Slovenija

Novi pogoji za pridobitev Zoisove štipendije so po mnenju nekaterih diskriminatorni

Ljubljana, 06. 07. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
95

Koronakriza je posegla tudi na področje pridobivanja Zoisovih štipendij. Vlagatelji bodo za leto 2020/2021 lahko uveljavljali izjemni dosežek, ki so ga dosegli v letih 2017/2018 in 2018/2019, kar je po mnenju nekaterih diskriminatorno, saj je večina tekmovanj organiziranih v 8. in 9. razredu OŠ, bodoči srednješolci pa lahko letos uveljavljajo izjemne dosežke iz 7. in 8. razreda.

V začetku junija je Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS objavil razpis za dodelitev Zoisovih štipendij. Te so namenjene dijakom, študentom in udeležencem izobraževanja odraslih kot spodbuda za doseganje izjemnih dosežkov in s tem ustvarjanje dodane vrednosti na področju znanja, raziskovanja, razvojne dejavnosti in umetnosti. 

Po trenutno veljavni zakonodaji bodo merila za pridobitev Zoisove štipendije veljala tudi prihodnje leto, torej za pridobitev štipendije za šolsko leto 2021/2022.  

A epidemija koronavirusa je posegla tudi na področje pridobivanja omenjenih štipendij. Kot so zapisali v štipendijskem skladu, zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19 prinaša pomembne spremembe pri uveljavljanju izjemnih dosežkov. "Vlagatelji bodo lahko ob prehodu med ravnmi izobraževanja v šolskem oziroma študijskem letu 2020/2021 uveljavljali izjemni dosežek, ki so ga dosegli v šolskem oziroma študijskem letu 2017/2018 in v šolskem oziroma študijskem letu 2018/2019 (57. člen zakona)," so zapisali.

Tukaj pa nastane težava, opozarja bralka, ki je prepričana, da želi vlada zaradi nepredvidenega trošenja denarja za več kot polovico zmanjšati število Zoisovih štipendistov. Kot pojasnjuje, je do sedaj veljalo, da kot izjemni dosežek šteje zlato ali srebrno priznanje na državnem ali mednarodnem tekmovanju iz znanja ali umetnosti zadnjih dveh let (8. in 9. razred npr.). "Točno zato je večina tekmovanj (pravzaprav vsa razen treh) organiziranih tako, da otroci do vključno 7. razreda tekmujejo le na šolskem in regijskem tekmovanju (na državnem pa ne), v 8. in 9. razredu (ker ti dve leti štejeta za pridobitev štipendije) pa je organizirano tekmovanje tudi na državni ravni (in le tovrstna priznanja štejejo kot izjemni dosežek, poleg mednarodnih tekmovanj)," pojasnjuje. Zaradi koronavirusa je letos nekaj tekmovanj odpadlo, veliko pa se jih je, kot poudarja bralka, zelo na hitro tudi izvedlo.

Na MDDSZ so zapisali, da je država za letošnji razpis namenila 3,5 milijona evrov, kar je 500.000 evrov več kot v preteklih letih. Ob tem poudarjajo, da so s tem hoteli zagotoviti, da bo podeljenih več štipendij, kot bi jih bilo sicer. 

A z interventnim zakonom so pristojni zagotovili, da se letošnjim devetošolcem, ki bodo jeseni vstopili v srednje šole in bi prvič lahko zaprosili za Zoisovo štipendijo, noben izjemni dosežek iz leta 2019/2020 ne bo štel kot izjemni dosežek. Slednjega lahko uveljavljajo le iz let 2017/2018 in 2018/2019. "Pri čemer so seveda "pozabili", da so ti otroci v letu 2017/2018 bili sedmošolci in zanje državnih tekmovanj sploh ni bilo organiziranih," pojasnjuje bralka in dodaja, da noben otrok ni mogel zadostiti pogojem za izjemni dosežek. 

Bralka je zato prepričana, da so bodoči prejemniki Zoisovih štipendij v primerjavi s preteklimi generacijami grobo diskriminirani - "in vsa letošnja prizadevanja za državna priznanja tistih, ki so jih dejansko letos v najbolj nemogočih pogojih pridobili, popolnoma izničena!" "Letošnji dosežki so vredni nič tudi zato, ker jih ne bodo mogli "uveljavljati" niti naslednje leto, ker bodo takrat že na drugi stopnji šolanja (srednja šola), ko dosežki nižjestopenjskega šolanja ne štejejo več," še dodaja.

Za pridobitev Zoisove štipendije so pogoji letos spremenjeni.
Za pridobitev Zoisove štipendije so pogoji letos spremenjeni. FOTO: Shutterstock

Za odgovore smo zaprosili Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, od koder so nam sporočili, da Zakon o štipendiranju izjemne dosežke določa v 24. členu. "Za izjemne dosežke se štejejo najvišja mesta ter prejeta zlata in srebrna priznanja iz znanja ali raziskovanja na državnih tekmovanjih, sofinanciranih iz javnih sredstev." Kot so pojasnili, lahko vlagatelj za pridobitev Zoisove štipendije ob prehodu med ravnmi izobraževanja uveljavlja izjemni dosežek iz zadnjih dveh šolskih let s predhodne ravni izobraževanja.

Ker pa, glede na podatke ministrstva za izobraževanje, kar 43 od 68 tekmovanj na državni ravni ne bo zaključenih, se izjemni dosežki iz tega šolskega leta, zaradi načela enake obravnave različnih skupin vlagateljev, ne morejo upoštevati, saj bi v nasprotnem primeru v neenakopraven položaj postavili tiste, ki se niso imeli možnosti udeležiti državnega tekmovanja in s tem pridobiti izjemnega dosežka v šolskem letu 2019/2020, ki bi ga potencialno lahko uveljavljali za pridobitev Zoisove štipendije.

"Vlada RS se je zato odločila, da vlagatelj vloge za dodelitev Zoisove štipendije ob prehodu med ravnmi izobraževanja v šolskem oziroma študijskem letu 2020/2021 uveljavlja izjemni dosežek, ki ga je dosegel v šolskem oziroma študijskem letu 2017/2018 in v šolskem oziroma študijskem letu 2018/2019, vlagatelj vloge za dodelitev Zoisove štipendije ob prehodu med ravnmi izobraževanja v šolskem oziroma študijskem letu 2021/2022 pa uveljavlja izjemni dosežek, ki ga je dosegel v šolskem oziroma študijskem letu 2018/2019 in v šolskem oziroma študijskem letu 2020/2021," so pojasnili na ministrstvu za delo.

Osrednji namen tekmovanj za učence je spodbujanje zanimanja za poglobljeno spoznavanje in širjenje znanja.
Osrednji namen tekmovanj za učence je spodbujanje zanimanja za poglobljeno spoznavanje in širjenje znanja. FOTO: Shutterstock

Glede navedb, da se državna tekmovanja za sedmošolce sploh ne izvajajo, na ministrstvu pojasnjujejo, da je v 7. razredu organiziranih veliko tekmovanj, ki se štejejo kot izjemni dosežek, da pa so določena tekmovanja, kot npr. tekmovanje iz fizike, res organizirana le v 8. in 9. razredu. Pri tem dodajajo, da se tekmovanja na določenih področjih, kot npr. tehnika in tehnologija, nikoli ne izvajajo. Kot so še pojasnili, se vsa državna tekmovanja organizirajo tako v 8. kot tudi 9. razredu osnovne šole in učenci 9. razreda, ki letos izjemnega dosežka na določenem področju niso mogli doseči, so se tega tekmovanja lahko udeležili že v 8. razredu.

Je pa Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije predvidel izjemo tudi za vlagatelje vlog za dodelitev ali nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije na isti ravni izobraževanja – dijaki in študentje od 2. letnika izobraževalnega programa, in sicer lahko vlagatelj vloge za dodelitev ali nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije v šolskem letu 2020/2021 uveljavlja za izjemni dosežek, ki ga je dosegel v času izobraževanja na ravni izobraževanja, za katero uveljavlja Zoisovo štipendijo, pri čemer lahko znova uveljavlja izjemni dosežek, ki bi ga lahko uveljavljal oziroma ki ga je uveljavljal v šolskem letu 2019/2020. Tem vlagateljem je tako dana možnost ponovnega uveljavljanja izjemnih dosežkov.

Na ministrstvu sicer poudarjajo, da je "osrednji namen tekmovanj za učence/dijake spodbujanje zanimanja za poglobljeno spoznavanje in širjenje znanja iz predmetov, kjer se tekmovanje organizira, spodbujanje nadarjenih učencev/dijakov, ki imajo še poseben interes za posamezno tekmovalno področje, uvajanje učencev/dijakov v samostojno in sodelovalno poglabljanje znanja dodatnih primarnih in sekundarnih virov ter literature s področja izbrane tekmovalne teme ter omogočanje učencem/dijakom primerjanje lastnega znanja in rezultatov z drugimi udeleženci tekmovanja".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inp
06. 07. 2020 19.06
-6
Mayte 88to je to cca 25 posto minimalno kot prbito. Pr nas če je mamca prnesla kokoško v šolo v 80h tovarišu pa je blo za 3 drugač je pa kar padl
Mayte88
06. 07. 2020 17.27
-6
Ne vem zakaj so me zbrisali v naši ulici Zoisova štipendistka sedi na blagajni v Šparu, kaj se čudite in imela je dvojke pa jo je izpulila, tako, da veliko teh je na blagajni, ali pošti tudi na banki za fascikle prelagat, nekateri celo čez gimnazijo ne zlezejo ?? ..Večina pa po 20 letih utrujanja profesorjev in sankanja na FDV ju, konča na Metelkovi, peciklu ali Centru za socialno delo in na večni listi prosilcev ne za delo ampak za delovno mesto.. na zavodu..Resnica, in še enkrat resnica..
_endrug
06. 07. 2020 17.10
+17
Za štipendijo moraš dobiti zlato priznanje. Tisti, ki so ga letos dobili, ne bodo v enakopravnem položaju z prejšnjimi dobitniki. Ne razumem, zakaj ne upoštevajo letošnjih nagrad, saj bi štipendije vsekakor dobili. Torej le šparajo na učencih.
RamzesII
06. 07. 2020 15.52
+6
Niso pozabili, to je le zanka.
RamzesII
06. 07. 2020 15.52
modelx
06. 07. 2020 14.51
-27
kaj je smisel teh štipendij? a ker starši nimajo dovolj visokih plač za preživetje? ali ta štipendija zahteva kake obveznosti id štipendista? na primer, da jo bo oddelal na kakršenkoli način?
medus
06. 07. 2020 15.27
+15
Končat moraš letnik za katerega jo dobivaš, če ne je treba vrnit
krucyfix
06. 07. 2020 15.51
+22
A je res tako težko razumet da je smisel stimulacija sposobnejših? Če že varčujemo je precej bolj smiselno vzet plače Plemenitemu in državnim svetnikom.
Borec21
06. 07. 2020 16.27
+23
Sposobnejši tudi več kasneje prispevajo v družbo
modelx
06. 07. 2020 18.25
-9
veliko minusov, pa nebenega pametnega komentarja. kolikor vem, je pogoj za pridobitev te štipendije tudi materialno stanje družine, torej spodbuda za bolje odpade. torej, je srž problema v plačah. zato je naloga države, da poskrbi za dostojne plače (= minimalac je za najnižji razred 1/1, prva izmena - od tu dalje bi morali biti določeni fiksna minimalna razmerja med razredi - lahko višja in ne nižja, brez dodatka na delovno dobo, dodatka za dobro delo,...) - tako naj bi bilo po ustavi. kruci@ kako pa veš, da je otroče s super ocenami in nagradami na tekmovanju tudi dolgoročno sposobnejši? marsikdo sfali na faksu, drugi kasneje, ker jim nikakršna diploma ne pomaga kaj pametnega narediti - sem dovolj časa na svetu, da sem videl zelo sposobne po diplomah, v realnem poslovnem svetu pa čiste nule, ali hijene za svoj žep in nič za dobrobit podjetja = dobre poslovne rezultate.
Rožice cvetijo
07. 07. 2020 09.01
+3
modelx, pogoj za to štipendijo ni materialno stanje družine, pač pa nadarjenost otroka.
Mayte88
06. 07. 2020 14.26
-43
Nadarjen otrok kateremu že v osnovni šoli držijo desnico, da piše neumnosti o poštenju in Palestincih, pa v boju NOB in podobno potem pa dirigirane seminarske in na fjaš mašino napisana dobesedno ogabna politična floskula diploma nekoga vodenega v rdečo čredo, na konci pa na peciklu pri 40. neuporaben za gospodarstvo in celi življenje ne bo prispeval centa v proračun. Večina teh diplomantov pa je potem večje breme za delavce kot kriminalci v zaporu, oni so saj na enem mestu zaprti. Kaj so pa ti Zoisovci po 4. letih na gimnaziji na pošti tiščijo jezik za znamke lepit ali v Šparu na blagakjni..res lep dosežek talentov rdeče skupine.???
Uporabnik1521210
06. 07. 2020 14.30
+31
Me nakladaj s politiko, povej kaj pametnega
Rožice cvetijo
06. 07. 2020 15.35
+23
Mayte88, zagrenjena, nesposobna oseba,sovražno razpoložena do vseh in vsega. Pač nimaš genov za tako štipendijo.In? Je sedaj potreben tak primitiven gnev? Kakšno izobrazbo in delovno mesto pa imaš...če sploh imaš?
Rožice cvetijo
06. 07. 2020 16.06
+16
Mayte88, pač nisi bil-a nadarjen otrok. Tu na komentarjih se lepo vidi, da vas večina ni oz., ni bila.
Mayte88
06. 07. 2020 16.43
-12
Dejte nehat sami sebe zaje-bavat, včasih so bili gimnazijci elita danes pa rdeča pašteta včasih so jih komaj zbrali za dva razreda v mestu, danes so tam vsi, sami Astrofiziki, sami odličnjaki..po deset in več na razred, pa kaj si gredo sama sramota nobenih reglcev, standardov, nobene veljave nč od nč diplom, doktoratov, magisterijev kot salate in plevela zna pa noben čist nč, ker je celo visoko in srednje šolstvo zanč..Danes še vedno gre po sistemu vsi drugačno, vsi različni vsi enako ocenjeni..pa beda od bede.
Mayte88
06. 07. 2020 16.45
-14
Verjetno je tista umazana kulturnica v rjavih gatah bla talent, ravno tako kot tisti dekan, profesor in kandidati za magistra, ki so izumili transpolni cekret, pa kaj vam je se vam je zmešalo ali spipalo.
_endrug
06. 07. 2020 17.12
+4
dejannovak
06. 07. 2020 14.15
+10
Naš šolski sistem je dober, mogoče celo prezahteven, če to pomeni dober.
Uporabnik1521210
06. 07. 2020 14.20
-10
Rožice cvetijo
06. 07. 2020 15.37
+9
Dejan, sigurno za mnoge, že cca 25,30 let, prezahteven. Ni potrebna razlaga, zakaj in za koga.
Uporabnik1521210
06. 07. 2020 16.15
-2
Če je pa v Sloveniji prezahteven potem pa ne vem kje ni, vsak ki ima svinčnik naredi gimnazijo
Uporabnik1521210
06. 07. 2020 13.22
+16
Mah sole v Sloveniji so bolj tako tako. Temeljijo na piflanju in neuporabnih informacijah. Daleč od resničnega znanja logike, povezovanja informacij, razmišljanja itd. Če bi Einstein videl nas šolski sistem, bi naredil samomor.
Brandy Amerigo
06. 07. 2020 14.49
+6
To je res. European School ima drug bolj uspesen model. Slovenia je piflanje
Rožice cvetijo
06. 07. 2020 15.40
+21
anonimen, v šolstvu je tako, da se piflajo in učijo na pamet tisti za oceno zadostno/2/, redki za dobro/3/, vsi ostali pa uporabljajo možgane in jim je šola na izi. Škoda le, da ti slednji po zaključku študija zapustijo državo, ker pri nas znanje ni cenjeno.
Uporabnik1521210
06. 07. 2020 16.14
-7
endva
06. 07. 2020 11.28
-53
Zoisove štipendije so itak samo za otroke učiteljev in politikov...
ASDF3
06. 07. 2020 11.44
+23
endva
06. 07. 2020 11.49
-30
ASDF3
06. 07. 2020 12.36
+34
simbol
06. 07. 2020 13.29
+36
Moj fotr je keramičar. Imel sem to štipendijo. Tvoja trditev žal ni dejstvo.
Rožice cvetijo
06. 07. 2020 15.41
+17
Rožice cvetijo
06. 07. 2020 15.41
+11
Uporabnik1521210
06. 07. 2020 16.19
-6
(Rožice cvetijo) pridnost je glavni problem Slovenije-pridni so neučinkoviti
alanshore
06. 07. 2020 11.12
+80
Berem komentarje in verjamem, da večina komentatorjev nima pojma kaj bi pomenila nadarjenost otroka. Ne vedo kaj so to odgovornost, prizadevnost, spoštovanje do drugih, razgledanost, radovednost, raziskovalnost, samostojnost, družbena odgovornost, čustvena inteligenca, pripravljenost pomagat drugim, motiviranost itd. To je samo nekaj naključno nametanih lastnosti, ki so značilne za nadarjene otroke. Vse to pripomore k uspehu v šoli, kot na ostalih področjih življenja. Še zdaleč ni vse "piflanje" kot menijo nekateri. Tisti, ki tega niso nikoli okusili, tudi nikoli ne bodo razumeli. P.S. Nikoli ne bom razumel kako nekateri iz vsake teme, naredite političen zmazek. Tudi iz tega zakaj je trava zelena,.
alanshore
06. 07. 2020 12.00
+40
Tile minusi so verjetno od nenadarjenih odraslih.
Uporabnik1521210
06. 07. 2020 13.43
+6
V vsakem otroku lahko najdeš nadarjenost, to kar resnično šteje je logično razmišljanje in inteligenca, ki ga šolski sistem zatira
Rožice cvetijo
06. 07. 2020 15.49
+0
alanshore...problem komentiranja je v tem, kateri ljudje komentirajo. Za začetek je cca 10% Slovencev, ČE, večina ostalih pa zafrustriranih, z nizkim dohodkom, od vse povsod. Tako da, me ne čudijo taki komentarji. Po minusih se bo videlo, kdo so večina in, da imam prav. Komentiramo tisti v penziji za zabavo, jaz šele cca pol leta, prej nisem vedel, da to sploh obstoja, in se čudim, kaj vse so ljudje zmožni napisati, mislim, primitivno negativnega...mi imamo čas, delovni ljudje pa ne izgubljajo časa s tem...
piron
06. 07. 2020 19.46
" Ne vedo kaj so to odgovornost, prizadevnost, spoštovanje do drugih, razgledanost, radovednost, raziskovalnost, samostojnost, družbena odgovornost, čustvena inteligenca, pripravljenost pomagat drugim, motiviranost..." NIČ od tega ni merilo na bazično inteligenco - torej sposobnost prej kot ostali doumeti nekaj, si zapomniti in aplicirati v praksi. Ali in kaj s tem oseba naredi kasneje v življenju, je pa druga zgodba.
2fast4
06. 07. 2020 11.01
-3
Nič ne bo. Vreča prazna pa to... Sicer pa lahko tistim prfoksom vzamejo ko imajo plačilni razred nad 45...se jim ne bo nič poznalo in dajo za štipendije...
Bullet5672
06. 07. 2020 13.06
+11
Al pa ce se ti odreces delu svoje place...ko bi tako veselo drugim jemal... malo se zamisli nad sabo
Rožice cvetijo
06. 07. 2020 15.50
+2
gggg1
06. 07. 2020 10.38
+23
Bistvo članka ni debata, kdo je upravičen do štipšendije in kdo ne, ampak ali so za vse enaki pogoji.
Ali63
06. 07. 2020 10.49
+24
maverick
06. 07. 2020 10.27
+12
-Tukaj komentira veliko osnovnošolcev, za katere je bila končana osnovna šola njihov vrhunski dosežek. Zato nikoli niso potrebovali štipendije.
JohannDoe
06. 07. 2020 10.04
+3
@medus "Če Janša vrne 10% vseh prejetih podkupnin bo dovolj za štipendije" -------- Aha. Ne pozabit pa tudi na vse nabave in petkrat preplačano opremo v zdravstvu, od začetka te države do danes. Menda so imeli zraven prste oziroma roke tudi "tuji" lastniki Mladine. Kar ni nič narobe, tak fajn medij se pač mora nekako financirat, da ne ugasne. Pa magari iz naslova žilnih opornic, še hvala Bogu da država in davkoplačevalci lahko kako pomagamo.
JohannDoe
06. 07. 2020 10.16
+3
Nič ni narobe, da se krade in je korupcija, da le naši kradejo, pa to. Zasigurno gre denar v dobre namene in te stvari.
Carmennula
06. 07. 2020 10.00
+16
Pri uspehih srednješolcev velja tista socialistična parola vsi drugačni vsi enakopravni vsi odlični vsi štipendijo, take mentalne fobije poznajo samo pri nas ...Vsi po štipendijo, vsi po odličen izkaz, da ne bo diskriminacije saj bi lohka kdo, ki bi imel cvek celo užaljen, prizadet živel v stresu..predvsem pa imel težke travme kasneje v življenju..
Carmennula
06. 07. 2020 10.03
+5
In potrebno je narest gimnazijo prijazno dijakom, osnovno šolo za socialno kuhno fakulteto pa za, zabavo, veseljačenj in pot za na center za socialno delo..ali zavod za zaposlovabnje možnost pa lohka diplomant demokratično izbere brez diskriminacije..
JohannDoe
06. 07. 2020 10.18
+18
No, Zoisove nekdo očitno ni dobil. Mu je pa verjetno pustilo travme, ko mu je mamica govorila, da si zasluži... ker kdo pa si zasluži, če ne on....
Frankk
06. 07. 2020 09.54
-9
Do fantov so bili ti pogoji vedno diskriminatorni. Preprosto zato, ker fantje odraščajo drugače in pokažejo svojo nadarjenost šele ob koncu srednje šole. Uspeh v osnovni šoli je na podlagi piflanja. Pri dekletih pa je podlaga za uspeh ravno piflanje. Naše šole so v svetu zato tudi tako nizko rangirane. Dajejo neko pifl kvazi izobrazbo brwz upoštevanja ustvarjalnosti, fantovskega pomnjenja indozorevanja.
JohannDoe
06. 07. 2020 10.13
+0
Mi v "desnem" taboru, karkoli to že pri nas je, zelo cenimo ustvarjalnost, kulturo in umetnost. Kar se je videlo tudi pri letošnji proslavi. Če se "levaki" grejo proslavo in je podn, je to zato, ker se delajo norca iz praznika. Če se "desnaki" grejo kulturo in je podn, je to zato, ker so v svoji ustvarjalnosti in kulturi iskreni.
JohannDoe
06. 07. 2020 09.53
-3
Pa kaka glupost vse to. Delijo naj jih po strankarskem kriteriju. Kot vse ostalo v naši državi. Enkrat SD, drugič LMŠ, potem kak SMC, enkrat na 15 let SDS.... Mi smo premajhna država pa si ne moremo privoščit izborov in tekmovanj za vsako pasje jajce pa to.
Carmennula
06. 07. 2020 09.43
-1
A so Zosove :) štipendije zato da potem skupaj z dekanom, profesorji in kandidati za mag. izumiš Transpolni CEKRET, sam prašam, kdo je tu normalen in kdo ni ?..
Carmennula
06. 07. 2020 09.44
+1
Popoldan v Petek pa na peciklu 35. let star študent FDV ja kroliš dol z vlado.
VolkBrenin
06. 07. 2020 09.47
+11
Kje se je izobraževal janša ( namerno z malo začetnico ) .Leta 1982 je na takratni Fakulteti za sociologfijo, politične vede in novinarstvo končal študij Splošne ljudske obrambe in družbene samozaščite (danes obramboslovja) ..... Fakulteta je bila ustanovljena leta 1970, ko je bila dotedanja Visoka šola za sociologijo, politične vede in novinarstvo sprejeta kot nova članica v Univerzo v Ljubljani. Leta 1991 je bila preimenovana v Fakulteto za družbene vede.
VolkBrenin
06. 07. 2020 09.51
+7
tvoj geolog grims je izumil določene zapise v knjigi o identitarcih....s pomočjo bršiča...za mahanje s tisto knjigo po parlamentu je zadolžen mahnić - 30 .letni študent FDV ...nisem prepričan če je zaključil ....
VolkBrenin
06. 07. 2020 09.53
+4
aja ...in pridejo potem tvoji rumeni in krulijo ...gor neonaciji ...naj živi adolf ...in podobno...
JohannDoe
06. 07. 2020 09.55
-8
Oni pred parlamentom in ti z njimi, ste sami Zoisovi nagra... pardon, štipendisti. To je kot, da bi bil vaš klub pa to.
VolkBrenin
06. 07. 2020 11.00
+4
težka bo...nisem deist , kot je bil zois....do štipendije nikoli nisem prišel...ker je vse kar imam samo 4 pa pol leta verouka...in 7 .mesecev glasbene ...
VolkBrenin
06. 07. 2020 11.05
+4
pa tudi s francosko revolucijo se zoisov žiga ni nikoli menda strinjal.....čeprav ni imel izrazit odklon v desno od vertikale ...Malo ga ne vseeno vleklo na levo ...pa ne zaradi putike...
medus
06. 07. 2020 09.24
+6
Če Janša vrne 10% vseh prejetih podkupnin bo dovolj za štipendije
piron
06. 07. 2020 19.48
mlamat
06. 07. 2020 09.22
-13
Nadarjenost se znanstveno meri s IQ količnikom, ne pa z dosežki na tekmovanjih, torej se spet prerekamo za prazen nič. Naj se podeljevanje Zoisovih štipendij na podlagi dosežkov na tekmovanjih enostavno ukine.
Absurdistan
06. 07. 2020 09.30
+3
Uporabnik1152447
06. 07. 2020 13.12
+3
Saj se v osnovni šoli dela teste, ki so v osnovi zelo podobni iq testom in s katerimi se najde področja, v katerih smo nadarjeni.
piron
06. 07. 2020 19.52
+3
Kaj pa je IQ količnik? Pa da se nadarjenost meri s tem??? Zguglaš 3 od njih in rešiš vse.