pa zato na prvem mestu ostala vizija trajnosti. Izumili so celo svoj produkt – neskončno kartušo.

Koronavirus pasica november

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

okinse
28. 01. 2021 11.10
Malo pozitivnih misli ne škodi. Je pa zelo daleč od realnosti, ki pa jo vsi tlačijo nekam in si zatiskajo oči. Kaj bo, ko korone več ne bo nikjer je vprašanje. Ko se bodo velika kolesa ustavila in kako in kdo bo to pognal naprej?? Ko ne bo več ukrepov in bo nastopila prava kriza in brezposelnost! Mali in dobri podjetniki se vedno znajdejo.
Periot222
28. 01. 2021 09.36
-1
Meglomesarji!
Jožajoža
28. 01. 2021 09.09
-1
pridružit se skupini sDS in to je sedaj velika priložnost za VVVVVVEEEEEELLLLIKKKKKKKKK zaslužek.
hajer66
28. 01. 2021 08.39
+0
zmagovalci ki izkoriščajo bolezen za zaslužek. lepa gesta in zelo pohvalno
motorist_mb
28. 01. 2021 08.32
+1
Zmagali bojo mali če bojo sploh preživeli,kaki vlki lepo vas prosim!
medus
28. 01. 2021 08.07
+6
Zmagovalci so megakorporacije kot je amazon ki se jih ni omejevalo z butastimi pravili
Davidoff297
28. 01. 2021 08.03
+6
Zmagovalci koronakrize so za mene vsi tisti, ki so ne glede na situacijo bili prilagodljivi. Res ne morejo vsi, ker je narava njihovega dela drugačna, pa tudi marsikdo od njih je v tem času iskal razne oblike dela za širšo skupnost. Ja, najlaže je čakat na denar in pomoč od države, jamranje po medijih kako se nič ne da... Voditelj je imel sinoči na oddaji gosta, ki je povedal kako niso stali križem rok in začeli delat drugače in druge artikle, celo zaposlovali so. Potem pa gost, ki samo "jamra". In to ves čas. Dalj časa že opažam, da so največji problem sindikalisti, ki "vlečejo" plače na račun zaposlenih. Borijo se za sebe, za svoje privilegije, stojim za temi besedami, ker sem prepričan v to...
justed
28. 01. 2021 08.01
+5
Čestitke podjetju Lotrič, zasluženo. Že vrsto let lepo sodelujemo z njimi.