Slovenija

Janković: Delujem tako, da je vse videti, kot da sem na meji, a vsako zadevo preverim

Ljubljana, 07. 11. 2021 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Aida Mešić
Komentarji
565

Zoran Janković, župan z enim najdaljših stažev v Sloveniji, bo v oddaji Ena na Ena spregovoril tako o naslednjih lokalnih volitvah in vrnitvi v državno politiko kot tudi o življenju svojih sinov, ki sta večkrat razburila javnost. Po daljši medijski odsotnosti se je oglasil po sredinih nasilnih protestih, ko je Policija posredovala dva tedna zapored, nazadnje s solzivcem. Tedaj je dejal, da to ni Ljubljana in da si mesto tega ne zasluži. Za mesto, na čelu katerega je od leta 2006, pravi, da je najlepše na svetu.

V oddaji Ena na Ena je 68-letni župan Ljubljane Zoran Janković povedal, da je zmotno prepričanje, da ves čas svojega delovanja hodi po robu zakona."To pravijo tisti, ki jih motijo moji dosežki. Delujem tako, da je vse videti, kot da sem na meji, a vsako zadevo preverim, vedno poslušam mnenje svojih sodelavcev, brez njihovega mnenja se nič ne zgodi," je razložil. 

Leta 2006 je bil Janković s skoraj 63-odstotno podporo Ljubljančanov izvoljen za župana glavnega mesta. A kot pravi sam, mu že nekaj časa za petami sledijo štiri osebe, ki grenijo njegovo življenje in življenje njegovih domačih. "Govorim o Klemenčiču, ki je vodil KPK, Urošu Grošlju iz Fursa, tožilki Blanki Žgajnar in Tihomirju Žgavcu iz NPU." Kot je še povedal, je bil sam vedno prisoten na sodišču, ostale pa so le še tri nerešene zadeve, za katerimi naj bi prav tako stale omenjene štiri osebe. Preganjale naj bi ga zato, ker naj ne bi prodal delnic Mercatorja, katerega predsednik je bil do novembra 2005. Prav tako te štiri osebe krivi za šestmesečno prisluškovanje.  

Primer s farmacevtko

Pogovor sta napeljala tudi na primer s farmacevtko. Janković naj bi zlorabil javni položaj v zameno za spolne usluge. Takrat ga je rešilo mnenje sodnice Mojce Kocjančič, žene ministra LDS Aleša Zalarja, ki je zagovarjala stališče, da prisluhi, ki so stari več kot dve leti, zastarajo."To je potegnil moj odvetnik iz sodbe ustavnega sodišča, ki je prvič ugodilo in odločilo v prid gospoda Franca Kanglerja. Na podlagi tistega primera se je to uporabilo tudi pri meni," svoj primer pojasnjuje župan. 

Med pogovorom je bil strog tudi do tožilke Blanke Žgajnar: "Kaj pa, če je neodgovorna pri svojem delu? Če to dela v mojo korist, bi bil vesel, da tega sploh ne bi delala," je komentiral.

Zoran Janković na podelitvi nagrad častni meščan Ljubljane
Zoran Janković na podelitvi nagrad častni meščan Ljubljane FOTO: Aljoša Kravanja

Župan je v glavnem mestu deležen velike podpore ljudi, ki pravijo, da Ljubljana raste, četudi si Janković vzame provizijo. Spet drugi pa pravijo, da napredek tega ne more upravičiti. Kot je povedal sam, nikoli ne jemlje provizije. "Nikoli ne boste našli nekoga, ki je rekel: Tukaj sem dal en evro in vzel milijonske zneske," je še dodal.

Ranko Mimović, nekdanji direktor KPL, je pred nekaj leti Policiji povedal, da je moral KPL od vsakega posla, ki ga je sklenil z Jankovićem, dati 10 odstotkov provizije, po njo pa da je hodil njegov sin Jure Janković. Gost je to dejanje zanikal in dejal, da je Mimovića videl dvakrat v življenju. "Govori pa se, da je imel obisk Policije v zaporu, kjer so mu ponudili nižjo kazen, če namoči Zorana Jankovića. Govori se tudi, da so ga ostali zaporniki nato pretepli."

Življenje županovih sinov

Voditelj oddaje Uroš Slak je pogovor nadaljeval z intimnejšimi temami, saj je župan, kot pravi sam, tudi velik družinski človek. Ima dva sinova, vnuka in dve vnukinji, do katerih goji posebno ljubezen. Svojima sinovoma je v času, ko je bil še direktor Mercatorja, omogočil, da je njuno podjetje Electa sodelovalo tudi z Mercatorjem. Sam sicer za sinova pravi, da sta izjemni osebnosti. "V Sloveniji ne boste našli take družine, v kateri so otroci toliko pretrpeli in še trpijo zaradi svojega očeta," še pravi in doda, da so jih afere še bolj zbližale. Povedal je tudi, da je v osmih letih, ko je vodil Mercator, Electa naredila pet poslov, od tega tri trgovine na svojih zemljiščih. "Vrednost teh petih poslov pa je bila manj kot en promil investicij Mercatorja."

Jure Janković
Jure Janković FOTO: Miro Majcen

A kot pravi Slak, sta bila sinova pod drobnogledom javnosti zaradi lastnih poslov, in ne zaradi svojega očeta. Jure Janković med letoma 2006 in 2010 ni prijavil 56.000 evrov prihodkov, zapravil pa je dva milijona tristo tisoč evrov. Župan je zagovarjal svojega sina, češ da je Jure takrat dobil posojilo v višini milijona evrov, ki ga sicer ni prijavil carini. "Moja sinova sta, če sta delala napake, zanje tudi plačala." 

Politična opredeljenost

Janković se je v nadaljevanju pogovora opredelil kot levičarja. Kot pravi, je to postal zaradi odnosa do Ljubljančanov in sodelavcev. A do tega je bil Slak kritičen, saj mu številni očitajo, da je v nagovorih ljudstva res levičar, a da je v funkciji župana kapitalist. 

Spregovorila sta tudi o stranki SDS, ki je Janković ne podpira zaradi treh razlogov: "Gospod Černač, ki mora skrbeti za evropska sredstva, poskuša Ljubljani odvzeti že odobrenih 14 milijonov evrov za kolesarske steze. Med 72 odobrenimi projekti je to edini projekt, ki ga še ni podpisal. Še huje je to, da poskuša SDS ustaviti evropski projekt čistilnih naprav in kanalizacije po Ljubljani. Tako daleč so šli, da so razveljavili pravnomočno dovoljenje." Dodal je, da v tem primeru po njegovem mnenju delujejo proti prebivalcem Ljubljane. 

Ali Jankovića mika kandidatura na naslednjih volitvah?

"Odgovor je ne. So me vabili, ampak ne. Podprl bom opozicijo, ki bo po mojem mnenju zmagala na volitvah. Janez Janša je povzročil proteste, a odgovor na to je, da Ljubljana ne potrebuje ograj. Jaz sem podpornik opozicije, koga bom volil, pa še ne vem." 

Tudi o županski kandidaturi še ni prepričan. Kot je povedal, bi, če bi bile volitve to nedeljo, kandidiral. "Kaj bo čez eno leto, ne vem, imam dober odnos s sodelavci in občani, ponosen sem nanje," je še razložil.

Zoran Janković in Milan Kučan
Zoran Janković in Milan Kučan FOTO: Aljoša Kravanja

Odnos z Milanom Kučanom

Slak je gosta vprašal tudi o njegovem odnosu z Milanom Kučanom. Janković je dejal, da sta prijatelja in sta v dobrih odnosih. "Midva sva prijatelja, on ima svoje jasno stališče, tudi pove ga in ne potrebuje vodstva, niti ga ne potrebujem jaz. Imava pa številne pogovore o raznih temah."

Kot je povedal, ima za Ljubljano še veliko načrtov. Rog naj bi bil odprt čez eno leto, občani pa mu po njegovem mnenju ne odpuščajo vseh afer, vseeno pa spoštujejo dosežke pri spremembah v Ljubljani. "Ko govorimo o razvoju Ljubljane, mnogi pravijo, da je samo center mesta polakiran, ampak od 1200 končanih projektov jih je 900 zunaj centra mesta."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (565)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dori243
08. 11. 2021 19.22
-1
Js pravim, sodniki so usi naši. Nč nam ne more noben, smo use dobr podmazal... Levico volte, da me nebojo skos po rumenem tisku vlačl, za tak drobiž...
Zmaga Ukrajini ...
08. 11. 2021 20.59
-1
Zgleda, da naše sodnije bolj nese na desno - če sta okrožno in višje sodišče pravnomočno uspela obsodit kriminalca v zadevi Patria, ga je pa Ustavno sodišče spustilo na prostost,... pa Kanglerja oprostilo kar nekaj primerov,.. itd. Jankovič je kamilica proti tem desnuharskim koprivam. Sploh ni primerjave. Tudi za posle z orožjem vemo, ali ne?
bučar
08. 11. 2021 17.42
+0
nedotakljiv rdečkar
Zmaga Ukrajini ...
08. 11. 2021 14.37
+0
Je pa hecno, kako se svečkarji trudijo spodnesti ljubljanskega župana. Celo tako daleč gredo, da blokirajo evropska sredstava, s katerimi bi občina dobila desetine kilometrov kolesarskih stez. In zakaj? Ker je preprosto treba nagajat Jankoviču, ali zato, ker se je treba "maščevati" Ljubljani (oz. Ljubljančanom), ker nikoli nočejo voliti arestanta in ga že od samega začetka s protesti zavračajo?
benius
08. 11. 2021 14.10
+3
Kot da nimamo že poln pisker čelavega, nam zdaj še drugega lopova servirajo po medijih. Mediji v slo so vsi navadna greznica, takim ljudem ne bi smeli dati niti minuto časa na TV. Zato pa je država izgubila kompas, ker je bolj važno, da se kregamo kdo je večji lopov, namesto, da te lopove ignoriramo, če jih že zapret ne morejo zaradi nesposobnosti.
marker1
08. 11. 2021 14.09
+3
Janković je svetnik. Zanj ni nobene težave priti na sodišče, saj ima tam ljudi, ki že pred razpravo napišejo oprostilno sodbo. Ima tudi osebe na tožilstvu, ki poskrbijo, da dokazi zastarajo, tako da gre lahko vedno sproščeno nasmejan na obravnavo. Napeljava fekalne kanalizacije čez vodovarstveno območje je zgolj natolcevanje tistih, ki so mu zavistni.
Zmaga Ukrajini ...
08. 11. 2021 13.58
-3
Ljubljanski župan je car. To je dejstvo. Ker toliko, kolikor je on naredil za Ljubljano, ga doslej še ni bilo junaka. Očitno pa res rad hodi precej "po robu". Ampak primerjat ga z arestantom in dokazanim mafijcem, je pa precej mimo. Ne nazadnje nima težav niti s hišnim nabiralnikom, niti s prihodi na sodišče. Zaenkrat so tudi vsi postopki zoper njega padli. Precej drugače kot npr. pri tej mafijski vladi, kjer pridejo v javnost dokazi, da se je minister domačijsko dogovarjal s tajkunom, mu obljubljal nekaj, česar se politika ne bi smela niti dotikati, sploh pa ne na tak način, ter ga spotoma še napeljeval na to, da ne bi plačeval glupih davkov. Gospod Jankovič se lahko pohvali z mnogimi rezultati svojega dela. Ljubljana je postala sodobna in lepa evropska prestolnica,... S čim pa se lahko pohvali arestant? Da je bil v arestu zaradi korupcije? Ali s tem, da smo prvi na svetu po številu okuženih?
Rodion Raskolnikov
08. 11. 2021 14.15
-1
…tole je pa čisto nepristransko napisano, agrhahhahaha. Tvoj seksualni predator je na istem nivoju kot Jajo. In dokler tega ne boš razumel, boš nervozen in žalosten.
21dcba
08. 11. 2021 14.16
+0
Zoki, si to ti? Seveda pride z največjim veseljem na sodišče. Ker že vnaprej ve, da bo oproščen :D Janša ve, da bo obsojen, ne glede na to, ali je kriv ali ne. Nisem pa vedel, da Janez Janša aktivno, od vrat do vrat, širi virus po Sloveniji. K meni še ni prišel.
Zmaga Ukrajini ...
08. 11. 2021 14.34
+0
Nepristransko? Pa potem ti razloži kakšna je razlika med rezultati dela enega in drugega. In dejansko je za Jankoviča ponižujoče, da ga primerjajo z nekim arestantom, ki uničuje državo in uvaja mafijska rabota v sam politični vrh države. Kar se tiče "seksualnega predatorja",... glej, prisluhi se niso smeli uporabiti, ker je "rok potekel",... ni bil edini - tudi Kanglerju so tako padli postopki, podobno tudi arestantu,... Zato o istem nivoju ni mogoče govoriti. Če pa veš kaj več, pa kar z argumenti na plano...
jodr
08. 11. 2021 13.43
+2
Janković deluje tako, kot delujejo prevaranti.
Mejduš
08. 11. 2021 13.40
+5
jaz jih ne razumem ki so bili ti politiki mladi so rekli da zdaj jepa že čas dladim politikom prepustijo vodenje državo to je rekel janša a seda pa ne velja ve ali kako da ne dovolijo mladim voditi zafurana država da bi jo rešili iz težave jankovič pa sinova so pa kot trije krali ne samo eden
Lukrisa
08. 11. 2021 13.37
-3
Raje vidim njega za predsednika vlade kot pa JJ-ja in njegovo mafijo.
bohinj je zakon
08. 11. 2021 13.36
+0
Ta kljukec je pred 10 leti na volitvah dobil 37% glasov Slovenije. Kot nikoli kdo pred njim in za njim. Ta kljukec je že tretji mandat župan glavnega mesta Slovenije. V glavi očitno imaš veliki problem.
Rodion Raskolnikov
08. 11. 2021 13.34
-1
Zoki je poštenjakar najvišje ravni!
mužik
08. 11. 2021 13.22
+0
kdaj umaknete ta prispevek o tem kljukcu ,?? težko ga je gledat na tej vaši strani .Podpora vam pada zaradi njega .
Onxxx13
08. 11. 2021 13.18
+4
Znate še kaj drugega kot se vlačiti po sodiščih?
zurbrigen
08. 11. 2021 13.17
-5
Zoki govori resnico, ne samo da izgleda, ampak tudi res deluje tako.
Blue Dream
08. 11. 2021 13.14
+9
Če je uspeh da se Ljubljančani selijo na obrobje, premožni posamezniki iz obrobja pa v Ljubljano pa naj bo ne
mhri47
08. 11. 2021 13.13
+9
Ni kaj. Zoki je car. Farmecevtko je pa le podr.
Strojan
08. 11. 2021 13.01
-3
Zokija za predsednika, župana in predsednika vlade ! Komunajzerje SDS-ovske, Hojsije in ostalo bagro v AREST !
patogen
08. 11. 2021 13.04
+4
Ha, ha, ha. Saj je poskušal biti, pa ni uspelo. poleg tega ima kulovce in Fajoniste, svoje marionete...
mužik
08. 11. 2021 13.23
+3
Strojan se vidi da si res strojan !!¨SD ligitimna naslednica ZKS . !!
METKA102
08. 11. 2021 12.57
+3
Koliko je pošten in koliko ni? Kdo ve. Mislim pa, da če ga Ljubljančani izvolijo, je verjetno v redu. Za vse ostale, ki živijo v drugih cca 220 občinah, to ni pomembno. Imajo pač svoje župane in svoje poštenjake.
Blue Dream
08. 11. 2021 13.05
+5
Večina je pač večina. Marsikateri Ljubljančan se pač ne strinja z njegovo ureditvijo in delovanjem. Neke levo usmerjene alternative pa tudi ni bilo na zadnjih 2 volitvah če smo odkriti. Pač tudi v Ljubljani se je zgodilo slovensko politično polariziranjene zaradi katerega je bila glavna alternativa Zokiju SDS-ov protikandidat, ki pa v ljubljani nima nobenih možnosti
Blue Dream
08. 11. 2021 13.08
+5
Na zadnjih je bil Zokijev največji protikandidat današnji zunanji minister Anže Logar če se ne motim. Kar pomeni zmago že pred volitvami
Blue Dream
08. 11. 2021 13.10
+7
Priseljenci ki so prrišli iz drugih krajev slovenije in tujine ga volijo, avtohtoni Ljubljančani pa malo manj
mužik
08. 11. 2021 13.24
+4
požrl pa je tudi naš denar ,tako da bodi tiho
mužik
08. 11. 2021 13.25
+3
obožeobože
08. 11. 2021 12.53
+13
Velik "poštenjakar"
komercialka
08. 11. 2021 12.46
+6
Spoštovani voditelj, a res ni bolj zanimive (in v tem trenutku bolj aktualne osebe) za intervju, kot je pobalkanjeni, pokvarjeni župan prestolnice. Ta človek nam svoj značaj, način komuniciranja, delovanja z izsiljevalskimi metodami in laži prodaja že 16 let. Naj mi oprostijo vsi njegovi podporniki in volivci, ampak žal živite v zmoti. LUBLANA JE res BULANA.