Slovenija

Znani so rezultati mature

Ljubljana, 16. 07. 2007 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na letošnjem spomladanskem roku je maturo uspešno opravilo manj dijakov kot lani.

Rezultate lahko pogledate tudi na spletni strani izpitnega centra.
Rezultate lahko pogledate tudi na spletni strani izpitnega centra. FOTO: POP TV

Na letošnjem spomladanskem roku mature je od 8256 kandidatov, ki so uspešno zaključili četrti letnik gimnazije in so maturo opravljali prvič, izpite opravilo 7649 kandidatov ali 92,65 odstotka, kar je nekaj manj kot lani (93,81 odstotka).

Na maturo se je sicer prijavilo 9210 kandidatov, 944 pa se jih je odjavilo. Državni izpitni center je danes od 5. ure maturantom omogočil tudi vpogled v ocene preko spletnih strani izpitnega centra, uradno pa bodo o rezultatih seznanjeni danes v svojih šolah.

Spomladanski rok splošne mature je letos potekal na 89 šolah, pri čemer jo je prvič opravljalo 10.189 kandidatov, lansko leto pa je potekala na 87 šolah in so jo prvič opravljali 10.403 kandidati.

Predsednik državne komisije za splošno maturo Valentin Bucik je pojasnil, da so celoletne priprave po šolah potekale gladko in po načrtih: "Komisija je sicer obravnavala posamezne lažje napake in pomanjkljivosti, vendar te drobne težave ne vplivajo na verodostojnost preverjanja in ocenjevanja znanja. Dodal je še, da so bili tudi pri distribuciji gradiva in varovanju izpitne tajnosti na šolah izvedeni vsi ukrepi, ki oboje zagotavljajo.

Kaj pa poklicna matura?

Maturo je letos opravilo 7649 dijakov.
Maturo je letos opravilo 7649 dijakov. FOTO: POP TV

Tudi poklicna matura je po besedah predsednika državne komisije za poklicno maturo Zdenka Medveša potekala v skladu s predpisi in sklepi komisije. Dijaki, ki opravljajo poklicno maturo, za razliko od maturantov splošne mature opravljajo le dva predmeta, ki sta neposredno pod vplivom državne komisije, in sicer prvi in tretji predmet. Prvi predmet pomeni slovenščino oziroma madžarščino ali italijanščino, pri tretjem pa gre za matematiko ali tuji jezik. Pri tem več kot polovica dijakov izbere matematiko. Drugi in četrti predmet se po besedah Medveša običajno izvajata v obliki izdelka ali storitve, nad nad njuno izvedbo pa državna komisija nima pristojnosti. Spričevala poklicne mature so dijaki dobili že minuli ponedeljek, 9. julija.

Sicer pa je Medveš izrazil še zaskrbljenost glede razlike med prijavljenimi kandidati in kandidati, ki so poklicno maturo dejansko opravljali, saj je vsako leto okoli 30 odstotkov takih, ki se prijavijo, k izpitu pa potem ne pristopijo.


Rezultati na spletu in mednarodna matura

Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je na rezultate, objavljene na svetu, povedal: "V prvih desetih minutah po 5. uri je preko spleta rezultate, ki so sicer neuradni, pogledalo več kot 2500 dijakov, do 9. ure pa je rezultate izvedelo že okoli 74 odstotkov maturantov."

Predstavil je še rezultate mednarodne mature, ki jo je letos opravljajo 37 Slovencev in 26 tujcev. Dijaki II. gimnazije Maribor ter Gimnazije Bežigrad, ki omogočata opravljanje mednarodne mature, se po njegovih besedah uvrščajo v sam vrh med več kot 1300 šolami po svetu, kjer opravljajo mednarodno maturo.

Kandidati, ki mature niso opravili v spomladanskem roku, imajo do 28. julija čas, da se prijavijo na jesenski rok splošne mature, ki se bo začela 27. avgusta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekdo...
16. 07. 2007 11.44
haha niso maturitetnih pol pokradli letos pa jih je manj nardilo no sicer pa tisti ki so pri koritu so itak meli tudi letos maturitetne pole samo starši so bol pazili da niso prišle v javnost.