5°C

Znani slovenski letalec bo meril onesnaženost ozračja nad Balkanom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
M.R. /
KOMENTARJI
14
Znani slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič je poletel proti Sarajevu, kjer bo v prihodnjih dneh opravil meritve aerosoliziranih delcev v ozračju nad območjem, ki spada med najbolj onesnažene v Evropi in na svetu. V prvem delu misije bodo opravljene meritve nad Bosno in Hercegovino, Lenarčič bo letel nad Banjaluko, Zenico, Kaknjem in Sarajevom, nadaljeval pa bo nad Ugljevikom in Tuzlo. Z meritvami bo Lenarčič nadaljeval v začetku aprila, ko so predvideni poleti nad deli Srbije, ki prav tako veljajo za zelo onesnažene.

Griša Močnik, vodja znanstveno raziskovalne ekipe GLWF (Univerza v Novi Gorici), je ob tem povedal, da bodo meritve v zraku omogočile karakterizacijo lokalnega onesnaževanja zraka nad urbanimi območji, regionalni promet onesnaževala in njihovo vertikalno porazdelitev. 

"Določili bomo vire onesnaženja zraka in njihov prispevek, širjenje onesnaževanja in vpliv na podnebje. Rezultati meritev v ozračju bodo združeni z meritvami na tleh, ki jih izvajajo znanstveniki v državah v regiji, s katerimi sodelujemo na dolgoročnih projektih. Meritve bodo služile kot osnova za določanje ukrepov za zmanjševanje onesnaževanja," je pred poletom povedal Močnik.

Onesnaženost zraka z delci je odgovorna za sedem do osem milijonov prezgodnjih smrti po vsem svetu.

Onesnaženost zraka z delci je odgovorna za sedem do osem milijonov prezgodnjih smrti po vsem svetu. Energetska revščina ljudi sili v uporabo  starejših dizelskih avtomobilov in uporabo drv za ogrevanje gospodinjstev, kar so najpomembnejši viri onesnaženja zraka v Evropi. V gosto poseljenih območjih Zahodnega Balkana ljudje dihajo zelo slab zrak, ki škoduje njihovemu zdravju, hkrati pa je to zelo slabo raziskano območje.

Obstoječi podatki iz leta 2020 za območje Sarajeva kažejo, da je ta del Evrope ena najbolj onesnaženih regij na svetu.
Obstoječi podatki iz leta 2020 za območje Sarajeva kažejo, da je ta del Evrope ena najbolj onesnaženih regij na svetu.FOTO: Shutterstock

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.