Slovenija

Zunanje ministrstvo spremenilo stopnjo tveganja za Iran: Zapustite državo

Teheran, 19. 04. 2024 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
139

"Vsem svetujemo, da zaradi resnih varnostnih razmer zapustite državo," sporoča ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Zaradi zaostrenih razmer so namreč spremenili stopnjo tveganja za potovanja v to azijsko državo. Vsem slovenskim državljanom, ki se še nahajajo tam, svetujejo, da v lastni organizaciji in na varen način zapustijo državo. Po oceni konzularnega sektorja se v Iranu trenutno nahaja do 10 Slovencev. In kako v luči zaostrenih razmer postopajo slovenske turistične agencije, ki sicer organizirajo potovanja v Iran?

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je za potovanja v Iran spremenilo stopnjo tveganja. "Zaradi zaostrenih varnostnih razmer v Iranu slovenskim državljanom, ki se morebiti še nahajajo v Iranu, svetujemo, da v lastni organizaciji in na varen način zapustijo državo," so sporočili. Ob tem pa so dodali, da so sicer zaradi zaostrovanja političnih napetosti v regiji že pred tem odsvetovali vsa potovanja v Iran.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po večdnevnih napetostih med Iranom in Izraelom je zunanje ministrstvo Iran uvrstilo na črni seznam z najvišjo stopnjo nevarnosti. Po navedbah neimenovanih ameriških uradnikov naj bi sicer Izrael ponoči izvedel napad na islamsko republiko.

V Iranu po oceni konzularnega sektorja do 10 Slovencev, odhod je še vedno mogoč

Kot so nam povedali na konzularnem sektorju zunanjega ministrstva, se po njihovi oceni trenutno v Iranu nahaja do 10 Slovencev. Številni so namreč že pred današnjim dnem zapustili državo. "Situacija na terenu je takšna, da se zračni prostor odpira in zapira, kar podira tudi načrtovane vozne rede letal," je opozoril vodja službe za strateške komunikacije MZEZ Dragan Barbutovski. Kar pa pomeni pomeni manjše število letov v in iz Irana, ob tem pa pomeni tudi, da se ne ve, kdaj bodo leti izvedeni.

Dodal je, da javni prevoz zaenkrat še deluje, da je sicer tudi ta nepredvidljiv, a odhodi iz države so še vedno mogoči. "Ljudje lahko tako državo še vedno zapustijo. Iz nje je možno poleteti, ko je zračni prostor seveda odprt, možen pa je tudi odhod prek kopenske meje s Turčijo," je dejal.

Morebiten izraelski napad na ozemlje Irana bi pomenil novo hudo zaostritev krize na Bližnjem vzhodu. Potem ko je Iran v povračilnem napadu zaradi uničenja njihovega konzulata v Damasku v noči na nedeljo z droni in raketami ciljal Izrael, so številne svetovne vlade pozivale izraelske oblasti, naj vendarle poskrbijo za umiritev napetosti.

Čeprav je Izrael s pomočjo zaveznic z ZDA na čelu prestregel večino iranskih izstrelkov, je iranska vojska v nedeljo sporočila, da je z napadom izpolnila vse svoje cilje. V Teheranu so ZDA in Izrael ob tem posvarili, naj se izogneta nadaljnjim ukrepom, saj da bo v nasprotnem sledil še mnogo močnejši odgovor.

Na spletni strani ministrstva sporočajo, da so politične razmere v Iranu nestabilne. Prav tako opozarjajo, da so prisotne nenehne regionalne napetosti. Vsem zato svetujejo, da v primeru kakršnih koli incidentov spremljajo medijska poročila in upoštevajo nasvete lokalnih oblasti ter lokalnih stikov, kot so hotelsko osebje ali organizatorji izletov.

Turistične agencije previdne, prvomajska potovanja v Iran odpovedana

Slovenske turistične agencije, ki sicer organizirajo potovanja v Iran, so v tem obdobju previdne. Tiste, ki so se odzvale na povpraševanje STA, med prvomajskimi počitnicami skupin v to državo ne bodo vodile.

"Skrb za varnost sopotnikov, vodnikov in naših partnerjev je ena izmed temeljnih nalog Agencije Oskar. V tem trenutku nimamo v Iranu nobenih potnikov in jih prek prvomajskih praznikov tudi ne bomo imeli," so pojasnili v Agenciji Oskar. Čeprav imajo na spletni strani še vedno razpisano potovanje v Iran za prvomajske praznike, pa so nam za naš portal potrdili, da so potovanje v luči razmer že odpovedali, potnike pa preusmerili. Koliko potnikov je bilo prijavljenih za odpovedano potovanje v Iran, nam sicer niso povedali.

V agenciji Oskar so ob tem dodali, da ostala razpisana potovanja v Iran sicer zaenkrat ostajajo, situacijo spremljajo, o njih pa se bodo odločali sproti.

Iran
Iran FOTO: Profimedia

"Potovanja v Iran imamo razpisana, vendar smo zaostritev odnosov predvidevali, zato smo prodajo tega potovanja ustavili že pred nekaj časa," so navedli tudi v turistični agenciji Vard Turizem.

V turistični agenciji Ars Longa pa so poudarili, da politični situaciji na vzhodu in v širši regiji sledijo že od lanskega oktobra in so zaradi negotove situacije preventivno odpovedali potovanja na Bližnji vzhod. "Tako trenutno nimamo potnikov v Iranu, Izraelu, Jordaniji in Libanonu," so dodali.

Prvomajski termin za potovanje v Iran ima razpisan tudi turistična agencija Shappa, kjer pa so za portal 24ur.com povedali, da so v procesu odpovedi potovanja. Nanj je bilo sicer prijavljenih 20 potnikov, ki so jim že sporočili, da bodo potrebne določene spremembe. Trenutno svetujejo, da potovanje za isto destinacijo prestavijo na kasnejši termin.

Pri agenciji Shappa bodo sicer termine za potovanje v Iran, ki so napovedani kasneje v letu, ohranili, saj kot pravijo, se stvari spreminjajo z danes na jutri. Razmere bodo tako morda septembra, ko je napovedan prvi naslednji termin, popolnoma drugačne, pravijo.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pajo_36
20. 04. 2024 13.49
-2
Fino fino, samo da cene nafte zrastejo dobaviteljev iz Amerike in Savdijcev. Upam, da Američani in Izraelci dobite po p.... kot v Vietnamu! Uničil bojo vse : Libija, Irak, Afganistan, Sirija, Libanon že od prej.....Vse za dolarčke ane? Na območju, kjer so nastale najstarejše civilizacije. Ko sem planiral potovanje Sirija, sever Iraka in Jordanija, ste napadl, sedaj sem resni razmišljal obiskat državo, kjer Starbucks in Mcdonalds še nista stopila, v Iran, evo, bravo! In vi se boste smejal Jugoslaviji in gibanju neuvrščenih, tud če so bli diktatorji, vsaj mir je bil, vsaj demokratski zahod ni mel vstopa! No, Izrael in Palestino sem obiskal kar 4 krat in ne morem verjet, kako zahod laže. Edini medij, ki govori resnico je katarska Al Jazeera. Sram da nas ni, da se pustimo eni Ameriki in Rusiji!
Vselepo
20. 04. 2024 11.30
+4
Vsi drugi pomembni, kar se v Sloveniji zganja pa ni pomembno, z temi migranti hocejo Slovence izgnat, protestirajo tisti, katerim mi placujemo, groza v glavnem, kam je Slovenija padla v zadnjih dveh letih, s tem da tudi prej blestela z norostmi....plesite....
Pajo_36
20. 04. 2024 13.44
-2
Ma slovence izganjate noben drug k pa SDSovci in nazadnjakarji!
Vselepo
20. 04. 2024 11.27
+3
Vlada dela super, sebi v prid in nerazumno, nemorem in nemorem verjet Brutuskovi, kaksne zganja, sedaj bo na koncu kriva Erika iz TARCE, vseh nepravilnosti, vprasam, če se ograjo podirajo brez da bi sprejeli strategijo, tega se svet ni videl....
spaceair
20. 04. 2024 11.04
+3
meni to bolj deluje kot testiranje dronov in protizračne obrambe v obeh državah!
spaceair
20. 04. 2024 11.03
-2
Kakšna homogena hinavščina ZDA...to je bolj pomembno od pobijanja civilistov.. kakšna sramota sprenevedanja... prodaja orožja je bolj pomembna kot da ljudje živijo.. naj vam verjamemo ,da se Izrael in palestina nista sposobna pogovorit o miru?
kyngston
20. 04. 2024 09.58
-2
ah joj, 25.5. bi moral iti na potovanje v Iran... :( bomo videli, ampak nimam upanja.
IvanJaJo
20. 04. 2024 09.16
+6
Tanja spet paniko zganja.. Babe 🧌💃👯🐣😏🤣🤦
Beopen
20. 04. 2024 09.12
-3
Gre za posledice tistega, kar se dogaja v Gazi. V moderni dobi se dogaja holokavst in genocid prrdvsem nad nedolžnimi otroci in ženskami. Nedopustno,, kjer smo vsi skupaj posredniki ZDA ILin Izraela, kjer le opazujemo, opozarjamo, ker drugega zaradi njihove moči in veljave več kot očitno ne upamo. Sramota. Pa je povsem nepomembno ali je začel Hamas, Izrael ali kdo drug.
Kranjec Petka
20. 04. 2024 11.07
+3
Polslavec mariniran v zločinskem komunizmu. Izrael ne cilja civilistov. V ekstreme gredo, da jih zaščitijo in škodo sami webi delajo s tem. Tole je za 20 let teroriziranja, cilj je Hamas. Mi Slovenci smo lažen narod in posledica sto let dveh serbskih okupacij in genocida nad avstrijskimi deželami.
kiropraktik
20. 04. 2024 11.18
+4
Gaza je dobila to , kar je iskala! Zdaj pa cvilijo!
NeXadileC
20. 04. 2024 09.05
+1
Bežte, bežte! 👋🖐😮 BEŽMO! BEŽMO! 😯😯
NeXadileC
20. 04. 2024 09.02
+1
Bežte, bežte! 👋🖐😮 BEŽMO! BEŽMO!😯😯
Sixten Malmerfelt
20. 04. 2024 08.08
-2
A bo zdaj kakšna sankcija proti izraelu s strani EU, ker so napadli neodvisno državo?Bi bilo pošteno!
Kranjec Petka
20. 04. 2024 11.10
+5
Sankcija zate, ker bedarije trosiš. Iran je genocidalna država. Za Hamasom kot Katar. Katar počasi vohate prek Bosancev.
Beopen
20. 04. 2024 13.47
-1
Se nekdo, ki je medijsko opran. Zahod nam je prinesel same slabe stvari. Poglejte samo kako se to pozna na nevzzgojeni mladini. V prihodnosti bo prej ali slej za vse neumnosti račun izstavljen tudi Izraelu in Ameriki.
Sixten Malmerfelt
20. 04. 2024 08.06
+2
Sam vprašam za prjatlja, koliko Irancev je med begunci, ki prečkajo slovensko mejo?
Kranjec Petka
20. 04. 2024 11.09
+4
Iranci ne prečkajo. Oni pridejo legalno cuzat zaradi politike. Njim je tu lalaland ko komunističnim uvožencem.
MEDKO
19. 04. 2024 21.35
-2
Bo Fajonova vse rešila, brez skrbi!
RevenKapitalist
19. 04. 2024 21.49
+6
Butara sledi kitajski in jo resuje 🤣 je pa zanimivo kako levaki, ki so dve leti protedtiral zaradi kovida, kjer se je vse zacelo nq kitajsken zdaj podpirajo Fajonko ki pohajkuje po kitajski z delegacijo kot da bi bili velesila. 🤣
Sixten Malmerfelt
20. 04. 2024 08.07
+7
Fajonova ne bo nč ršila, tako kot ti ne s svojim komentarjem!
avgust.
19. 04. 2024 21.30
-1
Kdo zmaguje v teh vojnah, ki jih mi moramo tako velikodušno podpirati ? Kitajska
Marcus Aureliuss
19. 04. 2024 21.04
-1
A v Sionistično državo Israel lahko gremo ?
kiropraktik
20. 04. 2024 08.12
+2
Foxn.ca
19. 04. 2024 21.01
+2
Pokalo bo na meji sr.morjem,!
. .
19. 04. 2024 20.34
+2
Zunanje ministrstvo spremenilo stopnjo tveganja za Iran: Zapustite Izrael,čimprej !
ČEČEN
19. 04. 2024 20.23
+3
Jutri imam piknik😎
Miškolin1890
19. 04. 2024 20.14
+4
A PCT je potreben?
Divji petelin
19. 04. 2024 20.09
+5
Čudovita dežela Perzija, preko NLB so poslovali odlično z EU, ne zapuščajte te dežele, poznam dobre ljudi tam. Zapustite sionistično kvazi tvorbo Izrael…