Slovenija

Zorčič ne bo sklical parlamentarne seje o domnevni neustavnosti stranke Levica

Ljubljana, 08. 06. 2021 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Voščun, A.B., K.K.
Komentarji
728

Stranki SDS in NSi sta prepričani, da opozicijska stranka Levica in njen program rušita parlamentarno demokracijo in ustavni red. Zato sta zahtevali sklic izredne seje Državnega zbora. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je o dopustnosti zahteve za mnenje zaprosil parlamentarne pravnike in sporočil, da izredne seje ne bo sklical. Odločitev je pojasnil: "Ker ustavni, zakonski in poslovniški pogoji za obravnavo predlaganega akta niso izpolnjeni."

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Igor Zorčič o odločitvi, da o programu Levice v DZ ne bodo razpravljali
    05:31
    Iz 24UR ZVEČER: Igor Zorčič o odločitvi, da o programu Levice v DZ ne bodo razpravljali
  • Iz 24UR: Izredne parlamentarne seje ne bo
    02:32
    Iz 24UR: Izredne parlamentarne seje ne bo
  • Iz SVETA: Izredne seje o programu Levice ne bo
    02:56
    Iz SVETA: Izredne seje o programu Levice ne bo

 

Iz mnenja parlamentarnih pravnikov izhaja, "da vsebinski pogoj za presojo dopustnosti vložene zahteve ni izpolnjen, saj ustavna, zakonska in poslovniška ureditev Državnemu zboru preprečujejo, da bi vrednostno ocenjeval ustavnost programskih dokumentov in ravnanj politične stranke ter se o njih izrekal, drugim organom pa priporočal, naj nad njenim delovanjem opravljajo okrepljen nadzor, jo obravnavajo, spremljajo ali preprečujejo ravnanja, ki bi jih ocenili kot poskus rušenja parlamentarne ureditve in ustavnega reda," je pojasnil Zorčič. Zahtevane izredne seje DZ tako ne bo sklical.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V SDS presenečeni nad Zorčičevo odločitvijo glede seje DZ o programu Levice

Zahtevo za sta v začetku meseca vložili SDS in NSi, ki menita, da sta stranka Levica in njen program radikalno naklonjeni ideji novodobnega socializma. Zorčič je na novinarski konferenci dejal, da je bilo iz zahteve razvidno tudi to, da so želeli, da DZ vladi predlaga nadzor in spremljanje parlamentarnih strank, kar je označil za "absurd brez primere"

V SDS so nad odločitvijo predsednika DZ presenečeni. Kot je v izjavi za medije v DZ izpostavil vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, so bili vlagatelji po dosedanji praksi pri obravnavi podobnih dokumentov na podlagi mnenja ZPS pozvani, da svojo zahtevo dopolnijo oz. spremenijo.

Danijel Krivec -6
Danijel Krivec -6 FOTO: Damjan Žibert

"Občutek imamo, da nas želi utišati in da v državnem zboru ne želijo razprave o tem. Mi pa menimo, da je vse, kar je javno objavljeno in kar se najde na spletu, vseeno tema, ki se v državnem zboru lahko obravnava," je dejal Krivec. Ne spomni se, da bi predsednik DZ že kdaj zaustavil tako pobudo, ki je "legitimna, ki se ne ukvarja z nekimi insinuacijami, ampak povzema dokumente in dejstva, ki so javno objavljeni".

Na vprašanje, ali je Zorčičeva odločitev pomeni dodaten argument za njegovo razrešitev, je Krivec dejal, da ne. Dodal pa je to, da je to neka neobičajna praksa, ki si je ne želijo, saj je ravno parlament prostor, v katerem se izmenjujejo mnenja in stališča. Kot je še izpostavil, ne posegajo v pravice stranke Levica, ampak se odzivajo na posamezne dele njihovega statuta in na javno objavljene izjave. Po njegovi oceni tudi ne gre za nobeno kršenje ustavnih razmejitev.

Kakšni bodo njihovi nadaljnji koraki, se bodo v SDS še odločili, ko se z mnenjem ZPS seznanijo vsi poslanci in njihova pravna služba.

V opozicijskih vrstah zadovoljni

V Levici pa so odločitev Zorčiča, da seje DZ glede njihovega programa ne bo sklical, pričakovali. "Pozdravljamo mnenje zakonodajno-pravne službe, ki je potrdila tisto, kar smo izpostavili v Levici že prejšnji teden, se pravi da je SDS skupaj s satelitom NSi tista, ki s takšnimi dejanji ogroža same temelje parlamentarne demokracije," je v izjavi za medije dejal vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec.

Da bi bil sklic seje v nasprotju z ustavo in osnovnimi temelji parlamentarne demokracije, je po njegovih besedah mogoče razbrati tudi v mnenju ZPS. Zahtevo v Levici sicer vidijo predvsem kot "poskus dvigovanja dimnih zaves, medtem ko SDS lomasti po državi in si podreja institucije".

Zorčičevo odločitev so pozdravili tudi v delu opozicije. Po besedah poslanca SD Matjaža Nemca je bilo bolj kot odločitev predsednika DZ pričakovano predvsem mnenje ZPS. "Seveda ni poslovniške, zakonske, ustavne podlage za tisto, kar so si v koalicijski stranki dovolili," je dejal in dodal, da DZ ni podij, na katerem bi podajali sodbo o primernosti političnih tekmecev. Ob tem obžaluje, da pri razgradnji institutov, ki so jih v Sloveniji gradili zadnjih 30 let, sodeluje tudi NSi.

Zorčič ne bo sklical parlamentarne seje o domnevni neustavnosti stranke Levica.
Zorčič ne bo sklical parlamentarne seje o domnevni neustavnosti stranke Levica. FOTO: Bobo

Poslanka LMŠ Jerca Korče je spomnila na stališče LMŠ, da je zgolj ustavno sodišče tisto, ki lahko presoja, ali je program oz. delovanje politične strank protiustavno. Temu je prikimala tudi pravna stroka znotraj DZ in predsedniku DZ po njenih besedah ni preostalo nič drugega, kot da spoštuje pravno normo, pravno državo in da takšne seje ne skliče.

SDS in NSi sta z željo po sklicu nakazali na to, da bi bilo treba prepovedati opozicijo, je še ocenila Korčetova. "Začeli so z eno stranko, ampak to ni vprašanje Levice. Ob takšnih dejanjih se moramo vsi vsak dan vprašati, kdo bo naslednji na tapeti," je dejala.

Zorčičevo odločitev pozdravljajo tudi v SAB in ocenjujejo, da je ZPS odlično povzela razloge, zakaj vsebinski pogoj za presojo dopustnosti vložene zahteve ni izpolnjen. Vodja poslancev SAB Maša Kociper je v izjavi izpostavila spornost z vidika pristojnosti DZ, pa tudi predlogov sklepov. Predlagatelji so po njenih besedah namreč predlagali, da bi izvršilna veja oblasti nadzorovala eno od opozicijskih strank in se vrednostno opredeljevala do tega, ali je stranka deluje protiustavno ali ne.

Po njenih oceni bi bilo nedopustno, da bi s sklicem take seje in vrednostnim ocenjevanjem primernosti strankinega programa prekršili načela delitve oblasti. "Če se volivci ne bodo strinjali s programom stranke, bodo to izkazali s tem, da take stranke ne bodo volili. Ne more pa tega početi vlada," je še dejala Kociprova.

Koronavirus pasica nova

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (728)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DAEMONIUM
09. 06. 2021 21.19
Taksna ovadba ki ocita nastetim osumljencem ces da " obstaja sum" ni vredna pocenega grosa. Se pa bo lahko zgodilo nekaj drugega ker bo tozilec taksno kvazi ovadbo zavrgel pa bodo vsi " osumljenci" lahko zoper Levico vlozili tozbe za razalitev saj so jih vlacili zaradi Levice po medijih zaradi cesar je trpelo njihovo dobro ime in so opraviceni do odskodnine.
pesnitev
09. 06. 2021 16.32
-2
Levica je skupek kvazi upornikov, neotesanega vedenja, nikoli noče sodelovati kot vladna stranka, saj se boji odgovornosti za svoja nesmiselna početja. Zorčič pa se je tako napihnil, da bo ravnokar počil. Kaj ima narod od vseh teh kolobocij? Deluje celo protizstavno. Kako se je spremenil, sprva je kazal neke kvalitete, a te so izginile, čim si je ogrel stolček in sedaj v glavo zafr.... vso vlado Pa kaj Slovenija ne premore ene par modrecev, ki bi jim lahko zaupali, da bodo modro vodili državo?
srebrnibreg
09. 06. 2021 17.03
+1
magic touch
09. 06. 2021 15.56
+1
...kako lepa novica...kaj pa vem nekaj vam več ravno ne "ratuje"...je pa res, da imate čedalje več problemov..a bomo kmalu peli: grad gori, grof beži ... :D ...ajajajajaj ovčice, vaš Izidor je oslabel, počasi a vztrajno izgublja moč tako doma kot v svetu in prav je tako.... DOSTI JE BILO TEGA MESARSKEGA DIVJANJA IN UNIČEVANJA SLOVENIJE... najbolj pa se bom smejala, ko se bodo celo "zavezniki" iz pač drugačnih, bolj vabljivih koristi začeli distancirati od njega..."non paper" bo tudi kaznovan in to je že napovedal Biden... vsa zavezništva je zakockal in upam, da pod njegovo vlado ne bomo predsedovali EU ... naj si zapomni, da tam v Bruslju vseeno ni tako kot doma kjer ima cel bataljon nesposobnih "mutibaričev" za sabo...pa srečno !!NAM!! ;) ...
BITINOVINAR
09. 06. 2021 14.32
+0
Levica je obtoževala in obsodila Počivavška, Pivčevo, Hojsa, vlado fašizma, non papera, razkroja družbe.....
BITINOVINAR
09. 06. 2021 14.33
+1
VNESITE V GOOGLE IN PREPRIČAJTE SE SAMI O PROGRAMU LEVICE
BITINOVINAR
09. 06. 2021 14.33
+1
2.2 Za kaj se zavzemamo? Naš dolgoročni cilj je odprava kapitalizma
BITINOVINAR
09. 06. 2021 14.34
+1
Imam pa dovolj vseh, z novinarji vred. RAZKLALI STE DRUŽBO DO NERASPOZNAVNOSTI
BITINOVINAR
09. 06. 2021 15.18
+1
Privoščim ljudem da brez slabe vesti volijo Mesca, Janšo, Šarca. Kogarkoli
pesnitev
09. 06. 2021 16.33
-1
Da ne govorimo o njihovem primitivnem komuniciranju v parlamentu
User1428333
09. 06. 2021 13.29
+2
KONEC PRAVNE DRŽAVE: Predsednik državnega zbora Igor Zorčič ni sklical izredne seje na pobudo stranke SDS in NSi zaradi programa politične stranke Levica, ki po njihovem mnenju ruši temelje ustavne demokracije. Za (ne)sklic seje se je odločil na podlagi negativnega mnenja zakonodajno-pravne službe o razpravljanju o ustavnosti programa Levice. USTAVA (!) določa, da predsednik državnega zbora MORA sklicati nujno sejo, če to predlaga četrtina poslancev. Spet dokaz, da so Levičarji resnični kršilci ustave in zagovarjanja totalitarizma. Koliko dokazov rabite še, da boste ugotovili, da nas levica pelje v pogubo. Demokracija umira na obroke zaradi levičarjev...
Enadvatristiripet
09. 06. 2021 12.07
+0
Ukinili bi svobodo medijev, podredili si sodstvo, cenzurirali in politicno zapirali umetnike, ukinili nasprotujoce stranke, so in se krsijo ustavo. Potem bi pa tale SSds ocital nedemokraticnost. Prava hrana za prestrasene ovce zeljne diktatorstva.
Enadvatristiripet
09. 06. 2021 12.04
+0
Ein zvei, ein zvei, ein zvei, sds na pohodu.
Perivnik
09. 06. 2021 11.02
+2
Tale Zorčičev pogled mi pa ni všeč. nekaj negativnega mi sporoča.
srebrnibreg
09. 06. 2021 17.04
brezveze13
09. 06. 2021 09.43
+1
zorčič bi v kolikor ima malo poštenosti v sebi (ne samo svoj ego) MORAL TAKOJ PO IZSTOPU IZ STRANKE smc ODSTOPITI S POLOŽAJA PREDSEDNIKA DRŽAVNEGA ZBORA, Vendar on ni človek karakterja je samo en narcis ki niti malo ne razmišlja s svojo glavo. Upam da ga po naslednjih volitvah ne vidimo več v vladi, in da bo tudi brežičanom potegnilo kakšnega nateguna so izbrali
SlobodaNE
09. 06. 2021 09.57
-2
Zakaj bi odstopil povej en razlog. Če vlada nima glasov za zamejavo potem je to njihov problem.
pesnitev
09. 06. 2021 16.37
točno, imaš prav, brezveze 13. Kakšni kvizlingi so ti poslanci, ena stranka jih izvoli v parlament, potem pa kar meni nič, tebi nič, prestopijo v drugo stranko, od katere si obetajo več koristi
sinhron
09. 06. 2021 08.47
+1
Zorčič ne bo sklical parlamentarne seje o domnevni neustavnosti stranke Levica, SDS in NSI pa v jok in bes , ker ne morejo zamenjati Zorčiča za slinavega Horvata , potem bi bilo vse lažje in bi lahko počeli v parlamentu , kar bi želeli !
najboljsa24
09. 06. 2021 08.42
+1
Zgube nesposobne bo spet rade pokradle podjetnikom podjetja, tako kot med in po drugi vojni. potem pa seveda po nekaj desetletjih vse poženejo v nič... Upam, da je v Sloveniji vseeno več pametnih in sposobnih in ne bomo pustili, da nas nesposobneži brez morale spet okradejo.
mario7
09. 06. 2021 08.26
+4
Ima mogoče vladna hunta v parlamentu večino?😁🤣
SlobodaNE
08. 06. 2021 21.59
+6
Svečke zorčič ni več vaš ? Počivalšek tudi kmalu ne bo ?
SlobodaNE
08. 06. 2021 21.53
+9
Pot do predčasnih je odprta še malo...
pesnitev
09. 06. 2021 16.39
Ne veselite se preveč predčasnih, saj se ve,. kdo bo zopet zmagal...
SlobodaNE
08. 06. 2021 21.48
+8
Desnak se bo učil do konca življenja pa še vedno ne bo nič znal. To so geni..
Perivnik
09. 06. 2021 11.03
+1
Desnak se bo učil do konca življenja, pa še vedno "ne bo znal" goljufati, zavajati, blefirati in krasti, ker to ni v njegovih genih.
SlobodaNE
08. 06. 2021 21.44
+14
Zorčic daje tinte pit desnakom. Pa tako so ga oboževali :)
FAUSTOS1
08. 06. 2021 21.42
+10
TOREJ sds profašisti so prepričani ,da preko levice prihaja preveč demokracije ,ki ni v skladu z orbanovim sistemom ,ki ga janšisti želijo uvesti v sloveniji.
martin celin
08. 06. 2021 21.39
-8
Že predlog nacionaliziranja podjetji pove vse o levici. Poglejte si uspeh držav z tako logiko. Lep primer te blaginje Je Venezuela.
SlobodaNE
08. 06. 2021 21.46
+8
madras
08. 06. 2021 21.37
+7
Janšisti so danes privlekli še sliko hitlerja v parlament. Ko se je bilo treba boriti so bežali, bolniki.
SlobodaNE
08. 06. 2021 21.49
+6
laufar1988
08. 06. 2021 21.29
-7
LEVICA je rak rana Slovenske drzave!!! 🤮🤮🤮