Slovenija

Znanih pet finalistov za kresnika

Ljubljana, 23. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na kresni večer, 23. junija, bodo na Rožniku že petnajstič podelili nagrado za najboljši slovenski roman leta. Pet finalistov je že znanih.

Pri nagradi kresnik gre za izpeljanko iz besede kres in za prekmurski mit o mladeniču, ki se kot plamen pojavlja na križiščih in vabi popotnike - tudi v literaturo (Foto: Š.Z.)
Pri nagradi kresnik gre za izpeljanko iz besede kres in za prekmurski mit o mladeniču, ki se kot plamen pojavlja na križiščih in vabi popotnike - tudi v literaturo (Foto: Š.Z.) FOTO: Špela Zupan
Vsi avtorji, razen najmlajšega Sebastijana Preglja, so bili za kresnika že nominirani, Alojz Rebula se je v finale tokrat uvrstil že tretjič.

V finalni izbor za kresnika so se uvrstili naslednji romani: Čaj s kraljico Evalda Flisarja (Mladinska knjiga), Visoki tujec Željka Kozinca (Mladinska knjiga), Leta milosti Sebastijana Preglja (Goga), Nokturno za Primorsko Alojza Rebule (Mohorjeva založba Celje, Mladika) in Aritmija Janija Virka (Mladinska knjiga).

Roman Evalda Flisarja Čaj s kraljico je "nenavadno nostalgična zgodba o uspehu, ki je hkrati kriminalka in razkošen ljubezenski roman o neuspeli ljubezni", je zapisala žirija.

Visoki tujec je tudi lanskoletni zmagovalec natečaja MK Sveta knjige za najboljši novi slovenski roman.

Nominacijo Visokega tujca Željka Kozinca so obrazložili z besedami, da je "mojstrska, vrtoglavo napeta žanrska pripoved o temnih in spletkarskih plateh slovenske denacionalizacije, kot jih uzre oko tujca".

Leta milosti Sebastijana Preglja so "pikantno razkrivanje skrivnosti alikakšna je lahko danes moč angelov, moč sanj in moč usode". Avtor sodi v mlajšo generacijo slovenskih pisateljev.

Kateri bo postal slovenski roman leta?
Kateri bo postal slovenski roman leta? FOTO: POP TV

Nokturno za Primorsko Tržačana Alojza Rebule si je nominacijo prislužil kot "pretresljivo izrisana freska o apokaliptičnem času primorske zgodovine in o iskanju večnosti in avtentičnosti, vere in slovenstva".

Aritmijo Janija Virka pa je po mnenju žirije "groteskna tranzicijska zgodba o novodobnem poslovnežu, ki ga obsede in prevrne premišljanje o smislu".

Žirijo nagrade za najboljši roman leta sestavljajo dr. Matevž Kos, predsednik, Vanesa Matajc (revija Literatura), Lucija Stepančič (Sodobnost), Jaroslav Skrušny (Nova revija) in Matej Bogataj (v imenu Dela).

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni