Slovenija
Oglas

Zobni vsadek ali umetna zobna korenina

Ljubljana, 23. 03. 2023 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

O zobnih vsadkih ali implantatih ste zagotovo že veliko slišali. Gre za umetne zobne korenine, ki so namenjene nadomeščanju posameznega manjkajočega zoba, prav tako nadomeščanju zobne vrzeli oziroma za skrajšane zobne vrste oziroma manjkajoče zadnje zobe. Takšni zobni pripomočki so namenjeni celo reševanju popolne brezzobosti spodnje ali zgornje čeljusti.

Zobni vsadek oz. implantat se torej vsadi v kost spodnje ali zgornje čeljusti, in sicer s pomočjo operativnega posega v lokalni anesteziji. Odločilnega pomena za dober rezultat pa je zagotovo dobro načrtovanje posega. Načrtovanje vključuje oceno splošnega zdravstvenega stanja pacienta, oceno stanje ter popolno oskrbo stanja v ustni votlini. Ne smemo pozabiti omeniti še RTG posnetka, po možnosti 3D slikanja, preučitve protetične oskrbe ter temeljit pogovor s pacientom.

Trajanje operativnega posega

Operativni poseg vstavljanja implantatov praviloma poteka nekje do 20 minut. Čas je zlasti odvisen od števila vsajenih implantatov. S kratkim rezom se najprej razpre dlesen, nato se s pomočjo kirurških instrumentov pripravi mesto vsaditve. S svedrom se pripravi še kostno ležišče. Na to mesto se potem privije vijak oziroma zobni vsadek ali implantat. Dlesen se na koncu zapre z nekaj šivi.

Zobje

Že pred samim posegom mora strokovnjak svojega pacienta opozoriti tudi na vse možne stranske učinke. Ti lahko vključujejo kratkotrajno lokalno otekanje, hematom, edem, kratkotrajne motnje žvečenja in okusa. Po operaciji je treba obraz hladiti s pomočjo posebnim hladilnih blazinic. V dovoljenih količinah je možno jemati analgetike. Prav tako je treba redno jemati antibiotike, če jih seveda predpiše zobozdravnik.

Kaj je še pomembno za čas po operaciji?

Ko vas bodo zanimali implantati oziroma zobni vsadki, ker ste na primer ostali brez enega ali več zob, je ključno, da se z zobarjem ne pogovorite samo o samem postopku in ceni, temveč tudi o tem, na kaj vse boste morali paziti po operaciji. Tudi od tega je v veliki meri odvisno, kakšni bodo rezultati posega.

V času po operaciji se je obvezno treba izogibati fizičnim naporom, vroči pijači ter vroči hrani, pitju alkohola, kajenju. Ko boste ležali, mora biti vzglavje nujno nekoliko dvignjeno. Prav tako se je treba izogibati mehanskim obremenitvam na mestu implantata oziroma vsadka, zlasti v času 7 do 10 dni po posegu.

Ustno higieno je treba smiselno dopolniti še z uporabo primerne ustne vode. Nekje po desetih dnevih ali celo po samo enem tednu vam bodo odstranili šive. Zračenje implantata s kostjo oziroma osteointegracija pa traja od 3 do 6 mesecev. Tedaj se tudi prične druga faza implantaloške oskrbe oziroma izdelava protetične nadgradnje.

Protetična nadgradnja

Za vse protetične zadeve veljajo splošna zobozdravstvena, protetična ter implantološka pravila in smernice. Po ugotovljeni uspešni osteointegraciji implantata se pacientu dlesen na mestu vgraditve odpre ter se na vsadek privije oblikovalec dlesni.

Po največ treh tednih se oblikovalec odstrani. Nato se naredi še zobni odtis, in sicer za izdelavo primerne protetike.

Za dolgoročni uspeh zobnega implantata

Za dolgoročni uspeh zobnega vsadka je zagotovo ključna dovolj dobra, vsakodnevna higiena ustne votline. Zavedati se moramo, da je zobni implantat v resnici tujek, ki ni sterilno zaprt v naše telo. Zobni vsadek je torej zelo izpostavljen – v naši ustni votlini kar mrgoli mikroorganizmov. Samo z dovolj temeljitim čiščenjem oblog na zobu, in to večkrat na dan, lahko dosežemo dovolj dobre pogoje za zobne vsadke.

Še enkrat torej ponovimo, kaj je dovolj dobra zobna oziroma ustna higiena:

- izbira primerne zobne ščetke,

- pravilna tehnika ščetkanja,

- uporaba zobne nitke,

- uporaba interdentalnih ščetk, ki morajo biti primernih velikosti, da se lahko doseže prostor med zobmi, pod mostički ter okrog vsadkov,

- dosledno in temeljito čiščenje snemne protetike,

- zobna pasta, ki prinaša dovolj ugodja in zaradi neprijetnega okusa ne skrajša časa, ki je sicer namenjen za ščetkanje.

Zapomniti si je treba zlasti to, da lahko že manjše vnetje, ki sicer praviloma izzveni v nekaj dneh, za zobni implantat lahko pomeni zelo resno grožnjo.

Zobje

 

Naročnik oglasa je Luvagoterra d.o.o.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3