15°C

Spet vremensko bolj pestro: neurja na Dolenjskem in Koroškem, klestila tudi toča

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
A.K. / Rok Nosan / Tina Švajger /
KOMENTARJI
78
Po dveh vremensko umirjenih dneh je bilo dogajanje v sredo spet bolj pestro, ponekod tudi nevarno. Nevihte so nastajale na jugu in jugovzhodu Slovenije – v Ribnici in Radovici je vsaj dve uri močno deževalo, naliv je bil v Semiču, v Turjaku in Predstrugah je padala tudi toča. Pridelek tam je v veliki meri uničen. O vremenskih nevšečnostih z neurjem in točo prav tako poročajo s Koroške – klestilo je na območju Vuzenice in Mute. V Metliki je poplavljala meteorna voda, iz Ljubljane in Medvod pa poročajo o vetrolomu.

Nevihte so v sredo najprej presenetile na jugu in jugovzhodu Slovenije. Kot so na Facebooku sporočali bralci vremenskega portala Neurje.si, je v Radovici in Ribnici vsaj dve uri močno deževalo, naliv je bil tudi v Semiču. V Turjaku in Predstrugah (občina Dobrepolje) je okoli 14. ure padala toča, pri tem pa uničila večji del letošnjega pridelka.

Zaradi neurja s točo so posredovali gasilci iz petih prostovoljnih gasilskih društev in ene poklicne enote. Meteorna voda je zalila kletne prostore stanovanjske hiše, močan veter pa je odkril več streh objektov in podrl več dreves. V občini Muta je meteorna voda tudi zalila bazen s pitno vodo. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Ob tem so o poplavah meteorne vode poročali iz metliške občine, kjer je ob 13.02 v naselju Gornja Lokvica meterona voda zalila stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Lokvica so prečrpali in posesali vodo iz objekta. Dežurni delavec Elektra Ljubljana je poskrbel za odklop električne energije, na spletu poroča Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR).

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Nekoliko kasneje je neurje s točo zajelo Koroško – klestilo je na območju Vuzenice in Mute. Tudi tam je (ob 17.30) poplavljala meteorna voda, poročajo tudi o vetrolomu.

Manjši naliv s sodro se je okoli 16.30 razbesnel nad prestolnico. URSZR ob 16.18 poroča o vetrolomu v Ljubljani, veter je nevšečnosti povzročal tudi v Medvodah (ob 17.22 in 18.37).

Neurja so nastajala tudi na severu države. 

Radarska slika se prikazuje po univerzalnem koordiniranem času, po zimskem času je v Sloveniji potrebno prišteti eno uro, po poletnem dve uri.
Radarska slika se prikazuje po univerzalnem koordiniranem času, po zimskem času je v Sloveniji potrebno prišteti eno uro, po poletnem dve uri.

Kako pa je z vremenom pri vas? Pošljite nam fotografije in videoposnetke vremenskega dogajanja v vašem kraju na 24ur.com@pop-tv.si

V sredo nas je dosegla manjša višinska ohladitev, hkrati pa se pri tleh zadržuje vlažen in zelo topel zrak, kar je povečalo nestabilnost ozračja, razlaga naš hišni prognostik Rok Nosan. Spet so se razvila tudi lokalna neurja s točo, ki zaradi šibkih višinskih vetrov sicer niso prepotovala večjih razdalj, je pa ravno zaradi počasnega pomikanja nevihtnih oblakov na manjših območjih padla večja količina toče.

Ponoči so plohe in nevihte ponehale, povsod se bo zjasnilo. Jutranje temperature bodo od 13 do 18, na Primorskem okoli 20 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso). V četrtek bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32, na Goriškem in v Vipavski dolini do 34 stopinj Celzija. V petek in soboto bo sončno in vroče, verjetnost popoldanskih neviht bo majhna.

Popoldne je predvsem na severu in vzhodu države še nastalo nekaj neviht. Proti večeru pa lahko nevihte nastajajo tudi drugod po državi, napoveduje vremenoslovec.

Čaka nas vrhunec poletja

V prihodnjih dneh se bo k nam širil vroč in suh zrak iznad severne Afrike, zato bodo nevihte do vključno sobote tudi v hribih malo verjetne, temperature pa bodo iz dneva v dan za kakšno stopinjo višje. Ob koncu tedna bo v notranjosti Primorske in na vzhodu Slovenije živo srebro lokalno preseglo 35 stopinj Celzija, kar bo, kot vse kaže, marsikje tudi vrhunec letošnjega poletja. Vročina bo predvidoma popustila v prvi polovici prihodnjega tedna, a je ta napoved še zelo nezanesljiva, opozarja meteorolog Nosan.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Nad večjim delom Evrope je območje visokega zračnega tlaka. K nam priteka razmeroma topel in suh zrak.

V nadaljevanju tedna bo vročina najbolj sicer pritiskala na Iberskem polotoku, kjer se bodo temperature po nižinah lokalno približale celo 50 stopinjam Celzija. Vroč zrak bo predvidoma najdlje proti severu segel v nedeljo, ko se bo v najtoplejših krajih vzhodne Slovenije ogrelo do 36 ali 37 stopinj Celzija, že dan prej pa bomo podobno visoke temperature zabeležili na Primorskem. Po nekaterih izračunih meteoroloških modelov bo zelo vroče vreme vztrajalo tudi v začetku prihodnjega tedna, nato pa se bo lahko tudi občutneje ohladilo.