Slovenija

Za ponovno potrditev novele zakona o finaciranju šolstva zmanjkali trije glasovi

Ljubljana, 18. 07. 2019 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
L.Š. / STA, M.V.
Komentarji
115

Poslanci po odložilnem vetu državnega sveta niso potrdili novele zakona o financiranju šolstva, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol. Za novelo je glasovalo 43 poslancev, proti pa 23. Za vnovično sprejetje novele bi bilo potrebnih najmanj 46 glasov. Na rezultate glasovanja se je odzval tudi minister za izobraževanje.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Potrditev novele zakona o finaciranju šolstva ni uspela
    03:02
    Iz SVETA: Potrditev novele zakona o finaciranju šolstva ni uspela
  • Iz 24UR: Premalo podpore
    02:50
    Iz 24UR: Premalo podpore
  • Iz 24UR ZVEČER: Polom Pikalovega zakona
    02:53
    Iz 24UR ZVEČER: Polom Pikalovega zakona
  • Iz 24UR ZVEČER: Minister za izobraževanje Jernej Pikalo o glasovanju DZ
    05:59
    Iz 24UR ZVEČER: Minister za izobraževanje Jernej Pikalo o glasovanju DZ

Za novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je na današnjem vnovičnem glasovanju, ki ga je zahteval državni svet, glasovalo 43 poslancev, proti jih je bilo 23. Za ponovno potrditev zakona je bilo po odložilnem vetu potrebnih najmanj 46 glasov. Za novelo so glasovali v koalicijskih LMŠ, SD, SAB in DeSUS ter v Levici, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih skupnosti. V SMC so se vzdržali, v SDS, NSi in SNS pa so bili proti.

Poslanci bodo na izredni seji zaradi vetov državnega sveta znova odločal o novelah zakonov o nepremičninskem posredovanju in o financiranju šolstva.
Poslanci bodo na izredni seji zaradi vetov državnega sveta znova odločal o novelah zakonov o nepremičninskem posredovanju in o financiranju šolstva. FOTO: POP TV

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je po današnji seji vlade na nekatere pozive k prevzemanju odgovornosti odgovoril s pojasnilom, da smo doslej imeli že šest različic tega zakona in bi potemtakem morali vsi ministri, ki so jih neuspešno predlagali, prevzeti odgovornost. "Vemo, od kod prihajajo taki pozivi, so politični in jasno motivirani, tako da se nanje v tem smislu ne odzivam," je dejal v izjavi novinarjem.

Minister Jernej Pikalo je po današnjem glasovanju v DZ dejal, da so znova vse opcije na mizi.
Minister Jernej Pikalo je po današnjem glasovanju v DZ dejal, da so znova vse opcije na mizi. FOTO: Kanal A

Po ministrovih besedah bo treba do jeseni očitno stvari premisliti: "Spet so vse opcije na mizi, veliko smo jih že preigrali. Očitno bo treba biti posebej kreativen in iskati predvsem nov konsenz."

Moti pa ga, da je bila, kot pravi, v koalicijskih usklajevanjih in tudi na vladi podpora koalicijskih strank noveli jasna, "ko pride do glasovanja, pa imamo očitno tudi v koaliciji problem". SMC je bila tako kot na prvem glasovanju v DZ tudi danes vzdržana, že po potrditvi zakona na vladi pa je sporočila, da bo v parlamentarnem postopku zanjo ključno mnenje zakonodajno-pravne službe. Ta je imela številne pripombe.

Vzeti si morajo predah, da pogledajo, kaj se še da narediti

Minister še ugotavlja, da bo v tem mandatu zelo težko pripraviti različico novele zakona, ki bo dobila podporo. Že v dveh mandatih DZ so namreč iskali možen konsenz. Napovedal je, da si bo še prizadeval za to, a si morajo vsaj čez te počitnice, če ne še malo dlje, vzeti predah, da pogledajo, kaj se še da narediti.

Ob tem pa je spomnil, da imajo na ministrstvu pripravljeno tudi drugo zakonodajo, ki je zaradi novele zakona o financiranju šolstva zastala, med drugim zakon o raziskovalni dejavnosti. "So druga področja ministrstva, ki potrebujejo zakonske spremembe in čakajo, da se stvari premaknejo naprej," je poudaril.

Po njegovih besedah bo treba do jeseni očitno stvari premisliti. Soglasja ni bilo mogoče najti v dveh mandatih DZ, je spomnil popoldne v izjavi na ministrstvu. Glede na to bo treba po njegovih besedah razmišljati "izven vseh okvirov", "izven škatle". "Ustaljene različice zakona smo že preigrali," je dejal. Še so možne rešitve, vredno se je potruditi, je prepričan. Vendar pa ima po njegovih besedah trenutno prednost zakonodaja, ki je pripravljena na ministrstvu.

"Imel sem vsa zagotovila, da bi bila predlagana rešitev lahko sprejeta, a na koncu ni bila," je dejal. Ne počuti se izigranega, saj po njegovih besedah vsakdo ve, kaj je njegova politika.

"Politika tistega, kar zagovarjam jaz, je jasna že vseskozi - prioriteta je vedno javno šolstvo, zasebno šolstvo pa je lahko pomembno dopolnilo," je izpostavil. "Toda v razmerah, ko nimamo dovolj sredstev niti za javno šolstvo in ko starši plačujejo velike zneske za vrtce, se mora človek marsikaj vprašati," je opozoril.

Na očitke vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča o nezadostnem usklajevanju odgovarja, da so se zelo veliko pogovarjali in bili na več usklajevanjih, še preden je vlada predlog potrdila tudi formalno.

Kaj pa morebiten referendum?

Na napoved stranke SAB, da bodo po zavrnitvi zakona zahtevali razpis referenduma na to temo, pa je Pikalo odgovoril z besedami, da je referendum najvišja oblika izražanja volje ljudstva in vsak, ki je demokrat, ne more biti proti referendumu.

Z novelo zakona naj bi uresničili ustavno odločbo iz leta 2014 glede financiranja zasebnih osnovnih šol. Po noveli bi država 100-odstotno financirala obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah, razširjenega dela javnega programa pa ne več. Tako so bila mnenja o tem, ali se ustavna odločba uresničuje, različna. Če bi bila novela sprejeta, se ji je obetala ponovna ustavna presoja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
19. 07. 2019 12.45
+0
Živimo na vasi, v občini nimamo privatne šole, tudi v naši bližini, mnogo večji občini, ni privatne šole. Se vaščani odločajo, da bodo zahtevali privatno šolo!
Kollerik
19. 07. 2019 08.12
+3
Sedaj še obdavčiti vglavnem protizakonito premoženje od RKC, pa bo...
RupniK
19. 07. 2019 10.48
+1
Petur
18. 07. 2019 21.35
+5
Samo pameti malo,in religijo,kler lociti od drzave v toliksni meri da ne morejo rovariti in pleniti nepremicnin.
weed28
18. 07. 2019 21.05
+1
cmerar joče, ker ni bil za komisarja...... bravo ŠAREC
ina5785
18. 07. 2019 20.31
+5
Tole mi pride naprej kot avstralska brat in sestra /slišala na HR radiu/, ki NISTA leta in leta plačevala davkov, sedaj ju bo to PREdrago stalo. Na sodišču rečeta; BOG tega NE odobrava, sodnik pa pravi; BOG NIKOLI in nikjer NI rekel, da se davkov NE plačuje, to NE piše v svetem pismu! No, desničari bi vse imeli zastonj, plačujejo njihove DOMISLICE pa naj drugi!!!!!
bojer
18. 07. 2019 20.24
+5
Vse bi bilo vredu, če bi bil zakon pripravljen tako, da se plačuje tudi zasebnikom v celoti. In tedaj minister ne bi imel nobenih težav. Ali je to normalno, zame ni. SMC s Cerarjem na čelu je v tem primeru pokazala, da se lahko vsak trenutek spremeni njena plat medalje in taki stranki kaj šele človeku ni zaupati.
bojer
18. 07. 2019 20.26
+6
V tej zadevi ne gre za nekaj evrov ampak za kaj je prav in kaj ne in kaj je javno in kaj zasebno in kaj je določilo ustavno sodišče. In to naj bi reklo obvezni del ja, drugo ne.
bojer
18. 07. 2019 20.30
+4
helter skelter
18. 07. 2019 20.17
+0
OŠ je v SLO obvezna in država določa osnovnošolski program, ki ga je potrebno izpolniti. Davke plačujemo vsi, zato ne razumem levakov, zakaj naj država ne plača programa za otroka, ki ga zahteva.... objekte, vsi infrastrukturo, elektriko, vodo, vzdrževanje, itd, tako plača zasebnik iz svojega žepa, niso potrebni državni milijoni za objekte, telovadnice.... pri zasebnih šolah država samo profitira...
komarec
18. 07. 2019 20.31
+6
Javni program imajo vsi otroci na voljo, v javnih šolah, za kaj bi v privat?
Bassettt
18. 07. 2019 21.57
+1
Ker je potemtakem vseeno, ce si v javni ali 'privat' t.i. zasebni dokoncal solanje, ki pa se zaradi DODATKOV lahko prevrze v dobrobit le ene, ki omogoca dodatke, kateri naredijo razliko -- te placajo starsi, osnovni program pa je POVSOD enak, zato tudi prav, da drzava sofinancira.
vinogradnik33
18. 07. 2019 18.53
+2
Stranki SMC je tako vseeno kako glasujejo in ali podprejo vladne predloge ali ne , ker dobro vedo , ko pride do novih volitev te stranke na političnem prizorišču ni več , ni pa korektno do aktualne vlade ! Še vedno bom trdil , da privatne šole naj plačuje in skrbi zanje ustanovitelj in starši , NE PA DRŽAVA ! To godljo okrog financiranja zasebnega šolstva so zakuhali desni ustavni sodniki iz leta 2003 !
helter skelter
18. 07. 2019 20.07
-1
in tisti, ki pošiljajo otroke v privatne šole, naj potem ne plačujejo davkov...
weed28
18. 07. 2019 21.10
+2
moje mnenje je... če ti ni in veliki IN imaš željo jih dej tja samo plačaj za to
Netajkun
18. 07. 2019 18.24
-1
Kreativnost pomeni , da bi jim ( otrokom seveda ) mogoče plačali še jutranje varstvo in dopolnilni pouk . . . podaljšanega bivanja in dodatnega pouka pa ne . Drugače pa , tudi starši otrok v zasebnih - javnih šolah z državno koncesijo za izvajanje javnoveljavnega obveznega programa izobraževanja . . so davkoplačevalci .
SDS_je_poden
18. 07. 2019 19.36
+7
Netajkun sej te davkoplačevalci imajo možnost vpisat otroka na javno šolo, tega jim nihče ne brani. Če pa hočejo bit nekaj ekstra, naj pa plačajo.
kolbek460
18. 07. 2019 17.47
-3
Kdo se boji referenduma ,,je rkce sateliti v manšini in je,,jo vse v zdrav mozak ..
Thinc25
18. 07. 2019 16.52
+2
Spoštovati morajo mnenje ustavnega sodišča, če smo pravna država, spomnite se, kako so prepovedali referendum o azilnem domu, ker je tako zaukazalo ustavno sodišče. V naši NEpravni državi spoštujejo mnenje ustavnega sodišča ali pa tudi ne, kakor politikom paše.
Thinc25
18. 07. 2019 16.33
-4
Jernej Pikalo bi moral odstopiti, nesposobnež brez primere.
komarec
18. 07. 2019 17.52
+2
Kollerik
19. 07. 2019 08.13
+1
odstopiti bi morali namanj trije ustavneži, janošovi podtaknjenčki....
revirji
18. 07. 2019 16.30
+4
Upam da bo referendum.
mallonge
18. 07. 2019 16.37
-13
Jaz bi takoj ukinil vse manjšine, kar brez referenduma. Veliki so lepi in močni, kaj bi z malimi, ki si kar nekaj zmišljujejo.
Thinc25
18. 07. 2019 16.46
+2
Zakaj pa, spoštovati morajo mnenje ustavnega sodišča, če smo pravna država.
mallonge
18. 07. 2019 16.16
-8
Predlagam referendum o ukinitvi vseh manjšin. Kaj se boste minimalisti in extravangisti preseravali.
korintos23
18. 07. 2019 16.20
+5
mallonge
18. 07. 2019 16.22
-8
Tebe s tem borim besednjakom, ki ga imaš, bi bilo potratno interpelirati.
korintos23
18. 07. 2019 16.28
+5
mallonge
18. 07. 2019 16.35
-4
Sem mislil, da je osemletka obvezna, pa dokazuješ nasprotno.
markaurel
18. 07. 2019 16.14
+7
v času katere vlade je nastala bančna "luknja"?
ina5785
18. 07. 2019 15.54
+8
No Bogu hvala!!!! Pojdite vi desnaki z vašo "privat šolo" guncat afne nekam drugam!!!! Že mali otroci bi bili desničarsko vzgojeni!, pa če bi bili desničarji po 10.božjih zapovedih - super!!!! Bivši PM Avstrije g.Kurz je desničar in v celoti podpiram njegovo politiko, ker je normalen in moralen desničar. Naša SLO desnica pa samo gleda, kje bi grabila in trpala v lastne žepe, za reveže jim NI mar!!!!!!!
dule100
18. 07. 2019 15.59
-3
Cisto na hitro
18. 07. 2019 16.01
-5
resslovenka
18. 07. 2019 16.40
+4
Kollerik
19. 07. 2019 08.15
+2
Vi, siromaki za forinte, pa se obrnite kar na NKMB....
bikoborec69
18. 07. 2019 15.07
+3
AlenkinaBratovš?ina
18. 07. 2019 15.05
+23
javno šolstvo naj se financira iz proračuna, zasebno pa iz žepov tistih, ki si tega in takega šolanja želijo, tako kot je v navadi v 99% ostalega planeta
Bassettt
18. 07. 2019 15.10
-4
Staven z 99% iznici tvoje poznavanje tematike
dule100
18. 07. 2019 16.00
-4
Kaj_je_res
18. 07. 2019 14.58
+1
Edino pravilno.
resslovenka
18. 07. 2019 14.55
+7
S sklicevanjem na spoštovanje razsodbe ustavnega sodišča vsekakor lahko vidimo zgolj in samo, "zafernkano"hinavščino naših strank. Edino pravična je odločitev ljudstva na referendumu. Za ali Proti. Volja ljudstva je edina, ki jo je treba spoštovati.
Bassettt
18. 07. 2019 15.11
+6
Potem naj domaci in tuji STROKOVNJAKI s tega podrocja predstavijo tematiko kot je treba. Da ima ljudstvo vecji in globlji vpogled, za kaj se res gre