Slovenija

Državni zbor razdeljen na pol, '46 glasov trenutno nima nobena stran'

Ljubljana , 31. 03. 2021 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Urša Vrečar
Komentarji
729

Neuspela razrešitev prvega med poslanci je pokazala, da koalicija v državnem zboru nima več večine, je ob pozivih k predčasnim volitvam slišati iz opozicijskih vrst. Koaliciji je sicer zmanjkal en glas, napovedujejo pa že nov poskus razrešitve Igorja Zorčiča. Vodja poslancev SD, Matjaž Han, realno ocenjuje – večine v DZ trenutno nima nobena stran.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Koalicija išče 46. glas
    01:31
    Iz 24UR: Koalicija išče 46. glas
  • Iz 24UR: Janševa koalicija ne seže do 46 glasov
    02:51
    Iz 24UR: Janševa koalicija ne seže do 46 glasov
  • Iz SVETA: Za razrešitev zmanjkal en glas
    05:22
    Iz SVETA: Za razrešitev zmanjkal en glas
  • Šarec o neuspešni razrešitvi Zorčiča
    00:39
    Šarec o neuspešni razrešitvi Zorčiča
  • Zorčič o političnih razmerah v DZ
    00:54
    Zorčič o političnih razmerah v DZ
  • Danijel Krivec po glasovanju o razrešitvi Zorčiča
    00:29
    Danijel Krivec po glasovanju o razrešitvi Zorčiča

Koalicija včeraj v državnem zboru ni uspela zbrati dovolj glasov za razrešitev Igorja Zorčiča – za je glasovalo 45 poslancev SDS, NSi in SMC, pri tem sta bili dve glasovnici neveljavni. Opozicija ter novonastala poslanska skupina nepovezanih poslancev pa je glasovanje obstruirala. 

Za razrešitev je torej zmanjkal en glas, kljub temu, da je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec pred tem zatrjeval, da imajo dogovorjenih dovolj glasov. Nato pa dejal, da bi se to tudi pokazalo, če ne bi prišlo do obstrukcije. Tako pa se je del opozicije ustrašil in svoje poslance umaknil, "kar pomeni, da ne zaupajo svojim poslancem," je dejal. Predčasnim volitvam pa se po njegovi oceni ne bližamo, "saj koalicija deluje".

V koalicijskih vrstah sicer že napovedujejo, da bodo Zorčiča znova poskušali zamenjati. Predlog so SDS, NSi in SMC sicer vložile po tem, ko so trije SMC-jevi poslanci, Zorčič, Janja Sluga in Branislav Rajić, skupaj z Jurijem Lepom ustanovili svojo poslansko skupino. 

Opozicija poziva k predčasnim volitvam 

Iz opozicijskih vrst pa medtem že prihajajo pozivi k predčasnih volitvam. Da "ta koalicija zdaj dokazano nima več večine," je po glasovanju dejal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Vsaka koalicija, ki bi se zavedala resnosti položaja, pomena demokracije in stanja v državi, bi po njegovih besedah odstopila in šla na predčasne volitve. Namen obstrukcije je bil, da se izkaže, kdo bo ostal v dvorani in kdo je resnična opozicija, je dodal. Med tistimi, ki so ostali v dvorani, pa je vendarle očitno "prevladala tudi vest", zato zamenjava predsednika DZ ni uspela, je dodal. 

Da bo rezultat glasovanja tesen, je bilo po mnenju vodje poslanske skupine Levica Mateja T. Vatovca mogoče sklepati že na začetku. "Ampak državni zbor je pokazal, da se ne bo pustil poteptati vladi," je dejal. Tudi on dodaja, da koalicija očitno nima več večine v DZ, glasovanje pa tako vidi kot korak k predčasnim volitvam. Bo pa treba po njegovih besedah v prihodnje še pokazati, da obstajajo alternativne rešitve in da "se lahko s čim prejšnjimi volitvami v državo vrne nek demokratični standard, ki lahko državo popelje iz krize".

Razmere v državnem zboru so nejasne 

Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je (bolj realno) ocenil, da trenutno 46 glasov nima nobena stran. Pri tem je spomnil, da se tudi že v preteklosti razne napovedi glasovanja niso uresničile ter da ima Slovenija v tem trenutku manjšinsko vlado, politične razmere pa so nejasne. Glede tega, kako bo koalicija delovala v prihodnje, se ni želel opredeljevati. "Naj gre tudi ta državni zbor za 12 dni v politični lockdown, da se strasti umirijo." 

Igor Zorčič (za zdaj) ostaja prvi med poslanci.
Igor Zorčič (za zdaj) ostaja prvi med poslanci. FOTO: Bobo

Vrnitev Počivalška v poslanske klopi? 

Zorčič sam sicer glasovanja o svoji razrešitvi ne primerja z dogajanjem v zakonodajnih postopkih, saj vlada za svoje predloge uspešno prejema večino. Po uspešno prestanem glasovanju je ocenil, da so bili poslanci pod velikim pritiskom, raznimi grožnjami, tudi s tem, da bodo sledile volitve. "Verjamem, da je bil vsak od tistih, ki je ostal v dvorani DZ, pred težko odločitvijo, a na koncu je zmagal razum. To je zelo pomembno tudi za bodočo prakso, in sicer, da DZ kot najpomembnejša demokratična institucija ostane suveren in se ne pusti diktirati od vlade." 

Sedaj že nekdanja vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga pa omenja nov scenarij, po katerem bi koalicija pridobila potreben en dodaten glas. Zdravko Počivalšek bi se z ministrskega položaja lahko vrnil v državni zbor. Na to je sicer Zorčič dodal, da bi šlo za zelo nenavadno politično akcijo: "To me spominja mogoče na film Terminator, ko se vrne v preteklost, da bi likvidiral nekega vodjo upora." 

 Pahor: Menjava predsednika DZ je v izključni pristojnosti poslancev

Predsednik Borut Pahor je v zvezi s torkovim glasovanjem na izredni seji državnega zbora, na katerem vladni koaliciji ni uspelo razrešiti predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, dejal, da je izvolitev predsednika DZ v izključni pristojnosti poslancev, zato niti s komentarjem kot predsednik republike ne sme vplivati na njihove odločitve.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Miro Majcen

Ob tem je ob robu obiska v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor dodal, da sta z Zorčičem v vsem času, odkar opravlja svojo funkcijo, odlično sodelovala, zato upa, da bo tako tudi v prihodnje.

Glede nastalega položaja, v katerem niti koalicija niti opozicija nimata dovolj glasov, je dejal, da ni usodno vprašanje, ali imamo manjšinsko vlado ali ne, saj smo tudi v mandatu prejšnje imeli opravka z vlado, ki je opravljala svoje delo v pogojih manjšinske podpore.

"Vendar je svoje delo lahko opravljala. Dokler bo ta vlada ocenila, da svoje delo lahko opravlja in da se lahko osredotoča predvsem na zaključno fazo soočanja z zdravstveno krizo, potem menim, da tudi v takih, sicer politično težjih pogojih, država lahko sprejema vse nujne ukrepe in se uspešno sooči s krizo," je prepričan Pahor.

Predsednik ne izključuje niti možnosti, da bi se sestal s predsedniki parlamentarnih strank, saj je sam ves čas zelo naklonjen dialogu. Spomnil je na srečanje izpred meseca dni na Brdu pri Kranju, na katerem je sodelovalo sedem od devetih predsednikov parlamentarnih strank, kjer so se po njegovih besedah pogovarjali tudi o številnih vprašanjih, ki niso bile neposredno povezane s samim reševanjem krize.

Če bo politična volja in bodo voditelji strank menili, da je lahko v kakšno pomoč ali korist za to, da bi se pogovarjali, izmenjali mnenja in poiskali najboljšo rešitev za to, da se okrepi zaupanje ljudi v ravnanje oblasti, je Pahor pripravljen to storiti.

Na vprašanje o možnostih za predčasne volitve je odvrnil, da je bil pred dobrim letom zaradi soočanja s krizo zadovoljen, ker smo dobili vlado, v tej krizi pa smo še vedno. "Vsak, ki poskuša nepristransko gledati na politični prostor, razume, da je dobro, če imamo v času krize operativno vlado. To je boljše kot razpis volitev in odlašanje z vzpostavitvijo nove oblasti," je dejal Pahor.

Če ni mogoče drugače, potem lahko po njegovem mnenju pride tudi do tega slabšega scenarija, a imenovanje ali razrešitev vlade je stvar državnega zbora, in ne predsednika države. Ves čas aktualne krize in tudi sicer je njegov moto, da vlade ne podpira niti ne podira, pač pa z njo sodeluje. To velja za katerokoli vlado, tudi s to in do konca, je še dodal, saj le v sodelovanju vidi moč, da skupaj premagajo sedanje razmere.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (729)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zajebant2
31. 03. 2021 20.12
-2
tudi tebi bo minilo ko bo novi lastnik
Rothschild1
31. 03. 2021 19.33
-2
"Državni zbor razdeljen na pol" To ni res. Pozicija ima 45 glasov, opozicija pa 43. Manjsinca pa ne zelita biti jezicek na tehtnici.... kot sje slisati, Zdravc se ze seli v DZ. Torej bo vlada imela 46 glasov, opozicija pa 42. Brez tezav bodo vladali.
zibertmi
31. 03. 2021 19.35
+3
seveda treba je ščitit zadnjico in plačo.saj nisi odkril tople vode
zibertmi
31. 03. 2021 19.22
+2
CERKEV JE PO USTAVI LOČENA OD DRŽAVE.VLADA JE DANES NA SEJI SKLENILA ,DA BODO VERSKI USLUŽBENCI TEMELJNI DOHODEK PREJEMALI DO KONCA JUNIJA.TO JE MED DRUGIM INŠTITUCIJA ,KI JE NAJBOGATEJŠA V DRŽAVI,KI DRŽAVI NE PLAČUJE NOBENIH DAJATEV,TUDI NADOMESTILA ZA ZEMLJIŠČA NE,KI JIH PLAČUJE VSAK DRŽAVLJAN.DA BLODJE OKOLI ZVINA 1 IN 2 NE OMENJAMO
zibertmi
31. 03. 2021 19.33
+2
bogam
31. 03. 2021 19.16
+4
Zmago, Zmago! Čas te je povozil. In denar. Pa takega patriota in intelektualca se je delal svoj čas...
zibertmi
31. 03. 2021 19.23
+4
zmago naj gre bronastega maršala gloncat.podpira pa človeka ,ki živi v času druge svetovne vojne in podpira takratne okupatorje katerim so njegovi predniki služili
ina5785
31. 03. 2021 21.03
bogam - In kaj ima danes od TEGA razen denar??? Žena ga je zapustila, hčere so velik vprašaj če ga sploh porajtata. . . . . . . .Sedaj pa naj SAM občuduje ukradene cerkvene relikvije in ukradene knjige iz DZ, pa tiste svoje kipe in se sam STAR sprehaja po velikem stanovanju!!!!
GetUp
31. 03. 2021 19.14
-3
Jaz ne razumem kaj je z ljudmi, da podpirajo kul prevarante, ki so upokojencem dvignili penzije za 1%. Takega poniževanja starejših nismo videli še od nobene vlade in se malo vprašajte kako bi se počutili, da ste v penziji in vam to naredijo!? Pa se vi sploh spomnite kako pokvarjeno so Sluga in njene frajle iz stranke zagovarjale ta sramoten dvig? In da bi se vsaj malo potrudili in dvignili na 1,7% ali podobno. Ne, kar lepo na okroglo, da ni potrebno preveč vklapljati možganov. Pa to vam mora biti jasno, da kradejo in to kot sem že napisal, na okroglo. Šarec kako si sploh upaš hoditi pred kamere in se delat pametnega? Še enkrat se vprašajte zakaj je šlo za 1% in ne naprimer za 0,9 ali 1,1%... pa nisem v penziji ampak, da bi me nekdo tako ponižal tako kot to počne potv ko jim daje veljavo, ker mislijo, da ljudje ne vidijo kako pokvarjeni so, ni šans, da bi jim dal glas na volitvah. V letu 2021 sedijo najbolj neumni in pokvarjeni ljudje v parlamentu v vsej svoji zgodovini. Kako jih ni sram in to je namenjeno opoziciji!? 1% heh pa v realnem svetu vas ljudje sploh poslušali nebi kaj imate za kričati. Če bi vi mediji bili kaj vredni bi jih vse tako ponižali pred kamerami, da nikoli več nebi pomislili na politiko. Tudi vi boste enkrat v penziji zapomnite si to in verjetno vas je velika večina poštena in računate na dostojne pokojnine in vi podpirate take, ki bi vam brez problema lagali v obraz. Pa kdo bo prilepil minus se naj malo vpraša po zdravju.
zibertmi
31. 03. 2021 19.32
+3
pozabljaš,da so pokojnine take kot so plod tvojega janeza,ki je krojil reformo na začetku naše države,ko se je zmanjšalo financiranje od plač v procentih,zmanjšal procent odmere vplačanega do najnižjih 59% in povečanje let iz 18 na 24.za dodatek je s pomočjo viranta med letom 2004 -2008 ,ko je bil vodja vlade ustvaril zujf zamrznitev usklajevaj in finaciranja javnih ustanov ,kamor so spadali tudi domovi za ostarele.upokojence je v povprečju oškodoval za okoli 400eu na leto.pa več kot je osnova več prinese potem v procenti everčkov na račun upokojenca.ne ga zagovarjat prosim.če nam bo toliko pomagal bomo pokrepali.marsikdo bi imel karlovih 1000 eu ,če bibile pokojnine 80 % kot v jugoslaviji in v začetku naše države.pa seveda toliko bi se morala odvajat v blagajno od plač kot se je prej
peter5
31. 03. 2021 18.59
-4
Zmanjkal je Violetin glas , se sonči in žurira v Hurgadi
srebrnibreg
31. 03. 2021 18.09
+7
Ta združba vladnih kriminalcev ima srečo, da so kupili NSi in političnega prostituta Jelinčiča. Drugače so hladni.
Apostol1
31. 03. 2021 19.25
+4
srebrni .......... Res zelo realno si opisal Jelinčiča ni kaj ➕➕➕➕👍
Nosmoke
31. 03. 2021 18.03
-1
Zadnji ki bi se lahko oglašal , je šmarski pritepenec v politiko ! Mediji komunistične revolucije in politični aktivisti v njih so ga posvojili in potem ujčkali s točno določenim namenom : Klovn na vladi , oblast pa naša .....
srebrnibreg
31. 03. 2021 18.08
+3
Pišeš morda o Rushitiju potomcu kosovarja?
flojdi
31. 03. 2021 18.00
+1
.pol bi tam lahko bila samo dva , ki se ne strinjata. zdaj jih je pa eno PreVeliko morje , in vsak ma fajno plačo za še nadalje delat... kajže
zibertmi
31. 03. 2021 17.53
+5
Zorčič ostaja predsednik DZ. Horvatu ostane titula najhitrejšega poslanca
zibertmi
31. 03. 2021 17.52
+6
DOSTI JE TE STRAHOVLADE, GREMO NA VOLITVE. NE DAMO TEJ VLADI, DA NAM UKRADE DZ, DEMOKRACIJO V SLOVENIJI. VLADI NE ZAUPAMO VEC
jozejoze1
31. 03. 2021 17.50
+6
SĐS komunajzarji...raus
realno1
31. 03. 2021 17.37
+6
Verjamem samo v 2 stvari: zarečenega kruha se največ poje in pazi se ljudi, ki so v cerkvi v prvi vrsti... in politiki se res poje največ zarečenega kruha: JJ novembra 2019-ta koalicija je politično truplo... KUL ne zna šteti do 46.., ne bomo poslušali nekoga z 1% podporo, če imamo mi 30%...
genir
31. 03. 2021 17.35
+7
Pa bojo spet kuverte aktualne. Je..e se njim za narod pa Slovenijo
Rudolf Maister
31. 03. 2021 17.16
-7
Ah,to je samo mali prdec v kozarcu vode. Že v ponedeljek bo imela koalicija trdnih 46 glasov brez poslancev narodnih manjšin.
Dmg. 0
31. 03. 2021 17.24
+2
Dmg. 0
31. 03. 2021 17.25
+1
Amasakul
31. 03. 2021 17.10
+7
Zalomilo se je .... hihihi ... spet.. 1001 ali že 10001 ... bravo vse gre po načrtih.
Uporabnik1521210
31. 03. 2021 17.09
+9
haha praktično nimamo vlade
?ebula
31. 03. 2021 16.53
+12
Zblojeni maneken še kar vztraja!
vallercika1
31. 03. 2021 16.49
+8
sporočilo ministra Hojsa....prehajanje meje....vsak šesti prehod meje gratis.......
vallercika1
31. 03. 2021 16.44
+12
KORAK za KORAKOM počasi nasproti PREDČASNIM VOLITVAM!!!!!!!!!!!!!!!!!:)