Slovenija

Novo poslansko skupino bo vodila Janja Sluga

Ljubljana, 26. 03. 2021 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, Tadeja Voščun
Komentarji
997

Politične karte v državnem zboru so se, v skladu z napovedmi in ugibanji, znova premešale. Trije poslanci SMC - dosedanja vodja Janja Sluga, predsednik DZ Igor Zorčič in poslanec Branislav Rajić so izstopili iz poslanske skupine SMC. Skupaj s poslancem Jurijem Lepom, ki je izstopil iz poslanske skupine DeSUS, bodo oblikovali novo poslansko skupino. Vodila jo bo Sluga. Zorčič je dejal, da bo o njegovi funkciji predsednika DZ odločal DZ. Medtem pa je po odhodu Sluge novi vodja poslanske skupine SMC, ki bo odslej štela le pet poslancev, postal Gregor Perič.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zorčič, Sluga in Rajič zapustili SMC
    02:49
    Iz 24UR: Zorčič, Sluga in Rajič zapustili SMC
  • Iz SVETA: Vodja bo Janja Sluga
    03:38
    Iz SVETA: Vodja bo Janja Sluga
  • Izjava vodje poslanske skupine SMC Gregorja Periča
    02:00
    Izjava vodje poslanske skupine SMC Gregorja Periča

 

Zdaj je že uradno - Janja Sluga, Igor Zorčič, Jurij Lep in Branislav Rajić ustanavljajo svojo poslansko skupino nepovezanih poslancev. Poslansko skupino bo vodila Janja Sluga, o mestu Zorčiča kot predsedniku DZ, bo po njegovih besedah odločal parlament, je poročala novinarka 24UR Veronika Lavrenčič

Novi vodja poslanske skupine SMC po odhodu Janje Sluge je postal Gregor Perič, njegova namestnica pa Mojca Žnidarič, je potrdil predsednik stranke Zdravko Počivalšek. "Svet stranke ni podprl njihovega pogleda na prihodnost SMC, zato so trije poslanci sklenili nadaljevati svojo pot v opozicijo. To spoštujem in jim želim vse dobro," je v odzivu na izstop poslancev iz poslanske skupine dejal predsednik stranke, ki ima sedaj le še pet poslancev.

Zorčič je izjavi medijem povedal, da je izstop iz poslanske skupine SMC nujen korak, saj s predsednikom stranke Zdravkom Počivalškom ne delijo pogleda na vlogo stranke v koaliciji. 

Več kot eno leto po spremembi vodstva je SMC organizacijsko razsuta, več kot tretjina lokalnih odborov nima več vodstva, ker so odstopili, od preostalih je polovica nezadovoljnih. Stranka po njegovih besedah nima nadzornega odbora, svet stranke je bil večino časa brez predsednika. Seje sveta in izvršnega odbora so se v nasprotju s statutom sklicale le nekajkrat, prav tako stranka nima programskih odborov, njeno programsko delovanje je zamrlo, je pojasnil.

Med drugim je opozoril, da se SMC ne vodi na sedežu stranke, ampak na ministrstvu za gospodarstvo v ozkem krogu predsednika stranke in zunanjih svetovalcev. Ostali člani, vključno z njim kot podpredsednikom stranke in člani izvršilnega odbora, pa da so odrezani od relevantnega strankarskega odločanja. Sodu je po njegovih besedah izbilo dno imenovanje predsednika Stranke zelenih Andreja Čuša za državnega sekretarja na omenjenem ministrstvu. Po njihovem prepričanju se za tem imenovanjem skriva že dogovorjena prodaja stranke drugim, kar ni bilo nikoli predstavljeno ne vodstvenim odborom in ne članstvu.

Predsednik DZ Igor Zorčič je zapustil poslansko skupino SMC.
Predsednik DZ Igor Zorčič je zapustil poslansko skupino SMC. FOTO: Bobo

"Vsa slabost vodenja stranke se kaže tudi v delovanju stranke v vladi, v kateri SMC ne igra vloge liberalnega korektorja, kot je bilo dogovorjeno ob vstopu v koalicijo," je opozoril Zorčič. O tem je spomnil na nekatere afere, ki bi se jim bilo mogoče ob normalnem funkcioniranju stranke izogniti. Ob sklepih, ki so bili sprejeti na zadnjem svetu stranke, na kateri so imeli večino tisti člani, ki so zaposleni po raznih ministrstvih, je po mnenju Zorčiča evidentno, da je edini cilj ostati v koaliciji, brezpogojno, ne glede na lastne politične zaveze in ne glede na vse. Kritičen je bil tudi do zapoznelega odziva Počivalška na nespoštljive izjave predsednika vlade Janeza Janše do SMC.

Kot je dejal Zorčič, ne pristajajo na to, da ministri SMC sodelujejo ali pa nemo opazujejo politične posege v državno tožilstvo ali na finančno izčrpavanje STA, za katero zakon določa, da mora biti primerno financirana, vlada pa ne upošteva volje parlamenta in zakona, ki ga je DZ potrdil.

Dejal je, da so Počivalška "izbrali za trenerja liberalne ekipe, da jo javnomnenjsko dvigne, a od tega ni nič". "Danes je naš predsednik zgolj pomočnik trenerja neke druge ekipe," je dodal. Tako so se skupaj zbrali "tisti, ki nam biti liberalec ni naporno". Po njegovem mnenju se volitve bližajo in na njih bodo "zmagali tisti, ki jim bo uspelo povezati demokratične sile v široko koalicijo za ohranjanje demokratičnega vzdušja in spoštljivega sodelovanja".

Sluga pa dejala, da je njihov izstop iz poslanske skupine SMC protestno sporočilo kolegom poslancem, predsedniku stranke in preostalim članom SMC ob vseh dogajanjih v stranki, ki jih ne morejo niti več sprejemati, kaj šele podpirati. Zatrdila je, da so v zadnjih mesecih naredili vse, kar je mogoče, da bi SMC popeljali na pot demokracije in liberalne poti. Počivalškove besede o enotnosti, liberalnosti in sredinskosti stranke, pa so po mnenju Sluge v posmeh razmeram, ki v stranki vladajo.

"To, kar se s stranko dogaja v zadnjem času, ni nobena konsolidacija ali prenova, ampak navadna ugrabitev stranke in čiščenje drugače mislečih," je ocenila.

Novo poslansko skupino bo vodila Janja Sluga.
Novo poslansko skupino bo vodila Janja Sluga. FOTO: Bobo

Kot je dodala, je pričakovala, da bi se Počivalšek za porazno bilanco svojega vodenja, ko se je članstvo zdesetkalo, ko odmirajo celi lokalni odbori in so postali sinonim za korupcijo in talci njegovih samovoljnih dejanj, pogledal v ogledalo in prevzel odgovornost. "Pa se to ni zgodilo. V svetu namišljenih resnic, vsiljenih stališč in predpisanih političnih traktatov več ne morem delovati," je povedala.

Rajić je dodal, da koalicija političnih strank ne sme biti poligon za podrejanje in vaje ubogljivosti ali novodobna oblika sekte. Prepričan je, da se zvestoba koaliciji konča tam, kjer se začne poseg v lastna temeljna prepričanja. Kot je dejal, ostajajo skupaj tisti člani stranke, ki želijo ohraniti vrednote in svobodni duh. Še naprej bodo konstruktivno delovali v DZ in bodo podpirali vse pobude, ki bodo v dobro celotne družbe, medtem ko bodo z vsemi močmi nasprotovali ideološkemu razkroju države in vnašanju razdora med ljudi. V nastanku nove poslanske skupine vidi znamenje konca prevlade negativnih politik in začetek novega obdobja, ki bo temeljilo na medsebojnem spoštovanju in dialogu.

Lep pa je dodal, da je po izstopu DeSUS iz koalicije decembra lani drugače razumel vlogo opozicije kot njegovi kolegi v poslanski skupini DeSUS. Zaradi tega so se morali dostikrat usklajevati, naposled je sklenil, da bi bilo bolje, da se umakne. Tako meni, da bodo uspeli svoje želje in cilje usmeriti v skupni razvoj in da bodo šli naprej po poti demokracije in ne avtokracije.

V delu opozicije pozdravljajo prestop štirih poslancev

Ob napovedi ustanovitve nove poslanske skupine jim je že čestital prvak LMŠ Marjan Šarec: "Čestitke in dobrodošli na pravo stran slovenske zgodovine." 

Zadnje spremembe v političnem prostoru po ocenah predsednice SD Tanje Fajon nakazujejo na huda politična trenja, predvsem pa, da podpora vladi naglo pada. "Tudi predsednik vlade Janez Janša izgublja podporo med koalicijskimi partnerji, še ena stranka očitno razpada," je v izjavi dejala Fajonova. Po njenem mnenju so glede na politično skrhano stanje v državi najboljša izbira predčasne volitve. Nova poslanska skupina pa se bo morala najprej odločiti, ali bo del koalicije ali opozicije, je še povedala predsednica SD.

Koordinator Levice Luka Mesec je v današnji izjavi v DZ pozdravil ustanovitev nove poslanske skupine in prav tako zmanjšanje koalicije za štiri glasove. "Pomembno je tudi, da koalicija nima več predsednika državnega zbora in ga tudi ne more zamenjati, če se bosta manjšinska poslanca držala svoje ustavne naloge in 30-letne parlamentarne prakse," je ocenil Mesec. Po njegovem mnenju je to tudi dobra popotnica za predčasne volitve, ki da jih Slovenija potrebuje. "Upam, da je prestop štirih poslancev začetek konca te vlade in koalicije in da se kmalu vidimo na predčasnih volitvah," je dodal.

V poslanski skupini SAB današnjih sprememb v DZ za zdaj niso komentirali.

Perič: Vse gre v smeri iskanja nove večine in novega imena za predsednika DZ

Ob imenovanju na mesto vodje poslanske skupine SMC je Gregor Perič povedal, da je za SMC-jem težko in zahtevno, dolgo leto. "Nikomur na tem mestu ni lahko in mu ne bi bilo lahko. Se mi zdi, da smo bili v SMC-ju tarča številnih kritik."

Kot je Perič dejal v današnji izjavi v DZ po odhodu treh poslancev, verjame, da se bo glede na spremenjene okoliščine treba pogovoriti tudi o položaju predsednika DZ. Ugiba se, da bi to funkcijo utegnil prevzeti vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, a Perič pravi, da je trenutno še težko govoriti o imenih. "Zagotovo pa bo treba poiskati nekoga, ki uživa ugled," je dodal. V NSi za zdaj izjav ne dajejo. Po neuradnih informacijah naj bi že zbirali podpise za Zorčičevo razrešitev.

 "Tudi v SMC-ju kot tudi v drugih političnih strankah zlasti tistih, ki so na udaru mamo različne poglede. En del teh drugačnih pogledov je danes povedal, kako vidi SMC," je še dodal. Presenečen je nad odločitvijo "bivših kolegov" in razžaloščen ob novici o dohodu, toda zaželel jim je vse najboljše na novi poti. Dodal je še, da ni v redu rušiti mostove, ki so bili že zgrajeni. "Njihovo odločitev spoštujemo in jo tudi razumemo. Morda se zdi tudi neka izguba, ampak v poslanski skupini SMC se nam zdi vredno, da veslamo v isto smer."

Novoimenovani vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič.
Novoimenovani vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič. FOTO: 24 UR

Ob tem je spomnil, da bo sprememba v številu poslancev SMC terjala tudi določene spremembe pri razmerjih v vladi, čeprav je še težko govoriti, kakšne. Odgovor o tem, ali bo to spremenjeno število ministrstev, bo po njegovem mnenju znan v prihodnjih dneh. Po odhodu treh poslancev je namreč SMC s petimi poslanci postala najmanjša stranka koalicije Janeza Janše. NSi ima sedem poslancev, SDS 26.

SMC po navedbah Periča ostaja liberalni center, kar pomeni, da se lahko povezujejo tako na levo kot na desno. "V trenutni politični situaciji pa ne vidimo možnosti, da bi lahko zagotovili vlado, ki bi bila levosredinska z Levico kot neko resno partnerico, ker smo to izkušnjo že imeli," je povedal. Primerjal je prejšnjo in aktualno vlado ter ugotavljal, da je zakonodajna aktivnost v sedanji vladi neprimerno večja in težko primerljiva še s kakšno drugo vlado. Po njegovem mnenju Slovenija v tem trenutku potrebuje odzivno vlado, ki se bo lahko hitro odzivala na dnevno spreminjajoče se razmere v zvezi z epidemijo, pred njimi pa je cela vrsta izzivov predvsem gospodarske narave.

V tej luči je po Peričevih navedbah pred SMC odgovorna naloga. Napovedal je, da bodo še naprej delali v smeri povezovalne drže, iskanja ravnotežja ter preseganja strogih delitev. "Želimo si povezovalnosti in umirjenega pristopa v politiki, brez poudarjanja konfliktov. Naša odgovornost je zelo velika," je dejal Perič.

Dodal je, da so pred stranko SMC številni izzivi in je še toliko bolj pomembno, da delujejo enotno in da "umirimo te politične strasti". "Tudi javnost potrebuje, da jim politika da umirjena sporočila. V trenutni situaciji takšno obnašanje najbolj škodi." Poudaril je, da bodo še naprej delovali na način, da bodo imeli povezovalno vlogo in bodo pripravljeni sodelovati. To je edini način, da gre Slovenija naprej, je zaključil.

Razmere v stranki SMC so se  zaostrovale že dalj časa

Predsednik stranke Zdravko Počivalšek je še pred nedavnim zagotavljal, da je stranka enotna, vendar pa se je kmalu pokazalo, da vendarle ni tako. Kot smo poročali, je Počivalšek med tem poskušal zamenjati vodjo poslanske skupine Slugo, vendar je bil pri tem neuspešen. 

Na včerajšnji seji sveta SMC, kjer so razpravljali o programski prenovi, omenjenih treh poslancev ni bilo. Rajić, Zorčič in Sluga so prav tako pred tem podprli interpelacijo kulturnega ministra Vaska Simonitija in s tem dali jasen znak, da imajo drugačne poglede od ostalega dela stranke. 

Z njihovim odhodom se je, kot kaže, včeraj že sprijaznil Počivalšek, ki je dejal, da "gre SMC naprej, z njimi pa so lahko tisti, ki so na ladji. Ne more biti nekdo pri nas in igrati za dve ekipi". Na dolgi rok je po Počivalškovem mnenju pomembneje to, da v zapletenih mesecih pred njimi celotna ekipa vesla v isto smer. Dodal je, da so se razmerja v poslanski skupini in v parlamentu razčistila, zato bo lažje nadaljevati z delom. Verjame tudi, da so na začetku nove rasti stranke in nove izgradnje liberalnega centra.

Trem poslancem SMC se je v novi ekipi pridružil Jurij Lep, ki je danes potrdil, da je zapustil poslansko skupino stranke upokojencev DeSUS. 

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (997)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grega2455
30. 03. 2021 18.27
Samo je raketa, vsaka ji čast prava baba.
Samo gasssss...
30. 03. 2021 16.05
+2
Kva bi je stresu ko mA jmun bananu.
Borut Stari
29. 03. 2021 14.29
+1
Back to future.
Borut Stari
29. 03. 2021 13.54
+0
Je bila in bo še vedno sluga nekomu.
pravica1
30. 03. 2021 14.56
+1
MačekMuri
29. 03. 2021 13.43
+1
Je še kdo gledal njene prsi in ne besedila?
Antoniozmaj
28. 03. 2021 16.35
+3
prepozno, predolgo so sodelovali s pacientom pri uničevanju Slovenije in slovencev. Ni opravičila
Boris Kavčič
28. 03. 2021 17.19
-2
kaj ti je uničil daj povej,,kaj?kar nekaj
Narcisa318
28. 03. 2021 14.12
+1
bravo janja da si zbrala toliko moci in ugotovila in tvoji somišljeniki kam nas pelje ta vlada jj v pogubo in bedo delavcev ki nimajo kje in kaj ukrasti in prenest nasvoje sorodnike ali potomce.
User768643
28. 03. 2021 16.13
+3
Lahko bi izbrala toliko moči, da bi zapustila parlament. Preko voljenja strank ljudje pridejo v parlament. Torej, če se odločiš izstopiti iz stranke, imej toliko poguma, da se odpoveš tudi poslanskemu stolčku. Aja, to pa ne bi ravno.
samuray1
28. 03. 2021 11.04
+0
Janja Sluga je oseba na mestu,ostali češ politiki pa naj uporabijo ogledalo. Recimo Fojbić, Grimsu,Mahmićiju ne pomaga niti puder.
samuray1
28. 03. 2021 11.59
+1
RdecaZvezda
28. 03. 2021 09.27
+1
Stranka mafijskega centra v zatonu,sami sebi kopljejo jamico.
INAZ
27. 03. 2021 20.24
-1
robi70.....Sluga spada v levičarsko stranko in je ostanek Cerarjeve struje v stranki. Ni dovolj pametna, da bi spoznala da ima Veselinovič veliko masla na glavi ki ga zs zdaj skriva. Na naslednjih volitvah je ne bo več v parlamentu. Volivci ne bodo nagradili igro na obe strani v skladu s svojimi parcialnimi interesi. Enako velja za Zorčiča in Rajiča. Utopili se bodo v levičarski mlaki.
Kaktus111
27. 03. 2021 20.39
+1
Apostol1
29. 03. 2021 08.59
INAZ.............. Največji problem v sloveniji so sektaške ovce , ki volijo mafijo z liderji kot so Janša in Počivavčar in tja kot vidim sodiš tudi ti. Janji pa hvala za to pogumno potezo.
Levicarjikmeee
27. 03. 2021 19.07
+0
Levicarjikmeee
27. 03. 2021 19.03
+2
Levičarska logika, vsi smo mi sluga ampak Pivčeva pa ni v redu ker je bla v Jansevi vladi (sarcevi tudi to pozabljajo) . to je ze prav mrznja, neverjetno.
cool1
27. 03. 2021 18.52
+4
Bolje pozno , kakor nikoli....bolje sedaj, kakor pa da še vedno podpirajo J.J. vlado. Škoda , da niso že pred enim letom vedeli, da ne bo šlo. Opozarjali smo jih, da bo tako, a niso verjeli. Manjkajo Kozlovič in Perič, pa še veliko drugih, ki še vedno podpirajo to noro vlado ! Enako velja za stranko Desus in Zelene.... polno je podkupljenih , ne moreš verjet, pa je res !
riss
27. 03. 2021 18.37
+2
robi70: kdo je pameten? Ne vem kje vidiš ti njeno pamet, gleda le nase in državne prisklednike: nevladnike, STA, je proti upokojevanju, ko se izpolnijo pogoji, s tem škodi mladim, brani Vesela,..., ena najbolj škodljivih poslank za tiste, ki morajo živeti sistem, to je godpodarstvo. S svojo potezo je sedaj ugrozila še marsikaj, ampak ona s svojo pametjo tega ne zaznava.
Boris Kavčič
28. 03. 2021 17.21
+1
BuenosAires
27. 03. 2021 17.48
-1
V bistvu mi je Janja Sluga prav všeč, tudi pametno mi deluje. Škoda da jo bo moška populacija v parlamentu pojedla, ker ne prenesejo pametnih žensk.
INAZ
27. 03. 2021 17.42
+1
Šele zdaj se bo začela stranka dvigati, če bodo le enotni. Struja najbolj etičnega PV bo izstopila in se utopila v levičarski mlaki. Na naslednjih volitvah jih ne bo več.
starakolesarka
27. 03. 2021 17.08
-2
Po minusih vidim, da sem imela kar prav. Da komentirajo vecinoma fantje,ki ne marajo lepih in pametnih punc.
revolucijakorupcijafasizem
27. 03. 2021 15.50
+2
Bratuškove,Fajonove in Sluge vse kar ženska ne sme biti feministka v modernem času
Dusan21
27. 03. 2021 15.35
+1
Maksuti, maksuti, a ni ta tip obiskoval osnovno šolo v Draču, in kočal neki faks v čudnem jeziku nekje pod Karpati nato pa prišel med slovenčke delat cirkus in postal ljubljenec slovenske RTV = obsedencev
Kaktus111
27. 03. 2021 15.07
+5
A je Janez že zračunal kolk mu še ostalo od tistega 1% ...........................?????