Slovenija

Zorčič: Rešitve za tajno glasovanje zunaj DZ se ne da najti čez noč

Ljubljana, 19. 01. 2021 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
42

Predstavniki poslanskih skupin so s predsednikom DZ Igorjem Zorčičem na neformalnem posvetu iskali rešitve, kako bi poslancem omogočili tudi tajno glasovanje na daljavo oziroma zunaj DZ. Zorčič do četrtka pričakuje predloge, sam pa meni, da tega ni mogoče rešiti čez noč. Po njegovih besedah bi bila v vsakem primeru potrebna sprememba poslovnika DZ.

Da rešitve ni mogoče najti čez noč, je po posvetu s predstavniki poslanskih skupin dejal Zorčič.
Da rešitve ni mogoče najti čez noč, je po posvetu s predstavniki poslanskih skupin dejal Zorčič. FOTO: Damjan Žibert

Razprava o možnosti tajnega glasovanja zunaj stavbe DZ je namreč posledica vložitve konstruktivne nezaupnice, o kateri bi morali poslanci glasovati najpozneje do petka. Vendar pa se nekateri poslanci zaradi okužbe z novim koronavirusom ali samoizolacije seje ne bi mogli udeležiti, kar bi še zmanjšalo možnost, da predlagatelji zberejo 46 glasov.

Glasovanje o nezaupnici vladi je tajno, zadnje spremembe poslovnika DZ pa omogočajo le javno sodelovanje na sejah na daljavo.

Predsednik DZ Igor Zorčič je spomnil, da je že sprejemanje takšnih sprememb poslovnika lani spremljala vrsta pomislekov glede varnosti in demokracije. "Nihče si ni niti upal pomisliti na tajno elektronsko glasovanje, saj tega tudi v drugih državah ni. Sploh pa ne na to, da bi se volilo predsednika vlade prek računalnika," je dejal v izjavi v DZ. Opozoril je, da taka rešitev odpira vrsto varnostnih in pravnih vprašanj.

Tako so se na današnjem posvetu dogovorili, da preučijo druge načine, kako bi lahko omogočili tajno glasovanje tudi zunaj stavbe DZ. Ena od možnosti je, da bi volilna komisija pristopila do tistih poslancev, ki ne morejo glasovati v DZ, druga možnost pa, da bi se poslancem nekako omogočilo, da bi glasovali vsaj v bližini DZ. Za oboje pa je po Zorčičevih besedah potrebna sprememba poslovnika, za kar je nujna dvotretjinska večina v DZ.

Po Zorčičevem mnenju je precej zgovorno to, da parlament tega vprašanja ni uredil v 30 letih. "Ne zato, ker bi bil nesposoben, pač pa zato, ker gre za veliko ustavnopravno in tudi varnostno vprašanje, če govorimo o e-volitvah. Dvomim, da lahko čez noč postrežemo z nekimi rešitvami," je dejal. Opozoril je še, da se ob nekaterih rešitvah odpira vrsta pravnih in etičnih, pa tudi epidemioloških vprašanj.

Eno izmed dilem je izpostavil na primeru mobilne ekipe, ki bi dostavila glasovnice poslancem za glasovanje o konstruktivni nezaupnici. Glasovanje o nezaupnici mora biti namreč izvedeno v najpozneje sedmih dneh po vložitvi predloga. Zorčič se je ob tem vprašal, kaj bi se zgodilo, če bi glasovanje potekalo sedmi dan in bi se seja zavlekla v noč, mobilni ekipi pa glasovnic ne bi uspelo dostaviti v predpisanem roku.

Stališča poslanskih skupin so pričakovano različna, kakor so bila tudi ob lanskem sprejemanju sprememb poslovnika DZ. Levica sprememb, ki so omogočile sodelovanje na daljavo na javnih sejah, tedaj ni podprla.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je v izjavi v DZ spomnil, da razni predlogi niso tako preprosto rešljivi, zahteve pri tajnem glasovanju so precej drugačne kot pri javnem. "Poskušali bomo, ni pa rečeno, da bomo tudi našli rešitev, ker je to tudi pravno zelo zapleteno vprašanje," je dejal.

V SDS bodo do srede poskušali pripraviti svoj predlog, poslanska skupina se je sestala danes. Po Krivčevih besedah se strinjajo, da bi v prihodnje poslovnik morda lahko spremenili tudi tako, da bi bilo na daljavo možno izpeljati tudi redne in ne le izredne seje, kot je zdaj določeno.

V SAB po besedah vodje poslancev Maše Kociper menijo, da mora imeti vsak poslanec pravico glasovati. Obžalujejo, da ne bo glasovanja o nezaupnici, ob čemer vztrajajo, da se najde način, da bi lahko vsi, tudi morebitni bolni poslanci, glasovali – ali s spremembo ali tolmačenjem poslovnika oziroma pravilnikom o izvedbi tajnega glasovanja. Če najdejo dodelano rešitev, ki bo zagotavljala varnost postopka in anonimnost glasovanja, lahko po mnenju Kociprove spremembe sprejmejo v nekaj dneh. Na dolgotrajni bolniški je sicer tudi poslanec SAB Franc Kramar.

Kociprovi se zdi najbližja rešitev, da se volilna komisija po razpravi v DZ odpravi do poslanca, ki bi glasoval zunaj DZ. Izroči mu kuverto, poslanec izpolni glasovnico ter zaprto kuverto vrne volilni komisiji. Ta bi glasovnico prinesla v glasovalno skrinjico v DZ.

Vodja poslancev SMC Janja Sluga je poudarila, da imajo "vsi poslanci pravico, nenazadnje pa tudi dolžnost, da v okviru opravljanja poslanske funkcije glasujejo, sploh pri tako pomembnih vprašanjih".

Meni, da bi bilo dobro, da se glasovanje na daljavo omogoči tudi za redne seje. Pri iskanju rešitve glede tajnega
glasovanja pa bi se zgledovala po glasovanju na državnih volitvah. "Na vsakih volitvah lahko volivec, če ne more priti na volišče, izrazi željo po glasovanju. V takšnem primeru ima možnost, da ga na domu obišče volilna komisija," je navedla.

Ocenila je, da so se pogledi nekaterih poslanskih skupin, ki so ob zadnjih spremembah poslovnika temu nasprotovale, spremenili in bolje razumejo, kakšna je razsežnost situacije. Če bodo stranke dosegle soglasje glede rešitve, je poslovnik po njeni oceni mogoče spremeniti v tednu ali dveh.

Poslanka SD Bojana Muršič je pozdravila iskanje rešitve za tajno glasovanje na daljavo. Poudarila je, da je treba najti rešitev tako za poslance, ki so odsotni zaradi okužbe s koronavirusom, samoizolacije ali karantene, kot tudi za tiste, ki uveljavljajo druge bolniške odsotnosti.

Poslance sicer čaka še nekaj drugih tajnih glasovanj, denimo za ustavnega sodnika in viceguvernerja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malaraja
28. 01. 2021 18.30
Včeraj smo lahko izvedeli, da pri tajnem glasovanju poslance v SĐS nekdo opazuje in beleži, koga glasujejo. In slikat morajo glasovnice, da jih veliki predsednik pregleda. In potem lajnajo o komunistih in partiji. Prestrašeni reveži so.
mr.poper
27. 01. 2021 08.06
+1
Zocic ni sposoben odregirati v danem trenutku kot dokaz je kasnejše razmišljanje ki seveda ni njegovo
sinhron
20. 01. 2021 13.14
+3
Zorčič misli , da je vodenje parlamenta samo vihtenje kladivca ( ne posnemaj Tonina !) ampak je iskanje rešitev za zaščito demokracije v parlamentu in predsednik parlamenta naj bi bil predsednik vseh v parlamentu in ne samo svoje stranke ali vodilne koalicije !
borjac
20. 01. 2021 09.31
+4
Zorčič: Rešitve za tajno glasovanje zunaj DZ se ne da najti čez noč, dodal bi, še posebej če rešitve nočeš najti, ker ne ustreza politiki tvojega šefa, kot je videti se Zorčič ki je predsednik hrama demokracije v kateri je devet strank, sploh ne zaveda, da je dolžan skrbeti za vse v parlamentu in ne samo za koalicijske stranke, kajti večkrat je ravno od predsednikov parlamenta odvisno ali se država drži demokratičnih poti ali pa pade v diktatorsko greznico, prvi predsednik DZ Slovenije dr. France Bučar je lahko za vzgled vsem predsednikom DZ, nauči se kaj od tega čuvarja demokracije Zorčič, če si sploh sposoben dojemati človeka kot je bil dr. Bučar.
CIGU MIGU
20. 01. 2021 08.40
+11
ta bi bil dober za napovedovanje vetra,ker če ne bom dobil jaz ne boš niti ti
kiropraktik
20. 01. 2021 08.07
-6
KUL je vedel za epidemijo pa je vseeno vložil nezaupnico. Naj zdaj to požre! Glasujejo naj samo poslanci, ki so na seji!
VAREN
19. 01. 2021 21.51
+12
Zato pa smo zadnje prase, ker Zorčiči mislijo da se ne da. Lenuhar, da ga ni.
Maki3322
19. 01. 2021 21.41
+5
Če bi bili pravi poslanci se lahko to zgodi čez noč. Kako so pa postale zapore in policijska ura čez noč?????
?ebula
19. 01. 2021 20.59
+15
Edina tolažba nam je lahko, da bo Zorčič zaradi svojega izdajalstva in sprenevedanja kmalu za vedno odšel iz političnega odra.
bonkintos
19. 01. 2021 21.05
+2
Brihta....KDO JE ŽE ZORČIČA IZDAL IN GA NA NOVIH VOLITVAH ŽELEL VRŠTI IZ PARLAMENTA...AJA BUREK CIPRESA...
bojer
19. 01. 2021 20.52
+1
To, da se ne da in nič ne gre, ni pri nas v državni upravi prav nič novega. Samo, da ni treba nič storiti in delati. Že nekoliko zanimivo se mi zdi, da ni zagotovljenega glasovanja, sicer, če nekdo ni na "delovnem mestu" v državnem zboru.
VAREN
19. 01. 2021 20.12
+15
ZORČIL tvoja pamet je tehnološko zaostala dlje od loka in puščice. Pa če ne veš se danes že predsednika države voli elektronsko. Kako neumno izpadeš s svojimi izjavami.
lakala28
19. 01. 2021 19.55
+1
Zorčič VE, da se to ne bo zgodilo. Že zato, ker bo VSE naredil za to, da se n bi zgodilo. Vse ostalo je seveda sprenevedanje in škoda besed. Do konca aprila glasovanja o nezaupnici sigurno ne bo, ko bo virus kao spet odšel in ko bo kradovlada olomastila še 10 milijard. Vmes bomo pa priča burleskam ala ta zadnji okužbi čez noč.
ENADVATRI123
19. 01. 2021 19.34
+16
Ta Zorčič je povsem nesposoben, ukvarja pa se predvsem z iskanjem lastnih koristi.
pepikrlinca
19. 01. 2021 19.09
+4
Drugo leto bo epidemija gripe, ali bodo tudi takrat nekateri hoteli glasovati na daljavo? najbrž da ne.
User300173
19. 01. 2021 18.54
+4
Ta vlada ni večinska, zato se boji glasovanja v DZ in bo naredila vse, da do glasovanja ne pride. Vse po Orban priročniku.
User300173
19. 01. 2021 18.52
+3
Seveda je rešitev in to zakonska---glasovanje na domu. Za občinske volitve je lahko, državno zborske pa niso prav nič več po pomembnosti. Torej, rešitev je, ker pa imamo več glasov v DZ pa ne bomo tega dovolili. Zalo priročno. G Zorčič, za vas in vaše v SMS so to zadnji mandati ostali čas boste preživeli pred komisijami in verjetno tudi sodiščem.
Tobias Tik
19. 01. 2021 20.05
+1
A pred kaksnim letom pa ni bil nihce bolan? Takrat pa ni nihce govoril, da je potrebno karkoli glede glasovanja spremeniti. Kaksni dvolicnezi ste ljudje!
MladInPerspektiven
19. 01. 2021 18.36
+6
Jaz poznam nekaj rešitev oni pa ne morejo ....ubogi naši politiki
bonkintos
19. 01. 2021 18.17
-1
Kul bureki bi menjali pravila ,da bi njim odgovarjal...ZORČIČ TI DAJ PREDLOG ,DA SE GLASUJE ZA PRAVILO ..ČE NIMA VLAGATELJ 46 OVERJENIH GLASOV NIMA MOŽNOSTI VLAGANJA NEZAUPNICE.
Xipsilon
19. 01. 2021 18.40
+8
Ali pa obratno, če vlada nima večine in niti sama ne ve, koliko glasov ima, mora odstopiti.
resslovenka
19. 01. 2021 19.54
-5
User792410
19. 01. 2021 18.00
+2
Če ne niso sposobni najti takojšne rešitve za tovrstno glasovanje jim, za par deset jurjev prostovoljnega prispevka, rešitev najdem jaz! Pot do nje pa se začne sila preprosto, nekako takole: eci peci pec...
flojdi
19. 01. 2021 17.59
+3
.nobenih Tajnosti ne bi sploh smelo biti. Sploh ne pri njih.