Slovenija

Golob koaliciji razodel imena kandidatov za ministre

Ljubljana, 30. 11. 2023 06.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, U.Z., M.V.
Komentarji
576

Po tem, ko so vladno ekipo Roberta Goloba oktobra zapustili ministri za kmetijstvo, javno upravo ter naravne vire in prostor, je predsednik vlade koalicijskim partnerjem predstavil imena kandidatov za ministre. Golob je sicer napovedal, da bo imena najverjetneje sporočil do konca meseca. Najbolj verjetni kandidati so Franc Props za novega ministra za javno upravo, Vojko Adamič za novega ministra za kmetijstvo in Jure Leben oz. Jože Novak za novega ministra za naravne vire in prostor.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Najbolj znan kandidat je Jure Leben
    03:19
    Iz 24UR: Najbolj znan kandidat je Jure Leben
  • Iz 24UR: Kdo so kandidati za ministre?
    03:09
    Iz 24UR: Kdo so kandidati za ministre?
  • Iz SVETA: Kdo so kandidati za nove ministre?
    03:01
    Iz SVETA: Kdo so kandidati za nove ministre?

 

Predsednik vlade Robert Golob je na današnjem sestanku koalicijskim partnerjem predstavil imena kandidatov za ministre za javno upravo, kmetijstvo ter naravne vire in prostor. Ti so po besedah vodij poslanskih skupin SD in Levice v javnosti poznani, pri izbiri pa zaupajo premierju, ki naj bi predlog za njihovo imenovanje v DZ poslal v kratkem.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je v izjavi za medije po koncu koalicijskega sestanka dejal, da bo imena sporočil predsednik vlade. Imena kandidatov bo premier poslal v DZ, v Svobodi pa bodo "stvari v predpisanih zakonskih rokih pripeljali do zaslišanj in potem tudi do potrditve v DZ", je zagotovil. Ob tem ni želel razkriti, ali je eden od kandidatov tudi član poslanske skupine Svoboda.

Sajovic je napovedal, da bi premier utegnil kandidate razkriti že danes, a se to po informacijah STA še ne bo zgodilo. Imena kandidatov bi lahko postala uradno znana v petek.

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je dejal, da vsi trije manjkajoči ministri prihajajo iz kvote največje vladne stranke, pri izbiri pa zaupajo predsedniku vlade. "Vse nadaljnje komentarje bomo podajali potem, ko bomo videli uradna imena v DZ," je dejal. Imena so po njegovih besedah poznana, glede njihove izkušenosti pa je dejal, da "šole za politika ni, tudi za predsednika vlade ne". "Vendar verjamem, da se bodo vsi trije na svojih funkcijah zelo dobro znašli in iz tega vidika imajo podporo tudi SD," je dodal.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Damjan Žibert

"Glede na to, da gre za ministre iz kvote Gibanja Svoboda, jaz mislim, da so imena ustrezna in da bodo vsi kandidati tudi potrjeni kot ministri in opravljali delo, ki ga je na teh resorjih veliko," pa je dejal vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec. Meni, da so vsi kandidati v javnosti bolj ali manj znani, zato velikih presenečenj ne napoveduje.

Premier je po njegovih besedah "tik pred tem, da dokončno sprejme odločitev" glede kandidatov in dodal, da bo imena v DZ poslal "v neki časovnici, ki si jo je zadal". "Bilo je rečeno do konca tega meseca," je pripomnil. V prvem planu koalicije je sicer po njegovem mnenju, da "stopimo nekoliko na stopalko za plin in zastavimo še tiste ključne prioriete za preostanek mandata". To je po njegovih besedah fokus celotne koalicije.

Po zadnjih informacijah naj bi se vodenje tega resorja nasmihalo poslancu Svobode Francu Propsu. Kot najverjetnejšega kandidata za vodenje kmetijskega ministrstva se neuradno omenja Vojka Adamiča, sicer županskega kandidata največje vladne stranke na lanskih lokalnih volitvah.

Medtem naj bi bila še nekoliko manj končna odločitev, komu bo premier zaupal vodenje ministrstva za naravne vire in prostor, ki pomembno vlogo igra tudi pri popoplavni obnovi Slovenije. Med kandidati v zaključnem krogu pogovorov naj bi bila med drugim aktualni državni sekretar na omenjenem ministrstvu Jože Novak in nekdanji okoljski minister Jure Leben, ki so ga z ministrske funkcije odnesle domnevne nepravilnosti pri naročanju makete drugega tira med Divačo in Koprom. Leben je sicer pozneje ustanovil stranko Z.dej, na temelju katere je po tem, ko jo je pred lanskimi državnozborskimi volitvami prepustil Golobu, nastalo Gibanje Svoboda.

Eno od imen, ki se ga je v javnosti omenjalo kot možnega kandidata za ministra za javno upravo, je bil tudi Boštjan Koritnik, ki je to funkcijo opravljal v času vlade Janeza Janše. Zdaj ga po nekaterih informacijah sicer naj ne bi bilo med imeni, ki jih bo premier poslal v DZ.

Vse od oktobra, ko je DZ na predlog Roberta Goloba razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko in se seznanil z odstopoma ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana in ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, namreč stolčki na čelu teh resorjev ostajajo nezasedeni. Vodenje teh začasno opravljajo ministri Marjan Šarec, Alenka Bratušek in Klemen Boštjančič.

 Golob je sicer že oktobra napovedal, da bodo "nekateri novi ministri znani zelo hitro", po sestanku koalicijskih partnerjev v začetku meseca pa je dejal, da bodo izpraznjena ministrska mesta popolnjena v zakonskih rokih, najverjetneje do konca tega meseca.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (576)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
30. 11. 2023 21.06
+3
Ok, odlično. Golob, nadaljuj.
SREBRNIBREG.
30. 11. 2023 19.44
+3
Tako kot je sedaj Golob imenoval kandidate za ministre katere bi naj parlament potrdil je predlagal tudi Bobnarjevo. S tem, da ni izpolnila naloge volivcev za kar smo pooblastili Goloba in posledično on Bobnarjevo je edino logično, da jo predlagatelj tudi zamenja, če ne dela prav.
odpisani zasedli vlado
30. 11. 2023 19.40
+3
Zakaj golob raje ne razpravlja o tekih primerih?? Sem bil na obisku pri sorodnikih kateri živijo blizu meje in sem videl na lastne oči kako migranti tepejo policaje,ker jih niso hoteli peljati v atilni dom. Trem policajem katere so migranti tepli kot stare cunje sem skočil na pomoč migrante prebutal in so pobegnili nazaj čez mejo.Policaji so se mi zahvaljevali ter prosili naj o tem ne ovadim njihovim pristojnim,ker se bodo norčevali iz njih.
patogen
30. 11. 2023 19.38
+1
Stara igrica levičarjev. Svojo nesposobnost in nemoč zakrivajo z odrskimi igricami in intrigami. V ozadju pa "posli" nemoteno laufajo naprej... Za kaj takšnega pa seveda potrebuješ "depolitizuirano" RTV...
Jožajoža
30. 11. 2023 19.29
-2
Danes ob 20 uri TARČA na osvobojeni rtv s temo kako vam janšusti kradejo.
patogen
30. 11. 2023 19.38
-2
Hvaležna in stalna tema Joca ko so levičarji v težavah.
smuuki
01. 12. 2023 11.48
+0
Tak je bil plan. Končalo se je pa z vegeto. Preiskovali sds našli pa Tino. Kaj pa zdaj? Ne bi več iskali naprej kamor sondirajo naletijo na Tino. Smola pa taka. Kar drezajte še naprej čakajo vas težave z Golobom.😀😀😀😀😀
231koak
30. 11. 2023 19.07
+6
Pa smo spet na začetku. Nova pesem, stari koraki
Lion90
30. 11. 2023 19.05
+4
usi so ze bli obsojeni ali imeli sum korupcije haha. A se plesemo?
pennywajz
30. 11. 2023 19.04
+7
A ni leben kazensko ovaden?
Oknaj 4
30. 11. 2023 19.04
+4
Ste slišali J. Prednika da za vodstveno funkcijo v politiki šola sploh ni pomembna in potrebna . Je potem sploh čudno da tonemo
Soba102
30. 11. 2023 18.47
+7
Ali niso te trije izobraženi ljudje? Da gredo za nekaj tednov sprejeti službe? Karte za golobov film se že prodajajo.
BroNo1
30. 11. 2023 18.41
+6
Adamic se spozna na kmetijstvi, doma ima dve muci, tri kokoši in dva zajčka
paru
30. 11. 2023 18.39
+7
Bivši major SV se sedaj ukvarja s kozami...Sicer je vsak drugi v SV že major, toliko o paralelah z oficirji JNA. On naj bi bil minister za kmetijstvo. Bi pričakoval, da se bo ministrstvo preimenovalo v Ministrstvo za vojaške koze...Saj ne morem verjeti, pa res nimate nikogar , ki bi bil vsaj koliko toliko kredibilen. In vi / z mojim glasom na volitvah/ še kar plešete? No, jaz sem nehal že davno, saj tudi na začetku nisem znal...sem bolj tancal...
pekoči paradižnik
30. 11. 2023 18.06
-1
Všeč mi je predlog za kmetijskega ministra,.... ker so ti naši kmetje pojedli že vse znanje tega sveta in se imajo za nezmotljive in nedotakljive je prišel čas, da jih nekdo postroji in pregleda koliko imajo masla na glavi in koliko umazanije za nohti.... in da preizkusijo kako riba sirkova krtača,... prosto po metuljki.
junij66
30. 11. 2023 18.02
+7
A ZDAJ BOMO NAMESTO MAKETE DOBILI RAKETE🚀🚀🚀 PRIHAJA EX.MAJOR. VOJNO LICE IN TO ZA MINISTRA ZA KMETIJSTVO,KI SE ZDAJ UKVARJA S KOZAMI. TO SAMO POMENI,DA NIMAJO PRAVIH KANDIDATOV ZA MINISTRE. KADROVSKO PODHRANJENA STRANKA SVOBODE
G. Papež
30. 11. 2023 17.49
+2
Še enkrat bi volil Robija in GS, ker smo zdaj mirni, srečni in zadovoljni. Kdo je premagal korono ? Kdo je rešil Ljubljansko nutrijo? Kdo se je ločil ali se enkrat bo, za narod, da smo dobili takšno partnerko ?
Samo12
01. 12. 2023 13.21
+1
G. Papež: prej ko se spuščaš na nivo, kar se te nic ne tice in kdo je pustil katero in kako ima novo, se pobrigaj za svojega velikega vodjo. Pa kako se pohištvo neprestano natoči je in sončne očala
G. Papež
30. 11. 2023 17.44
+1
Država, ki ima takega predsednika vlade, si zasluži tudi taka podpredsednika vlade kot jih ima💪
Samo12
01. 12. 2023 13.22
+1
Me zanima kaj tako groznega je država naredila, da so jo tako kaznovali s prejšnjo vlado
bojer
30. 11. 2023 17.42
+10
Jure Leben, zakaj je že "odšel"? Je pri kadrovanju sploh kdo še pri "zdravi pameti"?
junij66
30. 11. 2023 17.38
+1
UVEDEŠ BIROKRATSKE UKREPE IN NATO NAPOVEŠ,DA BOŠ ZMANJŠAL BIROKRACIJO. ENKRATEN NAPREDEK. E PERNATI,PERNATI
Glava
30. 11. 2023 17.32
+6
sami strokovnjaki.... spet
ap100
30. 11. 2023 17.31
+2
čisto nepotrebno izgubljanje časa itak se bodo z vsem strinjali