Slovenija

Postopek Slovenije proti Hrvaški končan: sodišče se je razglasilo za nepristojno

Ljubljana, 31. 01. 2020 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodišče EU v Luksemburgu je objavilo sodbo in odločilo, da ni pristojno za obravnavo slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava kot posledice nespoštovanja arbitražne odločbe o meji. S tem je sledilo mnenju generalnega pravobranilca, ni pa sodišče s tem vsebinsko odločilo, ali je Hrvaška z neupoštevanjem arbitražne razsodbe kršila pravo EU.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sodišče nepristojno
    02:40
    Iz 24UR: Sodišče nepristojno
  • Iz 24UR: 'Dosegli pomemben cilj'
    02:46
    Iz 24UR: 'Dosegli pomemben cilj'
  • Iz 24UR: Slovenija vztraja pri arbitraži
    01:13
    Iz 24UR: Slovenija vztraja pri arbitraži
  • Iz SVETA: Pogovor z Mirom Cerarjem o odločitvi evropskega sodišča
    08:30
    Iz SVETA: Pogovor z Mirom Cerarjem o odločitvi evropskega sodišča
  • Iz SVETA: Hrvati ponovno pozivajo k dvostranskim pogovorom
    03:05
    Iz SVETA: Hrvati ponovno pozivajo k dvostranskim pogovorom
  • Iz SVETA: Pogovor z dr. Janjo Hojnik o nepristojnosti evropskega sodišča
    03:21
    Iz SVETA: Pogovor z dr. Janjo Hojnik o nepristojnosti evropskega sodišča
  • Iz 24UR ZVEČER: Državi si odločitev razlagata po svoje
    02:43
    Iz 24UR ZVEČER: Državi si odločitev razlagata po svoje
  • Iz 24UR ZVEČER: gosta Miro Cerar in Ernest Petrič
    10:03
    Iz 24UR ZVEČER: gosta Miro Cerar in Ernest Petrič

"Sodišče EU ni pristojno za odločanje o mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško, vendar sta ti državi članici v skladu s Pogodbo o EU zavezani, da si lojalno prizadevata za vzpostavitev dokončne pravne rešitve tega spora v skladu z mednarodnim pravom," so zapisali pri Sodišču EU in dodali, da za rešitev spora lahko uporabita katerokoli sredstvo, "vključno z morebitno predložitvijo tega spora Sodišču v skladu s posebnim sporazumom na podlagi člena 273 pogodbe o delovanju EU." 

Niti arbitražni sporazum niti arbitražna razsodba nista sestavni del prava EU

Sodišče s tem ni vsebinsko odločalo o tem, ali je arbitražna razsodba veljavna in ali Hrvaška z neuveljavljanjem arbitražne razsodbe krši pravo EU. 

Sodišče EU je sledilo mnenju generalnega pravobranilca in se izreklo za nepristojno, ni pa vsebinsko odločilo, ali je Hrvaška z neupoštevanjem arbitražne razsodbe kršila pravo EU.
Sodišče EU je sledilo mnenju generalnega pravobranilca in se izreklo za nepristojno, ni pa vsebinsko odločilo, ali je Hrvaška z neupoštevanjem arbitražne razsodbe kršila pravo EU. FOTO: AP

Sodniki so ugotovili, "da kršitve prava EU, ki jih zatrjuje Slovenija, bodisi izhajajo iz tega, da naj bi Hrvaška kršila obveznost iz arbitražne razsodbe, bodisi temeljijo na premisi, da je bila meja na kopnem in na morju med tema državama članicama določena s to razsodbo."

Dodali so, da niti arbitražni sporazum niti arbitražna razsodba nista sestavni del prava Unije, Slovenija pa se ne more sklicevati, da so se Hrvati pri k arbitraži zavezali ob vstopu v EU. Sodišče je na koncu ugotovilo še, da ni pristojno, da bi preučilo vprašanje obsega in meja ozemelj Hrvaške in Slovenije ter pri tem neposredno uporabilo mejo, določeno z arbitražno razsodbo, da bi preverilo resničnost zadevnih kršitev prava Unije.

Na razsodbo se je slovenski zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, ki obžaluje, da sodišče "ni zbralo poguma, podobno kot predtem ne evropska komisija, da bi odločilo o pomembnem vprašanju, ki zadeva evropsko pravno ureditev". Obenem je izrazil zadovoljstvo, da je sodišče izrecno pritrdilo Sloveniji, da arbitražna odločba velja, je zavezujoča in jo morata obe državi izpolniti.

Slovenija Hrvaški očitala kršenje načel vladavine prava in lojalnega sodelovanja v EU

Sodbo je pripravil Britanec Christopher Vajda, ki zaradi brexita opolnoči zapušča položaj. V velikem senatu petnajstih sodnikov, ki so obravnavali slovensko tožbo, sta bila tudi Slovenec Marko Ilešič in Hrvat Siniša Rodin. Predsedoval mu je predsednik sodišča, Belgijec Koen Lenaerts, ki je sodbo prebral.

Slovenija je Hrvaški v tožbi očitala kršenje načel vladavine prava in lojalnega sodelovanja v EU ter kršenje uredbe o skupni ribiški politiki, schengenskih pravil o gibanju oseb čez mejo ter direktive glede pomorskega prostorskega načrtovanja.

Na zahtevo Hrvaške je sodišče najprej odločalo o svoji pristojnosti v primeru. Generalni pravobranilec Priit Pikamäe je 11. decembra lani ocenil, da sodišče "ni pristojno za odločanje o mednarodnem mejnem sporu, ki ne sodi pod pravo Unije", ter izpostavil, da z vidika prava Unije sporna meja med Hrvaško in Slovenijo ni bila določena, piše STA.

Sodnik poročevalec Vajda in pravobranilec sta odločitvi pripravljala vzporedno. Poleg tega v zadevah pred velikim senatom sodišče mnenju pravobranilca sledi v približno polovici primerov, tako da je bilo o končni sodbi nemogoče sklepati. Je bilo pa iz neuradnih virov že prej slišati, da se bo sodišče izreklo za nepristojno.

Sodišče se lahko razglasi za pristojno oziroma delno pristojno in postopek nadaljuje s presojanjem vsebinskih zahtevkov ali za nepristojno, s čimer se postopek konča, še piše STA. Pritožba na odločitev sodišča ni možna.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (907)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
03. 02. 2020 08.34
+1
V BIVŠI SFRJ SO BILE DOLOČENE LE MEJE NA KOPNEM. MORJE PA JE BILO JUGOSLOVANSKO. torej je še vedno vse hrvaško morje tudi SLOVENSKO, če meja na morju ni določena, kot trdijo hrvati.
Hellsrael
02. 02. 2020 20.27
NORCA SE DELAJO IZ Nas V EU !GREMO REFERENDUM IZSTOP IZ EUJA !
Angelski
02. 02. 2020 09.36
+1
referendum, pa tako kot Angleži ven iz klinčeve EU
Antired
01. 02. 2020 11.46
+3
Pravijo pristaši NOB v svojih mitoloških zgodbica, da narod hodi pokončno in da nikoli več ne bo ponižan.... Meni se zdi vse skupaj glede arbitraže precej ponižujoče...
VolkBrenin
01. 02. 2020 09.59
+4
ker se konstantno ponavlja , kako bi takrat pahorjeva / njega sploh ne prenesem/ vlada morala ustaviti vstop hr v eu in nato...Slovenija je popustila pod pritiskom ZDA in s strani nekaterih članic EU.....dejstvo...NE OMENI PA SE JAVNO , DA ZA izogib pritisku NI IMELA IN JIH NIMA ...IN JIH NIKOLI NE BO IMELA nobenih najmanjših šans...Zato bi bilo prav in pošteno...DA JAVNO TO TUDI NAPIŠETE...( in to NI opravičilo pahorjevi vladi- da ne bo pomot)
Schnitzel
01. 02. 2020 10.59
+0
Pritiski vedno so in bodo. Potrebujemo pa politike, ki bi znali in hoteli tudi vztrajati, če je to v interesu države in državljanov. Taki politiki se imenujejo državniki. Pri nas žal ne vidim nobenega.
darmr
01. 02. 2020 09.53
+6
Kaj hvali Cerar ..HrvAti nas bodo j...i kok bodo hoteli kakor so nas do sedaj
dule100
01. 02. 2020 09.47
-2
Še kakšen mandat leve vlade, pa bomo potrebovali vizo za Portorož!
darmr
01. 02. 2020 09.53
-1
bigbooss
01. 02. 2020 10.22
+4
Mislis da bo kej drugace desne vlade? Vse določijo ZDA z EU slo nima tu nic ne leve ne desne nic...
Schnitzel
01. 02. 2020 09.38
+6
Kompletna aktualna politična nomenklatura mora oditi. Ampak vsi! Velika večina državljanov jim ne verjame in ne zaupa več, kar se odraža na volilni udeležbi. Trdno verjamem, da, če bi bilo na volitvah možno obkrožiti opcijo "ne podpiram nobenega od naštetih", da bi ta opcija zmagala. Tako bi državljani imeli možnost skozi volilni sistem nedvoumno izraziti nezaupnico politični nomenklaturi, ki ni naredila in ne naredi čisto nič koristnega za državljane in državo, kot naš skupni dom, kaj šele za naslednje generacije. Prav nasprotno! Delajo nam škodo na vseh področjih, se tega zavedajo, pa jim prav nič ni mar. Dokler nesposobnežev in škodljivcev ne bomo zamenjali, lopovov in goljufov pa postavili pred sodišče bo vse po starem.
Naglič
01. 02. 2020 09.36
+8
Najprej dobimo obvestilo da to sodišče ni pristojno za reševanje sporov okoli arbitražnega sporazuma, potem pa vidimo Cerarja ki maha z informacijo, da je pomembno dejstvo da je sodnik izjavil: Hrvaška mora spoštovati arbitražni sporazum! Cerar je tako evforičen, kot bi bil Zahovič ob zmagi Maribora v Ligi prvakov. Zakaj, taka evforija, se mar sodišče ni razglasilo za nepristojnega v tem primeru? Cerarja in njegovo vladavino prava je treba poslati nekam!
DAEMONIUM
01. 02. 2020 09.35
+3
V zvezi odnosa Bruselj-Ljubljana imamo levo-desni Slovenci en problem in sicer HLAPCEVSTVO IN UGAJANJE GOSPODARJU!!! In tu ni razlik med levimi in desnimi, vsi so do Bruslja enako hlapcevski. Samo poglejte Hrvate, EU jim da 80% kredita za peljesaski most in nekaj zraven jamra o EU izvajalcih del, hrvatje ne *ebejo in vzamejo kitajce ki so najcenejsi, Bosanci nekaj jamrajo da jih bo most motil pri plovbi v Ploce, hrvatje ne *ebejo in jim pred nosom postavijo most, teran je bil ze nekaj let zasciten kot slo avtohtono vino, hrvatje ne *ebejo odpakirajo nemogoce in se prislinijo zraven, z migranto pocnejo kot svinja z mehom,tuji novinarji nekajkrat celo posnamejo in hrvatje ne *ebejo predsednica izjavi da sami padajo ker je taksen teren,Plenko pa da postopajo z njimi po visokih standardih EU i nikome nista nasi hlapci pa bi najraje vseh 100.000 ki se jih potika po balkanski poti privlekli v slovenijo in mahali z repom pred bruseljskimi vrati kako smp dobri in poslusni IN KDO JE NA BOLJSEM???? Hravtje za nagrado dobijo se enega EU poslanca nasi pa majbolje da se poberejo iz EU parlamenta saj razen da mastno kasirajo za avoj zep niso za drzavo prav nicesar naredili, ze samo ce pogledamo Bulcevo kako je hrvatom rihtala denar a nasim za 2.tir le 20% ostalo naj placa hlapcevska raja preko visje cene goriv, kruja in mleka, bravo EU hlapci!!!
IS58
01. 02. 2020 09.28
+7
Administrator brise komentarje kot , da sem sovražnik države. Jezi me, kaj se dogaja v naši politiki in edino tako lahko vsaj poveš javnosti, da nam navadnim državljanom ni vseeno, kaj se dogaja pri nas . Vask, ki se poda v politiko mora najprej pomisliti, da mora delati za državo in ljudi, sam pa bo tako imel zaradi tega kar lagodno življenje. Pri naših politikih pa je prav nasprotno. Pred volitvami, nam vse obljubljajo, po volitvah, pa jim zgodovinski spomin upeša.
džonborno
01. 02. 2020 09.28
+0
Če bi bili Hrvatje pametni, bi arbitražo priznali preprosto zato, ker so strokovnjaki meter za metrom prečesali mejo od najsevernejše točke do Piranskega zaliva. To Slovenija in Hraška nista NIKOLI v stanju narediti sami. Nepriznavanje rešene meje je hrvaška specialiteta. Se spomnim, ko sem kupoval prikolico od Hrvata. Ko sva se zmenila glede cene in prevoza (sem mu plačal kolikor je hotel, da jo pripelje v Slovenijo), je naknadno zahteval še 50 EUR, ker je imel kao probleme z prevozom in še 15 EUR za vinjeto. Geni so Ku...ba.
džonborno
01. 02. 2020 09.19
+0
Hrvatje pa ponosni na zmago. Zmaga bi bila, če bi pustili sodišču da odloči in z sodbo pove da niso kršili evropskega prava. To da so blokirali delovanje sodišča je popolnoma isto, kot nepriznavanje arbitraže: "gremo mi po svoje".
DAEMONIUM
01. 02. 2020 08.58
+8
Komunisti so cisto popolnoma vse zavozili. Tam so dali 70 milionov eur za razsiskave,studije..blabla na podrocju starejsih in kaj je od vsega tega ostalo ? Danes so ti tipi kao "raziskobalci" s polnimi zepi denarja na krizarenju saj so ves denar pokradli a lahko bi po sloveniji za vsako pokrajino zgradili en dom ua starostnike, tako pa delijo prospekte s spletnimi naslovi, onemogli ljudje pa na macjih konzervah, to je edini rezultat slovenskih levicarjev!!!! Ta tozba zaradi nespostovanja EU prava je bila narobe vlozena saj po tistem clenu sodisce obravnava le zadeve in spore za katere se obe strani predhodno dogovorita in podpiseta enako, kot imamo pri pogodbah ki jih sklenemo npr pri mobilnem opereterju pac v pogodbi o sklenitvi narocniskega razmerja pise, da se spori resujejo pred okroznim sodiscem v Ljubljani, ce tega ne bi pisalo pa bi jij lahko tozil v MB,CE... In Cerar bi moral vedeti da se za arbitrazo (pa saj je dr. ustavnega prava) ne da toziti pred EU sodiscem ker pac ni pristojno za mednarodne pogodbe kamor spada arbitraza. In ceprav so mu takrat drugi okoli njega odsvetovali da naj tozbe ne posilja je on trmasto vsteajal im naredil Slovenijo preko 500.000 eur skode (skupaj s hrvaskimi stroski, ki jih bodo prikazali v nebo saj se ve, hrvat je pac tat). Seveda so hrvatarji v dno duse pokvarjeni in sedaj svoji javnosti predstavljajo to tozbi ne kot da je bilo sojenje v zvezi krsitev eu prava ampak kot da je potekalo sojenje o sami arbitrazi in hrvata ne zanima da nizje sodisce niti pod razno ne more ovreci sodbe visjega sodisca ampak oni s tem arbitrazo smatrajo se bolj mrtvo kot je ze itak bila im se isto uro po razglasitvi je njihov zunanji minister klical Cerarja (intervju na RTL) da zacneta bilateralne pogovora in enako je pozval Plenkovic. No samo poglejte kaksna neverjetna sprevrzenost na mednarodnem podrocju, ki pa smo jo ze videli pro toninovi komisiji kjer so takoj popolnoma izkrivljeno razglasili, da je bilo ugotovljeno vmesavanje slo politike v arbitrazo. Hrvati tako zgreseno razmisljajo kot popotnik skozi cas Zidan, za katerega imam obcutek, da kadar koli, ko kaj spregovori, drzi v roki strojnico iz katere se še kadi in da je naredil trenutni casovno preskok iz enega izmed nestetih morisc v letu 1945 v leto 2020. Samo ga poglejte v oci ko govori in se takoj vidi, da nekaj z njim ni v redu. Med njegovim nacinom razmisljanja in sprevrzenim hrvaskim izkrivljanjem resnice ni popolnoma nobene razlike, tako kot Zidan v tri dni tvezi, da se SDS financira iz Madzarske (pa se kako bi racunsko sodisce skocilo ali pa Stefanec, da bi se izkazal kako je dober) popolnoma enako hrvatarji v tri dni tvezijo, da je bilo s tem sojenjem presojeno arbitraznemu sporazumu, ki ga sedaj ni vec in poteka pogajanje okoli meje znova od zacetka.
Da se mene pita..
01. 02. 2020 08.56
+8
To sodišče je pristojno samo za to, da za svoje zaposlene vleče visoke plače iz eu proračuna.
El Toro
01. 02. 2020 08.37
+23
Počasi bomo razumeli še Britance, da so odšli iz EU. V bistvu je EU zelo nenačelna. Hrvati so morali pristati na ureditev meje - to je bil pogoj za vstop v EU. Zdaj, ko pa bi morali arbitražo implementirati pa EU drži figo v žepu oz. se delajo neumne, da to ni njihova pristojnost. Na takšno telovadbo jim bo prej ali slej še kdo rekel: lep pozdrav.
DEEP
01. 02. 2020 08.57
+9
Lep pozdrav-lahk Slo. istopi ,ampak vi ste navajeni da vas negdo usmerja ,prej Beograd zdej Bruselj !Treba bo začet mislit z svojo glavo!!
lukeeeeeec
01. 02. 2020 08.29
+5
In naši VODSTVENI ne poznajo pravnega reda. Ni čudno če se vse tožbe IZGUBI,ko pridejo na ustavno sodišče ali pa na EVOPSKO sodišče. In trdijo, da bi še vladali, saj imajo šeVELIKO IDEJ. Samo kaj ko je OSEL CRKNIL. Samo tega še niso dojeli.
reaf
01. 02. 2020 08.13
+21
Samo še zadnja o arbitraži... naši amaterji so uničili arbitražo z nedovojenimi posegi in nedovoljeno komunikacijo, za nameček so bili ulovljeni še v prisluhe... arbitraža se je sicer nadaljevala, ampak razsodba je postajala vedno bolj naklonjena hrvaški strani, predvsem na kopnem... torej v arbitražnem postopku smo izgubili vse, stik z odprtim morjem, izgubili smo SLO ozemlja na kopnem, izgubili smo ugled!!! Mislim, da je potrebno vse vpletene v afero arbitraža sodno preganjati ... predvsem pa glavnega krivca Erjavčevga Kahla!
baldahin
01. 02. 2020 08.17
+14
In tip se je nekaznovano umaknil iz javnega življenja!?! Alo, on se je umaknil, pa to ne morš verjet kako skrpucalo od države smo; nemudoma bi ga morala umakniti oblast in to v lisicah.
Nimasmisla
01. 02. 2020 08.11
+6
nič se ni spremenilo razen na računu slovenije ki bo teh 5 minut sodnikom draga plačala ljudje pa imajo kost za glodanje in pljuvanje po teh in onih
baldahin
01. 02. 2020 08.07
+21
In za nameček; bejba, ki nam je vse to zakuhala, toži Slovenijo. Adijo pamet!
IS58
01. 02. 2020 08.11
+18