Slovenija

Zračne sile Slovenske vojske letos na pomoč poletele že 406-krat

Ljubljana, 02. 08. 2022 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posadke helikopterjev in letal Slovenske vojske so v prvih sedmih mesecih leta poletele na pomoč že 406-krat, pri tem prepeljale ravno toliko poškodovanih ali obolelih oseb in skupaj letele 832 ur. To presega letno raven vseh reševanj v preteklih letih, ki v povprečju znaša 700 ur letenja. Samo v juliju so sodelovale pri gašenju 13 požarov.

Slovenska vojska je pomagala tudi pri gašenju požarov na Krasu.
Slovenska vojska je pomagala tudi pri gašenju požarov na Krasu. FOTO: Slovenska vojska

Od skupno opravljenih 406 letov na pomoč v prvih sedmih mesecih leta so posadke helikopterske in letalske eskadrilje Slovenske vojske 89-krat posredovale pri reševanju v gorah, 292-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, štirikrat za prevoz inkubatorja in sodelovale pri gašenju 21 požarov. Na pogorišče so odvrgle nekaj več kot 3,6 milijona litrov vode, je na spletni strani zapisala Slovenska vojska.

V juliju so helikopterske in letalske posadke 15-krat poletele na pomoč v gore, 62-krat poskrbele za nujni helikopterski prevoz, zagotovile helikopterski prevoz za potrebe zavoda Slovenija Transplant in sodelovale pri gašenju na 13 različnih požariščih po Sloveniji. Pri tem so prepeljale 85 poškodovanih ali obolelih oseb, organ za presaditev, na pogorišče odvrgle nekaj več kot 2,5 milijona litrov vode in skupaj letele 400 ur.

Helikopterske in letalske posadke pomagajo pri reševanju v gorah.
Helikopterske in letalske posadke pomagajo pri reševanju v gorah. FOTO: Luka Kotnik

Prvi letošnji požar je bil 1. januarja na območju Nanosa, sledili so požari v marcu na območju Roblekove planine, Cola, Podljubelja, Starega grada pri Besnici, Vojskega pri Idriji, Zagorja ob Savi in Preddvora.

Julija pa so se v gašenje požarov vključile vse razpoložljive zmogljivosti 15. polka vojaškega letalstva s podpornimi elementi, da so lahko varno in učinkovito gasili na območju Kobariškega Stola, Trstelja, Breginja, občine Pivka, Opatjega sela, Renškega vrha, Kostanjevice na Krasu, Matajurja, Sv. Katarine, Lokvice, Sočerge, Velikega Ovčnjaka in na širšem območju Krasa.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franci Luzar
05. 11. 2022 20.49
+1
Sory a sem pravilno prebral? zračne sile?? z dvema helikopterjema? a se vi malo norčujete iz SV? naša vojska je ravno prav veliko za ČIastno četo in nič drugega. torej ne norčujte se iz SV.
marmilan
02. 08. 2022 19.06
Zakaj pa jih imamo???
borjac
02. 08. 2022 15.39
+5
Bravo SV, to je zame naša vojska, in obramba Domovine Slovenije, vsekakor mi, vsaj meni SV v Litvi, Slovaški, Maliju, Kosovu, to zame ne pomeni nič.