Slovenija

Zunanji ministri EU določili pet meril za sodelovanje s talibani

Brdo pri Kranju, 03. 09. 2021 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zunanji ministri Evropske unije so na neformalnem zasedanju na Brdu pri Kranju določili pet meril, od katerih bo odvisno sodelovanje EU s talibani, ki so prevzeli oblast v Afganistanu, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Zavzeli so se tudi za evakuacijo sodelavcev, ki so ostali v Afganistanu.

Najpomembnejša točka razprave o Afganistanu, ki so jo ministri začeli v četrtek, končali pa danes dopoldne, je bila, kako ravnati v odnosu z novo vlado v Afganistanu pod vodstvom talibanov, ki so na oblast prišli sredi avgusta, je v povzetku razprave v izjavi za novinarje povedal Borrell. Ob tem je poudaril, da ne gre za formalne zaključke zasedanja sveta, saj je zasedanje ministrov, ki še poteka, neformalno.

Po njegovih besedah bo sodelovanje s talibani, ki bo operativno, odvisno od njihovega izpolnjevanja petih meril. Prvo merilo je upoštevanje zagotovila, da "Afganistan ne bo služil kot baza za izvoz terorizma v druge države". Drugo pa bo spoštovanje človekovih pravic, še posebej pravic žensk, vladavine prava in svobode medijev. "Tretje merilo bo vzpostavitev vključujoče in reprezentativne prehodne vlade, ki bo nastala na podlagi pogajanj med političnimi silami v Afganistanu," je povedal.

Omogočanje prostega dostopa za humanitarno pomoč bo četrto merilo, je povedal Borrell. "Povečali bomo humanitarno pomoč, a jih bomo presojali glede na dostop, ki ga omogočajo za to pomoč, v skladu za našimi pogoji in postopki," je pojasnil v opoldanski izjavi za novinarje. Kasneje pa je na novinarski konferenci poudaril, da države EU ne pogojujejo humanitarne pomoči, medtem ko je kakršnokoli finančno sodelovanje pogojeno. Zadnje merilo pa bo izpolnitev zagotovil, ki so jih podali talibani, da bodo lahko tuji državljani in ogroženi Afganistanci, ki to želijo, zapustili državo.

"Članice smo pooblastile visokega predstavnika skupaj z zunanjo službo (EEAS), da centralizira odnose do vlade, ki se oblikuje v Afganistanu," je ob tem povedal zunanji minister Anže Logar. Poudaril je, da so se ministri strinjali s pomenom spremljanja napredka glede teh meril oziroma pogojev. Kot je dejal, so se ministri zavzeli tudi za okrepitev naporov, da iz Afganistana pripeljejo sodelavce EEAS in članic, ki so zaradi prekinitve zračnega mostu ostali ujeti v Afganistanu.

Borrell pa je poudaril, da je treba evakuirati ogrožene ljudi, ljudi, ki so delali za EU, ljudi, ki so podpirali proces demokratizacije Afganistana in so še vedno tam. Kot so v torek odločili notranji ministri, bo vsaka država na prostovoljni osnovi odločila o ogroženih osebah, ki jih je pripravljena sprejeti.

"Da bi izvedli to evakuacijo in oceno izpolnjevanja zgornjih meril, smo se odločili za usklajeno delovanje, pri čemer bomo v stiku s talibani, tudi prek skupne prisotnosti EU v Kabulu, ki jo bo koordinirala služba za zunanje delovanje, a le če bodo izpolnjeni varnostni pogoji," je pojasnil zunanjepolitični predstavnik.

Po koncu zasedanja je Borrell poudaril, da pri tej skupni prisotnosti ne gre za prvi korak k priznanju talibanov. "Je prva praktična stvar, ki jo je treba narediti, če želimo ohraniti stik z novo afganistansko vlado z operativnega vidika. Ker moramo govoriti o pomembnih stvareh," je dejal. Glavna je evakuacija več sto oziroma več tisoč evropskih državljanov in afganistanskih sodelavcev. Veliko lažje je govoriti z nekom, če si v istem mestu, kot prek video konference, je še pojasnil. Če zaradi varnostnih razlogov ne bo možno iti v Kabul, bodo predstavniki EU šli v Doho v Katarju. "To kaže našo pripravljenost, da koordiniramo delo vseh držav članic," je poudaril.

Upravljanje migracijskih tokov bo sicer obravnavala tudi regionalna politična platforma za sodelovanje z afganistanskimi sosedami, ki bo delovala pod okriljem EEAS, so se danes strinjali zunanji ministri, je dejal Borrell. Platforma bo obravnavala še preprečevanje širjenja terorizma in boj proti organiziranemu kriminalu. Platforma bo po njegovih besedah namenjena stalnemu usklajevanju s sosedami Afganistana. To bo namreč potrebno dlje časa, in ne samo en teden ali dva. "Ta platforma je zelo potrebna, če želimo stabilizirati celotno regijo," je poudaril zunanjepolitični predstavnik EU.

 Napovedal je sodelovanje s specializiranimi agencijami, ZDA in drugimi partnerji v organizacijah, kot sta skupini G7 in G20. Logar je ob tem poudaril še, da se je danes jasno pokazalo, da želijo članice govoriti z istim jezikom in da je enotno sporočilo ključno v njihovi želji, da se situacija iz let 2015 in 2016 ne ponovi.

O Afganistanu z indijskim ministrom Janša in Zorčič 

Indijski minister za zunanje zadeve Subrahmanyam Jaishankar, ki je na uradnem obisku v Sloveniji, se je danes srečal s premierjem Janezom Janšo in predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem. V ospredju pogovorov so bili dvostranski odnosi med državama in razmere v Afganistanu.

Zorčič in indijski zunanji minister sta, kot so po srečanju sporočili iz DZ, govorila o možnostih krepitve dvostranskega sodelovanja, pandemiji covida-19 in razmerah v Afganistanu, kjer oblast v državi prevzemajo talibani. Uvodoma sta spregovorila o možnostih krepitve sodelovanja med državama na različnih področjih. Indijska podjetja iščejo nove trge in priložnosti gospodarskega sodelovanja, je ob tem dejal indijski zunanji minister Indije in pri tem izpostavil možnosti tesnejšega sodelovanja s Slovenijo predvsem na področju logistike, izobraževanja in tehnologije, navaja sporočilo za javnost DZ.

Pozornost v pogovoru sta Zorčič in Jaishankar namenila tudi mednarodnim temam, med drugim sta spregovorila o razmerah v Afganistanu.

Zunanji ministri EU zagotovili solidarnost Litvi, Latviji in Poljski glede migracij iz Belorusije

Pripravljeni so sprejeti vse ukrepe v podporo tem državam, če se bodo razmere še poslabševale, je po koncu zasedanja povedal Borrell. Razmere v Belorusiji se slabšajo, ministri obžalujejo cinično ravnanje režima beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki zlorablja migrante in begunce za pritisk na meje v vzhodnih članicah unije, ki so meje unije, je poudaril Borrell.

Notranji ministri EU so se na zasedanju sredi avgusta dogovorili, da bodo v države, prizadete zaradi nezakonitih prihodov migrantov iz Belorusije, napotili dodatne strokovnjake in tehnično opremo. Pozvali so k dodatni finančni pomoči in se zavzeli za krepitev nadzora na zunanji meji EU. Že junija je sicer vrh EU obsodil poskuse tretjih držav za izkoriščanje migrantov v politične namene. Po podobnih prijemih turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v preteklosti je poleti tudi Lukašenko v odziv na sankcije EU sprostil prehod množici migrantov iz Afganistana, Sirije in Iraka do meje EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
04. 09. 2021 17.51
.pet meril. ? zakaj pa ne štiri ali šest
Iniesta
04. 09. 2021 10.31
-1
Talibani so zmagovalci vojne, kdo pa postavlja pogoje se pa ve …
Iniesta
04. 09. 2021 10.30
-2
Erdohan se ne bo pustil izsiljevati ..
papi1
03. 09. 2021 21.57
+1
Kje so pa feministke?Nič od nič, sama usta...
slo_veter
03. 09. 2021 18.43
+4
jaz bi postavil samo 1. pravilo : Ostante doma, tam je najlepše.
Millady
03. 09. 2021 18.20
+1
Kaj pa 6.merilo - vrnitev proizvodnje opiatov na raven pred letom 1991??!
bojer
03. 09. 2021 18.04
+6
Eno čisto praktično razmišljanje, zakaj evakuacije, če evropski ministri pričakujejo od afganistanske vlade demokratičen način vladanja. Oni so pa že, mimogrede, povedali, da bodo vsi varni, ki se bodo držali njihovega prava, vse skupaj "lari, fari".
kiropraktik
03. 09. 2021 17.50
+3
Poraženci postavljajo pogoje?
mlutherking
03. 09. 2021 17.47
+7
To, da je ZDA pustila vso orožje tam pove vse.
+7
kmau bodo določili naslednja tri pravila, ki bodo povozila prva tri pravila! dejte se no hecat!
Metalllca
03. 09. 2021 16.43
+10
EU sodeluje s teroristi super
Petur
03. 09. 2021 16.41
+0
pri nas se ta sestanek odvija,ker je to turisticna tocka,in ker drugod ne racunajo na dogovore kaj se na sodelovanje ali celo zaupanje talibanom!
predator999
03. 09. 2021 16.16
-1
Hojsov je kaj? Mednarodno članstvo v SDS? 🤣 Saj poslanstvo in vizija ne odstopa dosti po primerjavi🤣💩
Stane Adami?
03. 09. 2021 16.07
+0
Blejski forum-sami presežki in dosežki, BRDO, sami konkretni dogovori(Janša ne pusti nakladat brez veze). A si predstavljate na tem mestu Šarca in njegovih zajcev v gozdu??? Samo še miličniki in bivši oficirji JLA ter člani ZKS so za leve.
maksi23
04. 09. 2021 15.54
Castrum
03. 09. 2021 16.02
+7
Prav smili se mi gospa Fajonova, sploh pa komedijant ko gledata, kakšne uspehe niza ta aktualna vlada, kakšni sestanki se odvijajo v Sloveniji, o čem poročajo tuji mediji, kakšna bilateralna srečanja imajo naši aktualni politični vodje, ......ja, ni jim lahko. 🤣🤣🤣
ervirus
03. 09. 2021 15.56
+2
1futrt2dati 1050€pomoci3zaposliti ne4kazensko nisi odgovorni(stres)5s curami lahko opletajo.
Et54678
03. 09. 2021 15.51
+2
eni maske, eni ne, kar neki na hojladri. če bi bila res grozna epidemija bi te politični starčki v skafandrih hodil okoli
Metalllca
03. 09. 2021 15.50
+8
No sedaj pa sodelujemo še s Talibani, evo vse sem že videl. Sam še kolk miljonov Afganistancev dobimo, to ste še pozabl povedat.
provni
03. 09. 2021 15.44
+8
Prav gotovo bodo Afganistanske migrante sprejele bogate muslimanske države kot so Savdska arabija, Emirati in okrog.
BitterTruth
03. 09. 2021 16.04
+6
Uporabnik1110355
03. 09. 2021 15.44
+0