Slovenija

Zunanja 'čakalnica' za rakave bolnike razburja. 'To je ukrep za zagotavljanje varnosti'

Ljubljana, 16. 11. 2020 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
142

Pred dnevi se je razširila objava fotografije čakalnega prostora pred vhodom na Onkološki inštitut v Ljubljani, kjer je nekaj pacientov čakalo na obravnavo pod zasilnim grelcem in nadstreškom. Takoj se je vsul plaz kritik, češ da gre za najbolj ranljive bolnike, ki bi morali biti ves čas na toplem. Preverili smo, kako je urejen postopek sprejema in zakaj morajo nekateri bolniki čakati na mrazu.

Zadnje dni se je na družbenih omrežjih bliskovito razširil zapis, ki opozarja, da so bolniki, ki prihajajo na Onkološki inštitut v Ljubljani, prepuščeni čakanju na obravnavo v nehumanih razmerah. Tako naj bi na vstop čakali zunaj pred glavno stavbo, pod manjšim nadstreškom, v mrazu in dežju. Ker gre za ene najtežjih bolnikov, ki so hkrati tudi izredno izpostavljeni morebitnim drugim okužbam, so se ob objavi mnogi zgražali, kako je mogoče, da se to dogaja v razviti državi?

"Pacienti z rakom, predvsem tisti, ki z rešilcem iz oddaljenih krajev pridejo predčasno, čakajo več ur na obravnavo na mrzlem, pod enim plinskim grelnikom, ki so se jim zaradi neučinkovitosti pozimi odrekli tudi gostinci na vrtovih," se glasi zapis v objavi. "Najhuje je za starejše bolnike, ki prihajajo od daleč in jih na kemoterapije, obsevanja, slikanja pripeljejo z rešilcem. Slednji vozi ne glede na uro termina in bolnike odloži pod ‘luksuznim’ plinskim grelnikom, kjer se potem onkološki bolniki stiskajo tudi tri ali štiri ure, saj jih ne spustijo v stavbo pred dogovorjeno uro obravnave," med drugim navaja avtor zapisa.

Zasilni prostori za bolnike in njihove spremljevalce pred vhodom v prostore Onkološkega inštituta v Ljubljani.
Zasilni prostori za bolnike in njihove spremljevalce pred vhodom v prostore Onkološkega inštituta v Ljubljani. FOTO: Damjan Žibert

Zagotovo je res žalostno opazovati ljudi, ki v teh hladnih dneh postopajo pred različnimi zdravstvenimi ustanovami in čakajo na svojo obravnavo. Tako lahko bolnike opazite tudi na primer pred vhodom v Pediatrično kliniko. Zakaj se dogaja? Zgodba ima, tako kot že mnoge druge, ki so se po družbenih omrežjih bliskovito razširile, dve plati. Prva plat je tesno povezana s samim varnostnim protokolom, ki so ga sprejele zdravstvene ustanove, da bi čim bolje preprečile prenos okužbe koronavirusom. To pomeni, da vsak bolnik dobi uro obravnave, v bolnišnico pa lahko pride največ 15 minut pred dogovorjenim terminom. S tem se prepreči, da bi po nepotrebnem čakal. A se očitno vsi vendarle ne držijo teh ur, zaradi česar se potem zunaj zbere več bolnikov in njihovih svojcev, ki jih zaradi varnosti ne spuščajo v bolnišnične prostore (izjema so spremstva otrok). Druga plat, ki kaže na problem našega zdravstva, pa je povezana s tem, da so mnogi (zlasti onkološki) bolniki odvisni od prevoza z rešilcem. Ti pa pogosto bolnike na obravnavo dostavijo tudi več ur pred terminom, saj kombinirajo različne prevoze in bolnike.

Na Onkološkem inštitutu v Ljubljani pojasnjujejo, da - tako kot v drugih zdravstvenih ustanovah - v epidemiji prilagajajo delo predvsem varnosti bolnikov in zaposlenih. "Naš glavni cilj je ohraniti inštitut covid-19 negativen, da lahko zdravljenje bolnikov z rakom poteka nemoteno. To spomladi ni bilo omogočeno vsem centrom tudi v bolj razvitih evropskih državah. Onkološki bolniki so ranljiva skupina, ki je bolj ogrožena za okužbo z novim koronavirusom in tudi za težji potek bolezni covid-19, zato je bil inštitut konec februarja letos med prvimi zdravstvenimi ustanovami z aktivnimi ukrepi za zaščito pred virusom. Po naših izkušnjah in odzivih večina bolnikov in svojcev razume in spoštuje ukrepe."

Na vprašanje, ali ni bilo mogoče zagotoviti drugih, notranjih prostorov za neke vrste sprejemno čakalnico, odgovarjajo, da je inštitut v zadnjih letih popolnoma izrabil vse prostorske kapacitete, v času epidemije novega koronavirusa pa se je huda prostorska stiska še toliko bolj izrazila. "Zaradi potrebnih epidemioloških ukrepov smo bili namreč primorani vzpostaviti nova delovišča (klicni center, center za anketiranje bolnikov pred obravnavo, vstopne točke za bolnike in zaposlene, ambulante za izolacijo potencialno okuženih bolnikov, mesto za odvzem brisov ...) in omogočiti potrebno varnostno razdaljo med bolniki in tudi med zaposlenimi," pojasnjujejo na OI. 

Nekdanja kolesarnica je preurejena v čakalnico za spremljevalce onkoloških bolnikov.
Nekdanja kolesarnica je preurejena v čakalnico za spremljevalce onkoloških bolnikov. FOTO: Damjan Žibert
Tako kot so organizirani pregledi na OI, so malokje! Pacienti smo naročeni na pregled ob določeni uri, ki jo je treba upoštevati! Nekateri je ne in zato občasno pride do zastoja! Kadar sem tam, pa sem pogosto, čakam največ pet minut! Res pa je, da je 'gužva' zjutraj, predno se odprejo vrata in pričnejo z delom /.../ Ljudje, ki so v slabšem zdravstvenem stanju, imajo prednost in gredo naprej! Mnenje ene od komentark pod objavo fotografije in zapisa na Facebooku.

Ker se zavedajo, da jesen in zima prinašata slabše in predvsem hladnejše razmere, so v minulih tednih uredili nekaj dodatnih sedišč, kolesarnico za zaposlene pa so preuredili v čakalnico za bolnike, ki prihajajo prezgodaj. Tam čakajo tudi njihovi svojci oziroma spremljevalci, ki zaradi zaščitnih ukrepov ne smejo vstopiti v prostore inštituta. Kolesarnico so ogradili in uredili ogrevanje, pridobili in namestili pa so še zabojnike za odvzeme brisov. 

V prvem valu okužb so v želji, da bi bolniki čim manj čakali na začetek obravnave, začeli preverjanje zdravstvenega stanja bolnikov pred obravnavo, in sicer predhodno po telefonu en do dva dni prej, tako da lahko bolniki čim hitreje vstopijo preko nadzorne triažne točke na inštitut. "Razumemo stisko bolnikov in zagotovimo lahko, da se cel inštitut resnično trudi delati kar najbolje za njih v teh kriznih razmerah. Pozivamo pa tudi mi bolnike, naj prihajajo na OI skladno z navodili – le 15 minut pred obravnavo oziroma 90 minut, če so naročeni na laboratorijske preiskave. Prosimo tudi, da so dosegljivi na telefon 1 do 2 dni pred prihodom za telefonsko preverjanje zdravstvenega stanja in da imajo ob vstopu pripravljeno potrdilo o naročeni obravnavi."

 

Največ težav s čakanjem imajo tisti bolniki, ki jih na OI pripeljejo z rešilcem. Pogosto so namreč tam precej pred predvideno uro obravnave.
Največ težav s čakanjem imajo tisti bolniki, ki jih na OI pripeljejo z rešilcem. Pogosto so namreč tam precej pred predvideno uro obravnave. FOTO: Damjan Žibert
To je res. Oče je ravno končal z obsevanji. Sem iz Pomurja. Pomeni, da ga je vozil rešilec. Do takrat, ko je bil na vrsti, je čakal zunaj, na pločniku ob Ljubljanici. Ko je končal, so ga postavili ven. Vsi so čakali, kar nekaj ljudi, ne glede na vreme. Mnenje še ene od komentatork.

Večina bolnikov, ki z lastnim prevozom prihaja na obravnavo, se uri sprejema prilagaja, nekaj več čakanja doleti predvsem tiste bolnike, ki jih pred OI pripeljejo z rešilci. Ti namreč dostikrat kombinirajo različne prevoze, kar pomeni, da je bolnik v Ljubljano pripeljan tudi kakšno uro ali več pred sprejemom, zaradi česar mora potem dlje časa zunaj čakati na sprejem. "Glede prevozov bolnikov, ki je sicer že dolgoletna težava, smo že pomladi naslovili dopis na ministrstvo za zdravje, ki se je obrnilo tudi na reševalce, žal sprememb nismo uspeli doseči," pojasnjujejo na OI. 

Ministrstvo s pozivom izvajalcem prevozov in OI

Po pojasnila smo se obrnili tudi na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki plačuje te prevoze, ter na pristojno ministrstvo, kjer v odgovoru za 24ur.com pojasnjujejo, s problematiko na ministrstvu niso seznanjeni. Kot odgovarjajo, bi morali izvajalci prevozov bolje planirati čas prihoda na OI, hkrati pa tudi na OI poskrbeti za možnost čakanja, saj prihajajo pacienti iz celotne Slovenije in je nemogoče zagotavljati predpisane vstopne čase. "Pri izvajalcih prevozov pa je to verjetno tudi posledica dodatnih obremenitev, saj se morajo delno vključevati tudi v sistem prevozov bolnikov s covid-19."  

Na ministrstvu zagotavljajo, da bodo preverili vsa dejstva in pozvali deležnike k zagotoviti optimalnih pogojev za izvajanje dejavnosti.

Epidemija vpliva tudi na reševalne prevoze

Na ZZZS najprej pojasnjujejo, da prevozi onkoloških bolnikov na obsevanja in kemoterapijo sodijo med nenujne reševalne prevoze brez spremljevalca, imenovane tudi sanitetni prevozi – to je prevoz zavarovane osebe, ki med prevozom ne potrebuje spremstva ali zdravstvene oskrbe zdravstvenega delavca, prevoz z javnim prevoznim sredstvom ali osebnim vozilom pa bi lahko bil za njeno zdravje škodljiv. Pogoje za sanitetne prevoze pa natančneje opredeljujejo Navodila za uveljavljanje pravice zavarovanih oseb do prevoza z reševalnimi in drugimi vozili v obveznem zdravstvenem zavarovanju, ki določajo, da smejo izvajalci prevozov hkrati prepeljati največ toliko zavarovanih oseb, kolikor je registriranih sedežev v vozilu, zmanjšano za dva. "Ob tem je potrebno v času epidemije covid-19 spoštovati tudi dopis ministrstva za zdravje, ki so ga prejeli vsi izvajalci prevozov in je objavljen na spletni strani, v njem pa minister za zdravje poziva izvajalce zdravstvene dejavnosti, da v času epidemije prevoze posebej ranljivih skupin pacientov zagotovijo na način, da prevoz izvedejo za vsakega pacienta ločeno," pojasnjujejo na ZZZS.

Dopis ministrstva za zdravje izvajalcem nenujnih prevozov z marca letos.
Dopis ministrstva za zdravje izvajalcem nenujnih prevozov z marca letos. FOTO: Ministrstvo za zdravje

Kaj lahko storijo bolniki, če menijo, da so bile storjene nepravilnosti?

"Menimo, da sta tako sistem financiranja omenjenih prevozov kot tudi finančna sredstva, ki so namenjena temu področju, ustrezna za zagotavljanje kakovostnih prevozov. Zato zavarovanim osebam v posameznih primerih nekakovostnega zagotavljanja prevozov priporočamo, da naslovijo pritožbo najprej na vodstvo javnega zdravstvenega zavoda ali zasebnega izvajalca prevozov, v primeru njihovega neustreznega odziva na pritožbo pa lahko pritožbo naslovijo na zastopnika pacientovih pravic ali na pristojno območno enoto ZZZS. Tudi na podlagi konkretnih pritožb zavarovancev je namreč mogoče vplivati na ustreznejšo raven zagotavljanja prevozov s strani posameznih izvajalcev nenujnih reševalnih prevozov," navajajo na ZZZS in dodajajo, da je pritožb na izvajanje reševalnih prevozov malo.

Upoštevajte navodila osebja

Da se obravnava onkoloških bolnikov nadaljuje tudi v času drugega vala, je izredno pomembno, saj so po prvem valu ugotovili, da je število diagnoz raka upadlo, kar je posledica tega, da je manj ljudi poiskalo ustrezno zdravniško pomoč in ne tega, da bi bilo rakavih obolenj manj. Ves čas onkologi tudi opozarjajo, da je nujno, da se zdravljenje onkoloških bolnikov nadaljuje in da ni prekinitev, kar se je zaradi pomanjkanja osebja in tudi preurejanja prostorov, ki se namenja bolnikom s covidom-19, dogaja na številnih drugih oddelkih. "Bolnike, svojce in širšo javnost prosimo za razumevanje, da so vsi ukrepi inštituta namenjeni zagotavljanju varnosti, da lahko izvajamo onkološko zdravljenje, zato prosimo za strpnost in upoštevanje navodil zdravstvenega osebja OI."

V večini zdravstvenih ustanov so zaradi epidemije covida-19 sprejeli številne preventivne ukrepe, s katerimi želijo preprečiti vdor okužbe v ustanovo in hkrati s tem omogočiti nadaljevanje obravnav. Tako praviloma velja, da se držite navodil, ki vam jih skupaj z datumom obravnave posredujejo po pošti ali telefonu. Na preglede ne prihajajte prej kot 15 minut pred obravnavo, s tem se boste izognili čakanju pred stavbo.  Naloga vseh nas je, da ravnamo preventivno.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
16. 11. 2020 21.17
ODGOVORNI GROBARJI A VASI SVOJCI TUDI CAKAJO ZUNAJ KOT PS. NA MRZLEM?
ValterUdovernik
16. 11. 2020 20.14
-2
Rakavi bolniki? Uf, kako zaničevalno, poniževalno to zveni. A slovenski jezik ne premore bolj, času primerne formulacije? A se pacijente z epilepsijo tut naslavlja z; bužjastni bolniki?
Uporabnik1886884
16. 11. 2020 18.57
+3
Sem bil dvakrat tam - kot spremljevalec. Dolge vrste, reševalna vozila (tudi druga) te zastrupljajo z izpušnimi plini - kljub maskam. S prednje strani (glavni vhod) pa je ooooggrroomna PRAZNA ogrevana oz. klimatiziran čakalnica . Zakaj že? Ravno včeraj sem bral o robotu za razkuževanje v nekem DSO-ju. Je to za OI samo znanstvena fantastika?
2fast4
16. 11. 2020 18.34
+2
Vsem predvsem zdravja!!!
Periot222
16. 11. 2020 18.19
+4
A NA TAKSEN NACIN SE HOCETE ZNEBITI BOLNIH SRAM VAS NAJ BO!!!!!!!!
_endrug
16. 11. 2020 18.16
+7
Neumnost. Niso vsi iz Ljubljane. Ne morejo priti 15 min prej, drugje tudi ne morejo čakati, saj so vsi lokali zaprti. Neživljensko do konca. A tokrat mislim na zdravnike. Tudi onkologe, ki te situacije niso (hoteli) predvideti. Žalostno.
ecoliqua
16. 11. 2020 17.32
+3
Janez bi pa spet orožje kupoval...
samanthka
16. 11. 2020 17.27
+1
Cakalnica za rakave bolnike.. A to imamo zdej neke nove slovebske besede 🤷‍♀️
samanthka
16. 11. 2020 17.27
+1
brusilec
16. 11. 2020 17.12
+3
Na žalost sem tudi sam že bil pred temi vrati v tem mesecu, nismo pa nikoli čakali. Prišli ob napovedani uri, malce prej in takoj prišli na vrsto. Če se mene vpraša je Corona resna bolezen, ampak ne tako da se ubija ekonomija in pa zdravstvo. Je pa zadosti resna da se določijo in spoštujejo določeni ukrepi.. ko si enkrat pred temi vrati, je corona malce bolj nevarna kot pa en prehlad ali pa gripa in ti vsak tak pametnjakovič brez maske dvigne pritisk.
Periot222
16. 11. 2020 18.21
+1
brusilec niso vsi doma v Ljubljani ce bi v Ljubljani ne bili tako pozresni bi okoliski bil lahko v vsaku vecji bolnisnici!!!!!!!!!!
Bott
16. 11. 2020 16.38
-14
In še vedno se bodo našli bedaki ki se ne želijo cepiti. Prav ne se ampak ne morete biti več del družbe....zbogom.
Periot222
16. 11. 2020 18.23
+1
Bott ja ti se pa pod nujno moras cepiti ker je ze hudo s teboj!
revirji
16. 11. 2020 15.58
+10
Ko prideš na OI te je skoraj strah. Nikjer ljudi, takoj si na vrsti. Sem pa tudi sam izkusil tole čakanje, pa ne po svoji krivdi. Zdravnik je imel neko drugo delo in tako čiči pa čaki zunaj na mrazu.
anabanana
16. 11. 2020 15.56
+14
A zato plačujemo dodatno zavarovanje 40€ na mesec?!? Res svinjarija, nismo vredni dostojnega in osnovnega sprejema, ZDRAVSTVO JE ŠLO U.........., GANTAR SI PA J..... ČOHA, FUJ
borjac
16. 11. 2020 15.56
+10
Kaj se sekirate za onkološke bolnike, pomembno je, da so parlamentarci in ta desna vlada na toplem, po odnosu do bolnikov in virusa je Janši tako ali tako bolj pomemben Trump in Orban, kot mi Glupi narod, saj kot je videti, več kot umre nas starejših in bolnih, manj problemov ima SDS vlada, in več denarja bo ostalo za oklepnike, to je pomembnejše za Janšo od zdravja Slovencev.
dej no
16. 11. 2020 16.08
+0
in še označili bojo. umrl zaradi corona piva.
revirji
16. 11. 2020 15.55
+5
A bo kdo podal kakšno kazensko ovadbo proti ministru in puklastemu?
dej no
16. 11. 2020 16.09
-1
mi jih kar lepo oddajamo. že več časa. drugega dela pa itak nimamo.
RamzesII
16. 11. 2020 15.36
+6
"To je ukrep za zagotavljanje varnosti" Ja, čigave pa?
GAYPROPAGANDA
16. 11. 2020 15.33
+11
Kako nas ponižijejo! Ko bo korona farse konec bo potrebno zamenjati kar nekaj ljudi! Začeti na na vrhu države!
dej no
16. 11. 2020 16.10
+5
Volga Malek
16. 11. 2020 15.30
+3
Skrajni cas da unicevalec ZN in oskrbe, najslabsi zdravstveni minister vseh casov Gantar odleti ker on dela skodo vsem razen zdravnikom. 😠
dej no
16. 11. 2020 16.10
-1
zdravniki so že naveličani prisilnega dopusta.
Slobodan Cvijetinovic
16. 11. 2020 15.26
+8
BellaCiao
16. 11. 2020 15.23
+24
Ko preberem tako novico BI SE V HIPU ODPOVEDAL DRŽAVLJANSTVU te sramotne države! V zadnjih 30 letih se je naredilo NIČ ali bore MALO. Tisto kar ste naredili, ste še trikrat toliko POKRADLI! KRADLI STE VSI! Kradli ste SDS, SD, LDS, ZARES, SMC, NSI, SLS, ...sploh ne morem našteti vseh teh strank, ki so nam zagrenile 30 let! Kradli ste preko naših podjetij, od katerih so nekatera propadla (ADRIA), kradli prek ONKOLOŠKE KLINIKE (Zidar in company), kradli prek avtocestnega križa (PRIMORJE), kradli preko raznih stanovanjskih skladov in podjetij kot so bila VEGRAD ipd....KAJ VAM NI JASNO? ALI VESTE KAJ POMENI BITI RAKAV BOLNIK? Ste kdaj koga vozili na onkologijo? Ste bili ob nekomu, ki umira in mu čistiš plenice 3 x na dan, da ne leži v lastnem blatu? Ste občutili telesno in duševno bolečino teh ljudi? Ste bili v stari "konjušnici"? BELI, ČRNI, RDEČI, RUMENI....LEVI IN DESNI!!!!!!!!! Vseh vas imam poln K! Da pride do česa takega si VSI OD Mesca do Janše zaslužite, da TAKOJ SPOKATE ven iz parlamenta! TO JE SLOVENIJA!!!! Ampak tako NISMO HOTELI! Naredili ste nam Pakistan v srcu Evrope!!! Res!!!! Tu ni LEVIH in DESNIH! So pa UMIRUJOČI in tudi, ko vidiš nekoga pa ga sploh ne poznaš ZAČUTIŠ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sram vas je lahko BANDA lena pokvarjena!
borjac
16. 11. 2020 16.00
+12
Zelo čustven komentar BellaCiao, vendar 100 % resničen, podpišem vse kar je napisanega in dodam za 400 milijonov, ki bodo šli za oklepnike bi naredili novo infekcijsko kliniko, in dozidali non Onkološki, ter nakupili prepotrebno opremo.
dej no
16. 11. 2020 16.11
+3
če ne bi toliko kradli, bi ostajalo tudi za oklepnike.
TEDYC
16. 11. 2020 15.12
-14
Vsi, kateri ste proti koroni ste sokrivi za to!
revirji
16. 11. 2020 15.56
+4
dej no
16. 11. 2020 16.12
+3
ali kateri ste za korono in ukrepe lahko odgovarjate za te smrti ljudi, ki so se držali vseh ukrepov.