Slovenija

Znani Prešernovi nagrajenci

Ljubljana, 10. 01. 2019 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
24

Prešernovi nagradi za življenjsko delo prejmeta kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter režiser Filip Robar Dorin. Nagrade bodo tradicionalno podelili 7. februarja, na državni proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku, Prešernovem dnevu.

Prešernovi nagradi za življenjsko delo prejmeta kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter režiser Filip Robar Dorin. Nagrade Prešernovega sklada pa bodo prejeli pesnik Jure Jakob, dirigentka Martina Batič, skladatelj Tomaž Svete, igralka Maruša Majer, animator Dušan Kastelic ter arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič Dekleva.

Letošnja velika Prešernova nagrajenka Bjanka Adžić Ursulov je kot kostumografka odlična poznavalka zgodovinskih slogov in se z njimi zlahka poigrava, prav tako se inovativno poigrava z materiali ter ima neverjeten smisel za detajl in celoto. "Njena kostumografija je zmeraj v funkciji psihologije dramskih oseb in odrskega dogajanja," med drugim piše v utemeljitvi. Zelo aktivna je tudi kot scenografka in velja za vrhunsko ambasadorko slovenskega gledališča v tujini.

Prešernovi nagradi za življenjsko delo prejmeta kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter režiser Filip Robar Dorin.
Prešernovi nagradi za življenjsko delo prejmeta kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter režiser Filip Robar Dorin. FOTO: Aljoša Kravanja

Prešernovo nagrado za življenjsko delo letos prejme tudi režiser in scenarist Filip Robar Dorin. "Angažiran avtor, ki razgrne vso kompleksnost obravnavane snovi in pri tem ne skriva svojega stališča," piše v utemeljitvi. Njegova odlika je igrano dokumentarna forma, ki predstavlja sintezo neumišljenega in umišljenega filma, ki želi "izvleči resnico". Pri svojem delu je Robar Dorin podpiral mlade, še neuveljavljene režiserje, se zavzemal za razvoj scenaristke ter spodbujal razvoj kreativnega dokumentarnega filma.

Nagrajencev Prešernovega sklada je tudi letos šest. Jure Jakob prejme nagrado Prešernovega sklada za svojo peto pesniško zbirko za odrasle Lakota (LUD Literatura), zborovska dirigentka Martina Batič za poustvarjalne dosežke v minulih treh letih, skladatelj Tomaž Svete za Koncert za dve violini in godala ter operi Ada in Antigona.

Tako imenovane male Prešernove nagrade prejmejo še igralka Maruša Majer za vlogo v filmu Ivan v režiji Janeza Burgerja ter za več drugih vlog, ustvarjenih v zadnjih treh letih, ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic za kratki film Celica ter arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič Dekleva iz biroja Dekleva Gregorič arhitekti za dosežke zadnjih treh let.

Začetek podeljevanja nagrad sega v leto 1946, ko je bila izdana odredba tedanjega ministrstva za prosveto o podeljevanju nagrad za umetnost in znanost, že leto prej pa je bil 8. februar razglašen za kulturni praznik. Omenjeni odločitvi sta potrdili zavest, da smo se kot narod oblikovali predvsem s kulturno in za znanstveno ustvarjalnostjo.

Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti v Sloveniji. Prešernovo nagrado prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Posameznik jo praviloma lahko prejme le enkrat. Nagrado Prešernovega sklada prejmejo ustvarjalci za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.
 
Nagrade se podelijo na osrednji proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku. Podeljevanje nagrad vrednoti vrhunsko ustvarjalnost, postavlja merila zanjo in jo spodbuja. Zakon določa podelitev največ dveh Prešernovih nagrad in največ šest nagrad Prešernovega sklada. Zakon določa, da Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada podeljuje upravni odbor na osrednji proslavi v čast slovenskega kulturnega praznika.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krainerland
10. 01. 2019 20.29
+0
Imamo daleč najboljšega pesnika, ki rešuje čast Slovencm, levki pa kot vedno omalovažujejo vse kar so Slovenci skozi stoletja ustvarili, njegovega sorodnika so se lotili celo fizično..naša kultura je krščanska, hočeš nočeš, smo del judovko krščanske civilizacije, to je treba samo razvijati..pač danes je kakor je, smo daleč od tega, se bo pa treba vrniti, če ne milom pa silom ...islam press
Simoni?
10. 01. 2019 19.21
+20
Fantastično. Prešernov nagrajenec Srb in nagrajenka Črnogorka.... Smo si na jasnem da gre za slovensko in ne za internacionalno nagrado?
periot22
10. 01. 2019 19.20
+17
Toliko sta znana da nisem nikoli slišala za njiju! Mlada punca s kitkami!
Mungos2
10. 01. 2019 18.23
+10
Za povprečnega Slovenca bi lahko kar ukinili Prešernovo nagrado ! Sam strošek in preveč hvale za, zakaj že !!
Simoni?
10. 01. 2019 16.01
+20
Mogoče pa res nisem ne vem kako vpet v kulturno dogajanje, ker sem za vse etošnje nagrajence, razen Filipa Robarja Dorina, prvič slišal šele danes. Za omenjenega gospoda sem prvič slišal na začetku letošnjega leta, ker gre najbrž za kakšnega ožjega družinskega člana Jana Plestenjaka, ki je tako kot Filip, tudi Dorin.
Malinha
10. 01. 2019 17.54
-7
Da nisi vpet v kulturno dogajanje? Tvoje pisanje ("vojne razmere in Mrlaku ni pisalo na čelu, ali vozi hrano za jugoslovanske vojake") nekako izpričuje, da si bil v času sestrelitve helikopterja zraven. Torej "nisi ne vem kako vpet v kulturno dogajanje" - vojna je namreč kultura na striktno barbarski način - priča o tvojem slabem preiskovalnem agitiranju kulture slepca komu kaj piše na čelu. Dejansko razkriva tvoj koncept kulturnega dogajanja Prešernovih nagrajencev prešerno donenje zvonov agitpropa tipa Plestenjak.
Simoni?
10. 01. 2019 18.56
+11
@missasolemnis. Zakaj takšno neartikulirano pisanje? Je potrebno mešati Mrlakovo sestrelitev in dogajanje na kulturnem področju? Da komentiraš komentar nekoga drugega ga bo treba najprej razumeti. Če ga ne, si ga še enih parkrat prebereš. Je to kaj tako zahtevnega? Pa pojdimo po vrsti. Ob sestrelitvi helikopterja, ki ga je pilotiral gospod Toni Mrlak sem bil še kako blizu kraja dogodka in sem bil še kako obveščen o poteku dogodkov pred, med sestrelitvijo in še posebej po njej. Bolj verjamete zgodbi, ki jo je napisala sestra gospe Mrlakove v na pol hrvaščini, kot pa slovenskim preiskovalnim organom? Večkrat sem napisal: mogoče je Toni Mrlak z dušo in srcem bil za samostojno Slovenijo, a je na dan ko je umrl med opravljanjem dolžnosti nosil uniformo agresorske jla in pilotiral napravo delodajalca, ki je izvedel agresijo na Slovenijo. Še par besed o "agitpropu tipa Plestenjak" kot mu pravite. Šlo je zgolj za sarkazem ki vam ga bom tudi razložil: mama Jana Plestenjaka je kot očitno ne veste, naša znamenita slikarka Dora Plestenjak in prav zaradi tega sem napisal da je Jan Plestenjak prav toliko Dorin kot je to Filip Robar.Če bo še kaj nejasnega, sem Vam vedno na razpolago. P.S. Kot ljubiteljica Beethovna pravite da je"vojna je namreč kultura na striktno barbarski način ". Vidim da bi ti bolj pasali časi brez vojn, ko so slovenski kmetje peljali svoje neveste nemškim graščakon, kar tako na tehnični "prevzem"...
trdovrat
10. 01. 2019 19.34
+1
No Preiskovalec, očitaš nekomu komentar, da je izven kontesta, sam pa napišeš slavospev sebi in sebi podobnim vojnodobičkarjem ,ki vam je glavna stvar v vojni dobiček, ne glede na nedolžne žrtve!!!!!!! SMRT FAŠIZMU
Simoni?
10. 01. 2019 19.39
+3
Če si pozorno prebral, sem le odgovoril na želitve in insinuacije. O vojnem dobičkarstvu ki mi ga imputiraš, pa najraje ne bi. Nekateri na pol pismeni subjekti tega itak ne boste nikoli razumeli....
Malinha
10. 01. 2019 19.39
-4
Neartikuliranje pomeni art prezenco, "kjer komentiranje nekoga drugega.. bo treba najprej razumeti." "MOGOČE je Toni Mrlak z dušo in srcem bil za samostojno Slovenijo", dejstvo pa je, da se ve kdo je Antonu Krkoviču dal komando za sestrelitev. Profil tega, ki je to komando dal, je bil že znan, kmalu se je pa ob preprodaji orožja ta profil mnogo bolj izrisal. Še mnogo bolj se je izrisal skozi leta, kjer je nejunak našega delal natanko tako kot on sam, vendar je pri tem mislil to resno. Slika znamenitega konzumiranja je slična resnosti ge. Plestenjakove, simptomatična za poneumljanje, ki se dogodi tudi najpametnejšim, ki ubogajo direktive. Občutno nazadovanje zavesti, ki je nekoč veljala za najbolj napredno, v pastelu regresije evropskega duha. Btw.: ne obstaja možnost, da bi bil na helikopterju v tistem času Jelko Kacin. Od kdaj sem ljubiteljica Beethovna? In tvoj kristalen pogled, časov brez vojn, nemških graščakov, svoje ne-veste...?
Malinha
10. 01. 2019 19.41
-5
trdovrat
10. 01. 2019 19.44
+1
Napol pismeni niti ne moremo razumeti dejanj, ki ste jih dvojnopismeni bili sposobni storiti nedolžnim! SMRT FAŠIZMU
Simoni?
10. 01. 2019 19.53
+4
@trdovrat. Lahko napišem le to, da si ponesrečen primer zdravljenja najhujše oblike depresivnosti. Bog naj ti pomaga!
trdovrat
10. 01. 2019 19.56
+0
Hvala za lepe želje! Ne vem če imava istega Boga, čeprav je menda samo eden.
Simoni?
10. 01. 2019 20.01
+0
Pikabalonca
10. 01. 2019 15.53
+4
Oba dva sta ustvarila VELIKI NIČ..
est
10. 01. 2019 16.05
+3
...in si zagotovila dobro penzijo, kot zaslužna člana naše skupnosti.
flatearth
10. 01. 2019 15.06
+6
Prvo naj nagradijo Marjana Šarca,
wolfterier
10. 01. 2019 15.52
+7
Simoni?
10. 01. 2019 16.04
-3
Flateart, zakaj prehitevaš dogodke? Za Šarca še ni ič izgubljenega. 12 festival standup kpmikov - Panč, bo na vrsti konec avgusta.
Andree
10. 01. 2019 14.53
+3
klukec
10. 01. 2019 14.39
+6
ta je pa se stara stranka sps slovenska pivska stranka
jazzie12
10. 01. 2019 14.37
+12
Komaj cakam, da vidim kaj sta ta dva skupaj spravila.
JApajaDAja
10. 01. 2019 14.34
+11
upam, da bomo letos povprečneži razumeli razne "umetniške inštalacije"!?