Slovenija

Zunanji ministri vodijo razpravo o tem, kako sodelovati s talibani

Brdo pri Kranju, 02. 09. 2021 20.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na srečanju zunanjih ministrov EU na Brdu pri Kranju je v ospredju razprava o Afganistanu, natančneje, kako sodelovati s talibani, zlasti na področju humanitarne pomoči in pomoči ljudem, ki so v Afganistanu in si želijo zapustiti državo. Zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je zatrdil, da to še ne pomeni priznanja.

Zunanji ministri EU začenjajo srečanje na Brdu pri Kranju, v okviru današnje razprave o Afganistanu pa govorijo o tem, kako sodelovati s talibani, zlasti na področju humanitarne pomoči in pomoči ljudem, ki so v Afganistanu in si želijo zapustiti državo. Za to je potrebno sodelovanje s talibani na usklajen način, je dejal zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Namen srečanja je poskušati doseči dogovor o usklajenem sodelovanju s talibani na podlagi pogojev in o tem, kako sodelovati z regionalnimi igralci. Ministri se bodo danes osredotočili pretežno na praktičen vidik in vprašanje, kako sodelovati z novimi oblastmi v Afganistanu, je pred začetkom dvodnevnega neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU na Brdu pri Kranju dejal Borrell.

To še ne pomeni priznanja, je ponovno zatrdil. Vendar pa moramo razviti sodelovanje s talibani pri mnogih vprašanjih. Med temi je omenil humanitarno pomoč in pa, kako poskrbeti za ljudi, ki so še v Afganistanu in želijo zapustiti državo. Kako nadaljevati delo, da bi pomagali ljudem, najbolj ranljivim in tistim, ki so delali za EU, bo eno od vprašanj, ki ga bodo obravnavali ministri.

"Za to je potrebno sodelovanje s talibani," je dejal Borrell. Ministri bodo danes govorili o tem, kako to storiti na usklajen način in v skladu z izpolnitvijo pogojev, tudi glede na to, kakšno vlado v Kabulu bodo oblikovali.

To je poudaril tudi nemški zunanji minister Heiko Maas, ki je dejal, da se je treba pogovarjati s talibani, ker je treba pomagati ljudem v Afganistanu. Za Nemčijo je pomembno, da se v odnosih s talibani določi nekatere pogoje, kot je oblikovanje vključujoče vlade, zaščita človekovih pravic in pravic žensk in da Afganistan ne bo znova postal zatočišče za teroriste. "Če bodo ti pogoji izpolnjeni, smo pripravljeni obnoviti tudi razvojno pomoč," je dejal.

Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn pa je poudaril, da morajo talibani vedeti, da bo država brez mednarodne pomoči propadla. Znova je bil kritičen do držav, ki ne želijo sprejeti ljudi iz Afganistana. "Evropa ne more biti dobra Evropa, če omejuje število beguncev. (...) V teh razmerah moramo biti pripravljeni pomagati ljudem, ki se borijo za svoje življenje," je dejal.

Da je treba ogroženim Afganistancem omogočiti prihod v Evropo, je poudarilo še več drugih zunanjih ministrov EU.

Nasprotovanje temu pa je izrazil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, ki je dejal, da se Afganistancev ne sme spodbujati, da brez omejitev zapuščajo državo. "To bi lahko namreč destabiliziralo regijo," je dejal. Z njim se je strinjal poljski zunanji minister Zbigniew Rau.

Migracije bodo sicer eno od vprašanj, ki bodo v ospredju današnje razprave. Ministri se bodo posvetili še novi politični pokrajini, zlasti vlogi Rusije, Kitajske, Turčije, Indije in Pakistana, ki prav tako na tak ali drugačen način čutijo posledice dogodkov v Afganistanu.

V petek bodo ministri govorili o odnosih med EU in Kitajsko, pristopu Unije do zalivskih držav ter o sodelovanju EU z indopacifiško regijo. Evropskim kolegom se bo pridružil indijski zunanji minister Subrahmanyam Jaishankar, ki jim bo predstavil poglede na razvoj te regije.

Z Jaishankarjem se je že danes srečal vodja slovenske diplomacije Anže Logar, ki sicer gosti srečanje zunanjih ministrov. Kot je dejal, pričakuje zelo odprto in transparentno razpravo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
02. 09. 2021 21.44
+1
Sodelovanje s talibani, sem vedel, torej sedaj sledi podkupovanje z evrčki v miljardah
borjac
02. 09. 2021 21.25
+1
Kako sodelovati z Talibani ?? Borrell bo to takoj vedel, on je namreč izredno inteligenten, za prvi korak bi jim lahko poslali inštruktorje in mehanike da jim bodo vzdrževali opremo, katero so jim pustili Američani, potem pa bi lahko šle ženske iz EU , jasno pokrite od nog do glave, lupit krompir, pa še kaj podobnega, si bo že van Lyndenova izmislila, pa hrano bi jim lahko poslali, za otroke, seveda če bo borcem kaj ostalo, pa še kakšno sankcijo proti Rusom naj pogrunta Borrell, prepričan sem na je za vse to Putin kriv, da Rusi so krivi.
Mother Russia
02. 09. 2021 21.14
+1
Ta EU počasi postaja skupnost softičev. Počepnili so pred Erdoganom, ki pobere uniji enih 150 milijard evrov "pomoči" beri podkupnine letno, da tej gnili skupnosti da gmah. Odpisali so pokvarjenim Grkom 300 milijard evrov dolga, zdaj bi pa financirali še Talibane!? Kaj naj rečem? Naj živi ohcet in naga rit!
ivan z Doba
02. 09. 2021 21.12
-2
Rovtarji pa v jok.