Slovenija

Zakaj je MZZ najel bolgarsko poslovno letalo za zadnji mesec predsedovanja Svetu EU?

Ljubljana, 29. 11. 2021 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek, Mirko Vorkapić
Komentarji
372

Zadnji mesec in pol predsedovanja Slovenije Svetu EU bodo lahko naši državniki na dogodke v tujini leteli z najetim poslovnim letalom bolgarske letalske družbe Heli Air Services, ki ga je zunanje ministrstvo najelo brez javnega naročila, vrednost najema pa je 256.065 evrov. Zakaj šele zadnji mesec predsedovanja? In kaj se dogaja z vladnim falconom, da smo morali najeti drugo letalo? Na letalu bolgarske družbe je med letom v Bruselj svoj rojstni dan praznoval tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Ni skrivnost, da je bila ena najbolj ključnih in zaželenih nalog vlade Janeza Janše prav predsedovanje Svetu EU. Glede na vse priprave in sredstva, ki so namenjena predsedovanju, pa preseneča, da se vlada ni pravočasno odločila za najem letala za prevoz slovenskih državnikov na dogodke v tujini. Ker je vlada prvi in drugi javni razpis za najem letala in posadke objavila šele letos poleti, ko smo že prevzeli vajeti Sveta EU, na obeh razpisih pa je bila neuspešna, saj se ni nanju nihče prijavil, je nato novembra brez javnega razpisa oddala naročilo za najem letala, nanj pa se je prijavilo zgolj eno podjetje, in sicer bolgarski prevoznik Heli Air Services. To pomeni, da ji je uspelo najeti poslovno letalo zgolj za zadnji mesec in pol predsedovanja.

Letalo Cessna citation 560 XLS (slika je simbolična) je registrirano za prevoz do devet potnikov, do 31. decembra letos pa ga bo najemala vlada za potrebe predsedovanja Svetu EU.
Letalo Cessna citation 560 XLS (slika je simbolična) je registrirano za prevoz do devet potnikov, do 31. decembra letos pa ga bo najemala vlada za potrebe predsedovanja Svetu EU. FOTO: Dreamstime

Dejstvo je, da bi se razpisne dokumentacije morala lotiti že prej, torej še pred začetkom predsedovanja. Mogoče so računali na vladnega falcona ali pa na vzpostavitev ustreznih komercialnih linij? Tako so številni ministri in državni sekretarji na sestanke in srečanja v tujini potovali z rednimi linijami, kar je bilo nemalokdaj organizacijsko zahtevno in posledično tudi precej dražje od poleta z najetim letalom. Če je šlo za varovane osebe, pa je to predstavljalo še toliko večji in dražji organizacijski zalogaj. 

Ministrstvo za javno upravo je tako novembra na portalu javnih naročil objavilo še tretje naročilo, in sicer brez javnega razpisa, in vendarle pritegnilo enega ponudnika.

Zadnji mesec predsedovanja bodo tako naši diplomati in uradniki na dogodke v povezavi s predsedovanjem leteli s cessno citation 560 XLS, ki lahko prevaža do devet potnikov. Ura letenja bo vlado po navedbah ministrstva za zunanje zadeve stala 4400 evrov. Bolgarska letalska družba je zanjo sprva zahtevala 7750 evrov, a so se po navedbah ministrstva dogovorili za nižjo ceno. Vrednost javnega naročila je 256.065 evrov brez DDV, pogodba obsega 50 ur letenja.  Do 28. novembra je prevoznik Heli Air opravil 12 letov (17 ur) za potrebe slovenskega predsedovanja Svetu EU. Medtem je bilo z letalom Falcon v času predsedovanja izvedenih 238 letov, vključno z vmesnimi leti.

Na ministrstvu za zunanje zadeve pravijo, da so se aktivnosti članov vlade v tujini v zadnjih mesecih predsedovanja Slovenije Svet EU povečale. "V luči tega ter ob upoštevanju trenutne zasedenosti vladnega letala Falcon 2000 EX do konca leta 2021 še vedno obstaja potreba po najemu dodatnega poslovnega letala za potrebe službenih poti." 

Na vprašanje, zakaj ta zadnji mesec predstavniki vlade v okviru predsedovanja ne letijo raje z rednimi letalskimi linijami, saj letalski promet zdaj ni več okrnjen, na ministrstvu odgovarjajo, da so "redne letalske linije zaradi pandemije covida-19 okrnjene, zaradi česar bi se službene poti podaljšale in podražile".

"Superzasedenost" falcona: do konca januarja ne bo na voljo za predsedovanje

Na Ministrstvu za obrambo RS (Mors) medtem pojasnjujejo, da je falcon 'superzaseden' do konca januarja prihodnje leto, kar pomeni, da za potrebe predsedovanja ni na voljo. "Letalo Falcon je od začetka letošnjega leta do 20. novembra opravilo skupno 895 ur naleta. Slovenska vojska, ki upravlja letalo, skrbi tudi za njegovo redno vzdrževanje, ki je ključno za zagotavljanje tako plovnosti letala in ustreznih dovoljenj za njegovo uporabo kot tudi varnosti posadke in potnikov. Proizvajalec letala je predvidel t. i. C-pregled oziroma redni servis na vsakih 400 ur letenja. C-pregled traja od tri do štiri tedne. Zadnji je bil opravljen avgusta. S tem je bila letalu zagotovljena plovnost za nadaljnjih 400 ur naleta. Na današnji dan ima falcon od že omenjenih 400 ur na voljo še približno 95 ur naleta," so pojasnili na Morsu in dodali, da je bilo zunanje ministrstvo seznanjeno z zasedenostjo falcona.

Naslednji veliki redni servis falcona je načrtovan 1. februarja 2022, z omenjenim datumom pa potečejo licence za določene sklope opreme in brez njihove obnovitve letalo ne bo plovno. Tako bo v tem okviru poleg rednega servisa na letalu zamenjana tudi avionika. Letalo zato ne bo v uporabi predvidoma štiri mesece, še pojasnjujejo na Morsu.

Trenutno znane potrebe vseh uporabnikov letala do konca januarja 2022 močno presegajo omenjeni obseg ur naleta, ki so še na voljo. Zato je bila skladno z usmeritvami, sprejetimi v vladi, na Morsu sprejeta odločitev, da se zaradi zagotavljanja operativnosti letala Falcon do 31. januarja 2022 njegova uporaba omeji na najvišje predstavnike države (predsednik republike, predsednik državnega zbora, predsednik vlade ter izjemoma podpredsednika vlade in v izrednih primerih Slovenska vojska). "Ob upoštevanju teh omejitev znašajo trenutno znane potrebe po letalu Falcon do konca leta 30 ur. Zaradi ohranitve licenc pilotov mora posadka falcona januarja 2022 opraviti še en čezoceanski polet. Poleg tega ministrstvo za obrambo zagotavlja tudi ure naleta za potrebe prevoza organov in tkiv za organizacijo Slovenija transplant, ki pa v tem trenutku še niso znane."

Na bolgarskem letalu praznoval gospodarski minister Počivalšek

V četrtek, 25. novembra, se je z letalom bolgarske družbe v Bruselj odpravila delegacija z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom na čelu. V Svetu EU so sprejeli splošni pristop glede Akta o digitalnih trgih. Na MGRT pravijo, da so v Bruslju s tem zaključili "enega izmed težjih dosjejev"

Pot v Bruselj pa je sovpadala s 64. rojstnim dnevom gospodarskega ministra. "Ob obeh priložnostih so ministra sodelavci MGRT presenetili s čestitko na daljavo. Minister je rojstni dan sicer praznoval v domačem krogu, kot se za te čase spodobi." Fotografija, ki jo je na družbenem omrežju objavil Mark Boris Andrijanič, minister, pristojen za digitalno preobrazbo, je nastala ob skupinskem fotografiranju z ministrom na letalu, v ozadju pa je mogoče opaziti rojstnodnevne balone in pijačo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Upamo, da pri čestitki ni šlo za napačen signal. Vsi na letalu so izpolnjevali pogoj PCT," so zapisali na MGRT v odgovoru na naše vprašanje.  Ob tem spomnimo, da vlada in stroka pozivata k odgovornosti in k temu, da naj se veseljačenju v družbi sodelavcev v teh zahtevnih razmerah izgonemo. "Ne vem, mislim, da mora res vsak pri sebi razmisliti, ali je tistih pet ali šest ur veseljačenja vrednih, da nekdo zaradi tega umre," je o tem dejala vodja svetovalne skupine doc. dr. Mateja Logar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (372)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
30. 11. 2021 10.45
+5
Zdej pa volite "Povežimo Slovenijo". Že same preverjene politične face so odbijajoče. Kakšna hohstaplarska združba. A mislijo, da je potrebno pokasirat se kar se da? Furajo se z avioni, ker so kaj? No povejte, s čim si to zasluži npr. Počivalsek & co. Kdo so pravzaprav ti ljudje? Delajo za dobro vseh nas? Nak!!! Vedo zgolj za svoje riti! Fuj. 🤮
Stane Adami?
30. 11. 2021 10.41
-8
Zato, ker je bistveno ceneje kot od naših rdečih tovarišev.
plavimil
30. 11. 2021 10.17
-6
Najem letala za 260.000.- EUR in 50 ur vožnje , malo preračunajmo, drugorazredni Turek je letel v Sarajevo za 80.000.- cca pol ure (1/2 ure) se pravi , da bi drugorazredni Turek znesek cca 260.000.- porabil za 3 lete v Sarajevo in letel vsega skupaj cca 1,5 ure, da si ne boste levičarji , kaj naredili, ko toliko kritizirate, v svojo skledo poglejte in utihnite.
Damir Bukva Katyuša
30. 11. 2021 10.13
+5
Jaz bi se tudi rad enkrat peljal..saj ga tako placujemo mi davkoplacevalci!!!!!! Pahor pa naj gre s katrco..al carter letom!!
JanezNovakJohn
30. 11. 2021 09.48
+9
Na j smo ga. Kdo bo vse to v red spravil. Ko bo začela nova vlada pospravljat, bo slišati da je to zopet kadrosvski, finančni, pravni okoljski , šolski cunami ali celo revolucija. Skratka 10 let zapravljenih.
JanezNovakJohn
30. 11. 2021 09.52
+7
Pozabil sem na sodno vejo oblasti in seveda policijo. Ti bodo imeli še največ dela. Prosim Slovence da se nehajo tožariti in naj bo prioriteta policije in sodišč, spraviti nekaj tega denarja iz oaz nazaj in vsaj nekaj glavnih kriminalcev strpat na Dob.
vrtnarček
30. 11. 2021 09.44
+8
S tujim prevoznikom bodo lažje pobegnili, ko jim poteče mandat, ker drugega izhoda ne bo.
Sputnik8
30. 11. 2021 09.42
-7
Odgovor na naslov. Za letenje po zraku.
JanezNovakJohn
30. 11. 2021 09.32
+12
Tisti ki se skrivajo pred narodom morajo imeti ekstra vozila.
JanezNovakJohn
30. 11. 2021 09.33
+12
Nekdo mora razvažati denar v kovčkih. Oaze čakajo.
Realni
30. 11. 2021 09.25
-8
Ja, meni je tudi žal , da morajo izobraženi ljudje, kot bi naj bili novinarji, pisati takšne pritlehne članke, za orgije nekritičnih množic.
Nidani
30. 11. 2021 09.20
+13
Sedaj veste, zakaj glupe davke plačujemo! SDS nikoli več!
plavimil
30. 11. 2021 10.18
-5
Kr en tam dol
30. 11. 2021 09.11
+12
Ssds lopovščina
murinar
30. 11. 2021 09.09
+16
Milo rečeno ; zelo pokvarjeni velelopovi
JanezNovakJohn
30. 11. 2021 09.43
+4
Dolores Gabrijel?i?
30. 11. 2021 09.07
+17
Odgovor Počivalška novinarjem (ob aferi Vizjak): lepo nam gre naprej! Res je, karkoli naredijo - lepo jim gre naprej.
medo90
30. 11. 2021 09.06
+16
Hojsek in company,..... Se bori za kvazi nižjo elektriko sedaj pa ravno oni najemejo frčoplan in seveda frčijo okoli z enim samim ciljem čim več pobasati v žep in skriti v oaze
Davidoff297
30. 11. 2021 09.03
+6
Ko je bila Adria še "živa" je ena firma s Primorske najela njihovo 50 sedežno letalo za sindikalni izlet. Najem letala je stal do Barcelone 18.500€ + letališke takse itd. Pa, če malo pogledamo na Fligt radarju je v zraku ogromno jetov. Sploh za časa lanske pomladi je ta posel dobesedno cvetel. Če bi imela Slovenija svojo letalsko družbo in ne bi bila ena majhna država, bi imeli tudi več možnosti kam se pripeljati. Treba je pa vedeti, da je zadnji mesec ponavadi najbolj "divji" ker je ves čas treba nekam it...
RdečaKapica
30. 11. 2021 08.55
+16
Zakaj? Ker so lopovi...Simpl
roten
30. 11. 2021 08.52
+14
Je treba odvažati kar je padlo v žakle
Jožajoža
30. 11. 2021 08.46
+12
Če samo pogledaš,že janseti so 4,pa hojsovih je precej,in ostala janšistična g....,pa je letalo polno,ko se peljejo v Milano,karibe,moldive..ja,janšisti nas pred očmi obirajo.pa si nič ne moremo.to si še angleška kraljica ne upa.
Walter Pravicek
30. 11. 2021 08.40
+18
Brez JAVNEGA RAZPISA?A ni bilo na twiterju?To zadostuje za"opravilno nesposobnega"Janšo!Počivalšek se gre"VISOKO TURISTIČNO IZŽIVLJANJE,KER MU JE HOLDING IZPUHTEL,KER JE NJEGOVE POLITIČNE KARIERE KONEC.ŠE SE RELAKSIRA IN KONSUMIRA VODO!KONC JE-GOTOVI SO:JANŠA,POČIVALŠEK,HOJS,OLAJ,BEOVIČKA,KREK,KACIN,PAHOR,TER VSI IMENOVANI NA POLOŽAJE V TEJ NORI VLADI Z "DEKRETOM"JANŠE!GOTOF JE.
bobiv
30. 11. 2021 08.44
+10
bobiv
30. 11. 2021 08.40
+13
Koliko delajo in kako delajo, se bi lahko komot vozili z rednimi linijami na vlakih!